🍀 Un avion Air Moldova cu pasageri blocați pe Aeroportul din Dublin, după ce o companie românească a obținut un ordin judecătoresc de blocare a aeronavei moldovenești 

Înalta Curte a emis ordine de sechestrare care a împiedicat un avion de pasageri să părăsească aeroportul din Dublin.

Ordinul a fost făcut împotriva unei aeronave Air Moldova Airbus A319, care a ajuns marți seara în Dublin. Trebuia să se întoarcă la Aeroportul Internațional Chișinău din Moldova, iar peste 20 de pasageri, precum și echipajul aeronavei au fost blocați în Irlanda ca urmare a ordinului judecătoresc.

Avionul a fost înghețat pe baza unei hotărâri de arbitraj de 4,2 milioane EURO pronunțată în favoarea unei firme de leasing de avioane din România numită Just-US Air Srl împotriva Companiei Aeriene „Air Moldova” Srl.

Instanța a audiat că compania aeriană a avut active confiscate de Agenția Moldovei pentru recuperarea activelor penale în 2019 ca parte a unei anchete a presupusei activități infracționale, inclusiv spălare de bani.

Air Moldova este compania aeriană națională a țării și a fost deținută de stat până când a fost privatizată în 2018.

Reprezentată de Martin Hayden SC și Martin Canny Bl Just-Srl susține că a obținut o hotărâre internațională recunoscută, definitivă și obligatorie de 4,2 milioane EURO în urma unui arbitraj privind închirierea unei aeronave, de către un arbitru român.

Avocatul a declarat că datoria nu a fost plătită și a căutat să aplice arbitrajul împotriva Air Moldova în această jurisdicție, unde companiile aeriene au un activ semnificativ, și anume exact aeronava Airbus care opera pe ruta Chișinău – Dublin.

Aeronava operează un serviciu de transport de pasageri și de mărfuri limitat între Moldova și Irlanda.

Avocatul a declarat că solicitantul solicită ordinul de sechestrare a aeronavei, deoarece se teme că compania aeriană Air Moldova ar putea încerca să scoată bunul din țară și să-l ducă într-o jurisdicție unde US Air Slr nu poate să-și recupereze datoria.

Acesta a declarat că are îngrijorări legate de mai multe rapoarte mass-media referitoare la ancheta penală a autorității moldovenești asupra companiei aeriene și la confiscarea activelor de 35 milioane EURO, care au apărut după privatizarea companiei aeriene.

Solicitantul își exprimă îngrijorarea în ceea ce privește alte rapoarte conform cărora creditorii companiei aeriene nu au fost plătiți și că în septembrie anul trecut una dintre celelalte aeronave a companiei aeriene a fost reținută în Turcia pentru presupusa neplată a unei facturi de combustibil de 2 milioane de dolari.

Proprietarii companiei aeriene au negat în rapoartele mass-media că au probleme și spun că anchetele nu au impact asupra activității sale comerciale.

Ordinul de tip sechestru care au împiedicat aeronava să părăsească Dublinul au fost acordate ex-parte săptămâna trecută de domnul judecător David Barniville.

Mass-media a fost împiedicată legal să scrie despre această chestiune până când aeronava a fost blocată, iar documentele instanței au fost comunicate părților relevante, inclusiv căpitanului aeronavei.

Când cazul a revenit ieri în fața instanței, judecătorul a ridicat interdicția de a scrie acest articol și a spus că diferitele ordine acordate anterior ar trebui să rămână în vigoare.

Judecătorul, în timp ce anunța amânarea cazului, i-a lăudat pe avocații reclamantului, Crowley Millar, pentru că a oferit asistență pasagerilor și echipajului afectat de acest ordin de sechestru.

Cazul revine în fața instanței la sfârșitul acestei luni.

🍀 Restricții până cel puțin la Paște, spune Primul Ministru al Irlandei

Restricțiile stricte vor continua probabil cel puțin până la Paște, a spus Taoiseach. Micheál Martin a mai spus că redeschiderea treptată a școlilor și a construcțiilor este prioritatea Guvernului.

Vorbind la emisiunea Morning Ireland de la RTÉ, el a spus: „Școlile sunt prioritatea și construcțiile – o revenire treptată a construcțiilor, în special la construirea de case – deoarece avem o criză socială în ceea ce privește disponibilitatea locuințelor pentru oameni din toate straturile societății.

„Și, cu siguranță, avem în vedere continuarea restricțiilor pentru perioada de Paște. Acest lucru rămâne să fie stabilit de guvern; vor exista mai multe discuții pe acest subiect.”

Dl Martin a spus că odată cu vaccinarea împotriva coronavirusului Guvernul trebuie să rămână „prudent și conservator” în abordarea sa. El a adăugat că numărul persoanelor care se află internate în spital cu coronavirus trebuie să continue să scadă.

„Trebuie să reducem aceste cifre, trebuie să ameliorăm acele presiuni, nu doar pe termen scurt, ci pentru o perioadă susținută, iar pe termen lung nu vrem ca situația să se repete în spitalele noastre”, a spus el.

Miercuri seara, domnul Martin le-a dat de înțeles colegilor săi de la Fianna Fáil că țara va rămâne blocaj mai mult timp, unii membri din partid spunând că ar putea dura până la începutul lunii mai.

Potrivit cotidianului The Irish Times, Martin a declarat pentru deputații și senatorii Fianna Fáil că varianta din Marea Britanie a Covid-19 (care reprezintă acum trei sferturi din toate cazurile din Irlanda) a dus la un număr constant ridicat de cazuri.

La o ședință a partidului său parlamentar, el a spus că numărul cazurilor de Covid din spitale este cu 25% mai mare decât în ​​vârful pandemiei în aprilie anul trecut, iar numărul pacienților din terapie intensivă scade foarte încet. El și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul variantei din Marea Britanie, spunând că contactele apropiate au avut o rată de pozitivitate de 22,5%, peste dublul ratei de pozitivitate de 10-11% a virusului inițial.

El le-a spus colegilor că este necesară o „perioadă prelungită” de suprimare. O sursă guvernamentală a declarat pentru The Irish Times că noul plan Living with Covid și schimbările planificate care vor începe pe 5 martie nu vor duce la reducerea restricțiilor de nivelul 5, cu excepția sectoarelor educației și a construcțiilor. În schimb, a declarat sursa, restricțiile de nivelul 5 vor fi înăsprite în multe cazuri. A existat un semn al acestui fapt miercuri, când GAA a dezvăluit că jocurile intercomitate nu vor mai fi permise în Nivelul 5.

„Suntem într-o fază de blocaj pe termen nedeterminat”, a spus sursa. „Restricțiile vor continua chiar în aprilie și posibil până la începutul lunii mai”.

🍀 12.000 de persoane cu vârsta peste 85 de ani vor fi vaccinate săptămâna viitoare

12.000 de persoane cu vârsta peste 85 de ani vor primi o doză de vaccin săptămâna viitoare.

HSE urmează să înceapă vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani, începând de luni cu categoria de peste 85 de ani. Scopul este de a oferi tuturor celor 72.500 de persoane de peste 85 de ani din Irlanda prima doză în următoarele trei săptămâni.

Toți cei peste 70 de ani sunt programați să fie complet vaccinați până la jumătatea lunii mai. Directorul executiv al HSE, Paul Reid, spune că există trei moduri în care cei peste 70 de ani se vor putea vaccina.

Domnul Reid a spus: „Marea majoritate se va face prin doctorii de familie, alții o vor face în cele trei mari centre de vaccinare din Dublin, Cork și Galway – și un al treilea mod în care mai multe cabinete de medicină generală se vor „uni” pentru a creea locuri unde toți cei peste 70 de ani se pot vaccina.

Persoanele în vârstă de 70 de ani și peste ar fi trebuit să primească ambele doze din vaccinul Covid-19 până la jumătatea lunii mai, a declarat ministrul sănătății.

Stephen Donnelly a spus că, în ciuda întreruperilor lanțului de aprovizionare și a schimbării programelor de livrare, ar trebui să fie posibilă vaccinarea întregii populații până în septembrie. El a avertizat însă că această proiecție se bazează pe „prognoze condiționate”.


🍀 Austria și EAU, printre țările, care au fost adăugate pe lista de carantină hotelieră obligatorie

Pasagerii care călătoresc în Irlanda din Austria, Emiratele Arabe Unite (Emiratele Arabe Unite) și diverse țări din Africa subsahariană vor fi obligați să facă o carantină într-un hotel în viitor, din cauza temerilor tot mai mari de importare a diferitelor variante de coronavirus.

Directorul medical, dr. Tony Holohan, împreună cu o echipă de consultanță, au subliniat îngrijorarea cu privire la aceste regiuni ministrului sănătății Stephen Donnelly, care le-a adăugat acum pe lista țărilor pentru carantină hotelieră obligatorie.

Această listă include deja Brazilia și Africa de Sud.

În Austria, autoritățile sanitare au fost îngrijorate de izbucnirea variantei coronavirusului din Africa de Sud în provincia alpină Tirol.

S-a exprimat, de asemenea, îngrijorare în această săptămână că Irlanda era folosită ca „ușă de intrare în Marea Britanie” pentru călătorii din Dubai.

Marea Britanie a interzis zborurile din Emiratele Arabe Unite și solicită persoanelor care călătoresc de acolo să intre în carantină timp de 10 zile pentru a stopa răspândirea variantelor Covid-19.

Guvernul va lua în considerare legislația pentru adoptarea carantinei hoteliere obligatorii la reuniunea sa de marția viitoare, când vom afla cu exactitate cine intră în carantină obligatorie și în ce condiții.

🍀 Convertoare catalitice confiscate în Co Meath

Garda a confiscat peste 100 de convertoare catalitice și o sumă mare de bani în timpul unei operațiuni de căutare în Co Meath.

110 de convertoare furate de la mașini, 27.500 de euro, 55.000 de lire sterline și mai multe documente au fost găsite în cursul percheziției la sediul unei companii din estul comitatului Meath ieri.

Operațiunea a făcut parte dintr-o investigație amplă privind furtul convertoarelor catalitice în regiunea metropolitană Dublin și în alte zone.

Garda spune că o anchete este încă în desfășurare.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 4 februarie.

De pe 12 februarie este nevoie de un test PCR negativ pentru a intra în România! Testul trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în România.

Cei care merg din Irlanda în România sunt obligați să stea în carantină 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;