Anca Minescu, doctor universitar de origine română, autoarea unui raport finanțat de guvern privind munca sexuală în Irlanda a declarat că a fost șocată când a auzit relatările despre modul în care unii gardieni tratează lucrătorii sexuali.

Cei care operează în industria sexului au o neîncredere și o teamă bine întemeiată față de Garda, a declarat Dr. Anca Minescu de la Universitatea din Limerick, care a realizat cercetarea cu finanțare de la Departamentul de Justiție.

Ea a spus că nu se simt protejate de gardaí și că uneori au fost exploatate sexual de persoane din cadrul forțelor de ordine. Gardienii, inclusiv gardienele, pot fi lipsiți de respect, batjocoritori și ostili față de lucrătorii sexuali, ceea ce le distruge încrederea în poliție, a spus ea.

Cercetătorii, inclusiv persoane care au ajutat la realizarea studiului, care sunt ei înșiși lucrători sexuali, au realizat 50 de interviuri cu 25 de lucrători sexuali între octombrie 2020 și ianuarie anul trecut. Raportul, Trebuie să fiu o persoană oarecare: Accounts from Street Sex Workers in Ireland, afirmă că legislația din 2017 care a incriminat cumpărarea de sex a “marginalizat drastic” un grup deja vulnerabil.

Cinci dintre persoanele intervievate au declarat că au fost exploatate sexual de un gardian. Alții au spus că au fost abordați de gardieni “care căutau să cumpere servicii sexuale”, în timp ce au existat “incidente generalizate” de hărțuire și abuzuri verbale ale gardienilor împotriva lucrătorilor sexuali de pe stradă.

Persoanele intervievate au detaliat diverse interacțiuni cu gardaí, inclusiv unul care ar fi întrebat o lucrătoare sexuală care sunt tarifele ei. Femeia a spus că nu are de-a face cu gardienii, la care acesta i-a răspuns: “Veți face afaceri cu mine. Am nevoie să cooperezi”.

Gardienii s-au referit la noii lucrători sexuali ca fiind “carne proaspătă”, au făcut glume nepotrivite despre sexul oral sau au întrebat “ce ai face pentru zece lire?”, se arată în raport. O femeie a declarat că s-a apropiat de gardieni speriată după ce un bărbat a încercat să o tragă într-o mașină. Ea le-a cerut gardienilor să o ajute să ajungă acasă, dar aceștia au plecat în direcția opusă, a spus ea.

O altă persoană intervievată a descris o lucrătoare sexuală care le-a spus gardienilor că a fost violată și agresată grav. “Dacă îl acuzăm pe el, o să te acuzăm și pe tine”, i-ar fi spus gardaí victimei.

“Toți academicienii au fost șocați [de constatări]”, dar lucrătorii sexuali “nici măcar nu au clipit”, deoarece erau obișnuiți cu astfel de comportamente, a declarat Dr. Minescu.

Doctorul universitar de origine română a declarat că lucrătorii sexuali “100%” nu se simt protejați de Garda. Pentru protecție, lucrătorii sexuali notează numerele de înmatriculare ale mașinilor în care se urcă ei sau colegii lor. Dr. Minescu a declarat că au simțit că acest lucru ar trebui să fie făcut de Gardaí.

“Este o neîncredere și o teamă bine întemeiată, bazată pe experiența lor de zi cu zi de a fi urmărite pe stradă”, a spus ea.

Dr. Minescu a declarat că speră ca raportul să ofere baza pentru o îmbunătățire a relației dintre gardaí și lucrătorii sexuali.

Sediul central al Garda a declarat că va studia concluziile raportului. Un purtător de cuvânt a declarat că toți gardaí trebuie să acționeze în mod etic, profesional și adecvat și trebuie să trateze oamenii cu demnitate și respect. Acuzațiile de activitate ilegală sau neetică vor fi investigate, a spus el, iar forțele de ordine au o politică clară privind gardaí care își folosesc poziția în scopuri sexuale.

“Politica este clară: orice încercare a personalului Garda de a abuza de puterile lor în scopuri sexuale nu va fi tolerată și va duce la măsuri disciplinare care pot ajunge până la concediere.

“Am ruga pe oricine deține informații despre un astfel de abuz de putere din partea gardaí să le raporteze la An Garda Síochána, astfel încât să poată fi investigat.”

Comisia Garda Ombudsman (Gsoc), care investighează plângerile împotriva gardaí, a luat notă de “relatările dureroase” oferite de lucrătoarele sexuale și a declarat că ia foarte în serios acuzațiile de exploatare sexuală.

Gsoc a declarat că nu poate furniza cifre cu privire la numărul de gardaí care au fost investigați pentru comportament necorespunzător legat de lucrători sexuali, dar că s-a ocupat de astfel de cazuri în trecut. Un purtător de cuvânt a indicat un caz din 2015 în care un garda a fost amendat pentru că a făcut sex cu o lucrătoare sexuală pe care o investiga.

Autoritatea de poliție a declarat că va analiza raportul la următoarea sa reuniune din 29 septembrie. “Autoritatea s-a angajat cu comisarul Garda în legătură cu cazuri de comportament inadecvat al membrilor Garda, inclusiv comportament sexual inadecvat, în cadrul unei serii de întâlniri atât în public, cât și în privat”, a declarat o purtătoare de cuvânt.