🍀 Ministrul Sănătății îndeamnă persoanele de peste 65 de ani să facă al doilea rapel

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea numărului de cazuri de Covid-19 și a îndemnat persoanele de peste 65 de ani și pe cele imunodeprimate să beneficieze de al doilea rapel.

Vorbind la sosirea la ședința de dimineață a Cabinetului, ministrul a declarat că în ultimele săptămâni a existat o creștere de trei ori a cazurilor din spitale. El a spus că, dintre cei internați în spital cu vârsta de peste 65 de ani, “destul de puțini” au beneficiat de al doilea vaccin de rapel Covid-19. De asemenea, ministrul a mai spus că șapte din zece pacienți cu Covid aflați în spital au peste 65 de ani.

Dl Donnelly a făcut apel la oameni să respecte sfaturile de sănătate publică, care recomandă în continuare folosirea acoperirii feței în mijloacele de transport în comun și în mediile de sănătate. El a spus că în prezent nu există niciun sfat pentru reintroducerea obligativității acoperirii feței și că Irlanda se află într-o “fază de trai cu Covid”, însă a adăugat că situația s-ar putea schimba. Ministrul Donnelly a declarat că este important să se protejeze serviciile spitalicești, care ar putea fi afectate de focarele de Covid. El a spus că nu este clar dacă Irlanda se apropie de vârful acestui val actual de cazuri sau cât de mult va crește. Ministrul a spus că guvernul monitorizează situația din alte țări care se confruntă cu un val de Covid-19, cum ar fi Portugalia.

🍀 Furnizorii de servicii de îngrijire a copiilor și părinții vor organiza astăzi un protest în fața Leinster House pentru a sublinia problemele legate de finanțarea acestui sector.

Aceștia spun că noile propuneri de finanțare de bază pentru furnizorii de servicii de îngrijire și educație timpurie a copiilor (ECCE) și pentru serviciile de îngrijire de zi amenință să închidă sute de servicii locale.

Conform propunerilor, furnizorilor li se cere să plafoneze taxele la rata inflației de anul trecut de 2,2%. Organizată de Federația furnizorilor de servicii de îngrijire a copiilor preșcolari (FECP), demonstrația de astăzi coincide cu o prezentare în fața parlamentarilor din Leinster House. “Serviciile ECCE reprezintă o treime din totalul furnizorilor de servicii de îngrijire a copiilor și era un sector vulnerabil chiar și înainte de Covid”, a declarat Elaine Dunne, președintele FECP.

“Acum, în contextul inflației, al unei finanțări scăzute din punct de vedere istoric, al presiunilor legate de personal și de reglementare, multe servicii se află în reale dificultăți financiare”, a adăugat ea. Grupul își exprimă opoziția față de înghețarea sau plafonarea taxelor într-o perioadă de inflație ridicată și solicită, de asemenea, o subvenție de 100 de euro pe copil în cadrul sistemului ECCE pentru a acoperi costurile subvenționate în prezent de proprietarul serviciilor de îngrijire a copiilor. Guvernul a declarat că reducerea costurilor de îngrijire a copiilor pentru părinți va fi una dintre prioritățile sale în bugetul din octombrie.

Între timp, SIPTU solicită o înțelegere salarială pentru lucrătorii din domeniul îngrijirii copiilor, afirmând că aceasta este singura modalitate de a rezolva criza tot mai gravă de personal din acest sector. “Lucrătorii pur și simplu nu își pot permite să rămână în profesia pe care și-au ales-o”, a declarat Darragh O’Connor, șeful SIPTU pentru organizare strategică. Acest lucru este rău pentru lucrătorii care nu pot ajunge la sfârșit de lună. Este, de asemenea, rău pentru furnizorii care se luptă să recruteze și să păstreze personalul”, adaugă el.

🍀 Irlanda și Danemarca sunt cele mai scumpe țări din UE – Eurostat

Irlanda și Danemarca au avut cele mai ridicate niveluri de preț pentru bunurile și serviciile de consum din întreaga UE în 2021, potrivit Eurostat.

Agenția de statistică a UE a publicat ieri date care arată că nivelurile prețurilor aici și în Danemarca au fost de 140% din media UE. Cele mai scăzute niveluri de prețuri au fost în România și Bulgaria, cu 56% din medie. Cea mai mare diferență între cele mai scumpe și cele mai puțin scumpe țări a fost la restaurante și hoteluri.

Danemarca a fost cea mai scumpă, cu prețuri de 155% din media UE, urmată de Suedia cu 137% și Finlanda cu 133%. Irlanda a avut un preț de 129,5% din media UE. Danemarca a fost de 3,4 ori mai scumpă decât cea mai ieftină țară, Bulgaria, cu 46% din medie, urmată de România cu 54% și Ungaria cu 62%.

A doua cea mai mare diferență a fost la alcool și tutun. Irlanda a fost cea mai scumpă, cu 205% din medie, urmată de Finlanda, cu 173% din medie, și Suedia, cu 136%. Cea mai ieftină țară a fost Bulgaria, cu 64% din medie, urmată de Polonia, cu 72%, și Ungaria, cu 79%.

Eurostat a precizat că diferența de preț se explică în mare parte prin diferențele de impozitare a alcoolului și a tutunului. Între timp, alimentele și băuturile nealcoolice au fost cele mai scumpe în Luxemburg, cu 125% din media UE, urmată de Danemarca, cu 120%, și Irlanda, cu 119%.

🍀 Funcționarii publici de top își vor recupera salariile

Funcționarii publici de top, inclusiv consultanții medicali, directorii executivi ai organismelor de stat, anumiți membri ai sistemului judiciar și funcționarii publici de rang înalt, vor avea salariile restabilite la nivelul de dinaintea austerității

Legislația privind urgențele financiare (FEMPI) a fost utilizată pentru a reduce salariile funcționarilor publici ca parte a măsurilor de austeritate introduse în urma crizei financiare din 2008. Salariile de până la 150.000 de euro, care reprezintă 99% din funcționarii publici, au fost restabilite în totalitate.

În conformitate cu Legea privind salarizarea și pensiile în serviciul public, salariile celor care câștigă peste 150000 de euro ar trebui să fie restabilite până la 1 iulie.

Potrivit unei surse guvernamentale, înaintea datei de restabilire, ministrul pentru cheltuieli publice și reformă, Michael McGrath, a solicitat consultanță juridică pentru a stabili dacă guvernul are vreo marjă de apreciere în legătură cu restul de restabilire. Consultanța juridică primită a confirmat că nu este permisă modificarea sau amânarea condițiilor de restaurare, nici în cadrul legislației actuale, nici prin intermediul unei legislații ulterioare.

Se înțelege că avizul juridic a indicat că guvernul nu avea niciun motiv pentru a nu continua restaurarea și, prin urmare, aceasta va trebui să aibă loc la 1 iulie, în conformitate cu legea. Legislația adoptată de Oireachtas în 2017, susținută de guvern și de partidele din opoziție, inclusiv Sinn Féin și Partidul Muncii, prevedea ca finalizarea restaurării pentru cei care câștigă mai mult de 150.000 de euro să aibă loc cel târziu la 1 iulie 2022.

Aproximativ 4.000 de funcționari publici urmează să beneficieze de restaurarea salariilor, dintre care peste 90% sunt consultanți medicali care vor primi creșteri cuprinse între 1,7% și 10%. Printre alte posturi afectate se numără unii directori executivi ai unor organisme de stat, anumiți membri ai sistemului judiciar și funcționari publici de rang înalt.

Se înțelege că restabilirea salariilor va costa 30 de milioane de euro pentru restul acestui an. Funcționarii publici care beneficiază de restaurarea FEMPI nu sunt eligibili pentru alte creșteri salariale în anul restaurării.

Miniștrii și titularii de funcții nu beneficiază de restaurare. Între timp, guvernul a semnalat că discuțiile privind salariile din sectorul public ar putea fi reluate în curând.

Negocierile de la Comisia pentru relații la locul de muncă (WRC) s-au încheiat vinerea trecută fără un acord, după ce sindicatele au susținut că oferta guvernului de creștere a salariilor a fost cu mult sub nivelul inflației.

Urmează o “perioadă dificilă”, avertizează Ryan

Între timp, ministrul Mediului a avertizat asupra unei “perioade dificile” în această toamnă și iarnă, în condițiile în care gospodăriile se vor lupta cu costul energiei.

Eamon Ryan a declarat că este important ca guvernul să se concentreze asupra sprijinului în jurul acestei perioade “când facturile la combustibil lovesc cu adevărat în casă”.

Sosit la reuniunea de dimineață a cabinetului de la Dublin Castle, ministrul Ryan a declarat că se așteaptă ca guvernul să acționeze în privința costului îngrijirii copiilor în bugetul din acest an, însă nu a precizat cum.

Întrebat despre planurile de urgență ale UE pentru a gestiona o eventuală penurie de combustibil în următoarele luni, dl Ryan a declarat că Irlanda va evita probabil cel mai grav efect al penuriei de combustibil, însă a adăugat că departamentul său continuă să gestioneze situația.

El a spus că va călători săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu alți miniștri din UE, pentru a discuta despre criza energetică.

People Before Profit TD Paul Murphy a declarat că oamenii nu pot aștepta bugetul pentru ca guvernul să ajute la compensarea creșterii costului vieții.

“Oamenii se confruntă cu mii de euro în costuri suplimentare între benzină sau motorină, electricitate, încălzire, alimente, în timp ce veniturile lor stagnează”.

Vorbind în cadrul emisiunii Today cu Claire Byrne de la RTÉ, dl Murphy a spus că nu au existat creșteri salariale la nivel global, dar ceea ce a existat este un profit masiv.

“Trebuie să ne ocupăm de fapt de creșterea prețurilor și să ne ocupăm de profiturile care se află în spatele creșterii prețurilor.

“Așadar, guvernul are puterea, și ar trebui să o folosească, de a introduce controlul prețurilor.

“De exemplu, în cazul energiei electrice, al benzinei și motorinei, al motorinei pentru încălzirea locuinței, pentru a spune că tipul de profituri exorbitante care se întâmplă în cazul companiilor de electricitate, al companiilor de petrol și gaze, pur și simplu nu poate fi permis, și pentru a stabili un preț unitar maxim, și, în mod similar, în ceea ce privește controlul chiriilor, să introducă un control al chiriilor pentru a reduce chiriile la un nivel accesibil.

“Credem că trebuie să impozităm profiturile excepționale realizate de marile companii energetice și de companiile de electricitate”, a spus el.

🍀 Un irlandez a fost închis pentru rolul jucat în traficul de persoane

Un irlandez a fost condamnat la patru ani de închisoare în Anglia, după ce a recunoscut că a fost implicat într-o schemă internațională de trafic de persoane.

Wayne Sherlock, în vârstă de 41 de ani, originar din Co Meath, dar care a locuit mai recent în Eythorn, în Kent, a fost reținut de ofițerii Agenției Naționale de Combatere a Criminalității din Regatul Unit în Dover în martie 2020. Aceasta a urmat descoperirii a zece migranți în spatele unui camion care transporta anvelope în Belgia, poliția locală lucrând alături de NCA. Alți patru bărbați arestați în cadrul aceleiași operațiuni așteaptă să fie judecați în aprilie 2023, dar Sherlock a pledat vinovat de conspirație pentru facilitarea imigrației ilegale.

Un judecător de la Maidstone Crown Court l-a condamnat astăzi la patru ani de închisoare. Comandantul filialei din Belfast a NCA, David Cunningham, a declarat că combaterea criminalității organizate în domeniul imigrației este o prioritate pentru agenție. “Traficanții de persoane pun vieți în pericol în căutarea profitului și suntem hotărâți să facem tot ce putem pentru a întrerupe și a dezmembra rețelele criminale implicate în această infracțiune de exploatare”, a declarat dl Cunningham.