🍀 Noul plan de blocaj din Irlanda: detaliile complete și datele exacte de redeschidere a școlilor

Primul ministru al Irlandei, Micheál Martin a prezentat planul revizuit de guvern pentru gestionarea pandemiei coronavirusului și ieșirea țării din blocaj în lunile următoare.

Planul, intitulat “Covid-19 Resilience and Recovery 2021: The Path Ahead”, stabilește modul în care serviciile de educație și îngrijire a copiilor vor fi restabilite în etape începând de la 1 martie.

Restricțiile: Guvernul a convenit că restricțiile de Nivelul 5 vor fi prelungite până pe 5 aprilie. Până atunci nu va exista o ridicare majoră a restricțiilor.

Școli și îngrijirea copiilor:  Serviciile de educație școlară și îngrijire a copiilor vor fi restabilite pe etape de la 1 martie, cu o revenire eșalonată pe tot parcursul lunii martie care urmează să fie finalizată după vacanța de Paște din 12 aprilie.

Datele importante pentru părinți și copii sunt:

1 martie – Școlile speciale vor avea o capacitate de 100%. Junior și senior infants, clasa I și a II-a revin la școală. Anul terminal de Leaving Cert, va reveni la școală, dacă se dă un acord final.

8 martie – Reluarea programului de îngrijire și educație timpurie (ECCE) și întoarcerea la școală a copiilor de vârstă ECCE

15 martie – Clasa a treia, a patra, a cincea și a șasea de la nivel primar se întorc la școală. De asemenea, vor începe școala și elevii din anul V din școlile secundare.

29 martie – se redeschid serviciile de învățare și îngrijire timpurie precum și serviciile de îngrijire a copiilor de vârstă școlară.

12 aprilie – anii 1 – 4 din școlile secundare se întorc la școală

Măsuri economice – Toate principalele măsuri utilizate pentru sprijinirea afacerilor și a celor care nu pot lucra în timpul pandemiei vor fi prelungite până pe 30 iunie. Acestea includ: Pandemic Unemployment Payment, Employment Wage Subsidy Scheme, Covid-19, Enhanced Illness Benefit, Covid Restrictions Support Scheme, Suspension of redundancy provisions, Commercial rates waiver.

Programul de vaccinare – Taoiseach a spus că au fost administrate peste 350.000 de doze și va fi o „creștere semnificativă”. Aceasta va include micile cabinete de medicină de familie și farmaciști, precum și centre de vaccinare comunitare și regionale.

„Implementăm un program de vaccinare pe o scară fără precedent în istoria țării”, a spus Martin. „Până la sfârșitul lunii martie, vom administra 1,25 milioane de doze de vaccinuri, apoi, în funcție de vaccinurile sosite conform programului, vom administra în medie mai mult de un milion de doze pe lună în lunile aprilie, mai și iunie”.

El a spus că intenționează să administreze primele doze la 40% din persoanele cu vârsta peste 18 ani până la sfârșitul lunii aprilie, 64% până la sfârșitul lunii mai și până la 82% dintre adulți până la sfârșitul lunii iunie.

Guvernul va revizui restricțiile actuale înainte de 5 aprilie.

În cazul în care transmiterea virusului atinge niveluri acceptabile, programul de vaccinare progresează așa cum este planificat și recomandările de sănătate publică permit, se vor lua în considerare alte opțiuni începând cu 5 aprilie. Aceastea ar putea include: Unele reduceri ale restricțiilor privind activitățile în aer liber și întâlnirile cu mai mult de o altă gospodărie
Se va lua în considerare extinderea limitei actuale de 5 km, reducerea eșalonată a altor restricții – un accent sporit fiind pe activitățile în aer liber, inclusiv sport și un sector care va fi analizat cu atenție: construcțiile. Orice reducere a restricțiilor după 5 aprilie va necesita o perioadă de trei până la patru săptămâni pentru evaluarea impactului modificărilor.

Cerința de a lucra de acasă va continua pe toată această perioadă.

🍀 Persoanele cu boli cronice mutate pe lista prioritară pentru vaccinare 

Persoanele cu boli cronice sunt mutate pe lista prioritară de vaccinare.

Conform schimbărilor anunțate de ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, marți seară, persoanele considerate cu un risc foarte mare, cum ar fi cele care primesc în mod activ tratament pentru cancer, vor fi mutate în „Faza 4” și vor fi vaccinate după persoanele de peste 70 de ani.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 69 de ani considerate cu risc crescut, cum ar fi cele cu o boală mintală severă sau cu boli cronice de inimă, vor fi incluse în Faza 5.

Dl Donnelly a spus: „Consiliul consultativ național pentru imunizare, împreună cu departamentul meu, au recomandat revizuirea strategiei de alocare a vaccinurilor. Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice a aprobat recomandările și astăzi au fost aprobate de guvern. ”

„Obiectivul principal al strategiei de alocare a vaccinurilor Covid-19 din Irlanda rămâne același. Continuăm să vaccinăm pe cei care sunt cel mai vulnerabili să dezvolte o formă gravă și chiar riscul de deces,  ca urmare a infectării cu Covid-19.

El a adăugat: „Accelerarea vaccinării celor cu anumite condiții preexistente este în concordanță cu sfaturile date statelor membre de către ECDC [Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor].”

🍀 Călugărițele din Dublin au dansat Jerusalema

Călugărițele de la o mănăstire din nordul Dublinului sunt cel mai recent grup care a participat la o provocare de dans online, ca un omagiu adus lucrătorilor din prima linie.

Cu vârste cuprinse între 28 și 92 de ani, călugărițele Redemptoristine de pe St Alphonsus Road din Drumcondra au început săptămâna trecută să se antreneze pentru provocarea Jerusalema. Videoclipul cu ele a fost vizionat de peste 135.000 de ori de când a fost încărcat pe rețelele sociale luni, potrivit Surorii Lucy Conway.

În videoclip, două călugărițe mai în vârstă pot fi văzute aplaudând pe cele mai tinere în timp ce acestea dansează în diferite camere și pe coridoarele din mănăstirea lor.

Videoclipul arată sprijinul călugărițelor pentru muncitorii din prima linie, care „sunt adevărații eroi”, a explicat Sora Conway. „Am făcut-o pentru că inimile noastre sunt alături de toți cei care suferă. . . Nu am fost afectați de virus. Viața noastră este una de rugăciune și încercăm să ducem rugăciunile noastre la lume ”, a adăugat ea.

Sora Conway a spus că călugărițele au fost șocate de „răspunsul uriaș” pe care l-au primit online și a spus că au fost inundate de e-mailuri și mesaje de la oameni din întreaga lume.

„Fiecare e-mail și fiecare text m-au făcut să râd și m-au făcut să plâng. Acest lucru vine de la un grup de surori care sunt izolate”, a spus ea.


🍀 În Dáil încep dezbaterile legate de legislația carantinei obligatorii în hoteluri

Dáil va dezbate legislația care să prevadă carantina obligatorie a persoanelor care intră în Irlanda din zone cu o transmisie ridicată a Covid-19 sau a variantelor sale.

Deputații opoziției solicită Guvernului să extindă noul sistem de carantină la toți pasagerii care intră în Irlanda.

Cu toate acestea, Guvernul insistă asupra faptului că inițial sistemul va fi folosit doar pentru cei care vin aici din cele 20 de țări enumerate dar și cei care vin fără un test Covid-19 negativ. Pe lista celor 20 de țări, din Uniunea Europeană, se numără doar Austria, restul fiind țări precum Marea Britanie, Brazilia și țări din Africa.

Opoziția va începe astăzi să depună amendamente pentru a schimba această poziție.

🍀 Un studiu de la Oxford arată că Irlanda are cele mai stricte restricții din lumea occidentală

Un nou studiu arată că Irlanda a fost supusă celui mai strict regim de restricții COVID-19 din lumea occidentală.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au analizat strategiile din 180 de țări pe o „hartă strictă”, luând în considerare impactul restricțiilor de sănătate publică asupra educației, locului de muncă, socializării, călătoriilor internaționale și libertății de mișcare.

Națiunile au primit un punctaj pe o scară până la 100, cu țările cu scorurile cele mai mari, având cele mai austere regimuri de la începutul pandemiei în urmă cu aproape un an.

Irlanda are un punctaj de 87,96 din 100, clasându-se pe primul loc din Europa și din lumea occidentală și ocupând locul al treilea dintre toate țările analizate.

Folosind datele disponibile la 17 februarie, primele două regimuri cele mai stricte au fost deținute de Cuba, cu un rating de 90,74, și Eritreea, cu un rating de 89,81.

Marea Britanie s-a clasat pe locul doi în Europa după Irlanda, cu 86.11, în timp ce Germania a punctat 83.33, SUA a obținut un scor de 68.06, iar Franța 63.89.

Informații suplimentare despre cercetare pot fi găsite pe site-ul școlii Blavatnik.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.