Valoarea bunurilor importate din Marea Britanie în Irlanda a scăzut cu 34% în luna mai, ajungând la 1,3 miliarde de euro, comparativ cu cele 12 luni anterioare, potrivit cifrelor Oficiului Central de Statistică (CSO).

Potrivit datelor, publicate luni, exporturile către Marea Britanie au crescut cu 19%, ajungând la 1,6 miliarde de euro în aceeași perioadă. Valoarea totală a exporturilor către Marea Britanie este de 10%, în timp ce valoarea totală a importurilor din Marea Britanie este de 11%, potrivit CSO.

Directorul în domeniul fiscal la Grant Thornton Irlanda, Janette Maxwell, a declarat că cifrele indică faptul că “piața britanică continuă să se bazeze în mare măsură pe piața irlandeză pentru a-și asigura aprovizionarea”.

Cea mai mare scădere a importurilor din Marea Britanie în Irlanda s-a înregistrat în sectoarele combustibililor minerali, lubrifianților și materialelor conexe, a căror valoare a scăzut cu 53%, ajungând la 298 de milioane de euro.

Produsele care au reprezentat cea mai mare parte a exporturilor către Marea Britanie în luna mai au fost produsele chimice și produsele conexe, în valoare de 700 de milioane de euro, și produsele alimentare și animalele vii, în valoare de 339 de milioane de euro.

UE a reprezentat 6,9 miliarde de euro din totalul exporturilor de bunuri în luna mai, adică 42% – cu bunuri în valoare de 1,8 miliarde de euro către Germania, 1,5 miliarde de euro către Olanda și 1,3 miliarde de euro către Belgia.

Statele Unite au fost principala destinație din afara UE, reprezentând 4,2 miliarde de euro, sau 25% din totalul exporturilor în mai 2023.

Valoarea totală a bunurilor exportate de Irlanda a fost de 16,7 miliarde de euro, în scădere cu 1,2 miliarde de euro față de luna mai a anului trecut.

Valoarea bunurilor importate a fost de 11,6 miliarde de euro în luna mai – ceea ce reprezintă o scădere de 1,6 miliarde de euro sau 12% față de mai 2022.

Dacă se compară primele cinci luni din 2023 cu aceeași perioadă din 2022, exporturile de bunuri au scăzut cu 6%, în timp ce valoarea importurilor a crescut cu 5%.

Exporturile de produse medicale și farmaceutice au scăzut cu 595 de milioane de euro până în mai 2023, comparativ cu 12 luni înainte, și reprezintă 39% din totalul exporturilor.