🍀 Primul Ministru al Irlandei spune că 55% din populație s-a vaccinat cu cel puțin o doză

Cincizeci și cinci la sută din populație a primit o primă doză de vaccin Covid-19, iar 26 la sută dintre oameni sunt complet vaccinați împotriva virusului. Taoiseach Micheál Martin a anunțat cifrele dintr-o actualizare a programului de vaccinare postată pe Twitter aseară.

Dl Martin a declarat că programul de vaccinare Covid-19 din Irlanda continuă „foarte eficient”, cu peste trei milioane de doze administrate în total.

„Trebuie acordat un tribut extraordinar HSE-ului, medicilor de familie și tuturor celor care au fost implicați în programul de vaccinare”, a spus Taoiseach.

Domnul Martin a mai spus că ieri a fost o zi foarte importantă pentru puburile și restaurantele care s-au redeschis cu servicii în aer liber.

„Acest lucru ilustrează progresele pe care le realizăm în redeschiderea societății și a economiei noastre și aducerea a mii de oameni înapoi la muncă”, a spus el.

Alte 377 de cazuri de Covid-19 au fost confirmate de oficiali de la Departamentul Sănătății.

Numărul persoanelor spitalizate a scăzut la 69, o scădere de una față de cifra de 70 înregistrată cu o zi înainte. În prezent, sunt 26 de pacienți cu Covid-19 în unitățile de terapie intensivă, o scădere de unul față de cifra precedentă de 27.

La fel ca în cazul actualizărilor anterioare, departamentul a declarat că cifrele zilnice ale cazurilor se pot modifica din cauza viitoarelor revizuiri și validări a datelor.

Puburile, restaurantele și cafenelele din întreaga țară și-au reluat serviciile în aer liber ieri, ca parte a celei mai recente ridicări a restricțiilor din sectorul ospitalității din țară.

Pentru unele pub-uri, a fost prima dată când s-au redeschis în mai mult de un an.

Tot de ieri, sălile de sport, piscinele, centrele de agrement și cinematografele au avut permisiunea de a se redeschide.

Numărul de persoane care pot participa la o nuntă crește la 25, în timp ce numărul persoanelor cărora li se permite să participe la evenimente în aer liber poate crește acum la 100, sau maximum 200 de persoane, în locuri cu o capacitate de 5.000 sau mai mare.

🍀 Managerilor HSE li s-a transmis să evalueze riscurile personalului care nu este vaccinat

Directorul clinic al HSE spune că „poate fi necesar, în anumite circumstanțe, ca personalul nevaccinat să fie transferat în zone cu risc mai redus, cu titlu temporar”

Managerilor HSE li s-a cerut să evalueze riscul personalului care nu este vaccinat împotriva Covid-19 și să ia în considerare transferarea acestuia departe de contactul cu pacienții.

„Poate fi necesar, în anumite circumstanțe, ca personalul nevaccinat să lucreze în zone cu risc mai redus, cu titlu temporar”, potrivit directorului clinic al HSE, dr. Colm Henry, într-o notă adresată colegilor.

Dr. Henry a spus că orientările vor fi revizuite în septembrie și actualizate în conformitate cu îndrumările de sănătate publică.

Cu peste 500.000 de doze de vaccin administrate lucrătorilor din domeniul sănătății în acest an, HSE consideră că ratele de vaccinare în rândul personalului sunt cuprinse între 95% și 100%.

Dar pentru minoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății care aleg să nu fie vaccinați, „este necesar să se evalueze riscurile asociate cu transmiterea potențială către pacienți și colegi”.

Au existat 28.719 cazuri de Covid-19 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății în timpul pandemiei ceea ce reprezintă 11,4% din numărul total de cazuri din Irlanda. Dintre aceștia, 786 au fost spitalizați, iar 101 au fost internați la terapie intensivă.

🍀 Șeful Supermac susține că plățile PUP sunt trimise în străinătate, în țări din Asia și estul Europei

Omul de afaceri a afirmat că muncitorii asiatici și est-europeni care refuză să se întoarcă la muncă în sectorul ospitalității continuă să primească plata „dole” Covid de 350 euro din țările lor de origine.

El a spus: „Unii dintre băieții din străinătate – probabil lucrează și ei acasă … 350 de euro în India sau Pakistan echivalează cu 1.500 de euro aici pe săptămână, așa că de ce s-ar întoarce dacă vor putea să-l primească în contul lor în fiecare săptămână?”

El a mai spus că știe despre studenții care primesc PUP în timp ce încă lucrează pe „piața neagră”.

Criticile sale vin în momentul în care s-a raportat duminică în cotidianul The Mail că a fost creată o „linie” desemnată pentru a permite angajatorilor să anunțe autoritățile cu privire la foști angajați care au optat să rămână pe PUP, decât să se întoarcă la locul de muncă.

Magnatul fast-food-ului McDonagh a făcut reclamațiile, în timp ce grupurile de ospitalitate și angajatori au îndemnat Guvernul în week-end să taie PUP-ul celor care refuză să se întoarcă la serviciu, cu plata etichetată drept un „bancomat” de către șeful unui grup de lobby.

McDonagh a reamintit în comentariile sale pe site-ul web Laois Today săptămâna trecută: „Găsirea angajaților este mai dificilă decât am experimentat după ultimul blocaj, deoarece destul de mulți au plecat cu totul din domeniul ospitalității, sunt câțiva care s-au întors acasă în Europa de Est și Asia și sunt destul de fericiți să primească plățile PUP acolo.

El a susținut, de asemenea, că un număr mare de studenți irlandezi continuă să colecteze plata Covid atunci când companiile nu găsesc personal.

El a recunoscut că, „în mod corect, există unii oameni care sunt cu adevărat lipsiți de muncă și de care trebuie avut grijă”. Dar el a adăugat: „Nu cred că [PUP] ar trebui plătit doar într-un cont și nu contează în ce parte a lumii te afli. Când vine vorba de irlandezii din străinătate, la Londra sau New York sau oriunde s-ar afla, ar trebui să se verifice.

Când a fost presat duminică de către Irish Mail duminică cu privire la observațiile sale de la începutul săptămânii, dl McDonagh a avertizat că, chiar dacă se confruntă cu critici acum: „Peste doi sau trei ani, când toate aceste plăți trebuie rambursate, cineva va spune „de ce am risipit bani în acel moment?” ‘

Oficialii de la Departamentul Protecției Sociale au insistat aseară că PUP-ul „nu este plătibil persoanelor care locuiesc în afara Irlandei”.

Un purtător de cuvânt a spus că departamentul „efectuează o serie de verificări pentru toate PUP-urile”. Ei au spus că acestea „includ verificări la adresa clientului să se verifice dacă se află în Irlanda”.


🍀 Șeful Gardei spune că „tinerii sub influența alcoolului” sunt responsabili de violențele din Dublin

Comisarul Garda Drew Harris a declarat că o parte a tinerilor beți este responsabilă pentru provocarea unor tulburări violente în orașul Dublin în weekendul trecut.

El a evidențiat, de asemenea, vânzarea de alcool la pachet din magazinele din zonă, ceea ce a condus la consumul de băuturi în locuri publice, ceea ce a dus la atacuri asupra Garda, daune penale, precum și dezordine publică generală.

Vorbind ieri în Limerick, comisarul Harris a spus: „Ceea ce am văzut weekendul trecut a fost violența din cauza numărului mare de tineri, care au băut, unii dintre ei erau foarte beți, dar apoi a existat un element în cadrul acelui grup care a intenționat să facă probleme, provocând daune și provocând violență.

„Au existat atacuri asupra membrilor An Garda Siochana, au existat atacuri în cadrul grupurilor care se băteau între ele și au existat și daune penale, iar noi avem responsabilitatea de a reacționa.”

Incidentele din weekendul trecut au fost „o adunare spontană a acelor tineri și nu am putut să o controlăm, deoarece nu a fost ceva planificat ce trebuia aprobat în prealabil”, a spus dl Harris.

„De fapt, a trebuit să avem de-a face cu un număr mare de persoane și diferența față de weekendul anterior pare să fie aceea că a existat un grup venit intenționat să provoace violență sau daune și au dat foc la coșurile de gunoi.”

„Ceea ce am avut nu au fost evenimente, ci doar oameni care s-au adunat, s-a băut o cantitate mare de băuturi și, inevitabil, s-a ajuns la probleme de ordine publică”, a adăugat el.

Domnul Harris a respins criticile conform cărora răspunsul Garda din Dublin a fost prea dur și a dus la mai multe violențe.

El a spus că Garda își face treaba pur și simplu răspunzând la evenimente violente: „Aș spune că folosirea forței și tactica noastră de poliție sunt adecvate situației cu care ne-am confruntat și aș reitera că, acționând în felul în care am făcut-o, credem că am împiedicat situația să se deterioreze mai mult.

„Deja s-au produs pagube materiale și am putut vedea că existau grupuri care se luptau între ele și că au existat atacuri susținute asupra membrilor An Garda Siochana prin aruncarea sticlelor.

„Deci, aceasta este o situație pe care nu o putem permite doar să escaladeze și nu putem permite ca aceasta să continue – trebuie să acționăm pentru a păstra pacea și pentru a preveni criminalitatea, iar asta se face pentru a proteja oamenii și colegii noștri de serviciu.”

🍀 O comunitate în șoc după ce o fetiță a fost ucisă de un câine în Waterford

Vecinii și localnicii din micul sat Clashmore din Co Waterford și-au exprimat șocul la auzul veștii că o fetiță a murit atacată de un câine.  

Mia O’Connell s-a născut la sfârșitul lunii februarie iar părinții Rhys O’Connell și Ella Wood  s-au logodit la Revelionul trecut, potrivit cotidianului Irish Examiner.

Fetița de numai trei luni se afla în pătuțul ei din camera de la etaj, când câinele a urcat în jurul orei 2 dimineața și a atacat-o. După cum relatează The Irish Times, serviciile de urgență au tratat rănile fetei la fața locului înainte de a fi dusă cu o ambulanță la Spitalul Universitar Cork, unde a murit în jurul orei 3 dimineața.

Preotul Milo Guiry din Ardmore, a cărui parohie cuprinde satul Clashmore, a spus că este o „tragedie teribilă”. „Vom avea familia în rugăciunile noastre și îi vom sprijini cum putem. Este o veste teribilă, teribilă ”.

Urmează să se efectueze o autopsie, iar casa a fost închisă ieri pentru o examinare criminalistică. Se înțelege că un dosar va fi trimis la procurori și o anchetă va avea loc în timp util.

Incidentul este investigat de Garda în Dungarvan, care face apel la oricine are informații să îi contacteze.

Într-o declarație Garda se spunea: „Garda investighează toate circumstanțele după ce o fetiță, în vârstă de 3 luni, a fost rănită mortal de un câine la o reședință din Clashmore, co. Waterford, la primele ore ale acestei dimineți, 7 iunie 2021.

„Garda și paramedicii au tratat copilul la fața locului până când a fost dusă la spitalul Universitar Cork. A fost declarată decedată la scurt timp.

„An Garda Síochána face apel la mass-media și la public să respecte intimitatea familiei în aceste momente.”

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro