🍀 Utilizatorii rețelelor de socializare pot raporta dezinformările conform unui nou proiect de lege

Utilizatorii de rețele sociale vor putea în curând să raporteze dezinformările legate de alegeri și referendumuri.

Proiectul de lege privind reforma electorală propune noi competențe pentru a preveni comportamentele manipulatoare sau neautentice online. De asemenea, ar putea fi emise notificări de retragere și corecție pentru a proteja procesele democratice din Irlanda.

În cadrul unui interviu pentru Newstalk, ministrul adjunct pentru reforma electorală, Malcolm Noonan, a declarat că platformele vor avea responsabilitatea de a elimina dezinformarea: “Este vorba de fapt despre combaterea dezinformării și a dezinformării. “Aceasta este partea cea mai dificilă pe care o vedem la nivel global și nu vrem ca acest lucru să se infiltreze și în Irlanda.” Important este ca cei care vor face verificarea să analizeze “fără patimă” ceea ce înseamnă dezinformare și manipulare.

El a spus că este important ca oamenii să poată face distincția între dezacordul politic autentic online și dezinformare.

🍀 Părinții a 500 de nou-născuți vor primi “cutii pentru copii” în cadrul unui nou program de suport

Cutiile vor conține articole de joacă, articole de uz casnic pentru a ajuta la îmbăierea și somnul în condiții de siguranță, precum și alte articole de sprijin pentru noii părinți. Părinții a 500 de copii nou-născuți vor primi așa-numitele cutii pentru bebeluși în cursul acestui an, în cadrul unui proces întârziat, după modelul ajutoarelor oferite de alte țări.

Ministrul pentru copii, Roderic O’Gorman, a confirmat luni detaliile unui proiect pilot denumit “pachețelul pentru bebeluși”, în cadrul căruia pachetele vor fi trimise părinților și copiilor îngrijiți la Spitalul Rotunda și la Spitalul Universitar Waterford.

Cutiile vor fi trimise începând din această toamnă și vor conține articole de joacă pentru a “încuraja comunicarea timpurie și crearea de legături”, articole de uz casnic pentru a ajuta la îmbăierea și somnul în condiții de siguranță, precum și alte articole pentru a sprijini noii părinți după nașterea copilului lor, a precizat departamentul într-o declarație de presă.

Articolele din cutie vor include o pătură, un prosop de baie cu glugă, un termometru digital sau inteligent, un termometru de baie și de cameră, burete de baie, baby grow, cremă pentru sfârcuri, vestă, cârpe și șosete din muselină, mănuși, tampoane de maternitate, precum și cremă pentru scutece, scutece reutilizabile, tampoane de alăptare și șervețele.

O pompă de sân manuală, un marsupiu, periuță de dinți pentru bebeluși, bavete, inele de dentiție și covorașe pentru schimbat și pentru joacă vor fi de asemenea în el, alături de cărți, un monitor pentru bebeluși, o geantă de schimb, perie de păr și aspirator nazal. Se intenționează ca versiunea finală să conțină, de asemenea, informații despre alăptare, somnul în siguranță și depresia postnatală, precum și o broșură cu informații și sfaturi și linkuri către resurse online, o carte de bibliotecă și un poem irlandez.

Dl O’Gorman a declarat că inițiativa face parte din strategia guvernamentală “First 5”, cadrul general pentru bebeluși, copii mici și familii, care urmează să se desfășoare până în 2028. Un plan de introducere a cutiilor a fost inclus în programul de guvernare, care promitea “introducerea cutiilor pentru bebeluși pentru toți noii părinți”, dar lansarea sa a fost amânată din cauza Covid-19, mai întâi până la sfârșitul anului 2021, iar acum până în toamna anului 2022.

Programe similare au fost puse în aplicare în Scoția și au fost standardul în Finlanda încă din anii 1930.

Într-o declarație, dl O’Gorman a spus că aceste cutii au fost “pentru a oferi fiecăruia dintre cei mai noi micuți sosiți din Irlanda un cadou de bun venit, oferind în același timp părinților sprijin practic în timp ce navighează în aceste prime săptămâni și luni speciale din viața copilului lor”.

Departamentul urmează să deruleze un proces de achiziție pentru a găsi un agent de gestionare a proiectului, care va fi plătit din fondul de conturi inactive. De asemenea, se va căuta o companie care să evalueze programul pilot și să examineze dacă acesta este potrivit pentru o extindere mai largă.

🍀 Discuțiile oficiale privind salariile din sectorul public vor începe

Discuțiile oficiale privind salarizarea în sectorul public între Guvern și sindicate urmează să înceapă la Comisia pentru Relații la Locul de Muncă.

Negocierile au loc după ce sindicatele au declanșat o clauză de revizuire în cadrul acordului salarial existent pentru sectorul public “Building Momentum” din cauza creșterii inflației. Conform acordului actual, lucrătorii din sectorul public au primit anul trecut o creștere salarială de 1%, iar în octombrie se va acorda încă 1%.

Sindicatele nu au precizat încă ce procentaj de creștere salarială doresc, dar au declarat că se vor concentra pe diferența care a apărut între nivelul actual al inflației și cel înregistrat în momentul în care a fost convenit acordul inițial de salarizare în sectorul public. Congresul irlandez al sindicatelor a declarat că dorește să vadă o “creștere foarte semnificativă” a salariilor pentru toți lucrătorii din sectorul public și privat.

În cadrul emisiunii “This Week” de la RTÉ, președintele ICTU, Kevin Callinan, a declarat că “mingea este în terenul guvernului” în ceea ce privește modul în care acesta dorește să structureze acest lucru în ceea ce privește cheltuielile din acest an și de anul viitor. “Și pentru a vedea în ce măsură sunt pregătiți să acorde prioritate salariaților cu salarii mici și celor cu venituri medii”, a adăugat el. Discuții exploratorii între guvern și sindicate au avut loc la începutul acestei luni la WRC.

Ministrul pentru cheltuieli publice și reformă, Michael McGrath, a declarat săptămâna trecută că guvernul consideră că există o bază pentru a continua și a intra în negocieri salariale oficiale. Cu toate acestea, el a precizat că succesul nu este garantat și că negocierile vor fi dificile în contextul provocator al incertitudinii economice globale și al creșterii inflației. Ambele părți au declarat că se așteaptă ca discuțiile să fie intense și s-ar putea încheia, cu sau fără un acord, într-o săptămână sau două.

🍀 Cinci soldați ucraineni răniți au fost transportați pe calea aerului la un spital irlandez

Cinci soldați ucraineni răniți în războiul împotriva Rusiei au fost transportați pe calea aerului în Irlanda pentru a fi tratați în weekendul trecut. După cum relatează Irish Examiner, trei bărbați au fost transportați cu avionul la Dublin ieri după-amiază.

Doi au fost transferați la Spitalul Beaumont din Dublin, iar al treilea a fost dus la Spitalul Universitar din Galway. Alți doi au fost aduși cu avionul la Dublin vineri și transferați cu ambulanța la Spitalul Universitar din Cork.

Se înțelege că cei cinci au fost duși din spitale de campanie în spitale din Ucraina în ultimele zile, înainte de a fi transferați în Polonia pentru a fi aduși în Irlanda. Tratarea celor cinci soldați este prima dată când victimele militare au fost aduse în Irlanda din războiul din Ucraina. Transferurile au fost coordonate de Uniunea Europeană împreună cu Health Service Executive și Serviciul Național de Ambulanță.

Acestea se fac sub auspiciile Proiectului european de ajutor în caz de dezastre, înființat în 2001 pentru a oferi sprijin între țările europene atunci când serviciile de sănătate ale fiecărei țări sunt copleșite.

🍀 Gardaí trebuie să interzică profilarea rasială, spune organismul de supraveghere a drepturilor omului

Garda trebuie să definească și să interzică în mod corespunzător profilarea rasială, a declarat organismul de supraveghere a drepturilor omului al Irlandei.

Comisia irlandeză pentru drepturile omului și egalitate (IHREC) a cerut statului să se asigure că puterile Garda sunt exercitate “într-un mod coerent și imparțial” în raportul său către Comitetul ONU pentru drepturile omului. Comitetul va examina luna viitoare obligațiile Irlandei în temeiul Pactului internațional privind drepturile civile și politice (ICCPR). Comisia a prezentat peste 100 de recomandări, inclusiv cu privire la activitatea polițienească, violența de gen și abuzurile istorice privind drepturile omului.

IHREC afirmă că este deosebit de îngrijorată de “eșecul continuu al statului de a-și asuma pe deplin responsabilitatea pentru lunga și întunecata istorie a abuzurilor instituționale din Irlanda”; “discriminarea continuă și generalizată cu care se confruntă travelers”; “deficiențele continue în răspunsul statului la violența de gen” și garanțiile inadecvate pentru a asigura accesul la justiție și la statul de drept. Propunerea adaugă că este nevoie de intervenția statului pentru “eradicarea rasismului structural și instituțional, a abilității, a ageismului și a sexismului”.

Comisia recomandă:

– Ca statul să acorde prioritate legislației prin amendamente la proiectul de lege privind Garda Síochána (competențe) pentru a defini și a interzice crearea de profiluri rasiale și pentru a include o cerință expresă de a înregistra originea rasială și etnică a unei persoane care este oprită și percheziționată, precum și locul în care este exercitată această putere;
– ca statul să aloce resurse adecvate pentru furnizarea de servicii specializate și accesibile și de spații de refugiu în întreaga țară și să ofere sprijin pentru victimele violenței de gen;
– ca statul să dezincrimineze avortul în toate circumstanțele și să asigure egalitatea în ceea ce privește accesul la avort în condiții de siguranță și în timp util pe întreg teritoriul țării;
– Că autorii identificați ai abuzurilor istorice ar trebui să fie urmăriți penal și pedepsiți “cu sancțiuni proporționale cu gravitatea infracțiunii” și că statul ar trebui să furnizeze o actualizare detaliată a contribuțiilor financiare ale congregațiilor religioase la despăgubiri;
– ca statul să efectueze o anchetă amănunțită cu privire la răspunsul la pandemie, inclusiv o examinare a impactului asupra drepturilor civile și politice și dezvoltarea de măsuri juridice și politice pentru a atenua impactul disproporționat al crizelor viitoare asupra grupurilor vulnerabile din punct de vedere structural.

Comisarul-șef Sinéad Gibney a declarat că puterile polițienești trebuie să fie aplicate în mod consecvent. “Este important ca Irlanda să prezinte în mod public în fața ONU modul în care își îndeplinește obligațiile în materie de drepturi ale omului și să se confrunte cu interogări directe pentru a răspunde de aceste obligații”, a declarat ea. “PIDCP joacă un rol vital în punerea în aplicare a dreptului internațional și a drepturilor omului, iar țări precum Irlanda, care l-au ratificat, sunt obligate să protejeze și să păstreze din punct de vedere juridic libertatea individului împotriva nedreptății, inegalității și discriminării sub toate formele. “Utilizarea specifică a competențelor polițienești de către stat poate avea un impact disproporționat asupra persoanelor și grupurilor marginalizate, motiv pentru care este atât de important să ne asigurăm că acestea sunt exercitate într-un mod coerent și imparțial.

De asemenea, în memoriu se solicită extinderea cotelor de gen la alegerile locale, Seanad și Parlamentul European, pentru a se asigura că cel puțin 40% dintre candidații la alegeri sunt femei, și că sunt introduse măsuri suplimentare, cum ar fi locuri parlamentare rezervate și un sistem de cote pentru a “sprijini participarea politică a grupurilor subreprezentate”.