🍀 Un bărbat a fost arestat după ce Garda a sosit la o mare petrecere organizată în Longford

Garda a dispersat vineri seară o „petrecere mare” într-o casă din orașul Longford, dând un „număr mare” de amenzi celor erau prezenți.

Vineri seara, Garda a primit plângeri legate de o petrecere care era organizată la o casă din Palace Crescent din Longford.

La sosire, ofițerii au găsit mai multe mașini, 4×4-uri și alte vehicule parcate de-a lungul drumului. Se spune că ofițerilor li s-a refuzat intrarea de mai multe ori după ce au apelat la ușa din față a casei. Drept urmare, Garda a obținut apoi un mandat de percheziție în incintă. La puțin timp după ora 21.30, Garda a intrat în casă, unde au găsit cel puțin 70 de persoane.

Potrivit unui raport publicat în The Irish Times, un bar, o masă de biliard și o tablă de dart fuseseră instalate în casă.

Garda a discutat cu cei prezenți și în cele din urmă petrecăreții au plecat.

Amenzi vor fi emise celor identificați, inclusiv organizatorului și proprietarului casei. Un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost arestat la fața locului pentru dezordine publică.

🍀 Numărul de căsătorii a scăzut la jumătate

Numărul de cupluri căsătorite în Irlanda anul trecut a fost mai mic de jumătate din cifrele anilor precedenți. 

Noile cifre ale Departamentului Protecției Sociale arată că tendința continuă până în 2021 – numărul de cupluri care și-au înregistrat intenția de a se căsători în acest an în ianuarie a scăzut mult față de anii precedenți.

Anul trecut au fost oficiate doar 8.500 de căsătorii, în scădere de la 19.071 în 2019 și 20.209 în 2018.

Un total de 451 căsătorii au fost înregistrate până în prezent în 2021, comparativ cu 581 în ianuarie anul trecut.

Mai puține nunți înseamnă mai puțin de muncă pentru cei care lucrează în industrie.

Olga Hogan de la Olga Hogan Photography a spus că în mod normal face aproximativ 40 de nunți pe an, dar a făcut doar opt în 2020.

“Încă nu am făcut nici una în acest an. Speram să fac aproximativ 40 sau 50 în acest an. Acum aș spune că aproximativ 10 dintre cupluri au dat deja înapoi – și mă aștept să facă din ce în ce mai mulți la fel “, a spus ea.

Sharon Hoey, proprietarul magazinului de rochii de mireasă de lux Sharon Hoey din Dublin, face tot ce poate pentru a-și primi clienții.

“Pentru noi, presupun că este mai mult un coșmar logistic decât orice altceva. Vindem în continuare niște rochii prin e-mail, la telefon, discutăm cu mirii prin Zoom. Dar nu este același lucru”, a spus doamna Hoey.

În prezent, doar șase persoane pot participa la o nuntă în timpul restricțiilor de nivelul 5.

Cei care intenționează să se căsătorească în acest an speră ca restricțiile să fie ridicate și cât mai mulți vor fi lăsați să-i însoțească la ceremonie și recepție.

🍀 Doctorul de familie din Kildare care a descris pandemia „ca fiind o farsă”

Un doctor de familie din Kildare, care a descris pandemia drept „o farsă”, a declarat pentru Irish Daily Mail că patru medici din toată țara au luat legătura cu el pentru a-l felicita.

Doctorul de 71 de ani spune acum că Consiliul Medical încearcă să-l „excludă” din rolul său de doctor.

Când a fost întrebat cum va reacționa în fața pacienților cabinetului său, care doresc să facă vaccinul, Dr. Gerard Waters a spus: „Dacă cineva este suficient de prost pentru a face vaccinul, este îndreptățit să-l facă.” El a spus că nu va sta în calea lor, dar pot merge la alt medic de familie.

Dr. Waters, de la Clinica Whitethorn din Celbridge, refuză să-și trimită pacienții pentru testele COVID-19 și a spus că nu va administra vaccinul odată ce acesta va fi disponibil pentru cabinetul său.

Descriindu-se drept un om care se “împotrivește datorită conștiinței”, el a stârnit indignare atunci când a dat o declarație la emisiunea Liveline de pe RTÉ, prezentându-și opiniile, care sunt total contrare recomandărilor NPHET. Șeful HSE Paul Reid a descris comentariile doctorului ca fiind „șocante”.

Dr. Waters a refuzat să vorbească în direct cu Joe Duffy, dar el a declarat pentru cotidianul Irish Daily Mail: „Consiliul medical mă anchetează în scopul de a mă elimina. Mă anchetează încă din octombrie anul trecut. Mă cercetează pentru că am subminat sfaturile venite de la Departamentul Sănătății. „Vor să fac ceva ce eu refuz să fac.”

Medicul de familie, care a fost medic de mai bine de 40 de ani, a spus că nu va renunța în tăcere și dacă va fi nevoie va da în judecată Consiliul Medical dacă licența de medic îi este revocată. De când declarația sa a fost citită pe Liveline, dr. Waters a spus că alți patru medici de familie din întreaga țară au luat legătura cu el pentru a-l „felicita” pentru poziția sa.

Un alt medic de familie, dr. Pat Morrissey, din Limerick, a spus că și el are rezerve cu privire la vaccin și, ca urmare, a spus: „Sunt un paria printre colegii mei”.


🍀 Păcăliți din dragoste

Garda avertizează cu privire la așa numita „fraudă romantică”, în timp ce unii oameni au fost înșelați de 500.000 de euro

Garda spune că unele victime ale „fraudei romantice” sunt înșelate cu peste 500.000 de euro. Fraudatorii folosesc profiluri false pe rețelele de socializare sau pe paginile de întâlniri pentru a atrage victimele într-o relație.

Anul trecut au fost raportate peste 200 de astfel de cazuri la Garda, multe dintre victime, persoane în vârstă sau persoane cu dificultăți de învățare.

Suma medie pierdută de victime depășește 20.000 € – dar detectivul șef superintendent Pat Lordan spune că unele victime pierd chiar mult mai mult: „În 2020 cea mai mare sumă pe care am văzut-o a trecut de 20.000 € și a fost pierdută într-o perioadă lungă de timp și mai mult ca sigur că acești bani nu vor fi recuperați niciodată.

“Anul acesta am văzut o anchetă în cazul unei victime care a pierdut peste 500.000 de euro.”  El a spus că o altă anchetă a reușit să evite la limită trimiterea unei sume similare de 500.000 de euro.

Garda a spus că unele dintre semnele de întrebare care trebuie avute în vedere includ: Înșelătorul îi cere victimei să comunice prin mesaje instantanee, mesaje text sau apeluri telefonice, mai degrabă decât prin mesaje prin intermediul paginii de întâlniri. Acesta va începe să ceară bani din diverse motive, începând cu sume mici. Cere bani pentru a plăti călătoria pentru a întâlni victima. Să plătească cheltuielile de deplasare (costurile de mutare și să plătească vamă pentru bagajele acestuia). Pentru a plăti cheltuieli medicale pentru un copil sau o rudă bolnavă. Pentru a investi într-o oportunitate de afaceri garantată. Pentru a plăti o factură fiscală sau alt motiv fals.

Garda a spus că într-un caz recent că un irlandez a dezvoltat o relație cu o femeie din Statele Unite ale Americii pe un site de întâlniri.

Pe o perioadă de câteva luni, din motive false, ea i-a cerut bani și, în total, victima a suferit o pierdere de peste 21.000 EURO (peste cinci tranzacții separate).

🍀 Celebra emisiune de la RTE, Late Late Show își mută ziua pentru St Patrick’s Day

Anularea festivităților obișnuite din 17 martie pentru al doilea an consecutiv, va schimba ziua emisiunii. 

Emisiunea Late Late Show va fi difuzată anul acesta pentru prima dată miercuri, pentru a marca Ziua Sfântului Patrick. Până acum, cel mai longeviv chat-show din lume a fost întotdeauna difuzat fie vineri, fie sâmbătă.

Programul din acest an va reflecta faptul că și anul acesta nu vor avea loc festivități pentru a marca Ziua Sfântului Patrick din cauza pandemiei. RTE speră că evenimentul va avea un public virtual de câteva sute de mii de oameni din întreaga lume și va fi un „hub global” pentru ceea ce deobicei era o zi mare la nivel mondial.

Prezentatorul emisiunii Ryan Tubridy a spus: „De când a lovit pandemia, treaba noastră a fost să îmbrățișăm Irlanda ca niciodată până acum în emisiunea Late Late Show și să arătăm ce este mai bun din noi – și asta vom continua să facem de St Patrick’s Day.

„Oamenii nu pot veni în Irlanda anul acesta și nu putem merge în vizită, așa că ceea ce putem face este să punem în scenă momentul care sărbătorește bucuria, frumusețea și pasiunea de a fi irlandezi.”

Toate paradele și adunările din Irlanda pentru Ziua Sfântului Patrick au fost anulate pentru al doilea an consecutiv. Și cele mai multe parade din întreaga lume au fost anulate ca urmare a pandemiei.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 11 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;