Există trei tipuri de școli primare in Irlanda: școli primare finanțate de stat, școli speciale și școli primare private. Școlile finanțate de stat se mai numesc și școli naționale (”national schools”) și includ școlile religioase (”religious schools”), școli multi-culturale (”multi-denominational schools”) și școli irlandeze (”Gaelscoileanna”), unde toată programa se predă în limba irlandeză.

 

Deși înscrierea copilului la școlile finanțate de stat este gratuită, în practică aceste școli pot cere părinților o contribuție voluntară pentru acoperirea anumitor cheltuieli. De asemenea va trebui să acoperiți costurile pentru uniforma si cărți care ajung în medie in jur de 400 de euro anual.

 

Aproape toate școlile naționale din Irlanda sunt religioase, sub administrarea unei biserici sau alta. Majoritatea dintre acestea sunt administrate de Biserica Catolică. Deși copiii de orice religie pot fi înscriși în aceste școli, la admitere au prioritate în general copii de aceeași religie ca a administratorului (de exemplu catolică). În schimb copiii nu sunt obligați să participe la orele de religie iar părinții au dreptul să-și retragă copiii de la aceste ore dacă doresc acest lucru.

 

Școlile multi-culturale au crescut în număr în ultimii ani. Majoritatea sunt sub sigla ”Educate Together”, o organizație educațională din Irlanda care își propune să ofere servicii egale tuturor copiilor, indiferent de religie si origine socială și culturală. În prezent există un număr de 68 de școli sub egida ”Educate Together”. Mai multe detalii puteți afla de la www.educatetogether.ie.

 

Puteți găsi o lista a școlilor naționale pe website-ul Ministerului Educației: www.education.ie/en/find-a-school.

 

În cazul școlilor private costurile nu sunt acoperite de stat ci de parinți prin plata unei taxe anuale. Aceasta diferă în funcție de școală, în medie poate ajunge până la 4000 de euro anual. De asemenea, in cazul acestora, statul nu controlează curriculum sau structura anului școlar.

 

Admiterea in școlile primare se face pe bază de aplicație. Fiecare școală este obligată să comunice în mod transparent criteriile care se iau în considerare la admitere. În general au prioritate copiii care locuiesc in comunitatea locală, iar în cazul școlilor religioase au prioritate copii de aceeași religie ca a administratorului. În anumite zone unde populația este în creștere pot apărea dificultăți la admitere cu mulți copii puși pe liste de așteptare. Vă recomandăm să vă înscrieți copil cât mai curând posibil, chiar și cu 2-3 ani înainte să înceapă pentru a evita astfel de probleme.

 

Puteți  afla mai multe informații legate de învațământul primar accesând următoarele resurse online:

http://www.citizensinformation.ie/en/education/primary_and_post_primary_education/going_to_primary_school/

http://www.education.ie/en/The-Education-System/Primary/


admin

admin

Omulețul din spatele butoanelor, responsabil cu buna funcționare a paginii.
admin

Latest posts by admin (see all)