Petronel Pal este căutat în România pentru o presupusă crimă săvârșită în Co Meath

Un bărbat care este căutat de autoritățile din România pentru o presupusă crimă comisă în Irlanda a pierdut apelul pentru a împiedica extrădarea sa înapoi în România.

Curtea de Apel a respins apelul formulat de Petronel Pal (36) împotriva unui ordin de extrădare a acestuia către autoritățile române emis de Înalta Curte în aprilie 2020.

Cetățeanului român i s-a acordat dreptul de a contesta un ordin judecătoresc care permitea extrădarea acestuia, întrucât un judecător a decis că cazul este un caz de importanță publică excepțională.

Avocații acuzatului au susținut concluziile în cazul în care autoritățile franceze au solicitat extrădarea lui Ian Bailey în Franța pentru a fi judecat pentru presupusa crimă a lui Sophie Toscan du Plantier, au împiedicat predarea clientului lor autorităților române.

Avocatul domnului Pal, Remy Farrell SC, a susținut că din cazul extrădării lui Ian Bailey era destul de clar că „trebuie să se demonstreze că Irlanda poate urmări în justiție într-o circumstanță echivalentă” pentru a satisface principiul reciprocității.

Conform secțiunii 44 din Legea europeană privind mandatul de arestare din 2003, persoanele nu pot fi predate pentru o infracțiune presupusă a fi fost comisă într-un alt loc decât statul emitent, dacă nu constituie o infracțiune în conformitate cu legislația irlandeză.

Avocatul ministrului justiției, Robert Barron SC a susținut că Irlanda și România exercită jurisdicție extrateritorială pe aceeași bază și că, dacă faptele ar fi inversate, Irlanda ar avea competența de a urmări cazul.

Domnul Pal a fost arestat de Garda la Briarwood Lawn, Clonsilla, în Dublin. El este căutat pentru urmărire penală în România pentru crima agravată presupus săvârșită la Academy Square, Navan, Co Meath în aprilie 2014, precum și pentru crearea unui grup de criminalitate organizată.

Virgil Busa (37 de ani), tot din România, ar fi fost agresat în apartamentul său din Academy Square și a murit din cauza rănilor sale trei zile mai târziu, pe 13 aprilie 2014.

În timp ce locuia în Irlanda, domnul Pal și o serie de alte persoane identificate ar fi creat și ar fi făcut parte dintr-un grup de criminalitate organizată. Se presupune că grupul ar fi fost condus de o rudă a domnului Pal.

Se presupune că domnul Pal și un număr dintre acești indivizi au pătruns în casa domnului Busa în primele ore ale zilei de 10 aprilie 2014 și au comis acte de violență extremă asupra domnului Busa și a unui alt cetățean român.

La pronunțarea hotărârii Curții de Apel, prezidată de doamna judecătoare Aileen Donnelly, s-a spus că Înalta Curte ar trebui să se bazeze pe toate circumstanțele de fapt invocate de statul emitent pentru dreptul său de a urmări infracțiunea în cauză, chiar dacă a fost comisă în afara teritoriului său.

Doamna judecător Donnelly a declarat că Înalta Curte a ținut cont în mod corespunzător de naționalitatea recurentului ca fiind invocată de autoritățile române pentru cererea extrădării sale.

Judecătorul a spus că predarea domnului Pal nu a fost interzisă de secțiunea 44.

Domnul judecător Maurice Collins a declarat că refuzul de a-l preda pe recurent ar „constitui o abatere clară și nejustificată de obligațiile statului în temeiul deciziei-cadru [EAW]”.

Curtea de Apel a stabilit o suspendare de 14 zile pentru intrarea în vigoare a ordinului care aprobă extrădarea domnului Pal pentru a permite un posibil apel la Curtea Supremă.