Un tată și un fiu au depus contestații la Înalta Curte împotriva amenzilor de 2.000 de euro impuse fiecăruia pentru plecarea din Irlanda la începutul acestui an.

Acțiunile au fost aduse în fața curții de judecat de Nicolae Mazarache și fiul său Florin Mazarache, care au fost amendați după ce au luat un zbor din Dublin către Spania pe 17 aprilie pentru a vizita membrii familiei.

În timp ce se aflau în aeroport, au fost opriți de Garda, care le-a spus că, dacă călătoresc, vor fi amendați pentru încălcarea reglementărilor impuse ca răspuns la pandemia Covid-19.

Nicolae Mazarache, care nu vorbește bine engleză, a crezut totuși că Garda îi întrebau doar numele și nu a înțeles că va fi dată o amendă.

Ulterior, au primit documente de la Garda, care să ateste că ar fi comis o infracțiune contrară unui articol din Legea Sănătății Health Act 1947. Documentele spuneau că dacă fiecare dintre aceștia plăteau o amendă ​​de 2000 de euro în termen de 28 de zile, nu vor fi urmăriți penal.

Cei doi, care au reședința în Clondalkin, Dublin, susțin că amenda ar trebui anulată din motive care includ faptul că notificarea nu menționează nici o reglementare specifică care a fost încălcată. Notificarea nu arată jurisdicția și, prin urmare, este ilegală, se pretinde în cererea adresată curții. În plus, ei susțin că este extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil să știe în ce măsură ar putea fi vinovați de infracțiunea pretinsă. Detaliile presupusei infracțiuni nu sunt suficient menționate în aviz, susțin ei în cerere.

Drept urmare, aceștia au inițiat proceduri de control judiciar împotriva directorului procurorilor, a comisarului Garda și a ministrului sănătății.

Reprezentați în curte de Giollaiosa O Lideadha SC și Karl Monahan Bl, reclamanții solicită diferite ordonanțe de la instanță. Acestea includ un ordin care să anuleze notificarea că au comis o infracțiune contrară articolelor din Legea privind sănătatea din 1947 și că, în lipsa plății de 2000 euro, vor fi urmăriți penal pentru presupusa infracțiune.

Problema a ajuns în fața doamnei judecătoare Miriam O’Regan marți. Aceasta a hotărât, în mod expres, ca cererile să fie făcute cu notificarea celor reclamați. Judecătorul a acordat reclamanților măsuri provizorii, împiedicându-i pe respondenți să ia măsuri suplimentare pentru a-i urmări penal pe cei doi pentru presupusele infracțiuni.

Ordonanțele trebuie să rămână în vigoare în așteptarea unei noi ordonanțe din partea instanței. Acțiunile au fost amânate la o dată la sfârșitul lunii iunie.