🍀 Permisele de începător vor fi extinse cu 10 luni

Guvernul a aprobat o nouă prelungire de 10 luni a valabilității permiselor de începători, care expiră din cauza întârzierilor legate de pandemie.

Prelungirea vine ca răspuns la întârzieri semnificative în testele de conducere din cauza pandemiei Covid-19.

Datorită restricțiilor Covid privind serviciile furnizate de Autoritatea pentru Siguranța Rutieră (RSA), mulți deținători de permise de începători nu au putut beneficia de lecții de conducere, să susțină testul de conducere sau să își reînnoiască permisul în timpul pandemiei.

Prelungirea a fost anunțată joi de ministrul de stat pentru transport rutier Hildegarde Naughton.

Doamna Naughton a spus că oferirea unei prelungiri suplimentare de 10 luni la data expirării permiselor de cursant va „permite liniștea sufletească multor șoferi începători, în timp ce continuă să lucreze pentru a trece testul de conducere în lunile următoare”.

Cei care vor beneficia de această extensie nu trebuie să ia nicio măsură, deoarece sistemele RSA vor actualiza automat datele.

🍀 Redeschiderea completă a pub-urilor și restaurantelor pe 5 iulie pare din ce în ce mai puțin probabilă

Deschiderea programată a ospitalității la interior pare puțin probabilă din cauza temerilor față de varianta Delta

O amânare a redeschiderii ospitalității interioare este văzută ca fiind din ce în ce mai probabilă, surse guvernamentale și alți oficiali așteptând sfaturi care să blocheze redeschiderea completă a restaurantelor și a pub-urilor la 5 iulie.

Cu toate acestea, există și îngrijorări la nivelurile superioare ale guvernului, că o întârziere poate duce la prelungiri suplimentare, urmând ca următoarea oportunitate pentru mai multe redeschideri să nu apară până la sfârșitul toamnei.

Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice (NPHET) lucrează la sfaturi care vor fi transmise guvernului săptămâna viitoare. Oficialii cred că varianta Delta, mai infecțioasă, va reprezenta mai mult de jumătate din infecții până în a doua sau a treia săptămână a lunii iulie și 90% la începutul lunii august.

În timp ce avertizează, există încă șanse ca Nphet să recomande redeschiderea așa cum era planificat, mai ales dacă spitalizările mai mici decât cele așteptate au fost indicate prin modelare, o sursă bine plasată a spus că este „foarte probabil” că ar fi recomandată o prelungire.

Surse au indicat dacă a fost recomandată și acceptată o întârziere și dacă s-a menținut impulsul vaccinului, este puțin probabil să fie necesară o altă extensie.

Surse guvernamentale au declarat că, în timp ce mesele interioare pot fi întârziate, ridicarea măsurilor ar putea fi treptată până în iulie, ceea ce înseamnă că ar putea fi semnalată o dată mai târziu în lună pentru reluarea acesteia, în timp ce alte măsuri au fost ridicate conform planificării.

🍀 Rata de infectare cu Covid atinge cel mai scăzut nivel din decembrie, dar încă pe locul cinci în UE

Irlanda are a cincea cea mai mare rată de Covid-19 din UE, conform datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Cele mai recente cifre arată că rata națională de incidență de 14 zile la 100.000 de persoane este acum de 90,46, cel mai scăzut nivel înregistrat de Irlanda de înainte de Crăciun. În ciuda progreselor înregistrate în reducerea nivelului de transmisie, doar patru țări din UE au rate de incidență mai mari; Portugalia (124.05), Spania (120.69), Letonia (104.73) și Cipru (97.3).

Malta are cea mai mică rată din UE, raportând doar 3,69 cazuri la 100.000, în timp ce România și Polonia au, de asemenea, rate cu o singură cifră. În total, 13 din cele 27 de state membre ale UE au acum rate de incidență sub 50.

Cu toate acestea, scăderea ratelor de transmisie în Europa nu a ridicat îngrijorările cu privire la varianta Delta, despre care ECDC afirmă că este „cu 40-60 la sută mai transmisibilă decât varianta Alpha”, care anterior era tulpina dominantă.

În ciuda numărului de cazuri în scădere în multe țări europene, s-au raportat cazuri cu varianta Delta, dintre care 204 cazuri au fost raportate în Republica Irlanda în ultimele patru săptămâni, potrivit cotidianului Irish Times.

În Irlanda, creșterea ratelor de incidență în rândul tinerilor, în special a grupei de vârstă de 19-24 de ani, adaugă îngrijorare cu privire la varianta Delta, deoarece vaccinarea Covid nu a ajuns încă la tineri.

S-a constatat că vaccinurile oferă o protecție considerabilă împotriva variantei Delta după cea de-a doua doză. De aceea experții în sănătate este posibil să sugereze o întârziere la următoarea reducere a restricțiilor, pentru a permite mai multor persoane să primească a doua doză, o opțiune similară fiind luată în Marea Britanie.


🍀 Sinn Féin s-a opus construirii a 6.000 de locuințe în Dublin

Lucrările sunt blocate în locații precum Ballymastone, O’Devaney Gardens și Oscar Traynor, spune FG. Sinn Féin a votat împotriva a 6.000 de case din diferite dezvoltări din Dublin, afirmă un nou raport compilat de Fine Gael.

Raportul face referire la o serie de intervenții, inclusiv cea din jurul dezvoltării Ballymastone din Fingal, care are ca scop dezvoltarea a 1.200 de case.

Mișcările pentru a începe dezvoltarea în nordul comitatului Dublin au fost aprobate de Consiliul Județean Fingal în martie, dar fără sprijinul unui număr de consilieri, inclusiv Sinn Féin și social-democrații. Consilierul Sinn Féin, Ann Graves, a declarat la acea vreme că partidul ei a respins propunerea, deoarece aceasta ar implica 60 la sută locuințe private.

Documentul Fine Gael face trimitere și la Grădinile O’Devaney, care va cuprinde 1.047 de unități rezidențiale în 10 blocuri de apartamente. Sinn Féin a declarat că crede că dezvoltarea propusă nu merge suficient de departe în ceea ce privește livrarea de locuințe la prețuri accesibile pentru localnici, motiv pentru care a respins proiectul.

Documentul Fine Gael face trimitere și la terenul Oscar Traynor din nordul Dublinului. Consilierii au votat în noiembrie anul trecut cu 48 contra 14 împotriva planului de vânzare a terenului din Santry, chiar la est de intrarea în Tunelul Portului din Dublin, în ciuda avertismentelor din partea șefului de locuințe al consiliului, Brendan Kenny.

Liderul Sinn Féin, Mary Lou McDonald, a declarat că consilierii au dreptate să voteze împotriva transferului terenurilor publice de pe drumul Oscar Traynor către un dezvoltator privat, deoarece „reprezenta o afacere proastă pentru cei care au nevoie de locuințe”.

„Sinn Féin a votat împotriva majorității acestor proiecte de concesiune – o majoritate a consilierilor SF au votat da pentru doar trei dintre proiectele de concesiune și nu pentru 14 proiecte.”

Terenurile sunt răspândite în oraș, cu o concentrare în sud-vest și nord-est.

Mai mulți consilieri, inclusiv din social-democrați, Fianna Fáil și Sinn Féin și-au exprimat îngrijorarea. Aceștia au spus că nu pot sprijini construcțiile, deoarece nu știu ce fel de locuințe vor fi construite pe terenuri, cu o îngrijorare deosebită că vor fi construite apartamente în blocuri aglomerate.

Cllr Mícheál Mac Donncha, de la Sinn Féin, a declarat că concesionarea a fost propusă „în cadrul unui sistem de planificare și zonare profund defect”.

🍀 3M Digital Science Community va crea 100 de locuri de muncă în Dublin

Compania de tehnologie globală 3M, va înființa un nou centru tehnic de cercetare și dezvoltare în Dublin, care se așteaptă să creeze peste 100 de locuri de muncă în următorii doi-trei ani.

3M are o prezență în Irlanda din 1975 și are în prezent peste 500 de angajați, atât la Dublin, cât și la unitatea de producție din Athlone.

Investiția companiei în noua sa comunitate de științe digitale 3M este susținută de IDA Irlanda.

Compania a declarat că recrutarea pentru noua sa comunitate de științe digitale 3M este în curs de desfășurare, cu noi membri ai echipei care lucrează de la distanță, până când amenajarea sediului din 2 Cumberland Place din centrul orașului Dublin se va finaliza la sfârșitul acestui an.

Dr. Michael Dolezal, vicepreședinte al comunității de științe digitale 3M, a declarat că compania vede în Dublin o locație extrem de atractivă pentru această investiție semnificativă.

„În mod crucial, aveți ecosistemul educațional și talentul experimentat de care avem nevoie pentru a lansa primul centru tehnic de cercetare și dezvoltare al companiei axat pe tehnologia digitală”, a spus dr. Dolezal.

Tánaiste și ministrul pentru întreprinderi, comerț și ocuparea forței de muncă, Leo Varadkar, au declarat că știrile de astăzi sunt un impuls cu adevărat binevenit pentru centrul orașului Dublin.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro