Oasele fosilizate de la o creatură asemănătoare cu amfibieni care au trăit pe coasta de vest a Irlandei acum 325 de milioane de ani au fost găsite în Co Clare.

Au fost descoperite pe o plajă din apropierea orașului Doolin, după ce o furtună recentă a dislocat depozitele de șist.

Dr. Eamon Doyle, geolog la Consiliul Județean Clare, a prezentat detalii despre descoperirea sa în cea mai recentă ediție a Jurnalului irlandez de științe ale Pământului.

Se crede că cele două oase mici au făcut parte din piciorul și șoldul unei creaturi care a precedat primele șopârle. Acestea au evoluat în cele din urmă în dinozauri 100 de milioane de ani mai târziu.

Dr. Doyle a spus că descoperirea este originară din momentul în care amfibienii au evoluat din pește și au început pentru prima dată să colonizeze terenul.

Se crede că creatura minusculă în cauză ar fi trăit în jurul coastei de vest a Comitatului Clare în urmă cu 325 de milioane de ani. A trăit în perioada Carboniferului, care se întinde pe o perioadă de 61 de milioane de ani.

Descoperirea oaselor în rocile de această vârstă se spune că este foarte rară. Oasele fosilizate au o lungime de 10 mm.

Dr. Doyle a spus că creatura s-ar potrivi în palma unei mâini și ar trăi probabil de-a lungul unei coaste mlăștinoase, într-un estuar sau pe un râu interior.

Nu este prima dată când paleontologul bazat pe Clare face o descoperire atât de interesantă.

Anul trecut, o fosilă de peste 43 de milioane de ani pe care a găsit-o în Conamara (Connemara) a fost expusă la Muzeul de Istorie Naturală din Dublin.

Aceasta a fost descrisă de cercetători drept o „fosilă excepțională” care a furnizat o dovadă cheie în vânătoarea semnelor de viață, într-un ocean care a acoperit țara cu milioane de ani în urmă.

A fost numit „Crepidosoma Doyleii” în onoarea Dr. Doyle.

Sursa RTE.ie