🍀 Programările la dentist o scuză pentru vacanțele în Tenerife

Un cabinet stomatologic din Tenerife a înregistrat o explozie de programări de la irlandezi care-și fac programările și nu se prezintă.

Roberta Beccaris, recepționer la Clínica Dental Tenerife Sur din Santa Cruz, a declarat pentru emisiunea RTÉ “Today with Claire Byrne” că, atunci când oamenii i-au contactat pentru programări, au cerut un e-mail care să dovedească programarea.

„În ultimele două săptămâni am primit o mulțime de rezervări de la irlandezi, toți pacienții au solicitat un e-mail pentru a confirma programarea și apoi nu se prezintă”.

Doamna Beccaris a spus că primesc până la șapte e-mailuri pe zi, majoritatea de la tineri. Anterior, pacienții lor irlandezi ar fi fost oameni în vârstă, a spus ea. „Dar acum sunt tineri și în mod clar aceștia își doresc doar o vacanță”, a spus ea.

„Astăzi avem programați doi pacienți irlandezi, dar nu știm dacă vor veni. Evident, deoarece nu se prezintă, acum înțelegem că este doar o scuză pentru o vacanță. Din păcate, acești oameni practic ocupă orele de care au nevoie alte persoane care chiar suferă”.

Mai târziu după difuzarea reportajului pe RTE, doamna Beccaris, a spus că în viitor, vor cere un avans atunci când se vor face rezervările și că a primit o serie de întrebări din Irlanda de când a fost difuzat interviul.

🍀 Avertisment de ninsoare și gheață în vigoare pentru cea mai mare parte a Irlandei

De asemenea, a fost emis un avertisment cod galben de precipitații pentru comitatele Cork, Kerry, Waterford

O serie de avertismente meteorologice cod galben sunt în vigoare în toată țara în acest weekend, cu prognoze de ninsori cu depunere a unui strat de până la 5 cm de zăpadă pentru unele zone.

O avertizare cod galben de ninsoare și gheață a fost emisă pentru Connacht, Leinster, Cavan, Monaghan și Donegal de la 2 dimineața până la prânz astăzi.

O avertizare cod galben de vânt este în vigoare pentru Donegal, Galway, Leitrim, Mayo, Sligo, Clare, Cork, Kerry și Waterford până sâmbătă la ora 9 dimineața. În plus, s-a emis o avertizare de precipitații pentru Cork, Kerry și Waterford până sâmbătă la prânz, cu precipitații sub formă de ploaie de 30mm – 40mm.

O avertizare separată de vânt este de asemenea în vigoare pentru Dublin, Louth, Wexford, Wicklow, Meath, Donegal, Galway, Leitrim, Mayo, Sligo, Clare, Cork, Kerry, Limerick și Waterford duminică între orele 6:00 și 18:00.

Met Éireann a spus că va fi lapoviță și ninsoare în nord și est pe timpul dimineții, iar depunerile de zăpadă vor cauza unele perturbări. In alte zone vor fi averse de ploaie.  Lapovița și ninsoarile vor fi limitate în nord-estul Ulsterului după-amiază.

Cele mai ridicate temperaturi vor fi cuprinse între 1 și 4 grade în nord și est, 6-10 grade în sud și vest.

🍀 Listele de așteptare pentru tratamentele în spital au crescut 11% față de anul trecut

Aproximativ 622.963 de pacienți așteptau o programare pentru primul consult în spital la sfârșitul lunii ianuarie.

În prezent, există mai mult de 862.000 de persoane pe o anumită formă de listă de așteptare pentru tratament în spital, o creștere cu 11% față de luna ianuarie 2020.

Un record de 20.813 pacienți așteaptă peste un an pentru un tratament în spital de zi, o creștere de 11.103 în ultimul an, potrivit ultimelor cifre din Fondul Național de Achiziție pentru Tratament (NTPF).

La sfârșitul lunii ianuarie erau 622.963 de pacienți care așteptau un prim consult ambulatoriu în spital.

Asociația Consultanților din Spitalele Irlandeze (IHCA) a declarat că numărul pacienților care așteaptă peste 15 luni pentru tratament a crescut de la 56 de pacienți în ianuarie 2014 la 14.334 în ianuarie 2021.

IHCA a cerut Guvernului să pună în aplicare „capacitatea și resursele în lunile următoare pentru a prelua asistența medicală esențială care este amânată sau întârziată din cauza pandemiei”.

Profesorul Alan Irvine, președintele ICHA, a declarat că cifrele privind timpul de așteptare arată „impactul devastator” al Covid-19 asupra îngrijiri pacienților, precum și „subinvestirea persistentă în infrastructura medicală, capacitatea spitalelor și a altor facilități din ultimul deceniu și eșecul abordării crizei de recrutare și păstrare a consultanților”.


🍀 Garda a dat aproape 5.000 de amenzi pentru călătorii neesențiale

Garda a emis aproape 5.000 de amenzi pentru călătorii neesențiale, arată noile cifre.

Aceste cifre includ 132 de amenzi de 500 EURO pentru călătoriile neesențiale către porturi și aeroporturi și 4.911 amenzi de 100 EURO pentru călătoriile neesențiale din interiorul țării.

Au fost acordate 116 amenzi de 500 de euro persoanelor fizice pentru organizarea unei petreceri acasă și 498 de amenzi de 150 de euro au fost emise celor care au participat la o petrecere făcută acasă.

Au fost date și 127 de amenzi de 80 de euro emise unor persoane pentru că nu purtau mască.

Amenzile pentru călătoriile transfrontaliere neesențiale au intrat în vigoare de lunea trecută. Volumul traficului prin vămă și în jurul zonelor de graniță a scăzut cu aproximativ 13% în medie, comparativ cu o săptămână mai devreme.

🍀 Mii de persoane urmează să fie angajați de HSE pentru a accelera procesul de vaccinare

Lucrători din domeniul sănătății care s-au pensionat, paramedici și alții sunt chemați să ajute la vaccinarea în masă în 34 de centre de vaccinare din Irlanda.

Executivul Serviciului de Sănătate intenționează să angajeze mii de oameni pentru a ajuta la vaccinare Covid-19, inclusiv studenți la medicină, pensionari care au lucrat în domeniul sanitar, voluntari din apărarea civilă și paramedici, au spus oficialii.

Aceștia vor ajuta la cele 34 de centre de vaccinare care vor fi înființate în Irlanda și care vor administra mii de vaccinuri pe zi.

Primul Ministru, Micheál Martin, și-a exprimat încrederea că vor exista suficienți profesioniști din domeniul medical pentru a administra vaccinurile.

Domnul Martin a declarat că Guvernul va continua să se asigure că lucrătorii din domeniul asistenței medicale, rezidenții caselor de îngrijire medicală și personalul caselor de îngrijire medicală au prioritate la vaccinare, după care va urma vaccinarea populației generale.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 11 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.
(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.
(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,
b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau,
c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.
(6) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică persoanelor sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Art.3 – (1) Persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația prezentării la intrarea în țară a certificatului unui test RT-PCR negativ, pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și intră în carantină la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
[…]
Art.4 – (2) Exceptarea de la măsura carantinei instituită pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, cu excepția celor ce sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se aplică și pentru:
a) persoanele care sosesc în România din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național;
b) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în țară;
c) persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la acesteia până la data intrării în România.
[…]
Art.6 – Persoanele care sosesc în România din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1), cu excepția celor care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, și care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;