Universitățile sunt în mare parte finanțate de stat, deși funcționează ca instituții independente. În total sunt 4 universități în Irlanda:

• National University of Ireland (NUI), care cuprinde 4 universități locale: University College Dublin, University College Galway, University College Cork, si St. Patrick’s College din Maynooth

• Trinity College Dublin (TCD)

• University of Limerick (UL)

• Dublin City University (DCU)

 

Institutele de tehnologie, în număr de 14, sunt prezente în mai multe orașe din Irlanda. În zona din jurul Dublin-ului sunt 4 institute:  Dublin, Tallaght, Blanchardstown și Dun Laoghaire. În afara capitalei sunt institute de tehnologie în: Cork, Waterford, Tralee, Dundalk, Athlone, Galway, Mayo, Sligo, Letterkenny, Limerick și Carlow. Acestea organizează o varietate de cursuri, precum Inginerie, Calculatoare, Stiințe, Afaceri și altele.

 

Pe lângă universitați și institutele de tehnologie, mai sunt colegile pedagogice, pentru pregătirea învățătorilor din școala primară, și alte colegii private, care organizează în general cursuri vocaționale si de afaceri.

 

Admiterea la o instituție de învățământ superior se face în general prin concurs, pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat (”Leaving Certificate”). Aplicația se face centralizat prin Central Applications Office (CAO). Puteti accesa website-ul CAO unde găsiți o listă cu toate cursurile disponibile din Irlanda: www.cao.ie. Procedura de aplicare se face online pe acelasi website. Puteți oricând obține mai multe informații despre cursul dorit contactând direct instituția care îl oferă.

 

Dacă copilul dumneavoastră a absolvit liceul si a susținut bacalaureatul în Romania (sau altă țară din afara Irlandei), este recomandat sa verificați inițial daca diploma obținută este recunoscută și poate fi echivalata în Irlanda. Puteți face acest lucru prin Serviciul de Recunoaștere al Calificărilor (”Qualifications Recognition Service”), accesând website-ul www.qualificationsrecognition.ie.

 

Toate cursurile din învățământul superior se predau în limba engleză. Din această cauză va trebui să demostrați că sunteți fluent în această limbă înainte sa fiti acceptat. În principiu este necesar sa arătați rezultatele la un test de limba engleză precum TOEFL care să indice un nivel acceptabil de competență.

 

Studenții rezidenți în Uniunea Europeană care urmează cursurile universitare pentru prima dată sunt scutiți de plata taxei de școlarizare. În schimb aceștia vor trebui sa plătească o contribuție anuală de 2750 de euro pentru anul 2014-2015 și 3000 de euro pentru anul 2015-2016.

 

Studenții care nu sunt la prima facultate sau cei care urmează cursuri post-universitare (de exemplu master sau doctorat) vor trebui sa plătească taxa de școlarizare. Aceasta variază în funcție de curs și de instituția de învățământ. Va recomandăm să contactați aceste instituții pentru a afla mai multe informații.

 

Puteți afla mai multe informații legate de învațământul superior accesând următoarele resurse online:

http://www.citizensinformation.ie/en/moving_country/moving_to_ireland/studying_in_ireland/third_level_education.html

http://www.citizensinformation.ie/en/education/third_level_education/applying_to_college/application_procedures_and_entry_requirements.html

http://www.cao.ie/courses.php

 

Informația Irl
Urmărește-ne

Informația Irl

Portal dedicat românilor din Irlanda
Știri și informații din Irlanda
Informația Irl
Urmărește-ne