🍀 25% dintre copiii din școlile primare din Irlanda se confruntă cu cyberbullying arată un studiu

Mai mult de un sfert dintre copiii din școlile primare și 40% dintre elevii de gimnaziu s-au confruntat cu hărțuirea cibernetică, potrivit unui nou studiu realizat de organizația caritabilă pentru siguranța online CyberSafeKids.

Postarea de fotografii fără permisiune, crearea de profiluri false și excluderea din grupurile de chat au fost printre formele de hărțuire cibernetică raportate cel mai des, fetele fiind mai predispuse la a fi victime online decât băieții.

Cercetarea a arătat că puțin peste jumătate dintre copiii din școala primară și 39% dintre copiii din școala secundară au spus unui părinte sau unui adult de încredere că sunt hărțuiți.

Între un sfert și o treime dintre copii nu au spus nimănui.

CyberSafeKids a intervievat peste 5.000 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani între septembrie 2022 și iunie 2023.

Studiul arată că 93% dintre copiii cu vârste cuprinse între opt și 12 ani au propriul dispozitiv inteligent, iar YouTube este cea mai populară aplicație, urmată de WhatsApp, TikTok și Snapchat.

Jocurile online sunt, de asemenea, populare în rândul copiilor mici, 15% dintre aceștia jucând jocuri pentru cei peste 18 ani, precum Call of Duty și Grand Theft Auto.

În timp ce băieții au fost mai predispuși decât fetele să joace jocuri cu vârsta peste 18 ani, fetele tinere sunt mai predispuse să posteze videoclipuri cu ele însele online.

Aproape trei sferturi dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani au declarat că pot intra online oricând doresc, iar 40% dintre aceștia postează videoclipuri cu ei înșiși pe platformele de socializare.

Copiii mai mici se confruntă cu mai multe controale acasă din partea părinților, dar 31% dintre copiii cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani spun că sunt liberi să intre pe internet oricând doresc, iar 15% dintre copiii din școlile primare nu au nicio regulă pentru a intra pe internet acasă.

Studiul arată că 42% dintre băieți și 27% dintre fete au jucat online cu un străin.

Cercetarea arată, de asemenea, că mulți copii mici nu știu cum să se protejeze cel mai bine online și cum să gestioneze setările de confidențialitate.

Mai mult de un sfert dintre toți copiii chestionați au văzut sau au experimentat în ultimul an ceva online care i-a “deranjat”, cum ar fi conținut sexual sau violent, dar aproape jumătate dintre copiii mai mici nu au spus unui părinte sau unui adult de încredere despre această experiență, procentul ajungând la 67% în cazul copiilor de liceu aflați în această situație.

“Siguranța online pentru copii rămâne o problemă critică, care nu este abordată suficient în sistemul de educație din Irlanda sau de către companiile de social media ale căror platforme sunt folosite”, a declarat directorul executiv al CyberSafeKids, Alex Cooney.

“Datele noastre arată că copiii sunt extrem de activi pe rețelele de socializare, de multe ori nesupravegheați, ceea ce îi face foarte vulnerabili la hărțuire, la manipulări și la expunerea la conținut violent sau sexual”, a mai spus Cooney.

“Îndemnăm Guvernul să investească masiv în mai multe resurse și campanii pentru a sprijini atât părinții, cât și educatorii”, a adăugat ea.

Studiul a mai arătat că aproape două treimi dintre profesori s-au confruntat cu incidente legate de siguranța online în ultimul an.

“Am fost șocați de numărul de copii care au avut acces la smartphone-urile lor în dormitoarele lor până târziu în noapte. Mulți dormeau cu telefoanele sub pernă”, a declarat Carmel Hume, director al școlii primare Presentation Primary School, Terenure.

“Comentariile negative online s-au normalizat, iar nuanțele comunicării și ale angajamentelor față în față se pierd”, a spus dna Hume.

“În calitate de director al unei școli numai de fete, mă îngrijorează influența social media asupra imaginii și a pozitivității corporale și îi îndemn pe părinți și tutori să exercite un control mai puternic”, a adăugat ea.

🍀 Absolvenții de sex feminin au așteptări salariale mai mici decât omologii de sex masculin

Absolvenții de sex feminin au așteptări salariale mai mici decât cele ale colegilor lor de sex masculin, potrivit unui nou studiu realizat de Universum, parte a IrishJobs.

Indicele celor mai atractivi angajatori arată că studenții de sex masculin se așteaptă să câștige 40.441 de euro la primul lor loc de muncă cu normă întreagă după absolvire, în timp ce studentele spun că se așteaptă să câștige 35.891 de euro, o diferență de aproximativ 11%.

Este pentru prima dată când diferența a crescut din 2020.

Studiul a fost realizat în rândul a peste 8.000 de studenți din Irlanda din domeniile Business & Economics, IT, Inginerie, Științe naturale, Științe umaniste, Drept și Medicină.

Datele relevă, de asemenea, diferențe în ceea ce privește prioritățile la locul de muncă între studenții de sex masculin și feminin.

Studentele pun un accent mai mare pe siguranța locului de muncă și pe un mediu de lucru prietenos, în timp ce studenții de sex masculin se concentrează mai mult pe compensația financiară sub forma unor câștiguri viitoare ridicate și a unui salariu de bază competitiv.

75% dintre absolvenți au declarat că sunt interesați de oportunitățile de lucru la distanță, ceea ce reprezintă o creștere de 4% față de anul trecut.

“Constatările noastre au arătat diferențe clare între absolvenții de sex masculin și feminin în ceea ce privește prioritățile de carieră, studenții de sex masculin acordând prioritate compensației financiare mai mult decât colegii lor de sex feminin”, a declarat Steve Ward, director de afaceri pentru Marea Britanie și Irlanda, Universum.

“În ciuda creșterii costului vieții, absolvenții de sex feminin se așteaptă să câștige cu 11% mai puțin decât studenții de sex masculin. În mod clar, angajatorii trebuie să depună mai multe eforturi pentru a aborda această problemă și pentru a obține o mai mare paritate salarială”, a declarat dl Ward.

🍀 Măsuri drastice împotriva piratării de tv online – vânzătorii primesc avertismente legale

O campanie de combatere a serviciilor ilegale de streaming TV, cunoscute sub numele de “dodgy boxes”, este în curs de desfășurare.

Un val de avertismente legale a fost transmis personal, prin poștă și prin e-mail persoanelor din Irlanda implicate în furnizarea de acces ilegal la conținut TV premium. Înștiințările de încetare și renunțare îi instruiesc pe cei care gestionează aceste servicii să înceteze imediat orice activitate ilegală de streaming, în caz contrar riscând să suporte consecințele, inclusiv urmărirea penală.

Avertismentele au fost emise la adrese din comitatele Mayo, Monaghan, Galway, Louth, Dublin, Cork și Laois. Avertismentele legale fac parte dintr-o campanie mai amplă și țintită în Irlanda, menită să întrerupă și să închidă rețelele de piraterie.

Primul val de avertismente a fost emis în luna martie, iar o serie de servicii ilegale de streaming au fost închise și au fost inițiate proceduri judiciare împotriva unor persoane fizice.

Federația împotriva furtului de drepturi de autor (FACT) a colaborat cu organismele de radiodifuziune și cu autoritățile de aplicare a legii pentru această ultimă campanie de reprimare a furnizorilor ilegali de televiziune prin protocol internet (IPTV).

“Furnizorii ilegali de servicii IPTV încalcă legea și îi expun pe consumatori la un risc real de malware, pierdere de date și furt de identitate”, a declarat Kieron Sharp, directorul general al FACT, care este finanțat de o serie de furnizori de televiziune.

“Consumatorii care plătesc pentru servicii pirat ar trebui să știe, de asemenea, că aceștia finanțează adesea grupuri grave de crimă organizată”, a mai spus Sharp. “FACT și partenerii rămân angajați să întrerupă aceste operațiuni criminale și să protejeze consumatorii”, a adăugat el.

Un raport din 2019 a estimat că există peste 170.000 de “dodgy boxes” în Irlanda, iar țara este al șaselea cel mai mare utilizator de dispozitive din Uniunea Europeană.

Utilizarea sau furnizarea acestor dispozitive poate duce la amenzi de până la 127.000 de euro sau la pedepse cu închisoarea de până la cinci ani.

Gardaí a declarat că Unitatea de combatere a infracțiunilor împotriva proprietății intelectuale colaborează cu industria și furnizorii de servicii pentru a investiga și a preveni streamingul ilicit. O serie de investigații sunt în curs de desfășurare, iar unele chestiuni se află în fața instanțelor, a adăugat poliția.

În luna mai, cinci bărbați au fost condamnați în total la puțin peste 30 de ani de închisoare în Marea Britanie pentru rolul lor în gestionarea a trei servicii ilegale de streaming. Cazul, care a fost o urmărire penală privată, a fost intentat de Premier League și susținut de Sky și alții. În cadrul altor măsuri de combatere a pirateriei, Premier League din Anglia a primit un nou ordin de blocare consolidat în Irlanda, în timp ce Sky a primit un ordin similar, menit să protejeze conținutul său sportiv și de divertisment în Regatul Unit.

   Publicitate Electorală. 

Sfârșit publicitate electorală

🍀 Droguri în valoare de peste 1,3 milioane de euro confiscate pe aeroportul din Dublin, două femei (20 de ani) au fost arestate

Ofițerii de la Revenue au confiscat droguri suspecte în valoare de peste 1,3 milioane de euro în urma a două operațiuni desfășurate pe Aeroportul Dublin.

O încărcătură a fost găsită în bagajele unui zbor din New York, iar cealaltă provenea din Amsterdam, potrivit unui purtător de cuvânt al Revenue.

“În cadrul a două operațiuni separate conduse de serviciile de informații, ofițerii Revenue au confiscat aproximativ 37 kg de canabis pe bază de plante și aproximativ 10 kg de ketamină suspectă, cu valori estimate la 740.000 de euro și, respectiv, 600.000 de euro, la Aeroportul Dublin”, a declarat purtătorul de cuvânt. “Drogurile ilicite au fost descoperite atunci când ofițerii de la Revenue au oprit și au percheziționat bagajele pasagerilor care au debarcat din zborurile de la New York și Amsterdam.

“Două femei în vârstă de 20 de ani au fost arestate de An Garda Síochána și au fost duse la o secție de poliție din Dublin, unde sunt în prezent reținute în temeiul secțiunii 2 din Legea privind justiția penală (traficul de droguri) din 1996.”

Într-o operațiune de informații separată, câinele detector Toby și ofițerii de la Revenue au confiscat peste 56.000 de țigări și 1,4 kg de tutun în urma percheziției, în baza unui mandat, a trei spații din centrul orașului Dublin.

“Țigările și tutunul confiscate, de diferite mărci, aveau o valoare de vânzare cu amănuntul de 45.000 de euro, ceea ce reprezintă o pierdere potențială pentru Trezorerie de aproximativ 35.000 de euro.” Un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost interogat, iar investigațiile sunt în curs de desfășurare.

“Aceste confiscări fac parte din operațiunile în curs ale Revenue care vizează contrabanda, activitatea economiei subterane și furnizarea de produse ilegale din tutun.”

🍀 Spitalul Mater solicită mai multe patrule de garda din cauza “creșterii traficului de droguri în departamentul de urgență”

Un spital aglomerat a cerut Garda să asigure mai multe patrule din cauza traficului de droguri în departamentul de urgență, a creșterii comportamentului antisocial și a eșecului de a asigura o predare adecvată a pacienților care au fost lăsați de Garda în departament.

Spitalul Mater din Dublin și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la centrul său de formare a asistentelor medicale, despre care a spus că a devenit un magnet pentru abuzul de droguri și alcool și că a fost jefuit de cel puțin două ori pe an.

Într-un e-mail trimis către An Garda Síochána, Spitalul Mater a declarat că este extrem de îngrijorat de centrul de formare a asistentelor medicale – aflat în apropierea spitalului principal – spunând că este nevoit să mute în mod regulat consumatorii de droguri din subsolul exterior.

Spitalul a declarat că echipa sa de întreținere a fost nevoită să închidă cu porți zonele de depozitare exterioare și că personalul de curățenie îndepărta în mod regulat lenjeria de pat abandonată și dozele de alcool.

E-mailul a spus: “Această zonă este accesată prin scările de acces în caz de incendiu din partea din față a clădirii. “Din nefericire, nu putem să înlănțuim acest punct de acces din cauza reglementărilor de siguranță în caz de incendiu.”

În corespondență, Mater a furnizat datele a cinci incidente în decurs de trei săptămâni în care personalul de securitate a fost nevoit să intervină din motive de siguranță.

Acesta a precizat că centrul educațional a fost conceput ca un mediu de învățare sigur pentru tinerii studenți și că acesta găzduia, de asemenea, vestiare pentru studentele de sex feminin la subsol.

În e-mailul trimis de șeful său de securitate se spunea: “În ultimii trei ani, ne-am confruntat cu o tendință îngrijorătoare de cel puțin două spargeri pe an. Am depus toate eforturile posibile din partea noastră pentru a atenua problema, dar constrângerile fizice ale clădirii ne limitează opțiunile.”

Șeful securității a întrebat dacă gardaí ar putea efectua patrule regulate în zonă pentru a contribui la furnizarea unui “sentiment de siguranță și reasigurare atât de necesar” pentru tinerii lor studenți.

Separat, Mater a cerut, de asemenea, o întâlnire cu gardaí la mijlocul lunii iunie, pe fondul îngrijorărilor crescânde privind siguranța, în special în departamentul lor de accidente și urgențe.

O copie a unui e-mail, publicată în baza Libertății de informare, a semnalat o serie de îngrijorări, inclusiv “pacienții care sunt aduși la… A&E, dar nu se face nicio predare către personalul spitalului”, precum și “creșterea nivelului de trafic de droguri și a comportamentului antisocial la Mater ED [departamentul de urgență]”.

Detaliile unei a treia probleme ridicate cu gardaí nu au fost divulgate din motive de securitate.

Un purtător de cuvânt al spitalului a declarat: “Prioritatea numărul unu [a Mater] este siguranța pacienților și a personalului nostru.

“Înainte de debutul Covid-19, An Garda Síochána a avut o prezență vizibilă în campusul nostru, ca parte a eforturilor noastre de a asigura un mediu sigur și primitor pentru toți cei din spital.

“De la ridicarea ultimei restricții din Covid privind vizitele la spital, aceasta a fost acum restabilită.

“Mater salută acest parteneriat important cu gardaí și sprijinul lor în asigurarea unui mediu sigur pentru toți cei care lucrează, vizitează sau sunt internați la spital.”