Știri 19 decembrie 2017 – Informatia IRL – Portalul de informare al românilor din Irlanda

Știri din Irlanda – Informatia IRL

🍀 Românii pe locul doi în Irlanda la numărul de PPS-uri obținute anul trecut

Străinii au primit anul trecut 107.767 de numere PPS din care 94.978 pentru persoane peste 15 ani. Numărul este cu 13% mai mare decât anul trecut, iar cifrele devin din ce în ce mai interesante. Din peste 100.000 de numere PPS doar 63% au fost folosite efectiv pentru muncă sau în sistemul social. 52.000 dintre numerele PPS emise anul trecut au fost folosite pentru muncă. 8.9% din totalitatea numerele PPS au fost folosite pentru a obține o formă de ajutor social. Persoanele din Marea Britanie au cele mai multe PPS-uri emise în 2016, adică 15.917, iar românii ocupă un fruntaș loc doi cu 11.206 PPS-uri emise pentru ei în 2016. Pe locul trei sunt polonezii. Cifrele pot fi găsite în raportul CSO

🍀 Stație de tren închisă pentru 13 weekenduri 

Una dintre cele mai aglomerate stații de tren din Irlanda va fi închisă timp de 13 weekenduri. Pearse Station din Dublin este a doua gară ca volum al pasagerilor din Irlanda și din august va fi închisă timp de 13 weekenduri. Stația se va închide în weekenduri pentru a se putea lucra la acoperișul acesteia. Timp de câțiva ani în stație erau instalate folii provizorii, iar Iarnród Éireann spune că lucrările de siguranță sunt necesare la structura veche de 130 de ani. Lucrările vor costa aproximativ 10 milioane de euro. Sursa independent.ie

🍀 Întâlnire istorică între Ryanair și sindicatul piloților

Ryanair va participa astăzi la prima întânire din istoria companiei cu un sidicat. Ryanair este compania care a luptat cel mai mult pentru evitarea sindicatelor în rândul angajaților săi, iar întâlnirea de astăzi este catalogată ca fiind una istorică. Compania a decis să recunoască sindicatele după ce piloții din Irlanda, Italia și Portugalia au anunțat greve pentru ziua de mâine. În acest moment grevele sunt anulate, dar cu posibilitatea ca ele să fie reluate dacă discuțiile de astăzi nu sunt productive. Sursa rte.ie

🍀 Biserica nu va mai putea să-și angajeze direct personalul din școli

Departamentul Educației intenționează să șteargă din legislație dreptul Bisericii Catolice de a trece peste legile angajării și să angajeze preoți, călugări și călugărițe care să lucreze în școlile din Irlanda. În prezent Episcopii Catolici și Conducerea școlilor catolice au dreptul de a pune în funcții în școli personal cleric fără nici o formă de interviu sau concurs. Un purtător de cuvânt al Departamentului Educației spune că Ministrul Educației este îngrijorat de această practică și această situație se va rectifica prin ocuparea locurilor de muncă în școli prin filiera normală, adică prin competiție, interviuri și examene. Sursa rte.ie

🍀 O creștere de 33% în numărul care cer ajutorul organizației caritabile Simon Communities 

Organizația care se ocupă cu ajutorarea persoanelor fără adăpost, SIMON COMMUNITIES of Ireland, spune că anul trecut numărul persoanelor care au apelat la serviciile lor a crescut cu 33% și a ajuns la 11.000 de persoane. În aceste cifre se regăsesc 1.417 de familii și 2.860 de copii. Cifrele date publicității de Simon Communities sunt foarte apropiate de cifrele oficiale prin care se estimează că 5.000 de adulți și 3000 de copii se vor trezi de Crăciun în adăposturi de urgență. Sursa thejournal.ie

Știri din România – Informatia IRL

🇹🇩 Recursul compensatoriu. O treime dintre eliberaţi, înapoi în penitenciar după două luni

Peste o treime din cei eliberaţi din penitenciare în ultimele două luni s-au întors deja după gratii. În această perioadă, legea recursului compensatoriu a permis eliberarea înainte de termen a 3.130 de deţinuţi.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor spune că legea recursului compensatoriu este de fapt „o grațiere mascată”.

Conform site-ului ANP, numărul deținuților din penitenciare a scăzut în ultimele două luni de la 25.798 (19 octombrie 2017) la 23.693 (19 decembrie 2017). Sunt, așadar, cu 2.105 mai puțini detinuți în penitenciare.

Potrivit cifrelor comunicate luni de ANP, 833 de deținuți s-au liberat la termen, 2.297 de alți beneficiari ai acestei legi au fost liberați condiționat. În total, 3.130 de beneficiari ai recursului compensatoriu. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Redenumirea Parcului Herăstrău și a unei străzi cu numele Regelui Mihai, discutate în ședința CGMB

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) ar urma să dezbată marţi, în şedinţă, un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Capitalei, Gabriela Firea, privind schimbarea numelui Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I. Un proiect asemănător este propus şi de grupul PNL, care doreşte atribuirea denumirii de Bulevardul Regele Mihai I al României segmentului din Şoseaua Kiseleff dintre Piaţa Presei şi Arcul de Triumf. De asemenea, CGMB va supune votului aprobarea studiului de fezabilitate pentru introducerea a 42 de autobuze electrice dintre cele 100 promise, precum şi majorarea de capital cu peste 272 de milioane de lei la companiile înfiinţate de municipalitate şi preluarea Parcului Gării de Nord pentru construirea unei parcări subterane, scrie News.ro.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, propune schimbarea denumirii Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I. Proiectul ar urma să fie introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Sursa digi24.ro

🇹🇩 Legea privind plafonarea indemnizaţiilor pentru mame, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care indemnizaţia pentru creşterea copilului poate fi cel mult 8.500 de lei.

The UK Faces Budget Day As It Attempts to Recover From The Economic Crisis
FOTO: Getty Images

Propunerea aparţine actualei puteri care a luat ca model cel mai mare cuantum de la nivelul ţărilor din Uniunea Europeană.

Ordonanţa a fost adoptată, pe 21 noiembrie, în plenul Camerei Deputaţilor. Noua prevedere se aplică însă deja din septembrie.

La nivel naţional, sunt peste 160.000 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Puţin peste o mie dintre ei beneficiau de sume de peste 9.000 de lei, înainte ca ordonanţa de urgenţă să fie adoptată. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Acuzații. Copil epileptic, lovit cu rigla de învățătoare

Acuzaţii grave aduse de o mamă unei învăţătoare. Femeia din Iaşi susţine că unul dintre cei doi copii gemeni a fost bătut cu rigla şi pedepsit la colţ, iar celălalt a fost scos din clasă. Arătată cu degetul este o învăţătoare suplinitoare.
Ieşeanca Oana Vasiliu, mama a doi băieţi, gemeni, în vârstă de zece ani, a povestit scandalizată, pe Facebook, că unul dintre copii a fost lovit, iar celălalt scos afară din clasă, când o învăţătoare pensionară i-a ţinut locul profesorului titular.

Oana Vasiliu, mama: Celălalt geamăn mi-a povestit că Roni a fost lovit cu o riglă peste braţ, peste mână, luat de urechi şi dus la colţ – pedeapsă. De ce a fost pedepsit? Pentru că nu a terminat zece exerciţii într-o oră la matematică.

Copilul lovit de învăţătoare e diagnosticat cu epilepsie. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Spargere ca-n filme, în Constanța. Hoții au intrat cu mașina în hipermarketuri

Dublă spargere în judeţul Constanţa. Hoţii au furat două bancomate de tip pay point din interiorul a două hipermarketuri din Medgidia şi Hârşova.
Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede cum o maşină loveşte uşile hypermarketului, iar hoţii cu cagule pe fata intră şi fură bancomatul. Maşina cu care au acţionat hoţii ar fi fost furată dintr-un service auto chiar în noaptea spargerii.

Poliţiştii au deschis o anchetă şi îi caută acum pe cei care au comis spargerile. Sursa digi24.ro

Știri Internaționale – Informatia IRL

🍀 Un tren cu peste 70 de persoane la bord a deraiat pe un pod din Washington

Un grav accident feroviar a avut loc în urmă cu puţin timp în Statele Unite. Un tren a deraiat, iar câteva dintre vagoanele au căzut de pe un pod, peste o autostradă aglomerată.
Mai mulţi pasageri au murit luni din cauza deraierii unui tren de călători pe un pod peste o autostradă din statul Washington, situat în nord-vestul SUA, a anunţat purtătorul de cuvânt al şerifului districtului Pierce, Ed Troyer, într-o conferinţă de presă, transmit Reuters şi AFP citat de Agerpres.

Oficialul a adăugat că nu s-au înregistrat victime din rândul şoferilor de pe autostradă. Un număr de 77 de persoane au fost spitalizate în urma acestui incident.

Accidentul s-a produs în localitatea DuPont, la nord de oraşul Olympia, a indicat pe Twitter şeriful districtului Pierce, unde a avut loc incidentul. Sursa digi24.ro

🍀 Statele Unite au acuzat oficial luni Coreea de Nord că s-a aflat la originea atacului cibernetic mondial ‘Wannacry’, care a afectat circa 300.000 de calculatoare din 150 de ţări, relatează AFP. 

Coreea de Nord este suspectată că s-a aflat la originea acestui virus informatic şi a solicitărilor de a fi plătite recompense pentru ca utilizatorii să îşi poată recăpăta accesul la calculatoare.

“Acest atac amplu a costat miliarde, iar Coreea de Nord este direct responsabilă”, a scris consilierul de securitate internă al preşedintelui american Donald Trump, Tom Bossert, în Wall Street Journal. “Luăm în serios aceste acuzaţii. Ele se bazează pe probe”, a subliniat el.

În octombrie, guvernul britanic a acuzat de asemenea Coreea de Nord că s-a aflat la originea acestui atac cibernetic, care a afectat puternic în special serviciul public de sănătate din Marea Britanie (NHS). Sursa agerpres.ro

🍀 Şaizeci şi cinci de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017, dintre care cincizeci profesionişti, şapte “jurnalişti-cetăţeni” (bloggeri) şi opt “colaboratori mass-media”, potrivit bilanţului anual publicat marţi de Reporteri fără Frontiere (RSF) şi citat de agenţia France Presse.

Acest bilanţ face din 2017 anul cel mai puţin mortal în 14 ani pentru jurnaliştii profesionişti, notează ONG-ul cu sediul la Paris. Iar acest lucru se datorează unei protecţii mai bune a reporterilor, dar şi faptului că ţările periculoase “se golesc de jurnalişti”.

Dintre cei 65 de jurnalişti (profesionişti şi neprofesionişti) ucişi în cursul anului, 39 au fost asasinaţi cu bună ştiinţă şi 26 au fost ucişi în timp ce îşi exercitau profesia.

La fel ca anul trecut, Siria rămâne cea mai mortală ţară pentru reporteri cu 12 jurnalişti înregistraţi ucişi, înaintea Mexicului (11), Afganistanului (9), Irakului (8) şi Filipinelor (4). Sursa agerpres.ro

🍀 Şcolile vor rămâne închise în provincia Teheran marţi pentru a treia zi consecutiv 

Şcolile vor rămâne închise în provincia Teheran marţi pentru a treia zi consecutiv, ca urmare a poluării atmosferice foarte ridicate, au informat autorităţile locale citate de AFP.

Limitată doar la şcolile primare duminică, această măsură s-a extins tuturor centrelor de învăţâmânt şi se aplică întregii provincii capitalei iraniene, cu excepţia micilor oraşe unde poluare este mai redusă.

Concentraţia de particule poluante fine aflate în suspensie în atmosferă (PM2,5) a ajuns luni dimineaţa la 149 de micrograme pe metru cub per ansamblul capitalei – cu vârfuri de 179 pentru unele cartiere – faţă de 145 în ajun, potrivit autorităţii municipale.

Minele şi fabricile de ciment din regiunea Teheranului au fost închise, iar autorităţile au luat şi măsura restricţionării circulaţiei automobilelor. De asemenea, a fost lansat un apel către populaţie pentru ca femeile însărcinate, copiii, persoanele în vârstă şi cele suferind de afecţiuni respiratorii şi cardiace cronice să rămână în case. Sursa agerpres.ro

🍀 Fosta jucătoare de tenis Anna Kournikova şi cântăreţul Enrique Iglesias au devenit la sfârşitul săptămânii trecute părinţi de gemeni

Fosta jucătoare de tenis Anna Kournikova şi cântăreţul Enrique Iglesias au devenit la sfârşitul săptămânii trecute părinţi de gemeni, potrivit site-ului specializat în celebrităţi TMZ, citat marţi de EFE.

Naşterea unei fetiţe, Lucy, şi a unui băieţel, Nicholas, a avut loc sâmbătă, 15 decembrie, la Miami (Florida), a precizat citând surse din acest oraş.

După naşterea care a avut loc în urma unei sarcini care a trecut neobservată, fosta tenismenă a postat pe contul său de Instagram o fotografie pe un iaht. Sursa agerpres.ro

🌦 METEO IRLANDA 🌦

✝️ SĂRBĂTORI RELIGIOASE și originea lor ✝️

Ortodoxe
Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Aglaia; Sf. Ier. Grichentie, episcopul Etiopiei
Sfântul Mucenic Bonifatie (în limba latină: Bonifacius) a trăit, la Roma, pe vremea împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian Galeriu (305-311). Era robul unei femei de neam mare, cu numele Aglaida, fiica lui Acachie, proconsulul Romei. Bonifatie trăia în păcate cu stăpâna lui şi era beţiv, dar era şi milostiv, iubitor de străini, îndestula cu dragă inimă pe cei lipsiţi, îşi pleca urechea şi inima la suferinţele şi rugăminţile oamenilor.

La fel şi stăpâna lui era milostivă şi avea evlavie către Sfinţii Mucenici. Şi, fiindcă adeseori suspinau către Dumnezeu pentru păcatele lor, Domnul nu i-a lăsat mai mult să se întineze cu greşelile, ci a rânduit o spălare de întinările lor.
Sursa basilica.ro

Greco-catolice
Sf. m. Bonifaciu

Romano-catolice
Fer. Urban al V-lea, pp.

PUBLICITATE (reclama ta poate fi aici)

MobileTime

Vindem telefoane noi si folosite, iPaduri, tablete si accesorii. Avem toate modelele de telefoane, oferim garantie si chitanta.
Reparam si decodam telefoane la cele mai avantajoase preturi si oferim servicii Profesionale. De asemenea vorbim limba engleza, romana si rusa.
Toate telefoanele sunt noi, Sim FREE, garanție și chitanța.
Rugăm seriozitate. Ne puteți găsi pe Facebook: https://Facebook.com/MobileTime.ie

Avem si o listă mare de telefoane folosite la preturi foarte bune.

Adresa: 30 Bolton Street Dublin 1 Telefon 0834443454

Chris Danca
Follow me

Chris Danca

Blogger, fotograf și jurnalist amator, iar în viața "offline" manager al departamentului de grafică la o tipografie din Dublin, Irlanda.
Mai este cunoscut și sub pseudonimul de blog: irlandezu'zu
Chris Danca
Follow me