Câteva dintre cele mai interesante subiecte ale zilei din Irlanda:

🍀 Aeroportul Dublin: 27% dintre zboruri au fost anulate cu șase ore înainte de decolare

Douăzeci și șapte la sută dintre zborurile anulate pe Aeroportul Dublin în această săptămână au fost anulate în termen de șase ore de la decolare.

Pasagerii și-au exprimat frustrarea în timp ce lipsa de personal în aeroporturi și la companiile aeriene a dus la o serie de zboruri anulate în întreaga Europă.

Aer Lingus este cel mai recent operator care și-a cerut scuze clienților, deoarece a anulat alte patru zboruri de plecare care erau programate pentru astăzi. Eoghan Corry, expert în turism, a declarat că firmele trebuie să le ofere oamenilor mai mult timp pentru a face față acestor anulări.

Dl Corry a declarat pentru Newstalk: “Adevărata problemă, am făcut o numărătoare astăzi, 27 la sută din zborurile anulate în ultima săptămână pe aeroportul din Dublin au fost anulate cu doar șase ore sau mai puțin înainte de decolare, ceea ce reprezintă o mare problemă atunci când pasagerii sunt deja în aeroport. Mă aștept să văd mai puține astfel de situații în viitor.”

Între timp, costul trimiterii personalului Forțelor de Apărare la aeroport va fi acoperit integral de DAA. Asta potrivit ministrului Transporturilor, în timp ce membrii armatei se pregătesc să ajute personalul aeroportului începând de săptămâna viitoare.

Săptămâna aceasta a fost mai mult haos în ceea ce privește călătoriile, 10 zboruri Aer Lingus suferind anulări legate de Covid.

🍀 Creșterea prețurilor locuințelor din Irlanda va scădea cu 4% în următorul an

Scăderea prognozată va urma unei creșteri puternice după cea mai gravă pandemie de coronavirus, conform unui sondaj realizat în rândul agenților imobiliari

Creșterea prețurilor locuințelor din Irlanda va scădea la 4% în următorul an, după o creștere bruscă în urma celei mai grave pandemii de Covid-19, potrivit unui sondaj realizat de Society of Chartered Surveyors of Ireland (SCSI) în rândul a 130 de agenți imobiliari și evaluatori.

Cu toate acestea, respondenții la sondaj prevăd că prețurile vor continua să fie susținute de lipsa continuă a ofertei, chiar dacă gospodăriile se vor confrunta cu o inflație generală în creștere, cu incertitudinea geopolitică ca urmare a războiului din Ucraina și cu creșterea iminentă a ratelor dobânzilor din partea Băncii Centrale Europene, potrivit raportului.

Inflația prețurilor proprietăților rezidențiale a înregistrat o rată anuală de 14,2% în aprilie, deși în scădere față de cea de 15,1% înregistrată în luna precedentă, dar încă mult peste ritmul de 4,5% cu care prețurile creșteau în aprilie anul trecut, potrivit datelor Biroului Central de Statistică. Prețurile au urcat cu 118% de la minimele de după prăbușirea din 2013, dar rămân cu 2% sub vârful din 2007.

Banca Centrală irlandeză a prognozat în aprilie că anul acesta vor fi finalizate 24.500 de case și apartamente, urmând să ajungă la 29.000 în 2023 și la 33.000 în 2024, media fiind departe de cele 35.000 de locuințe noi pe care analiștii estimează că trebuie construite anual pe termen mediu.

Într-adevăr, cele mai recente estimări ale Băncii Centrale pentru cei trei ani marchează o retrogradare față de ceea ce preconizau economiștii săi la începutul acestui an.

“În timp ce agenții și evaluatorii SCSI se așteaptă ca prețurile proprietăților să crească în medie cu 4% în următorul an, acest lucru trebuie privit în contextul actualelor niveluri record ale inflației”, a declarat John O’Sullivan, președintele Comitetului de practică și politică al SCSI. “În momentul de față, rata actuală a inflației prețurilor de consum este de aproximativ 8%, ceea ce înseamnă că, în comparație cu prețurile de consum, creșterea preconizată reprezintă de fapt o reducere de 4% în termeni reali.”

Dl O’Sullivan a declarat că, având în vedere că populația Republicii depășește acum cinci milioane de locuitori , o tendință spre o dimensiune medie mai mică a gospodăriilor, migrația netă pozitivă actuală, plus angajamentele de a oferi cazare refugiaților care sosesc din Ucraina, “este clar că nevoia de a debloca oferta suplimentară de locuințe rămâne acută”.

Între timp, Sherry FitzGerald, cel mai mare agent imobiliar din stat, a declarat că rata de creștere a prețurilor locuințelor dă semne de moderare, valoarea medie a locuințelor second-hand crescând cu 1,6% în al doilea trimestru – marcând cea mai mică rată de creștere trimestrială din mai bine de un an.

Cu toate acestea, în cele 12 luni până în iunie, valorile medii au crescut cu 9,6%.

“Deși este încă puternică, nivelul frenetic al activității de licitație observat în trecutul recent s-a mai domolit”, a declarat directorul general al Sherry FitzGerald, Marian Finnegan. “La nivel internațional, multe piețe remarcă în mod similar o atenuare a aprecierii rapide a valorilor care a caracterizat anul 2021.”

Aproximativ 37% din toți vânzătorii de locuințe second-hand cu Sherry FitzGerald în ultimele trei luni au fost investitori buy-to-let care vindeau proprietăți, cel mai ridicat nivel de când firma a început să urmărească aceste date în 2003.

Un exod al micilor proprietari privați de pe piața închirierilor din ultimii ani a fost atribuit impozitării ridicate în raport cu investitorii instituționali, controlului chiriilor și schimbărilor constante ale legislației din industrie.

🍀 Amenințarea tăierii aprovizionării cu gaze din Marea Britanie este un motiv de îngrijorare

Dacă Irlanda ar pierde cele 70% din gazele care vin prin Marea Britanie, consecințele ar fi grave.

Dacă Putin va închide gazul către Europa, susține un raport, Marea Britanie intenționează să urmeze exemplul prin închiderea propriilor conducte de gaz către alte țări, inclusiv Irlanda.

Există două astfel de conducte între Marea Britanie și Europa continentală. Financial Times relatează că primul lucru pe care Marea Britanie îl va face în cazul unei penurii serioase de gaz va fi să ridice podul mobil prin închiderea conductelor. Dacă acest raport este adevărat, ar fi încă un caz în care Regatul Unit ar plănui să încalce sau să ignore legislația și acordurile internaționale.

Până în prezent, planurile de a legifera pentru a încălca protocolul privind Irlanda de Nord și de a lăsa deoparte Convenția Europeană a Drepturilor Omului subminează deja angajamentele internaționale solemne. Însă, până în prezent, Regatul Unit nu a abrogat încă contractele în temeiul legislației britanice.

O parte semnificativă a gazului care intră în Regatul Unit provine dintr-un zăcământ norvegian care nu este conectat la Norvegia: singura ieșire este prin Regatul Unit. În prezent, compania norvegiană vinde gazul irlandezilor și altor cumpărători din UE, furnizându-le prin conductele din Regatul Unit. Cu toate acestea, dacă guvernul britanic închide aceste conducte de transport, Regatul Unit ar împiedica proprietarul acestui gaz să își aprovizioneze clienții din afara Regatului Unit.

O astfel de acțiune din partea Regatului Unit ar crește disponibilitatea gazului pentru proprii consumatori, permițând astfel prețuri mai mici decât în alte părți ale Europei, unde aprovizionarea ar deveni mai redusă. Într-o perioadă de inflație ridicată în Regatul Unit, există o tentație clară de a face acest lucru. Cu toate acestea, prin utilizarea armelor de aprovizionare cu gaze pentru a afecta vecinii Regatului Unit, Johnson l-ar imita pe Putin.

Dacă Regatul Unit ar închide cele trei conducte dintre Irlanda și Scoția, acest lucru ar avea consecințe profunde pentru noi. Regatul Unit ar putea alege să continue să aprovizioneze Irlanda de Nord cu gaze naturale. Dacă ar face acest lucru, am putea beneficia într-o oarecare măsură prin intermediul gazoductului Nord-Sud.

Într-un alt scenariu, Regatul Unit ar putea scuti insula Irlanda, blocând doar livrările către Europa continentală. În acest caz, prețurile noastre relative la gaz ar putea scădea sub cele din Europa continentală.

Irlanda primește 30% din livrările sale de gaze de la Corrib, iar restul trece prin Regatul Unit. Dacă Irlanda ar trebui să piardă cele 70 % din gazele care vin prin Marea Britanie, consecințele economice și sociale ar fi cu adevărat îngrozitoare. Impactul ar fi la o scară mult mai mare decât amenințarea pe care o reprezintă pentru Europa pierderea gazului rusesc. Europa primește cel mult 40 la sută din gazul său din Rusia – 70 la sută din gazul Irlandei provine din Marea Britanie.

În timp ce o aprovizionare foarte limitată cu gaz ar putea permite sistemului nostru de electricitate să își continue activitatea, gospodăriile și companiile care utilizează gazul ar avea enorm de suferit. Dacă aprovizionarea cu gaz a gospodăriilor ar ajunge aproape de zero în timpul iernii, ar exista un pericol serios de decese excesive din cauza hipotermiei. Pierderea gazului, pe care se bazează industria noastră de prelucrare a alimentelor, ar putea forța închiderea fabricilor.

Guvernul irlandez nu poate face prea multe în acest an pentru a contracara pericolele legate de pierderea accesului la gazele din Regatul Unit, în afară de a se baza pe bunăvoința celor mai apropiați vecini ai noștri. Un factor important este faptul că, în prezent, energia este o responsabilitate descentralizată, aflată sub controlul guvernelor scoțian și nord-irlandez. Guvernul scoțian ar putea să fie mai puțin impulsiv decât Londra în ceea ce privește întreruperea livrărilor din Scoția către Irlanda. Ar putea fi mai dispus să asigure aplicarea în continuare a contractelor comerciale încheiate în conformitate cu legislația britanică, care stau la baza aprovizionării noastre cu gaz.

Bineînțeles, guvernul de la Londra ar putea contracara acest lucru prin retragerea acestor competențe descentralizate de la guvernul scoțian. Cu toate acestea, ar putea fi reticent să deschidă un nou front în războiul constituțional cu Scoția.

Autoritatea de reglementare a serviciilor publice din Irlanda de Nord reglementează conducta dintre Irlanda de Nord și Scoția și, împreună cu Comisia pentru reglementarea serviciilor publice, conducta nord-sud. Pe insula noastră comună, această agenție și Executivul Irlandei de Nord, atunci când va fi format, ar putea fi mai receptivi la menținerea deschisă a acestor legături vitale.

🍀 Criza costului vieții ar putea dura “ani de zile”, spune Tánaiste

Tánaiste Leo Varadkar a declarat în Dáil că criza costului vieții ar putea dura ani de zile.

Vorbind în timpul întrebărilor liderilor, dl Varadkar a spus că această problemă este ceva cu care oamenii se vor “confrunta timp de luni, dacă nu ani de zile”. El a adăugat că ceea ce a numit “criza globală a inflației” nu se va încheia ca urmare a “oricărui buget, fie că este un buget de urgență înainte de toamnă, fie că este unul în toamnă”. El a răspuns purtătorului de cuvânt al Sinn Féin pentru finanțe, Pearse Doherty, care a declarat că mulți părinți au un “sentiment de teamă” în legătură cu costurile pentru întoarcerea la școală.

Dl Doherty a prezentat în Dáil cazul unei mame din Cork, care a spus că este îngrozită de costurile de 1.700 de euro. “Niciun părinte nu ar trebui să se teamă de întoarcerea la școală a copilului său, dar acest lucru se întâmplă în atât de multe gospodării”, a spus el.

Dl Doherty a cerut guvernului să prezinte un buget de urgență, spunând că este pur și simplu greșit ca părinții să se confrunte cu un astfel de stres și anxietate din cauza creșterii costurilor. “Realitatea crudă” este că unii părinți cumpără pijamale pentru copiii lor pentru a le purta în timpul zilei, deoarece este tot ce își pot permite, a adăugat el.

Tánaiste a răspuns spunând că “toată lumea simte presiunea”, deoarece inflația este o problemă în întreaga lume, adăugând că “guvernul nu poate face prea multe”. Dl Varadkar a recunoscut că unii dintre cei mai vulnerabili “sunt nevoiți să ia decizii foarte dificile”. El a spus că guvernul a “acționat deja” pentru a aborda criza.

“Am avut efectiv un mini-buget, sau un buget de urgență, deja, 1,4 miliarde de euro în măsuri de la buget încoace. Reducerea accizei la benzină și motorină, reducerea TVA la electricitate și gaz, o nouă plată a alocației pentru combustibil”, a spus el.

“Multe lucruri făcute deja… mai multe planificate în toamnă în cadrul și în jurul bugetului. Vrem un set de acțiuni care să intre în vigoare aproape imediat în zilele și săptămânile de după ziua bugetului pentru a-i ajuta pe oameni să treacă iarna”, a adăugat el.

De asemenea, vorbind în Dáil, independentul TD Mattie McGrath a acuzat guvernul de a fi “complet detașat de realitate și absorbit de sine” în abordarea sa față de criza costului vieții.

Detaliind cât de mult peste media UE sunt costurile în Irlanda, conform unui raport recent al Eurostat, el a spus că guvernul nu a reușit să abordeze criza care îi “paralizează financiar” pe cei mai vulnerabili. Amenință să “distrugă multe ferme vibrante”, a spus el, subliniind accizele la combustibil și comparând acțiunile guvernului cu cele ale guvernului britanic din timpul foametei. “La naiba cu daoine beaga – la naiba cu oamenii mici”, a spus dl McGrath.

Dl Varadkar a răspuns că raportul Eurostat arată într-adevăr costuri ridicate în Irlanda, dar acesta trebuie citit știind că salariile și plățile din Irlanda sunt mai mari decât media UE, iar acest lucru “a fost omis” în analiza raportului. “Este jumătate de adevăr”, a spus el. “Salariile mari sunt legate direct de costurile ridicate”. “Aceasta va fi o criză continuă a costului vieții”, a adăugat el.

🍀 Intră în vigoare noile norme UE în materie de roaming

Noile norme UE privind roamingul pentru utilizatorii de telefonie mobilă au intrat în vigoare după ce precedentul regulament UE privind roamingul din 2017 a expirat ieri.

Inițiativa “Roam-like-at-home” a fost prelungită până în 2032 și permite călătorilor din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European să sune, să trimită mesaje text și să navigheze pe internet în străinătate fără costuri suplimentare.

Noile norme înseamnă că un client al serviciilor de roaming care poate utiliza servicii 5G acasă ar trebui să beneficieze și de servicii de roaming 5G atunci când acestea sunt disponibile într-un alt stat membru.

De asemenea, consumatorii vor fi mai bine informați cu privire la tipurile de servicii care pot aduce costuri suplimentare, cum ar fi apelarea numerelor de servicii pentru clienți, a centrelor de asistență sau a companiilor de asigurări.

Aceste servicii pot fi gratuite sau mai puțin costisitoare atunci când se telefonează de acasă, dar atunci când sunt în roaming se pot aplica tarife suplimentare.

Ca parte a noului regulament, consumatorii vor fi informați prin SMS cu privire la tarifele suplimentare pentru utilizarea serviciilor de roaming în așa-numitele rețele non-teritoriale.

Astfel de rețele sunt utilizate de obicei pentru conexiuni mobile la bordul avioanelor și al bărcilor și nu sunt acoperite de normele privind roamingul.

Noul regulament va îmbunătăți, de asemenea, accesul la comunicațiile de urgență, clienții serviciilor de roaming urmând să primească un mesaj atunci când intră într-un stat membru, cu informații despre apelurile la “112” și alte mijloace de contactare a serviciilor de urgență.

Întrucât Regatul Unit a părăsit UE, regimul “Roam-like-at-home” nu se mai aplică, însă unii operatori au ales să păstreze avantajele roamingului gratuit.

Clienții sunt sfătuiți să verifice cu operatorii lor înainte de a călători în Regatul Unit.