🍀 Un credit de 200 de euro pentru energie este implementat odată cu intrarea în vigoare a pachetului de ajutoare sociale de 1 miliard de euro

AJUTOARE SOCIALE: O creștere de 12 euro a ratei maxime a tuturor plăților săptămânale de bază reprezintă cea mai mare creștere din ultimii zece ani

Modificări ale protecției sociale în valoare de peste 1 miliard de euro vor intra în vigoare începând de săptămâna viitoare, în condițiile în care criza costului vieții continuă să pună oamenii sub presiune financiară.

În cadrul unei măsuri separate, care îi ajută pe oameni să facă față facturilor în creștere, următorul credit de 200 de euro pentru energie electrică va fi aplicat începând de duminică. Cu toate acestea, în funcție de ciclul individual de facturare al unei gospodării, este posibil ca unele persoane să nu beneficieze de acest credit până în februarie.

Modificările în domeniul asistenței sociale, asigurate în cadrul bugetului 2023, prevăd o serie de ajutoare pentru pensionari, îngrijitori, persoane cu handicap și familii cu venituri reduse.

De la 1 ianuarie, va avea loc o creștere cu 12 euro a ratei maxime a tuturor plăților săptămânale de bază, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din ultimul deceniu și de care vor beneficia peste 1,5 milioane de persoane, a declarat ministrul pentru protecție socială, Heather Humphreys.

Schema de alocație pentru combustibil va fi prelungită și va exista o creștere de 40 de euro pe săptămână a pragurilor de plată pentru familiile care lucrează.

În plus, se va majora cu 25 de euro pe săptămână indemnizația pentru persoanele cu handicap, precum și cu 20,50 euro pe săptămână rata lunară a alocației pentru îngrijire la domiciliu.

Va exista o creștere cu 2 euro a plăților pentru copiii beneficiarilor de asistență socială, ceea ce va duce plata la 42 de euro pe săptămână pentru copiii cu vârsta sub 12 ani și la 50 de euro pe săptămână pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani, și va exista, de asemenea, o creștere a câștigurilor care atrag rata PRSI mai mică a angajatorului, în conformitate cu creșterea salariului minim național.

Vorbind despre aceste măsuri, dna Humphreys a declarat că modificările vor fi în beneficiul a “sute de mii de gospodării și familii din întreaga țară, inclusiv al îngrijitorilor, pensionarilor, părinților singuri și persoanelor cu handicap”.

Ea a adăugat: “Ca urmare a acestei creșteri, peste 1,5 milioane de persoane vor primi mai mulți bani în conturile lor în această săptămână. Aceasta este cea mai mare creștere a plăților săptămânale de peste un deceniu.”

Creditul pentru energie care va fi acordat începând de duminică este al doilea din cele trei sume forfetare de 200 de euro anunțate în buget, în încercarea de a ajuta gospodăriile să facă față costurilor în creștere ale energiei. Primul credit de 200 de euro a fost aplicat înainte de Crăciun, în timp ce a treia tranșă se va aplica în ciclul de facturare martie/aprilie. Această intervenție de 600 de euro, care a costat peste 1,2 miliarde de euro, a urmat unui credit suplimentar de 200 de euro pentru energie electrică plătit mai devreme în 2022.

Consumatorii care utilizează servicii de plată vor putea, de asemenea, să beneficieze de această schemă.

Măsura face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri punctuale în valoare de 4,1 miliarde de euro pentru a sprijini gospodăriile și întreprinderile din întreaga țară, în contextul prețurilor ridicate la energie, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Ministrul Mediului, Eamon Ryan, a declarat că guvernul este “extrem de conștient” de impactul creșterii inflației.

“Știm că toată lumea muncește cât de mult poate pentru familiile și gospodăriile lor, iar costurile în creștere fac tot mai costisitoare cumpărăturile săptămânale, umplerea mașinii și plata facturilor – mai ales că ne aflăm în fața noului an”, a spus el.

“ESRI a constatat că măsurile punctuale pe care le-am introdus, ca parte a Bugetului 2023, izolează majoritatea gospodăriilor de creșterea prețurilor în această iarnă. În întregul guvern și în toate agențiile noastre de stat, vom continua să monitorizăm îndeaproape situația.”

🍀 Creșterea numărului de cazuri de gripă și de Covid-19, care respectă previziunile “mai pesimiste”

Sindicatul asistentelor medicale avertizează asupra “supraaglomerării intolerabile” din spitale în luna ianuarie

Creșterea numărului de pacienți cu gripă și Covid-19 afectează spitalele mai devreme decât se aștepta, cazurile de viroze de iarnă urmând previziunile “mai pesimiste”, a declarat Health Service Executive (HSE).

Numărul celor internați în spitale cu gripă s-a dublat săptămâna trecută, iar cazurile confirmate în comunitate au depășit cu mult vârful sezonului gripal de iarnă din 2019, care anterior a fost cel mai grav din ultimii ani.

Serviciul de sănătate a prognozat că peste 900 de persoane vor fi în spitale cu gripă până la începutul lunii ianuarie, precum și până la 1.200 de pacienți cu Covid-19.

HSE a declarat vineri că valul de viroze de iarnă a urmat “celei mai pesimiste” dintre previziunile sale. De asemenea, se pare că valul de cazuri pare să vină cu două săptămâni mai devreme decât se aștepta, a spus acesta.

Numărul bolnavilor de gripă internați în spitale a crescut de la 299 la 637 săptămâna trecută, potrivit unui raport recent al Centrului de Supraveghere a Protecției Sănătății (CSPS). De asemenea, joi, în spitale erau peste 700 de pacienți cu Covid-19.

Săptămâna trecută au fost înregistrate 27 de focare de gripă în spitale, precum și 47 de focare de Covid-19, potrivit raportului.

Dr. Colm Henry, ofițerul clinic șef al HSE, a declarat că “înclinația abruptă” a cazurilor de gripă a fost acum mai mare decât nivelurile înregistrate în 2019. Nu a existat “niciun semn încă” că valul de cazuri actuale de gripă a ajuns la vârf, a spus el.

“Ne așteptăm ca această înclinație să rămână puternic ascendentă pentru un număr de săptămâni de acum încolo”, a spus el.

Echipa de criză a HSE, formată din conducerea superioară, s-a întâlnit în mod obișnuit în ultima săptămână pentru a discuta situația din spitale.

Contractele cu spitalele private au permis HSE să acceseze 145 de paturi suplimentare pentru internări urgente sau de urgență.

În timp ce unele intervenții chirurgicale elective au fost anulate, HSE a declarat că se fac “toate eforturile” pentru ca procedurile urgente sau sensibile la timp să se desfășoare.

Se așteaptă ca mai multe intervenții chirurgicale elective să fie reduse sau mutate în spitale fără departamente de urgență pentru a reduce presiunea asupra spitalelor mai aglomerate.

Vineri, în spitale erau 570 de pacienți care așteptau paturi, față de 631 în ziua precedentă, potrivit numărătorii zilnice a Organizației irlandeze a asistenților și moașelor (INMO).

Cifrele interne ale HSE arată că 427 de pacienți așteptau în departamentele de urgență, în ușoară scădere față de 447 în ziua precedentă.

Numărul celor care așteaptă în departamentele de urgență, conform numărătorii HSE, este mai mult decât dublu față de această zi a anului trecut, când 205 pacienți așteptau pentru paturi. Cu toate acestea, numărul celor care au frecventat departamentele de urgență a fost mult mai mic decât de obicei în mare parte din primii doi ani ai pandemiei Covid-19.

Secretarul general al INMO, Phil Ní Sheaghdha, a declarat că starea actuală a serviciilor de sănătate este “extrem de îngrijorătoare”, asistentele medicale petrecându-și acest an “lucrând într-o permanentă stare de criză”.

Liderul sindical a declarat că personalul “luptă împotriva unei supraaglomerări intolerabile, alături de infecții și viruși extrem de transmisibili”.

În spitalele cele mai aglomerate, a spus ea, personalul din prima linie a fost avertizat că actualele condiții compromit siguranța pacienților.

Doamna Ní Sheaghdha a spus că numărul celor care așteaptă pe cărucioare ar putea aproape să se dubleze în prima săptămână din ianuarie.

“Statul nu poate intra în săptămâna următoare nepregătit pentru ceea ce ar putea fi o criză severă de supraaglomerare”, a spus ea. “Nu putem permite o derivă în această situație periculoasă care apare în întreaga țară”, a spus ea.

Tadhg Daly, directorul executiv al Nursing Homes Ireland, care reprezintă căminele de bătrâni private și voluntare, a declarat că sectorul se confruntă, de asemenea, cu o creștere a numărului de cazuri și focare. “Există un pic de îngrijorare având în vedere traiectoria Covid și gripa, dar mai ales gripa”, a spus el.

Nu există “nicio îndoială” că a existat o creștere a numărului de focare de Covid-19 și gripă, dar el a spus că în prezent căminele de bătrâni “fac față”.

🍀 Refugiații ucraineni trebuie să înceapă să plătească pentru mese sau riscă să fie evacuați

Ministrul avertizează asupra unor “presiuni semnificative” în această primăvară, când hotelurile se pregătesc să găzduiască din nou turiști

Mii de refugiați ucraineni vor trebui să înceapă să plătească pentru mesele lor începând de săptămâna viitoare, în caz contrar riscă să fie scoși din locuințele lor.

Începând cu data de 3 ianuarie, refugiații cazați în hoteluri și în alte tipuri de locuințe cu servicii trebuie să plătească 10 euro pe zi, sau 5 euro pentru copii, pentru mâncare.

Până în prezent, acest cost era acoperit de către Departamentul pentru Integrare. Guvernul a decis recent să pună capăt acestei practici ca parte a unui efort de a reduce presiunea asupra sistemului de cazare a refugiaților din Irlanda.

În cadrul noului sistem, rezidenții care locuiesc în locuințe cu servicii care nu dispun de facilități de autoservire vor fi obligați să contribuie, chiar dacă intenționează să își caute masa în altă parte. În cazul în care un refugiat refuză să contribuie, acest lucru va fi tratat ca o respingere a ofertei de cazare și i se poate spune să plece.

Conform normelor actualizate, se face o singură ofertă de cazare pentru refugiații din Ucraina. Dacă aceasta este respinsă, aceștia trebuie să își găsească singuri o locuință privată. Acest lucru este pentru a “contribui la asigurarea faptului că locuințele continuă să fie alocate într-un mod echitabil și eficient”, a declarat departamentul.

În Irlanda se află aproximativ 70.000 de ucraineni cărora li s-a acordat statutul de beneficiari de protecție temporară (BOTP) în cadrul unui program la nivelul UE introdus în urma invaziei rusești din februarie anul trecut.

Potrivit cifrelor furnizate de departament, 46.040 dintre aceștia se află în locuințe cu servicii, cifră care se modifică zilnic.

Noua politică se aplică doar celor care se află în locuințe cu servicii “în cazul în care nu sunt disponibile opțiuni de autogospodărire”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului, de exemplu hoteluri, pensiuni și case de oaspeți.

Sistemul este introdus pe etape. Contribuția va acoperi micul dejun, prânzul și cina și trebuie plătită în avans.

Statul încetează, de asemenea, practica de a plăti pentru serviciile de spălătorie și pentru cazarea animalelor de companie pentru rezidenții din locuințele cu servicii, dar serviciile de curățenie în camere vor fi acoperite în continuare.

“Această politică se aplică numai beneficiarilor de protecție temporară în anumite locuințe cu servicii, unde nu sunt disponibile opțiuni de autogospodărire”, a declarat departamentul.

“În astfel de circumstanțe, BOTP nu au acces la facilități de gătit pentru a-și pregăti propriile mese, fie pentru că nu sunt disponibile, fie din motive de sănătate și siguranță”.

Într-un interviu acordat cotidianului The Irish Times, ministrul pentru Integrare, Roderic O’Gorman, a avertizat asupra unor “presiuni semnificative” în primăvara anului viitor în ceea ce privește cazarea refugiaților din Ucraina, întrucât hotelurile au indicat că intenționează să își reia oferirea camerelor pentru turiști.

O’Gorman a mai spus că plata de 800 de euro pentru recunoaștere oferită gospodăriilor care găzduiesc refugiați va rămâne, de asemenea, probabil aceeași.

“Ne așteptăm ca unele hoteluri să revină la furnizarea unei oferte turistice, mai degrabă decât să fie contractate de departamentul nostru. Așadar, va trebui să găsim noi locuri de cazare pentru aceștia atunci când contractele se vor termina. Acesta este motivul pentru care ne uităm la o serie de alte mecanisme, ne uităm la programul de locuințe modulare care este în curs de desfășurare în acest moment și sperăm că până în primăvară vom fi livrat 500 de unități în întreaga țară”, a declarat O’Gorman.

Statul examinează, de asemenea, utilizarea cazărmilor renovate și a instituțiilor rezidențiale, a spus el.

“Am lansat noul apel pentru locuințe libere prin intermediul autorităților locale. Sistemul de promisiuni care era în curs de desfășurare a dat rezultate semnificative. Peste 6.000 de persoane locuiesc acum în locuințe promise. Va fi strâns, suntem foarte conștienți de acest lucru”.

🍀 Varadkar va accelera proiectul de lege pentru a le permite gardienilor să poarte camere de supraveghere corporală

Taoiseach a declarat că legea va ajuta la urmărirea penală a infractorilor, dar va proteja și ofițerii de Garda de agresiuni

Taoiseach Leo Varadkar a declarat că va accelera adoptarea unei noi legi privind camerele de supraveghere corporală pentru a-i proteja pe gardieni de tipul de agresiune și violență cu care s-au confruntat unii ofițeri în ultimele luni.

Dl Varadkar a declarat că furnizarea de tehnologie digitală (inclusiv camere de corp, camere de bord și drone) pentru gardaí va ajuta la urmărirea penală a persoanelor care au comis infracțiuni, precum și le va oferi gardaí un instrument suplimentar pentru a-și spori siguranța personală.

“Am fost consternat să văd nivelul de agresiune și violență împotriva membrilor gardaí în ultima vreme”, a declarat dl Varadkar. “Nu știu dacă s-a înrăutățit sau nu, dar este rău și vrem să facem tot ce putem pentru a-i sprijini.”

Printre actele de violență împotriva gardienilor din ultimele luni se numără o agresiune în fața unui local public din Ballyfermot, Dublin.

Proiectul de lege privind An Garda Síochána (dispozitive de înregistrare) este programat să fie adus în fața Dáilului pentru a doua etapă de dezbatere imediat după reluarea lucrărilor Dáilului în ianuarie.

Proiectul de lege a fost înaintat de ministrul justiției, Helen McEntee. Pe lângă faptul că le va permite gardienilor să poarte camere video corporale, proiectul de lege va prevedea, de asemenea, utilizarea sistemului de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare (ANPR), păstrarea și utilizarea datelor ANPR, precum și utilizarea camerelor de supraveghere instalate de An Garda Síochána și de autoritățile locale.

Utilizarea unei astfel de tehnologii este controversată și a fost contestată de Consiliul irlandez pentru libertăți civile (ICCL). Cu toate acestea, au existat apeluri din cadrul forțelor de poliție pentru introducerea noilor tehnologii video, în special în scenarii de ordine publică în care gardienii au fost confruntați cu mulțimi furioase.

“În ceea ce privește protecția gardienilor, sunt foarte dornic să se aprobe legislația privind camerele purtate pe corp, deoarece aceasta poate ajuta, în mod evident, în ceea ce privește urmărirea penală a persoanelor care au comis infracțiuni, dar poate, de asemenea, să sporească siguranța gardienilor”, a declarat dl Varadkar.

Într-un memoriu pe această temă, ICCL și-a exprimat opoziția față de introducerea camerelor video corporale.

“Nu există nicio dovadă substanțială care să demonstreze că camerele purtate pe corp sunt necesare sau eficiente … Sunt necesare cercetări suplimentare în această problemă și în ceea ce privește eficiența camerelor de supraveghere în prevenirea și detectarea infracțiunilor. Îndemnăm guvernul să se asigure că se efectuează cercetări suplimentare pentru a dovedi necesitatea și a confirma eficacitatea sa în combaterea infracțiunilor înainte ca tehnologia de supraveghere să fie extinsă pentru An Garda Síochána”, a declarat aceasta.

Acesta a citat constatările Comisarului pentru protecția datelor, potrivit cărora An Garda Síochána a comis mai multe încălcări în ceea ce privește utilizarea camerelor ANPR și accesul la camerele de monitorizare CCTV.

“ICCL consideră că această legislație, prin faptul că prevede puteri în legătură cu instrumentele de înregistrare digitală și de supraveghere, va avea un impact asupra drepturilor oamenilor la viața privată, la protecția datelor cu caracter personal, la libertatea de exprimare, la nediscriminare, la protest și la asociere”, a declarat aceasta.

🍀  Numărul deceselor pe drumurile din Irlanda a crescut cu aproape 20% în 2022

Cifrele Garda arată că 157 de persoane au murit în incidente rutiere în acest an și că s-au înregistrat 1.185 de accidente soldate cu răni grave

Numărul de persoane care și-au pierdut viața pe drumurile din Irlanda în acest an a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, potrivit statisticilor An Garda Síochána. Un total de 157 de persoane au murit în incidente rutiere până acum în acest an, o creștere de 25 (18,9%) față de totalul pentru tot anul 2021. Gardaí a declarat că aproximativ 1.185 de coliziuni soldate cu răni grave au fost înregistrate până acum în acest an.

Forțele de ordine irlandeze, au declarat că o analiză a datelor din ultimii 12 ani indică faptul că momentul cu cel mai mare risc pentru coliziunile rutiere fatale sau grave în timpul Crăciunului și al Anului Nou a fost între orele 12:00 și 21:00, mai mult de jumătate (55%) din astfel de incidente având loc între aceste ore. Aproximativ 21 la sută dintre aceste incidente au avut loc între orele 15:00 și 18:00.

Ca parte a campaniei de asigurare a siguranței rutiere de Crăciun și Anul Nou, gardaí au efectuat 1.380 de puncte de control la nivel național în ultima săptămână.

Acestea au dus la 173 de arestări pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, dintre care 24 au fost cazuri suspecte de conducere sub influența drogurilor. Gardaí a declarat că 3.060 de infracțiuni de depășire a vitezei au fost depistate de aceste puncte de control.

În total, au fost identificate 29 de cazuri de persoane care nu purtau centura de siguranță în timp ce conduceau, precum și 82 de cazuri de șoferi care foloseau telefonul mobil.

Inspectorul Ross O’Doherty, de la Biroul Național de Poliție Rutieră al Garda, a declarat că cifrele sunt “crude”, dar reflectă “realitatea comportamentului unor șoferi”.

“Ar trebui să fie de la sine înțeles că în spatele acestor statistici se află vieți reale, oameni reali și amenințări reale la adresa vieții lor și a altor utilizatori ai drumurilor”, a spus el.

“Pe măsură ce o mulțime de familii și prieteni se pregătesc să sărbătorească noul an … și în timpul weekend-ului, le reamintim celor care ar putea intenționa să bea ceva să facă aranjamente alternative pentru a ajunge acasă și să evite să conducă în dimineața următoare.”

🍀 Firmele producătoare de tutun vor plăti pentru curățenia stradală, conform noii legislații

Companiile sunt responsabile pentru o parte din costuri, ca urmare a inițiativei UE de reducere a deșeurilor de plastic.

Companiile producătoare de tutun vor trebui să plătească o parte din facturile de curățenie stradală de milioane de euro ale statului, începând cu Anul Nou, în conformitate cu noua legislație guvernamentală determinată de măsurile Uniunii Europene de reducere a deșeurilor de plastic.

Anul trecut, autoritățile locale au cheltuit 85 de milioane de euro pentru curățarea străzilor, dintre care 36 de milioane de euro în Dublin. Mucurile de țigară reprezintă jumătate din toate deșeurile și sunt “cel mai mare flagel al deșeurilor”, potrivit Sistemului național de monitorizare a poluării cu deșeuri.

Începând din ianuarie, companiile de tutun vor fi răspunzătoare pentru o parte din costuri, deși valoarea totală a facturii nu va fi stabilită până când nu vor fi colectate date privind contribuția pe care au avut-o mucurile de țigară la numărul de deșeuri în cursul anului 2023.

Taxa face parte din modificările legislative făcute de ministrul Mediului, Eamon Ryan, în iulie 2021, pentru a se conforma directivei Uniunii Europene privind plasticul de unică folosință, care interzice paiele, tacâmurile și alte materiale plastice de unică folosință din plastic.

Din ianuarie, o companie statutară supravegheată de Ministerul Mediului va fi înființată pentru a se asigura că producătorii contribuie sau își reproiectează produsele pentru a respecta directiva de la Bruxelles.

Vizând mai întâi mucurile de țigară, legislația se va concentra ulterior asupra uneltelor de pescuit, baloanelor și șervețelelor umede, în cadrul unor sisteme de responsabilitate extinsă a producătorilor care urmează să fie stabilite de toate statele membre ale Uniunii Europene.

În cadrul acestei modificări, producătorii devin responsabili pentru întregul ciclu de viață al produselor, inclusiv pentru costurile de la sfârșitul utilizării. Printre exemplele existente se numără Repak pentru ambalaje și WEEE Ireland, care ajută la gestionarea deșeurilor electrice.

“Forțează companiile să regândească ceea ce pun pe piață și costurile implicate – dacă trebuie să plătească pentru curățarea deșeurilor, dacă trebuie să plătească pentru reciclare”, a declarat Bernie Kiely, un oficial de mediu de rang înalt în domeniul gestionării materialelor din economia circulară. “Ceea ce faceți este să puneți acest cost pe întreaga durată de viață înapoi pe seama producătorilor care l-au pus pe piață în primul rând.

Companiile de tutun sunt răspunzătoare, deoarece filtrele de țigări sunt în mare parte fabricate din plastic.

Legea guvernamentală privind economia circulară a vizat deșeurile de plastic, deși statul a fost sancționat anul acesta de către Comisia Europeană cu o acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor din cauza transpunerii directivei privind materialele plastice, alături de alte 10 state membre.

Comisia este îngrijorată de faptul că unele țări nu au comunicat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a directivei. Departamentul de Mediu a prezentat un “răspuns cuprinzător”.

❤️ DONEAZĂ ❤️

Fă o donație pentru Informatia IRL

Dacă vrei să ajuți Informatia IRL și să continuăm să vă aducem știri zilnice o poți face cu o mică donație apăsând pe butonul DONAȚIE.
Vă mulțumim!

Donații lunare pentru Informatia IRL