🍀 Până la 1.000 de pacienți riscă să fie tratați pe cărucioare într-o singură zi – consultanți

Până la 1.000 de pacienți ar putea fi tratați pe cărucioare într-o singură zi în următoarele săptămâni, în timp ce spitalele se confruntă cu presiuni tot mai mari, au avertizat consultanții.

Asociația irlandeză a consultanților din spitale (IHCA) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la nivelurile tot mai ridicate de supraaglomerare în departamentele de urgență.

Limitele de capacitate au atins cote record, cu 931 de persoane care așteptau pe cărucioarele spitalului marți, scăzând la 838 de persoane miercuri.

Un purtător de cuvânt al IHCA a declarat că experiențele actuale în domeniul sănătății sunt comparabile cu cele de la începutul pandemiei Covid-19.

“Nu este de neconceput că am putea vedea 1.000 de pacienți internați fiind tratați pe cărucioare într-o singură zi în săptămânile următoare”, a declarat purtătorul de cuvânt.

“Personalul spitalelor publice lucrează neobosit, încercând să ofere pacienților un nivel adecvat de îngrijire.

“Consultanții sunt de gardă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, practicând adesea peste nivelurile recomandate, dar realitatea este că pur și simplu nu suntem suficienți pentru a face față cererii crescute. Încă lucrăm cu 40% mai puțin personal de consultanți în Irlanda, în comparație cu media UE.

“Ceea ce agravează și mai mult această situație este eșecul guvernului de a pune în aplicare angajamentele privind paturile și personalul care datează de ani de zile.

“Atunci când consultanții ajung în cele din urmă să vadă pacienții, ne confruntăm cu fluxuri de îngrijire restricționate din cauza capacității inadecvate a paturilor și a sălii de operație, precum și a nivelului de personal necesar.”

Planul de iarnă al HSE pentru 2022/2023 s-a angajat să numească 51 de consultanți suplimentari în medicina de urgență, dar până în prezent au existat 20 consultanți suplinitori.

IHCA a declarat că Ministerul Sănătății nu are “niciun plan credibil” pentru a pune în aplicare cele 1.400 de paturi suplimentare în spitalele publice.

“Ca urmare, cei care se află pe teren în spitale și oferă îngrijire în comunitate sunt în mod constant lăsați să se lupte singuri cu resursele limitate și suprasolicitate pe care le avem”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

“Ne aflăm în mijlocul unei noi crize a spitalelor publice, iar prejudiciul moral cauzat este extrem de dăunător în acest stadiu.

“Trebuie să aducem capacitatea suplimentară de care avem nevoie disperată într-un ritm mult mai rapid. Creșterea capacității, a infrastructurii fizice și a facilităților trebuie să fie comandate și finanțate urgent de către Guvern și HSE pentru a se asigura că serviciile spitalelor publice pot fi menținute și nu li se permite să se deterioreze în continuare.”

🍀 Un deținut aflat în greva foamei refuză să ia medicamente, potrivit instanței de judecată

Înalta Curte a hotărât că decizia unui deținut de a intra în greva foamei și de a renunța la administrarea medicamentelor pentru o afecțiune cronică este legală și validă și că deținutul este pe deplin conștient de consecințele acțiunii sale.

Decizia a fost luată miercuri seară de judecătorul Paul Burns, care a făcut apel la deținut să pună capăt grevei foamei.

Bărbatul refuză să își ia medicamentele și să mănânce din cauza nemulțumirilor pe care le are față de anumite organisme de stat care, spune el, l-au ignorat. Nici prizonierul și nici închisoarea în care este încarcerat nu pot fi identificate de către mass-media din ordinul instanței.

În cadrul procedurilor care au fost inițiate de guvernatorul închisorii în care este deținut bărbatul, judecătorul Burns a declarat că este pregătit să acorde o serie de declarații, inclusiv una conform căreia decizia guvernatorului de a nu-l hrăni forțat pe deținut împotriva dorinței sale este legală.

Guvernatorul a solicitat aceste ordine în încercarea de a aduce claritate juridică situației, în conformitate cu legea, după ce deținutul, care este diabetic, a încetat să își mai ia insulina, alte medicamente și hrana.

Deținutul nu a dorit să fie resuscitat sau înviat dacă greva foamei are ca rezultat incapacitatea sa, a mai auzit instanța. Bărbatul a început greva foamei și a medicamentelor la 30 decembrie, dar a continuat să ia lichide, a mai spus instanța.

Deținutul execută în prezent o lungă pedeapsă privativă de libertate pronunțată de o instanță penală după ce a recunoscut mai multe infracțiuni grave și are alte acuzații similare în curs de soluționare.

În deschiderea cazului, Tony McGillicuddy SC cu Sean Aherne BL pentru guvernator, a declarat instanței că cererea din fața instanței a fost una “dificilă” și “sumbră”, în care clientul său a solicitat “claritate” juridică ca răspuns la decizia deținutului.

Poziția guvernatorului închisorii a fost că bărbatul avea capacitatea de a intra în greva foamei, iar o astfel de alegere și drepturile bărbatului trebuiau respectate.

Ca urmare a deciziei bărbatului, guvernatorul închisorii a solicitat diverse declarații, care, potrivit avocatului, includeau declarații potrivit cărora bărbatul avea capacitatea de a refuza hrana, medicamentele și asistența medicală în caz de nevoie.

De asemenea, guvernatorul a solicitat declarații potrivit cărora deciziile bărbatului ar trebui să rămână în vigoare chiar dacă acesta ar deveni incapabil, că acesta ar trebui să primească doar medicamente, inclusiv analgezice și tratament de sfârșit de viață, în caz de nevoie, și că decizia guvernatorului de a nu-l hrăni forțat pe deținut este legală.

Declarațiile, a declarat avocatul, sunt în conformitate cu deciziile luate de alte instanțe în situații similare care implică deținuți aflați în greva foamei.

Prezentând mărturia prin intermediul unei legături video din închisoare, deținutul a declarat că a luat această măsură deoarece susține că nu i s-a acordat un proces echitabil de către diferite organisme ale statului, inclusiv gardaí și sistemul de justiție penală.

El s-a arătat îngrijorat de corectitudinea procesului său viitor, precum și de tratamentul și condițiile de care beneficiază el și alți deținuți.

De asemenea, acesta și-a exprimat frustrarea că nu a putut asista sau participa pe deplin la procedurile de control judiciar pe care le-a inițiat în legătură cu procedurile penale în curs.

De asemenea, a afirmat că a scris unui număr semnificativ de politicieni și miniștri, dar nu a primit niciun răspuns substanțial.

🍀 Un șofer a murit după ce un autobuz cu 20 de pasageri la bord a făcut un accident în Co Westmeath

Șoferul unui autobuz a murit după ce acesta a intrat într-un șanț cu aproximativ 20 de pasageri la bord în Co Westmeath. Accidentul a avut loc în localitatea Killogeenaghan, Moate, miercuri, în jurul orei 17.30. Niciun alt vehicul nu a fost implicat în incident.

Șoferul, în vârstă de 55 de ani, a suferit răni fatale când autobuzul a părăsit șoseaua și a intrat într-un un șanț. El a fost transportat la Spitalul Regional Midland din Tullamore, unde a murit ulterior. Urmează să aibă loc o examinare post-mortem.

Gardaí a declarat că unii dintre cei aproximativ 20 de pasageri aflați la bord au avut nevoie de tratament în spital pentru răni care nu le pun viața în pericol. Drumul a rămas închis miercuri seară, fiind instituite devieri locale.

Anchetatorii criminaliști de coliziune de la Garda vor efectua joi dimineață o examinare a locului accidentului.

Gardaí a făcut apel la martori sau la orice utilizator al drumului care deține imagini de pe camerele de bord să se prezinte.

🍀 Trezoreria Irlandei înregistrează un excedent de 5,2 miliarde de euro pentru 2022, în timp ce veniturile fiscale depășesc 83 de miliarde de euro

Irlanda a înregistrat un excedent bugetar de aproximativ 5,2 miliarde de euro în 2022, cu mult peste cel de 1 miliard de euro preconizat în urmă cu puțin peste trei luni, a confirmat miercuri Ministerul de Finanțe.

Revenirea de la un deficit de 3% din venitul național brut în 2021 a reflectat o scădere a cheltuielilor legate de Covid-19 și o creștere puternică a veniturilor fiscale.

În 2022, veniturile fiscale s-au ridicat la 83,1 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 22% (14,7 miliarde de euro) față de anul precedent.

Aproximativ 30,7 miliarde de euro au fost colectate din impozitul pe venit (în creștere cu 15% față de 2021), în timp ce încasările din impozitul pe profit s-au ridicat la 22,6 miliarde de euro (în creștere cu 48%) – ceea ce face ca acesta să fie pentru prima dată în istorie al doilea cel mai mare flux de venituri.

Cu toate acestea, departamentul a avertizat: “O parte semnificativă a acestui flux de venituri este de așteptat să fie de natură unică” și a adăugat că cifrele privind impozitul pe profit pentru luna decembrie au fost sub așteptări.

În ceea ce privește cheltuielile, un plus de 1,2 miliarde de euro a fost cheltuit pentru servicii de bază și investiții, precum și pentru măsuri de reducere a costului vieții în 2021, ceea ce a dus cheltuielile brute votate la 88,8 miliarde de euro.

Reducerea restricțiilor Covid a dus la o scădere a cheltuielilor legate de ajutoarele pentru pandemii și s-a reflectat, de asemenea, într-o creștere a încasărilor din TVA de 20,5% față de cifrele pentru 2021, sărind la 18,6 miliarde de euro.

Soldul de bază al administrației publice, excluzând evaluarea departamentului privind încasările tranzitorii din impozitul pe profit, a fost estimat la un deficit de aproximativ 5,25 miliarde de euro.

Comentând cifrele, ministrul finanțelor, Michael McGrath, a declarat că randamentele din 2021 reflectă “forța redresării post-pandemice a cererii și a ocupării forței de muncă”.

Dl McGrath a avertizat, de asemenea, așteptările cu privire la randamentele impozitului pe profit: “De departe, cel mai important factor din spatele excedentului principal este puterea veniturilor din impozitul pe profit – încasările din această sursă s-au dublat de la puțin timp înainte de pandemie.

“Departamentul meu estimează că aproximativ jumătate din aceste încasări sunt potențial în pericol – dacă aceste încasări ar fi excluse, ne-am confrunta în schimb cu un deficit semnificativ. Acesta este motivul pentru care guvernul a acționat pentru a atenua această vulnerabilitate prin transferul unei părți din aceste venituri excepționale către Fondul național de rezervă pentru a ne reface resursele fiscale.”

El a adăugat că, întrucât cifrele sunt retrospective, “acestea nu oferă un ghid cu privire la provocările pe care va trebui să le abordăm în viitor”.

“Menținerea finanțelor publice pe o traiectorie sustenabilă ne pune în cea mai bună poziție pentru a face față acestor provocări viitoare. Asta este ceea ce va continua să facă acest guvern”.

🍀 Compania-mamă Facebook a fost amendată cu 390 de milioane de euro de către comisarul pentru protecția datelor

Comisarul irlandez pentru protecția datelor (DPC) a amendat compania mamă a Facebook, Meta Ireland, cu 390 de milioane de euro pentru încălcări ale datelor legate de lipsa de transparență în ceea ce privește modul în care ar fi fost utilizate datele oamenilor.

Meta Ireland a primit o amendă de 210 milioane de euro pentru încălcări ale normelor UE privind confidențialitatea datelor în legătură cu Facebook și 180 de milioane de euro pentru încălcări în legătură cu Instagram.

Cei doi reclamanți au susținut că Meta Ireland i-a “forțat” să își dea consimțământul pentru ca datele lor personale să fie utilizate pentru publicitate comportamentală și alte servicii, condiționând accesul la mediile sale sociale de acceptarea condițiilor de utilizare actualizate.

Reclamanții au susținut că acest lucru încălca Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR).

Meta Ireland a argumentat că, prin acceptarea condițiilor de serviciu actualizate, a fost încheiat un contract între Meta Ireland și utilizator și că prelucrarea datelor utilizatorilor pentru serviciile sale de pe Facebook și Instagram a fost necesară pentru executarea acestui contract.

Reclamanții au susținut că, spre deosebire de poziția Meta Ireland, Meta Ireland căuta de fapt să se bazeze în continuare pe consimțământ pentru a furniza un temei legal pentru prelucrarea datelor utilizatorilor.

Proiectele de decizii ale DPC au constatat că Meta Ireland a încălcat RGPD, în sensul că datele cu caracter personal ale utilizatorilor trebuie prelucrate “în mod legal, echitabil și transparent”, și a afirmat că utilizatorii nu au avut “suficientă claritate în ceea ce privește operațiunile de prelucrare efectuate asupra datelor lor cu caracter personal”.

Dar a constatat, de asemenea, că aspectul “consimțământului forțat” al plângerilor “nu a putut fi susținut” și că GDPR “nu a exclus” faptul că Meta Ireland s-a bazat pe temeiul juridic contractual.

Proiectele de decizii au fost înaintate autorităților sale de reglementare omologe din UE, cunoscute și sub numele de autorități de supraveghere vizate (CSA).

În ceea ce privește întrebarea dacă Meta Ireland a acționat cu încălcarea obligațiilor sale de transparență, CSA-urile au fost de acord cu deciziile DPC, dar au afirmat că amenzile propuse de DPC ar trebui majorate.

În ceea ce privește decizia de a amenda Meta cu 390 de milioane de euro, declarația DPC a explicat că 10 din cele 47 de CSA au declarat că Meta Ireland nu ar trebui să fie autorizată să se bazeze pe temeiul juridic contractual, deoarece nu se poate spune că publicitatea personalizată este necesară pentru a îndeplini elementele de bază ale unei forme de contract mult mai limitate.

“DPC nu a fost de acord, reflectând opinia sa că serviciile Facebook și Instagram includ și, într-adevăr, par să aibă ca premisă furnizarea unui serviciu personalizat care include publicitate personalizată sau comportamentală”, a declarat DPC.

“De fapt, acestea sunt servicii personalizate care includ și publicitate personalizată.

“În opinia DPC, această realitate este esențială pentru înțelegerea încheiată între utilizatori și furnizorul de servicii ales de aceștia și face parte din contractul încheiat în momentul în care utilizatorii acceptă termenii serviciului.”

Chestiunea a fost înaintată către EDPB, care a decis, la 31 decembrie, că Meta Ireland nu avea dreptul să se bazeze pe temeiul juridic contractual ca bază legală pentru a prelucra datele cu caracter personal pentru publicitatea comportamentală.

“În consecință, deciziile DPD includ constatări potrivit cărora Meta Ireland nu are dreptul de a se baza pe temeiul juridic “contract” în legătură cu furnizarea de publicitate comportamentală ca parte a serviciilor sale Facebook și Instagram și că prelucrarea datelor utilizatorilor până în prezent, în temeiul presupusului temei juridic “contract”, reprezintă o încălcare a articolului 6 din RGPD”, a declarat DPD.

De asemenea, organismul irlandez de supraveghere a declarat că va solicita o hotărâre judecătorească pentru a evita o directivă “problematică” a organismului de protecție a datelor din UE, despre care a spus că ar putea fi o “depășire” a jurisdicției.

Consiliul european pentru protecția datelor (EDPB) a cerut DPC să investigheze operațiunile de prelucrare a datelor de către Facebook și Instagram.

Această decizie vine după un dezacord între DPC și autoritatea UE în materie de date cu privire la nivelul amenzilor aplicate Meta din cauza lipsei de transparență cu privire la modul în care ar fi fost prelucrate datele utilizatorilor și dacă a fost încheiat un contract între utilizatori și companie pentru ca datele lor să fie utilizate pentru reclame personalizate.

Într-o declarație de miercuri, DPC a afirmat: “…EDPB a pretins, de asemenea, că a cerut DPC să efectueze o nouă investigație care să cuprindă toate operațiunile de procesare a datelor de către Facebook și Instagram și să examineze categoriile speciale de date cu caracter personal care ar putea sau nu să fie procesate în contextul acestor operațiuni.

“Deciziile DPC nu includ, în mod natural, referiri la noi investigații privind toate operațiunile de prelucrare a datelor Facebook și Instagram care au fost direcționate de către EDPB în deciziile sale obligatorii.

“EDPB nu are un rol de supraveghere generală asemănător instanțelor naționale în ceea ce privește autoritățile naționale independente și nu este posibil ca EDPB să instruiască și să dirijeze o autoritate să se angajeze în investigații deschise și speculative.

“Îndrumarea este apoi problematică din punct de vedere jurisdicțional și nu pare să fie în concordanță cu structura acordurilor de cooperare și de coerență prevăzute de GDPR.

“În măsura în care direcția ar putea implica o depășire a competențelor din partea EDPB, DPC consideră că este oportun să introducă o acțiune în anulare la Curtea de Justiție a UE pentru a solicita anularea directivelor EDPB.”

🍀 Droguri în valoare de 340.000 de euro confiscate în nordul Dublinului

Droguri în valoare de aproape 340.000 de euro au fost confiscate în Dublin în urma unei operațiuni comune a poliției și a Serviciului Vamal.

În cadrul unor investigații în curs de desfășurare care vizează persoane suspectate de implicare într-un grup de crimă organizată care operează în zona de nord a Dublinului, ofițerii au desfășurat marți o operațiune în timpul căreia au fost descoperite 4,85 kg de cocaină.

Drogurile, cu o valoare de piață estimată la 339 500 de euro, au fost confiscate, iar un bărbat de 22 de ani a fost arestat la fața locului.

Bărbatul a fost reținut la secția Swords Garda în temeiul secțiunii 2 din Legea din 1996 privind justiția penală (trafic de droguri).

Gardaí a declarat că investigațiile în acest caz sunt în curs de desfășurare.

❤️ DONEAZĂ ❤️

Fă o donație pentru Informatia IRL

Dacă vrei să ajuți Informatia IRL și să continuăm să vă aducem știri zilnice o poți face cu o mică donație apăsând pe butonul DONAȚIE.
Vă mulțumim!

Donații lunare pentru Informatia IRL