🍀 Numărul adulților irlandezi care locuiesc încă la părinți aproape s-a dublat într-un deceniu – femeile pleacă mai repede de acasă decât bărbații

Peste două treimi dintre irlandezii cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani locuiesc încă acasă cu părinții lor, arată o nouă statistică.

Dimensiunea crizei de locuințe din Irlanda este evidențiată de noile cifre care arată că numărul tinerilor adulți care locuiesc încă la părinți aproape s-a dublat în ultimul deceniu.
Iar bărbații tineri sunt mai puțin predispuși să părăsească locuința familială în comparație cu femeile, potrivit noilor date ale Eurostat.

Cele mai recente cifre arată că 68% dintre adulții irlandezi cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani locuiau încă la domiciliu anul trecut. În comparație cu o medie europeană de 42%.

În cazul femeilor din această grupă de vârstă, 61% dintre ele nu s-au mutat încă, în timp ce aproape trei sferturi (74%) dintre bărbați nu și-au părăsit încă cuibul.

Cu toate acestea, în urmă cu un deceniu, doar 36% dintre cei cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani locuiau încă la părinți.

O combinație între chiriile ridicate și lipsa de locuințe la prețuri accesibile înseamnă că mai mulți adulți irlandezi decât oricând nu pot părăsi casa familiei.

În 2019, mai puțin de jumătate (45 %) dintre adulții irlandezi cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani locuiau cu părinții lor, ceea ce era doar puțin peste media UE.

În 2020 și 2021, ratele au urcat la 52pc și, respectiv, 61pc, deoarece țara a suportat vârful pandemiei Covid-19, care a făcut ca mulți tineri adulți să se întoarcă în casa din copilărie.

Cu toate acestea, în timp ce alte țări din UE au înregistrat de atunci o scădere a numărului de adulți care locuiesc cu părinții lor, în Irlanda, acesta a crescut și mai mult, ajungând acum la 68pc.

În schimb, doar 5,7 % dintre adulții finlandezi cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani locuiesc cu părinții lor, 4,4 % dintre danezi și 6,3 % dintre suedezi.

În Franța, un sfert dintre adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani locuiesc încă la domiciliu.

Rata este de 20pc în Germania și de 17,3pc în Olanda.

Doar Croația, Slovacia, Grecia și Italia au o rată mai mare decât Irlanda a acestor adulți care locuiesc la domiciliu.

Vârsta medie la care tinerii irlandezi pleacă de acasă este acum de 27,4 ani, în timp ce pentru femei este de 26,5 ani.

Irlanda este o excepție în Europa de Vest și se află printre țările din Balcani și din Europa de Est, unde circumstanțele socio-economice și lipsa unor oportunități viabile de angajare fac ca adulții să rămână în casa familiei până la sfârșitul vârstei de 20 și începutul vârstei de 30 de ani.

De exemplu, finlandezii, danezii și suedezii tind să se mute din casa familiei înainte de a împlini 22 de ani. Olandezii, germanii și tinerii adulți francezi se mută de obicei înainte de a împlini 23 de ani.

În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, rata Irlandei este, de asemenea, destul de ridicată, cu 89% dintre aceștia locuind încă la domiciliu. Media UE pentru acest grup de vârstă este de 74%.

Cu toate acestea, din cauza lipsei de locuințe de închiriat și de locuințe la prețuri accesibile, mulți tineri irlandezi nu își permit să se mute.

Irlanda are cea mai scumpă piață imobiliară din UE, iar chiriile sunt cu mult peste media UE.

Săptămâna trecută, ministrul locuințelor, Darragh O’Brien, a recunoscut pentru Irish Independent că țara are o “problemă foarte importantă în ceea ce privește locuințele” și a declarat că dorește să vadă mai mult sprijin pentru chiriași în bugetul din octombrie.

Printre măsurile pe care dorește să le introducă se numără o creștere a creditului fiscal pentru chiriași la aproape 800 de euro și prelungirea cu încă doi ani a programului “Help to Buy” pentru cei care cumpără pentru prima dată.

🍀 O femeie a fost găsită decedată într-o casă din Co Limerick.

Corpul neînsuflețit al femeii, în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost descoperit la o locuință din zona Templegreen din Newcastle West în jurul orei 17.10.

Locul faptei a fost izolat pentru o anchetă criminalistică. Biroul patologului de stat a fost notificat și se va organiza o examinare post-mortem. Rezultatele autopsiei vor determina cursul anchetei Garda.

Un purtător de cuvânt a declarat că gardaí continuă să investigheze toate circumstanțele legate de descoperirea cadavrului.

🍀 Adolescentul acuzat că a jefuit un turist englez, eliberat pe cauțiune

Un adolescent a fost eliberat pe cauțiune după ce a apărut ieri în fața Tribunalului pentru copii din Dublin în urma arestării sale pentru jefuirea unui turist englez în Temple Bar, vineri seara. Procesul va fi reluat din nou pe 5 septembrie.

Garda David Dolan a declarat că adolescentul – un tânăr de 17 ani din Dublin – a fost arestat sâmbătă cu puțin înainte de miezul nopții în legătură cu presupusa infracțiune, care a avut loc pe Fownes Street Upper puțin după ora 22:00. El a declarat că partea vătămată, care se afla în Dublin pentru a participa la un turneu de fotbal, ieșise cu doi prieteni și se întâlnise cu un alt bărbat din Anglia în acea seară. El a spus că a urmat o bătaie între un grup mare de persoane.

El a spus că presupusa victimă în acest caz a primit un pumn în cap de la un alt bărbat necunoscut și a spus că acuzatul l-ar fi lovit apoi cu pumnul în față înainte de a scormoni în buzunar și de a lua un portofel din piele neagră. Se presupune că a intrat apoi într-un magazin Centra din apropiere și a încercat să cumpere un obiect. Personalul i-a refuzat plata cu cardul contactless și a părăsit magazinul.

Garda Dolan a declarat că partea vătămată a suferit vânătăi la nivelul feței și al gâtului și că se bănuiește că avea nasul spart. Acesta a fost dus la Spitalul St James, dar nu a rămas pentru tratament. El a declarat că gardaí a obținut imagini clare de la camerele de supraveghere din magazinul Centra și alte imagini de la locul incidentului.

Brian Keenan, avocatul inculpatului, a declarat că nu există nicio sugestie că clientul său ar fi fost implicat în agresarea altcuiva și că nimeni nu poate spune ce leziuni a suferit bărbatul în acest caz.

Judecătoarea Deirdre Gearty a declarat că presupusa infracțiune a fost una gravă. Adolescentul a fost eliberat pe cauțiune, cu condiția să nu se afle în zona Dublin 2 și să respecte o interdicție de ieșire din casă între orele 22.00 și 6.00. De asemenea, el trebuie să se prezinte de trei ori pe săptămână la postul local de garda și să accepte să aibă un comportament adecvat și să evite consumul de băuturi alcoolice.

Adolescentul acuzat a fost prezent la tribunal împreună cu mama sa și a fost vizibil supărat în timpul audierii.

🍀 Suspiciune de incendiere intenționată la o casă din Ballybrack, care a fost locul unui protest anti-imigranți și al unor acte de vandalism

Garda tratează un incendiu izbucnit la o proprietate din Ballybrack drept “suspiciune de distrugere criminală prin incendiere”. Clădirea a fost vandalizată anterior în timpul unui protest antiimigranți care a avut loc în zonă luna trecută.

Protestele au izbucnit după ce s-a zvonit că imobilul ar fi fost destinat găzduirii solicitanților de azil. Ferestrele casei au fost sparte în acel moment.

Aseară, clădirea vacantă de pe Shanganagh Road a suferit pagube după ce a luat foc cu puțin timp înainte de ora 20.20. Pompierii din Dublin au stins incendiul, iar locul faptei este în prezent izolat pentru examinare tehnică.

Ministrul Jennifer Carroll MacNeill s-a pronunțat luna trecută împotriva vandalismului de la casa respectivă.

“Distrugere și perturbare inacceptabilă în Ballybrack în această seară. Întotdeauna bucuroasă să se angajeze într-un mod constructiv, dar vandalizarea unei clădiri goale într-un efort de a speria și de a intimida locuitorii locali nu este calea de urmat”, a scris ea pe Twitter. Ea a adăugat că clădirea, Ridge Hall, era în curs de renovare “sub conducerea Departamentului pentru Locuințe, [Departamentul de] Egalitate nefiind încă anunțat cu privire la disponibilitatea sa”.

Gardaí a făcut un apel la martorii acestui incident. “Oricine are orice informație care poate ajuta Gardaí în ancheta lor este rugat să contacteze stația Garda Shankill la 01 6665900, linia confidențială Garda la 1800 666 111 sau orice stație Garda”, a declarat un purtător de cuvânt.

🍀 Peste 700 de intervenții medicale pe zi au fost anulate sau amânate în prima jumătate a acestui an.

În primele șase luni ale anului 2023, 127.213 proceduri au fost anulate.

Datele comunicate purtătorului de cuvânt al Sinn Féin în domeniul sănătății, David Cullinane, arată că, din acest număr, aproximativ 23.665 de proceduri anulate au fost în cadrul grupului Children’s Health Ireland. În timp ce cifra se compară cu 170.986 pentru tot anul 2022, HSE a avertizat că o comparație similară este dificilă din cauza diferiților factori.

Cifrele arată că Spitalul St Vincent’s a anulat aproape 19.000 de proceduri în acest an. Aceasta include 14.129 de programări de revenire în ambulatoriu și 4.706 programări noi în ambulatoriu. Spitalul nu a anulat nicio procedură de chimioterapie sau dializă.

La Spitalul Mater s-au înregistrat aproximativ 11.905 anulări, dintre care 7.120 de programări de revenire, 3.376 de programări noi în ambulatoriu, 1185 de proceduri elective și 66 de explorări gastrointestinale.

Dl Cullinane a declarat că anulările s-au datorat supraaglomerării și a respins ideea că tratamentul amânat este acceptabil. “Am văzut atât de multe anulări din cauza supraaglomerării din spitale. Este evident că va avea un impact asupra oamenilor. Ideea este că oamenilor li se cere să aștepte mai mult pentru că există o problemă de capacitate.

“Nu accept răspunsul HSE. Desigur, îngrijirea este reprogramată, acesta este minimul necesar, dar oamenii ajung să aștepte mai mult timp în parte pentru că nu avem capacitatea de a consulta oamenii rapid. Dacă vă uitați la comparația cu 2022, este probabil că va exista o creștere masivă a cifrelor și acest lucru arată că nu este doar un lucru sezonier.

“Dacă vă uitați la toate aceste date – timpii de așteptare sunt în creștere, numărul celor care părăsesc urgențele este în creștere, anulările și zilele de pat pierdute sunt în creștere. Toate datele arată că nu este vorba doar de un lucru sezonier. Toate acestea sunt simptome ale unei probleme mult mai mari. Toate aceste probleme sunt cauzate de lipsa capacității și de lipsa unui plan”.

Un purtător de cuvânt al HSE a declarat că datele “nu măsoară faptul că o procedură sau o programare nu a avut loc, ci mai degrabă faptul că procedura/ programare nu a avut loc la data programată inițial”.

“Procedurile/consultările de spital anulate sunt, dacă este cazul, reprogramate cât mai devreme posibil, acordându-se prioritate pacienților care au nevoie de tratament urgent. Protocolul național de gestionare a listelor de așteptare pentru pacienți internați, cazuri de zi, proceduri planificate (IDPP) 2017 emis de Fondul național de achiziție de tratament solicită spitalelor să reprogrameze programările pentru îngrijiri elective în termen de șase săptămâni de la anulare, sub rezerva confirmării pacientului cu privire la disponibilitatea acestuia de a participa.”

Purtătorul de cuvânt a precizat că, în 2022, HSE a livrat peste 556.000 de cazuri de spitalizare, 93.000 de explorări gastrointestinale, 172.000 de ședințe de dializă, 1.020.000 de cazuri de zi și 3.400.000 de programări în ambulatoriu. Purtătorul de cuvânt a precizat că procesul de colectare a datelor de anulare a început în primul trimestru al anului 2022 și “ca atare există lacune de date pentru prima parte a anului” și nu a fost posibilă compararea anului trecut cu acest an.

Cu toate acestea, Stephen McMahon, de la Asociația irlandeză a pacienților, a declarat că îngrijirea întârziată are un impact asupra capacității oamenilor de a-și planifica și de a-și trăi viața. “Aproape una din trei persoane care nu au asigurare privată de sănătate se află pe o listă de așteptare. Și nu este vorba doar de cifre, ci și de timpul de așteptare.”

Un purtător de cuvânt al Asociației irlandeze a consultanților din spitale a declarat că numărul ar putea ajunge la un sfert de milion în acest an. “Proceduri chirurgicale esențiale și alte îngrijiri programate sunt anulate într-un ritm alarmant din cauza lipsei de capacitate în spitalele noastre publice.

“Ne confruntăm cu perspectiva reală a 250.000 de anulări de spitale până la sfârșitul anului 2023 dacă nu se rezolvă imediat problema lipsei critice de paturi și dacă nu se extinde urgent capacitatea spitalelor publice pentru a răspunde cererii tot mai mari de îngrijire a pacienților.”