🍀 Două din cele trei persoane care au fugit din carantina obligatorie s-au întors în hotel – una încă dispărută

Două dintre cele trei persoane care au părăsit sâmbătă carantina obligatorie hotelieră s-au întors la hotel. O persoană care a fugit de la Crowne Plaza de lângă Aeroportul Dublin se află din nou în camera ei de hotel după ce a fost găsită de Garda.

Într-un incident separat, încă doi rezidenți au părăsit hotelul – unul a revenit și o operațiune de căutare este în desfășurare pentru cealaltă persoană.

Frank Thornton, președintele Asociației Reprezentanților Garda, spune că este inevitabil să se întâmple așa ceva. Domnul Thonrton a spus: „Inițial, comentariile factorilor de decizie au fost că Garda va avea o contribuție minimă, însă în primele 24 de ore membrii noștri au fost implicați ieri în această gestionare a crizei. Aceasta arată că impactul și povara suplimentară asupra membrilor noștri nu sunt întotdeauna înțelese de legislație și de factorii de decizie politică.”

Cei care părăsesc carantina hotelieră fără permisiune pot primi o amendă de până la 2.000 de euro sau închisoare de până la o lună.

“Deoarece Departamentul Sănătății este agenția principală în ceea ce privește gestionarea carantinării obligatorii, An Garda Síochána nu va mai comenta în acest moment”, a spus un purtător de cuvânt al Garda. Departamentul Sănătății a declarat: „An Garda Síochána va investiga orice infracțiune suspectată și va aplica aceste legi”.

Carantina obligatorie a intrat în vigoare la 4 dimineața vineri dimineață și primele 20 de persoane au sosit dintr-un zbor direct din Dubai.

🍀 13 decese și 604 de cazuri noi de Covid-19

Alte 13 decese și încă 604 de cazuri noi de Covid-19 au fost confirmate aseară de Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice (NPHET).

Ei au spus despre decesele raportate aseară că 12 au avut loc în martie. Data celuilalt deces este încă în curs de investigare.

Vârsta medie a celor care au murit a fost de 77 de ani, iar intervalul de vârstă a fost de 51-93.

Până în prezent au fost raportate în total 4.666 de decese legate de Covid-19 în Irlanda. De asemenea, până acum au fost raportate un număr total de 234.541 de cazuri confirmate în Irlanda.

NPHET a spus despre cazurile anunțate aseară că 299 sunt bărbați și 298 sunt femei, 77% au vârsta sub 45 de ani și vârsta medie este de 27 de ani.

În ceea ce privește localizarea cazurilor 224 sunt în Dublin, 45 în Donegal, 36 în Kildare, 34 în Limerick, 26 în Tipperary și restul de 239 de cazuri sunt răspândite în alte 20 de comitate.

🍀 Nivelul ridicat de cazuri asimptomatice de Covid în Dublin „o îngrijorare”

Rezultatele de la centrul de testare de tip “walk-in” din Blanchardstown nu este surprinzător, spune un oficial HSE

Directorul HSE de sănătate publică care acoperă vestul Dublinului a declarat că rata ridicată a cazurilor asimptomatice detectate din testele walk-in reprezintă o „îngrijorare”, dar nu e surprinzătoare.

Rata pozitivității în rândul persoanelor care s-au prezentat la testare la centrul de acces al HSE din Blanchardstown, una dintre cele cinci care funcționează în Dublin și Offaly, se ridică la 4,3% din testele efectuate joi și vineri.

Acest lucru este semnificativ mai mare decât testele frecvente făcute în casele de îngrijire medicală, fabricile de carne și instituțiile de sănătate mintală și de dizabilități pentru a identifica cazurile ascunse de infectări.

„Am fost îngrijorați de faptul că am avut rate ridicate de pozitivitate în anumite zone și nu suntem surprinși că am găsit acest lucru, dar este o îngrijorare”, a spus Dr. Miriam Owens, director de sănătate publică a zonei de organizare a sănătății comunitare HSE care acoperă nordul orașului Dublin.

Ea a descris ca fiind „încurajator” faptul că un număr mare de persoane fără simptome s-au prezentat voluntar pentru testare, dar „este îngrijorător” că rata de pozitivitate asimptomatică este atât de mare.

În ultimele patru zile, au fost prelevate tampoane de la mai mult de 7.600 de persoane în cinci centre fără programare, patru în Dublin și unul în Tullamore. Aceasta include 1.879 de persoane testate sâmbătă și 1.856 duminică.


🍀 Garda a instalat puncte de control lângă o biserică, în timp ce preotul a ținut o Liturghie, încălcând regulile Covid

Interzicerea slujbelor este „sectarism” și anti-catolicism, a spus preotul PJ Hughes din Mullahoran

Puncte de control Garda au fost amplasate în apropierea Bisericii Maicii Domnului din Lourdes din Mullahoran, Co Cavan, duminică în timp ce preotul paroh PJ Hughes a rostit Liturghia sfidând reglementărilor Covid-19.

Slujba de la ora 10 a fost întârziată cu aproximativ 20 de minute, mulți localnici fiind reținuți la cele trei puncte de control Garda ridicate pe drumurile către biserică.

Preotul Hughes a spus că este furios că a primit un telefon de la un localnic căruia a fost împiedicat să ajungă la biserică. „Garda m-a atacat și m-a acuzat că am răspândit virusul”, a susținut el în prealabil.

„Un gardian mi-a spus că pun viața persoanelor în vârstă în pericol. Este o zi tristă când trei mașini Garda se învârt în jurul acestei biserici. Nu au altceva de făcut? Doamne ajuta.

Credința noastră ne aduce aici și mi-au spus că nu citesc statisticile și că nu știu ce se întâmplă. Le-am spus că nu accept mesajul negativ transmis de RTÉ. Nu e corect.

„Acesta este sectarism. Acest lucru este împotriva credinței noastre. Este un act sectar împotriva Bisericii noastre catolice încurajat de un Guvern care nu mai crede în Dumnezeu. ”

Pr. Hughes a comparat restricțiile Covid-19 de Nivelul 5 – care înseamnă că toate serviciile religioase, altele în afară de înmormântări, pot fi ținute numai online – cu legile penale și cu Oliver Cromwell. El a recunoscut că „nu are prieteni în Biserică”, iar episcopii l-au sfătuit să nu țină Liturghia.

Preotul deja fusese amendat cu 500 de euro pentru organizarea unei adunări ilegale. El a spus că nu o va plăti pentru că nu a făcut nimic ilegal.

🍀 NPHET și miniștrii se întâlnesc pentru a discuta relaxarea restricțiilor

Oficialii din sănătatea publică și miniștrii se vor întâlni astăzi pentru a lua în considerare o abordare prudentă pentru reducerea restricțiilor de la 5 aprilie.

Prelungirea limitei de 5 km, mai multe sporturi în aer liber și o întoarcere treptată pentru mai multe activități din domeniul construcțiilor sunt cele mai probabile pentru a fi aprobate.

Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice se întrunește în această dimineață pentru a lua în considerare modificările la nivelul actual al restricțiilor.

Recomandările sale vor fi apoi discutate de către subcomitetul Guvernului pe teme Covid mai târziu în această seară. Aceasta va recomanda mâine o decizie finală, cu mulți miniștri divizați în privința măsurilor ce trebuiesc luate.

Se așteaptă ca schimbările de la restricțiile actuale să fie minime, deoarece există îngrijorarea cu privire la un posibil al patrulea val de Covid.

Cu toate acestea, Guvernul vrea să ofere puțină speranță unui public sătul de atâtea restricții.

Se va pune accentul pe activitățile în aer liber – inclusiv o extindere de la limita de 5 km, mai multe sporturi și revenirea treptată a mai multor lucrări în construcții, dacă este sigur să se facă acest lucru.

Primul Ministru Micheál Martin va stabili, de asemenea, un plan pentru o relaxare mai amplă în mai și iunie, cu redeschiderea magazinelor neesențiale și serviciilor personale – dar nu vor fi anunțate date exacte.

Se speră că de data aceasta va fi ultimul apel pentru oameni să respecte restricțiile, deoarece numărul celor vaccinați crește semnificativ.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro