Câteva dintre cele mai interesante subiecte ale zilei din Irlanda:

🍀 Proiectul de legi care să permită reintroducerea purtării măștii “pur și simplu de precauție”

Legea care ar permite reintroducerea purtării măștilor în Irlanda urmează să fie elaborată ca măsură de precauție.

Măsura, prezentată marți în cadrul Cabinetului, este înțeleasă ca fiind un pas pregătitor în cazul în care o astfel de măsură de sănătate publică este necesară în cazul în care situația Covid-19 se înrăutățește în această iarnă.

Aceasta ar impune purtarea măștilor în anumite locuri desemnate.

În prezent, există puteri legislative limitate pentru a proteja sănătatea publică în cazul unei deteriorări semnificative a situației Covid-19.

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a fost rugat de către cabinetul de miniștri, în cadrul unei reuniuni din 14 iunie, să pregătească un memorandum privind un proiect de lege de urgență pentru sănătatea publică privind Covid. O sursă guvernamentală a insistat asupra faptului că munca asupra proiectelor de lege de către Ministerul Sănătății este “pur preventivă”. Sursa a adăugat că nu există “nicio intenție” de a introduce legislația în Dáil înainte de vacanța de vară. Proiectul de lege a fost descris ca impunând cele mai puține constrângeri posibile cetățenilor și întreprinderilor, protejând în același timp sănătatea publică și persoanele vulnerabile.

Se înțelege că nu are nicio legătură cu cifrele actuale și că este “pur și simplu o măsură prudentă pentru a se asigura că guvernul continuă să protejeze populația și sănătatea publică de această boală”. Legislația de urgență introdusă la apogeul pandemiei de coronavirus a expirat, ceea ce înseamnă că nu există o bază legală pentru reintroducerea purtării măștilor, chiar dacă guvernul ar dori acest lucru.

Dl Donnelly și-a pus la curent colegii de cabinet cu situația sănătății publice în ceea ce privește Covid-19 și cu recomandările actuale. De asemenea, acesta a oferit o actualizare privind programul de vaccinare Covid-19 de toamnă/iarnă, planurile pentru terapia Covid-19, programul de testare, urmărire și supraveghere și planurile pentru tranziția programului către un model durabil și permanent. De asemenea, ministrul a informat Cabinetul că o serie de indicatori în jurul Covid-19 s-au deteriorat în ultimele săptămâni, sugerând că nivelurile de transmitere au crescut. Aceștia includ numărul de cazuri detectate și raportate și de internări în spitale, în timp ce o creștere a numărului de cazuri la terapie intensivă în ultimele zile este monitorizată.

El a declarat Cabinetului că se așteaptă ca Covid să continue să reprezinte o provocare pentru serviciile de sănătate și de asistență socială.

🍀 Sistemul serviciului de apeluri de urgență “a fost scos din funcțiune mai mult de o oră’

Sistemul de apeluri de urgență al Irlandei nu a funcționat mai mult de o oră în primele ore ale dimineții de marți, s-a confirmat. Serviciul nu a putut gestiona apelurile de urgență la 999 și 112 între orele 1.00 și 2.15, marți dimineața.

Într-o declarație, Departamentul pentru mediu, climă și comunicații a precizat că întreruperea a afectat aproximativ 227 de apelanți. Toți cei afectați au primit un apel ulterior din partea An Garda Síochána. Departamentul a fost notificat de BT Communications Ireland Ltd (BTCIL), care are un contract pentru furnizarea serviciului de răspuns la apelurile de urgență.

Ministrul de stat, Ossian Smyth, care a fost informat cu privire la întrerupere, a declarat că departamentul a solicitat acum un raport detaliat și cuprinzător de la BTCIL cu privire la acest incident.

În timp ce prioritatea imediată este de a se asigura că nu există riscul unui eveniment similar pe viitor, dl Smyth a declarat că departamentul va stabili circumstanțele exacte care au dus la întreruperea serviciului și apoi, în consultare cu consilierii săi juridici, va determina consecințele în cadrul contractului.

🍀 Un fost garda și un alt bărbat au fost închiși pentru agresiuni asupra unor femei, alimentate cu consum de droguri și alcool

Un fost gardian și un alt bărbat au fost închiși pentru agresiuni asupra a două femei, alimentate cu droguri și alcool, care au culminat cu urcarea uneia dintre ele într-o dubiță, unde i s-a spus că va fi dusă în munți și îngropată.

În timpul calvarului din aprilie 2021, Stephen Cooper (37 de ani), un bărbat din Dublin și fost gardian, a forțat o femeie să participe la o “percheziție corporală” după ce a susținut că aceasta i-a furat droguri. Cooper a amenințat-o pe femeie și apoi i-a spus: “Am fost gardian, știu cum să fac asta” și “dacă nu ai fi fost o hoață, nu ar fi trebuit să fac asta”.

După ce a forțat-o pe femeia care plângea să se dezbrace, Cooper și-a introdus degetele în corpul ei și i-a spus în mod repetat să tacă.

Această agresiune a avut loc într-o casă din Naas, Co Kildare, la capătul unei sesiuni de patru zile de băutură și droguri care începuse într-un hotel din altă parte a comitatului.

Victima acestei prime agresiuni a fost în stare de șoc și a plecat, a declarat instanța. Cooper, complicele său Stephen McGrath (37 de ani) și o a doua femeie s-au mutat apoi într-o casă din Ashfield, Kilteel Road, Rathcoole, Co Dublin.

Când cei doi bărbați au început să o acuze pe această femeie că le-a furat cocaină, McGrath a început o agresiune prelungită și feroce, lovind-o pe femeie în mod repetat cu picioarele și pumnii și smulgându-i șuvițe de păr.

La un moment dat, ambii bărbați i-au spus femeii că o vor duce în munți și o vor îngropa. Apoi au încercat să o urce în spatele unei dube, dar ea a început să țipe și să lovească, iar ei s-au oprit și, în schimb, au pus-o în zona picioarelor de pe scaunul din față.

Cooper i-a înmânat lui McGrath un mic cuțit multifuncțional, iar McGrath i-a spus femeii: “O să ți-l înfig în cap”. Cooper i-a spus lui McGrath: “Trebuie să o rezolvi sau suntem amândoi ratați”, a declarat în fața instanței avocatul procurorului, Edward Doocey BL.

McGrath a plecat cu mașina cu femeia, în timp ce aceasta îl implora să o lase în viață și îi spunea că are un copil. Ulterior, ea a declarat gardienilor că “de fiecare dată când deschidea gura, el o lovea”.

De asemenea, i-a dat jos pantalonii și a agresat-o sexual, a mai spus instanța.

La audierea sentinței de la Tribunalul Penal din Dublin, judecătorul Martin Nolan a declarat că comportamentul bărbaților a fost de o cruzime dincolo de orice limită, reprobabil și rușinos. “Să spunem că au maltratat aceste femei ar fi un eufemism grosolan. Le-au îngrozit, le-au amenințat, le-au agresat”, a spus el. El a spus că cea de-a doua victimă trebuie să fi crezut că va muri și că se lupta pentru viața ei. “Trebuie să fi fost absolut îngrozită de ceea ce era viitorul ei”, a spus el.

Cooper, din Kingswood Heights, Tallaght, Co Dublin, a pledat vinovat de agresiune cauzatoare de vătămare a primei femei într-un local din Naas. De asemenea, el a pledat vinovat de agresiune cauzatoare de vătămare a celei de-a doua femei la Rathcoole, de amenințare cu moartea acesteia și de producerea unui articol capabil să provoace vătămări.

McGrath, din Ashfield, Kilteel Road, Rathcoole, a pledat vinovat pentru atac cauzator de prejudicii asupra celei de-a doua femei și pentru producerea unei arme la Ashfield. De asemenea, el a recunoscut că a agresat-o sexual și că a atacat-o provocându-i răni în locații din Tallaght, Co Dublin.

Cele patru condamnări anterioare ale lui McGrath sunt pentru posesie de droguri, conducere periculoasă și conducere sub influența băuturilor alcoolice, iar Garda Rob Whitty a fost de acord cu Patrick McGrath SC, apărător, că acestea au fost minore în comparație cu infracțiunile din fața instanței. Acesta a fost de acord că acest incident a fost ieșit din comun.

Garda Whitty a recunoscut că McGrath are remușcări și își cere scuze cu adevărat.

🍀 Ajutorul social săptămânal ar trebui să crească cu 20 de euro pentru a combate inflația – UDC

Prezentarea prebugetară a organizației caritabile pledează pentru prelungirea plății alocației pentru combustibil

Guvernul ar trebui să majoreze ratele de asistență socială cu cel puțin 20 de euro pe săptămână pentru a face față creșterii costului vieții și inflației, a declarat Societatea Sfântul Vincențiu de Paul (SVP) într-un raport prebugetare.

Organizația caritabilă, care oferă asistență persoanelor care se confruntă cu sărăcia, a solicitat, de asemenea, o creștere cu 15 euro pe săptămână a plății alocației pentru combustibil pentru a contribui la acoperirea facturilor de încălzire în creștere.

Este de așteptat ca guvernul să introducă o serie de măsuri pentru a contribui la combaterea creșterii rapide a costului vieții în bugetul care va fi anunțat în octombrie.

Într-un document prebugetare publicat miercuri, SVP a solicitat o creștere săptămânală de 20 de euro a ratelor de bază ale ajutoarelor sociale, ceea ce ar costa aproximativ 676 de milioane de euro.

SVP a argumentat că alocația pentru combustibil ar trebui să fie plătită timp de 32 de săptămâni, în loc de 28 în prezent, având în vedere că gospodăriile se confruntă cu facturi tot mai mari pentru încălzire.

SVP a declarat că alocația ar trebui extinsă și la gospodăriile care primesc alocația pentru familiile care lucrează, afirmând că, în prezent, familiile cu venituri mici care lucrează nu primesc “niciun sprijin pentru costurile energetice”.

În document se solicită să se facă mai mult pentru modernizarea locuințelor persoanelor cu venituri mici. Acesta a declarat că acest lucru ar trebui să includă extinderea modernizărilor gratuite ale standardelor energetice la locuințele chiriașilor care primesc plata de asistență pentru locuințe (Hap), care este plătită proprietarilor de către stat pentru a sprijini chiriașii cu venituri mai mici.

Documentul adaugă că numărul de locuințe ale autorităților locale modernizate în fiecare an ar trebui să crească cu 10%, ceea ce ar reduce costurile de încălzire a proprietăților.

Organizația caritabilă a declarat că guvernul ar trebui să pună deoparte încă 450 de milioane de euro pentru a crește cu 5.000 de locuințe noi pe an numărul de locuințe noi planificate a fi construite în cadrul strategiei sale “Locuințe pentru toți”.

Ar trebui să se facă mai multe pentru a evita ca locatarii care primesc Hap să fie nevoiți să suplimenteze plățile făcute de stat proprietarilor pentru a-și permite chirii în creștere, se arată în memoriu.

SVP a solicitat mai multe fonduri pentru a aborda costul trimiterii copiilor la școală, cum ar fi extinderea unui program pilot de manuale școlare gratuite la nivel național.

Bursele plătite studenților de la nivelul al treilea ar trebui să fie majorate cu 15%, iar bursele ar trebui să fie disponibile și pentru studenții cu fracțiune de normă, se arată în document.

Anul trecut, peste 190.000 de persoane au solicitat asistență din partea organizației caritabile, de la persoane care nu-și puteau permite să plătească alimente, costuri de educație, precum și cei care se luptau să plătească facturile la utilități.

Dr. Tricia Keilthy, șefa departamentului de justiție socială al SVP, a declarat că statul trebuie să ofere un sistem de protecție socială care să fie “suficient de puternic pentru a-i feri pe oameni de sărăcie atunci când nu au un loc de muncă, trăiesc cu o boală sau un handicap, îngrijesc o persoană dragă, au un salariu mic sau sunt la pensie”.

🍀 Dublin, printre primele 50 cele mai scumpe orașe din lume pentru expați

Dublinul rămâne o “locație atractivă” pentru talentele străine, în ciuda cererii mari de locuințe. Un nou sondaj internațional a plasat Dublin în topul celor mai scumpe 50 de orașe în care se poate trăi și munci.

Publicat în această dimineață, studiul Mercer Cost of Living Survey plasează capitala Irlandei pe locul 49 într-o listă a celor mai costisitoare 227 de orașe pentru expatriații din alte țări, o îmbunătățire față de anul 2021, când orașul a fost clasat pe locul 39. Hong Kong ocupă primul loc în topul celor mai scumpe orașe în care străinii pot trăi și munci, în timp ce patru orașe elvețiene – Zurich, Geneva, Basel și Berna – completează primele cinci locuri.

Pe locul 21 în clasament, Viena a fost cel mai scump oraș din zona euro din listă, urmat de Amsterdam pe locul 25, München pe 33, Paris pe 25 și Bruxelles pe 39.

Dublin, pe locul 49 în clasament, se află chiar înaintea Luxemburgului și a Romei. Belfast a sărit un loc, ajungând pe locul 149 în lista din 2022.

Noel O’Connor, consultant senior la firma de consultanță în resurse umane Mercer Ireland, a declarat că slăbirea euro în raport cu dolarul a afectat locul ocupat de Dublin în clasament.

“Cererea ridicată pe piața închirierilor private, adesea cel mai mare cost pentru companiile care își plasează angajații în misiune, împreună cu creșterea costurilor utilităților, reprezintă provocări pentru angajatorii de angajați internaționali”, a spus el.

Comentariile domnului O’Connor se fac ecoul celor ale unui organism de contabilitate de top care a avertizat săptămâna trecută că sistemul de locuințe din Irlanda “nu răspunde nevoilor populației” și că, din această cauză, companiile de aici au probleme în atragerea și păstrarea talentelor străine.

Consultative Committee of Accountancy Bodies Ireland, organismul reprezentativ al principalelor organisme de contabilitate, a declarat că reforma codului fiscal, în special în ceea ce privește impozitarea persoanelor fizice și impozitarea micilor proprietari individuali, ar trebui să fie o prioritate pentru guvern înainte de bugetul 2023 din octombrie.

Dar dl O’Connor a spus că, “în ciuda impactului vânturilor socio-economice potrivnice” care decurg din pandemia și din războiul din Ucraina, “Dublin rămâne în general o locație atractivă pentru expatriați”.