🍀 Noi restricții care vizează călătoriile în străinătate

Noul plan revizuit „Living with Covid” va fi prezentat populației până la sfârșitul lunii, spune Leo Varadkar.

Noile restricții Covid-19 destinate turiștilor, inclusiv amenzi mai mari pentru cei care pleacă în vacanțe și carantină obligatorie într-un hotel atunci când se întorc din anumite destinații, vor face probabil parte din planurile Guvernului de a înăspri controalele pe măsură ce țara se pregătește să se redeschidă.

Tánaiste Leo Varadkar a spus că un plan revizuit “Living with Covid” va fi dezvăluit în săptămâna 22 februarie și în el vor fi anunțate ridicarea unor restricții după 5 martie dacă cazurile continuă să scadă, dar este „o certitudine” că unele ramuri ale economiei și viața socială nu se va redeschide de tot „pentru o perioadă foarte lungă de timp”.

În pregătirea pentru redeschiderea vieții sociale și economice pe care miniștrii o descriu în mod repetat drept „prudentă și conservatoare”, Guvernul încearcă să introducă măsuri care să împiedice noile variante ale virusului să intre în Irlanda.

Miniștrii și oficialii au declarat marți că Guvernul intenționează să introducă săptămâna viitoare legislația care să prevadă carantină obligatorie în hoteluri pentru călătorii care sosesc în Irlanda, o măsură pe care purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că ar putea fi extinsă pentru turiștii care revin din vacanțe.

Cifrele guvernamentale au arătat că din cei 2.000 de călători care intră în Irlanda în fiecare zi în ultimele două săptămâni, două treimi vin din destinații de vacanță, a spus purtătorul de cuvânt.

Odată ce legislația va fi adoptată de Oireachtas, va dura „o săptămână sau două” pentru „operaționalizarea acesteia”, a declarat dl Varadkar reporterilor. După aceea, turiștii care revin pot fi obligați să se izoleze în hotelurile desemnate de stat și să plătească pentru cazare, a spus un purtător de cuvânt.

🍀 Școlile se redeschid progresiv într-o perioadă de trei săptămâni în luna martie

Școlile primare și secundare vor deschide, probabil, pe etape, într-o perioadă de trei săptămâni, în martie, potrivit unor surse din educație.

Educația specială se va redeschide parțial începând de joi, în această săptămână, când peste 140 de școli speciale ale statului își deschid porțile, cu o participare de 50% a elevilor. Acestea vor fi urmate de întoarcerea completă a orelor destinate pentru copiii cu nevoi speciale din școlile primare obișnuite, care urmează să se redeschidă pe 22 februarie.

Deși nu s-a luat încă nicio decizie formală, surse bine plasate spun că deschiderea claselor speciale de nivelul al doilea va urma probabil la sfârșitul lunii februarie.

Acest lucru va fi probabil urmat de revenirea treptată a claselor obișnuite în școlile primare și gimnaziale într-o perioadă de trei săptămâni, înainte de sărbătorile de Paștele Catolic care încep pe 26 martie.

Cu toate acestea, sursele spun că ritmul revenirii treptate va fi ghidat de sfaturile de sănătate publică și de tendințele de răspândire a virusului Covid-19 în comunitate.

Discuțiile nu s-au concentrat încă pe care grupuri de vârstă se vor întoarce mai întâi, dar sursele spun că clasele cele mai susceptibile de a relua cel mai devreme la nivel primar vor fi junior și senior infants. Aceasta se bazează pe faptul că învățarea de la distanță este cea mai dificilă pentru aceste grupe de vârstă.

🍀 Oligarha rusă reduce prețul Hotelului Morrison din Dublin la 68 de milioane de euro

Cea mai bogată femeie din Rusia, Yelena Baturina, a cerut inițial 80 de milioane de euro pentru hotelul de lux din Dublin

Piața hotelieră din Dublin arată primul semn timid că ar reuși să iasă din blocajul Covid-19 de aproape un an.

După ce a pus la vânzare hotelul de lux Morrison la un preț orientativ de 80 de milioane de euro în ajunul alocuțiunii fatidice a lui Leo Varadkar către Irlanda din Washington DC pe 12 martie anul trecut, agentul CBRE se înțelege că evaluează interesul potențialilor cumpărători la un preț de orientare redus de 68 milioane EURO. În timp ce o vânzare la acest preț ar reprezenta o reducere de 15% față de cifra cerută inițial, ar oferi în continuare un profit semnificativ proprietarului hotelului, cea mai bogată femeie din Rusia, Yelena Baturina, față de investiția sa inițială.

După ce a achiziționat Morrison de la Nama pentru 22 de milioane de euro în 2012, se crede că doamna Baturina a cheltuit până la 10 milioane de euro pentru o renovare a hotelului supravegheată de NODA Architects în perioada 2012 și 2013.

Construit inițial în 1996 de regretatul publican Hugh O’Regan, Hotelul Morrison ocupă o locație excelentă în centrul orașului, cu vedere la râul Liffey, la câțiva pași de Temple Bar, zonele comerciale de pe Henry Street și Grafton Street și IFSC.


🍀 Astăzi se mai așteaptă ninsori după ce temperaturile au scăzut peste noapte sub pragul înghețului 

Șoferii au fost avertizați să încetinească și să se aștepte la porțiuni cu gheață pe carosabil în anumite părți ale Irlandei în această dimineață.

Temperaturile au scăzut la -5 în unele zone peste noapte, iar astăzi se așteaptă precipitații sub formă de ninsoare. O avertizare cod galben de ninsoare și gheață este în vigoare pentru comitatele Louth, Westmeath, Meath, Cavan și Monaghan până la ora 18:00 în această seară.

Met Éireann a prognozat că astăzi vor fi averse de lapoviță și ninsoare, cel mai frecvent în jumătatea estică a țării, posibil ca un strat mic de zăpadă să se depună în unele zone.

🍀 Sistemul de sănătate se confruntă cu un „tsunami de tratamente ratate”

Sistemul de sănătate Irlandez se confruntă cu un „tsunami de tratamente ratate”, a auzit Comisia Oireachtas pentru Sănătate.

Profesorul Robert Landers de la Irish Hospital Consultants Association a declarat că restanța de pacienți care se adună din cauza pandemiei Covid-19 va suprasolicita serviciile de sănătate „la limita absolută”.

El a spus că serviciul privat de sănătate va trebui utilizat pentru a face față restanțelor pe termen scurt, dar pe termen lung este nevoie să fie adresate problemele de personal și infrastructură din sistemul public.

Prof. Landers a mai spus că există o lipsă de angajament în ceea ce privește recrutarea și că este nevoie să fie păstrați cursanții odată cu finalizarea pandemiei.

Secretarul general al organizației irlandeze de asistenți medicali și moașe a declarat că problemele legate de îngrijirea copiilor cauzează „probleme reale” pentru personalul care a trebuit să vină cu „o mulțime de soluții”, de la plata mai multor bani pentru îngrijirea copiilor, până la solicitarea ajutorului prietenilor sau familiei.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 4 februarie.

De pe 12 februarie este nevoie de un test PCR negativ pentru a intra în România! Testul trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în România.

Cei care merg din Irlanda în România sunt obligați să stea în carantină 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;