Știri Irlanda Informatia IRL 09 decembrie 2023
Știri Irlanda Informatia IRL 09 decembrie 2023

🍀 Un om de afaceri spune că a primit cereri de “răscumpărare” de până la 2 milioane de euro pentru a se retrage obiecțiile de planificare a proiectelor sale.

Într-un alt caz în care s-au cerut “bani pentru a renunța”, un politician “a încercat să extorcheze aproape 500.000 de euro de la dezvoltatorii imobiliari”, s-a auzit în Seanad.

Pat McDonagh, patronul Supermac, a declarat că “încercările de extorcare a banilor de răscumpărare” reprezintă o nouă cultură și vor trebui abordate prin legi noi.

Dl McDonagh a declarat că a avut numeroase încercări de șantaj în legătură cu obiecțiile depuse împotriva cererilor de planificare pe care le-a înaintat. “A devenit o practică obișnuită ca oamenii să vadă în asta o oportunitate”, a spus el.

Brigada antifraudă a Garda a lansat o anchetă penală într-un caz în care se presupune că s-au cerut “bani de renunțare” pentru a retrage obiecțiile de planificare a locuințelor. În centrul investigației se află un proiect imobiliar important din Dublin. Consilierul juridic principal al guvernului a declarat că rezultatul anchetei privind presupusa extorcare de fonduri va determina dacă legea trebuie consolidată.

Procurorul general Rossa Fanning a declarat că rapoartele privind utilizarea abuzivă a apelurilor de planificare sunt “profund îngrijorătoare” și vor avea un “impact negativ” asupra întregii comunități, în special asupra celor care cumpără o casă pentru prima dată.

În mijlocul unei crize a locuințelor, au existat mai multe acuzații de “bani de renunțare” care au fost ceruți pentru a retrage obiecțiile.

Dl McDonagh este directorul general al Supermac’s Ireland. Compania sa are o divizie imobiliară specifică care îi gestionează cele 110 restaurante, șapte restaurante de autostradă și șase hoteluri. Compania are 4.000 de angajați în întreaga țară.

Dl McDonagh a militat ani de zile împotriva culturii “compo-claim” în încercarea de a reduce costurile de asigurare.

El a spus că a refuzat întotdeauna să plătească și a mers pe calea legală pentru a obține autorizația de construire. El a citat un exemplu de 2 milioane de euro ceruți pentru a retrage un blocaj de la un proiect.

“Nu există nicio sancțiune pentru asta. Până acum, nu a fost investigat de către gardaí. Într-un moment în care dezvoltarea este atât de costisitoare, acest lucru blochează o mulțime de proiecte. Există oameni care blochează în mod deliberat proiecte”, a spus el.

Dl McDonagh a spus că au existat cazuri reale în care a acomodat persoane afectate de dezvoltări prin construirea de ziduri, mutarea punctelor de acces sau clarificarea limitelor.

“Dacă era ceva ce considerați că este un caz real, bineînțeles că ați fi făcut-o”, a spus el. “Într-un caz, un tip a vrut ferestre noi pentru că a simțit că va fi zgomot, așa că am plătit pentru asta. Atenție, nu a cumpărat niciodată ferestrele noi.”

Dl McDonagh a spus că a luat în considerare posibilitatea de a face plângeri oficiale către gardaí.

“Am primit sfaturi de la ei într-un caz, dar mi s-a spus că este un interval de timp prea lung”, a spus el.

Ministrul locuințelor, Darragh O’Brien, a declarat că nu este nevoie de o nouă legislație specifică, deoarece infracțiunile de extorcare și de dare de mită sunt acoperite de legislația existentă.

Cu toate acestea, dl McDonagh a declarat că sunt necesare noi legi pentru a pune capăt unui model în creștere și pentru a trimite un semnal că acesta va fi abordat.

🍀 Ofițerii de la Revenue au confiscat ieri peste 88 kg de cannabis, evaluată la peste 1,76 milioane de euro, în două confiscări separate în Dublin.

Ofițerii de la Revenue care examinau coletele la o locație din Dublin au confiscat 52 kg de cannabis, cu o valoare estimată de 1.040.000 de euro, ca rezultat al filajului și cu ajutorul câinelui detectiv Milo.

Drogurile ilegale au fost descoperite în colete provenind din Spania și aveau ca destinație diverse adrese din Dublin.

Tot ieri, ofițerii de la Revenue au confiscat 36 kg de cannabis, evaluată la 720.000 de euro, la Portul Dublin. Livrarea a sosit din Barcelona și avea destinația o adresă din comitatul Dublin.

Nu au fost făcute arestări în legătură cu aceste confiscări.

Joi, ofițerii de Revenue au confiscat 5.300 de țigarete, 1 kg de tutun și o cantitate mică de gin la Portul Dublin. Marfa de contrabandă are o valoare de peste 5.300 de euro, reprezentând o pierdere potențială pentru Trezorerie de peste 4.200 de euro.

Șoferul a fost arestat și a apărut în instanță ieri dimineață. A pledat vinovat și a fost amendat cu 3.500 de euro, având trei luni la dispoziție pentru a plăti amenda.

Investigațiile privind toate aceste confiscări sunt în curs.

Aceste confiscări fac parte din operațiunile continue ale Revenue care vizează contrabanda, activitatea economiei subterane și furnizarea produselor ilegale de tutun. Dacă firmele sau membrii publicului au informații cu privire la contrabandă, pot contacta Revenue în mod confidențial la 1800 295 295.

🍀 Frica de după revolta de la Dublin îi lasă pe copiii romi fără sprijin

Impactul atacului asupra copiilor și îngrijitorului lor în afara unei școli din Dublin și revoltele care au urmat încă se resimt în comunități și școli din zona de nord a orașului Dublin.

O școală primară din Dublin este îngrijorată că intensificarea fricii resimțită acum de un grup de familii de imigranți din zonă afectează accesul copiilor lor la suporturi sociale și educaționale importante.

Aceste familii sunt de etnie romă și, de la atacuri, au încetat să-și lase copiii să participe la un program după școală pe care școala îl desfășura special pentru nevoile lor. Echipa de știri a RTÉ a vizitat școala săptămâna aceasta.

Este o școală primară irlandeză obișnuită, zgomotoasă, aglomerată, colorată și primitoare, iar 40% dintre elevii săi sunt de etnie romă.

Toți sunt fără adăpost, trăind cu familiile lor într-un hostel sau în altă cazare temporară în centrul orașului Dublin sau mai departe.

Atât școala, cât și părinții au cerut RTÉ News să nu-i identifice.

“Îi iubim cu adevărat”, spune directorul despre copii și părinții lor.

“Vin la școală cu cele mai mari zâmbete pe fețele lor în fiecare zi. Au atât de mult caracter și carismă, chiar și atunci când vin fără să știe engleza. Sunt personaje incredibile și suntem atât de norocoși să-i avem.”

Cu toate acestea, acești copii se numără printre cei mai vulnerabili din țară. Vin din familii care au suferit marginalizare și discriminare de-a lungul generațiilor, care nu vorbesc engleza și care sunt fără adăpost.

Mulți dintre acești părinți nu au avut niciodată oportunitatea de a merge la școală.

“Mulți dintre copii trăiesc într-o singură cameră cu o familie numeroasă și așa stau pe dispozitive în camera lor după-amiaza.

“Unele dintre centrele pentru persoanele fără adăpost nu permit familiilor să intre în timpul zilei. Pot reveni doar noaptea. Așa că ceea ce se întâmpla pentru multe dintre familiile noastre era că se plimbau pe străzi în centrul orașului.”

Cu aceasta în minte, școala a obținut finanțare pentru un club după școală, destinat copiilor lor de etnie romă, care să funcționeze până la ora 18:00 în fiecare seară. A fost deschis în mijlocul lunii noiembrie.

Școala a pregătit un program bogat pentru copii, inclusiv activități de bunăstare și fitness, precum și mâncare.

Directorul spune că copiii începeau să beneficieze enorm, dar apoi au avut loc revoltele.

De atunci, toate familiile de etnie romă și-au retras copiii din club. Sunt prea speriați să fie pe străzi pentru a-și aduna copiii după întuneric.

Laura Attl este lucrător la un proiect cu romii cu un program local de absolvire școlară.

Este în contact strâns cu familiile de etnie romă și cu mai multe școli din zonă, unde copiii lor învață. La porțile acestei școli, ea stă de vorbă cu un grup de mame de etnie romă. Sunt îmbrăcate în fustele lungi distinctive.

Niciuna dintre ele nu vorbește engleza și o folosesc pe Laura pentru a traduce și a spune că întotdeauna au experimentat rasism pe străzi, s-au obișnuit cu asta, dar de la revolte s-a înrăutățit mult și acum sunt foarte speriate. Ele explică cum, în prima săptămână după revolte, au fost prea speriate chiar să iasă din locuințele lor.

Familiile se luptau să-și hrănească copiii pentru că erau prea înspăimântate chiar să meargă să cumpere mâncare. Timp de peste o săptămână după revolte, niciuna dintre ele nu și-a adus copiii la școală. Femeile îi povestesc Laurei despre experiențele lor. “Au fost amenințate că vor fi ucise dacă merg pe străzi sau copiii lor vor fi uciși”, spune Laura. Au fost “oameni de aici” care le-au amenințat, spun ele.

“Țigancă, țigancă”, spune una dintre mame. “Îi numesc țigani”, explică Laura “și le arată gesturi și limbaj nepotrivit”. Le cer să-mi arate acele gesturi, dar mamele nu vor. “Ne este frică să ieșim. Chiar și să ieșim, copiii sunt speriați”, traduce Laura, “plâng pentru că văd cum sunt tratați părinții lor pe stradă”.

Laura le întreabă despre clubul după școală, trimit copiii? Femeile sunt toate dornice să explice, iar Laura să traducă.

“Aduceau copiii înainte, dar acum nu-i vor lăsa pentru că se tem. Este întuneric când termină. Ieșim cam la ora 16:00 sau 16:40 și atunci este prea întuneric ca să mai fim pe străzi. Nu este sigur pentru ei să fie pe străzi la acea oră”.

În școală, un copil mic îi spune Laurei aceeași poveste.

“Mama e speriata”, spune această senior infant când îl întreabă de ce nu mai merge la club după școală, “Mammy is scared”. “Are un efect devastator asupra copiilor”, spune directorul școlii.

“A fost o mare realizare să obținem finanțarea acestui club, astfel încât acești părinți să se simtă în siguranță în știința că copiii sunt în siguranță în școală pentru o mare parte a zilei și acum, de la revolte, părinții sunt prea speriați să-i lase în club.”

În ceea ce privește ceea ce poate fi făcut pentru a face ca acești părinți să se simtă mai în siguranță, astfel încât copiii lor să poată reveni la programul lor după școală, directorul crede că o prezență mai puternică a gărzii în vecinătate în timpul colectării de la școală ar ajuta, iar mamele copiilor sunt de acord.

“Spun că dacă garda ar putea fi în jurul școlii mult mai mult asta le-ar face să se simtă mai în siguranță”, explică Laura Attl. Școala spune că a cerut sprijinul suplimentar al An Garda Síochána, dar acesta nu s-a materializat.

Laura Attl a petrecut mult timp vorbind cu copii în școli din centrul orașului Dublin de la atacul din Parnell Square și este îngrijorată că mulți copii ar putea se lupta cu anxietăți și preocupări care nu sunt abordate.

Ea spune: “Când i-am întrebat ce cred despre ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp, mi-au spus că a fost oribil, lucrurile care li s-au întâmplat copiilor în afara școlii.

“Spun ‘Mă tem că oamenii pot purta cuțite și mă uit în jur tot timpul să văd cine ne abordează’. Se tem că nu sunt în siguranță pe străzi”.

Laura spune că unii copii se tem că și ei ar putea fi atacați cu un cuțit pe stradă.

Ea este îngrijorată că mulți copii nu primesc suportul de care au nevoie pentru a-și exprima aceste sentimente și, astfel, să aibă aceste aspecte abordate de adulții din jurul lor.

“Cred că toți copiii care aud despre acest incident, ei toți au vreo întrebare în mintea lor. Mulți au ceva ce nimeni nu descuie. Nu știu cât fac școlile pentru asta, dar sunt îngrijorată.”

PUBLICITATE:

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

🍀 Garda continuă să investigheze după ce corpul neînsuflețit al unui bărbat a fost găsit în Ramelton din Co Donegal.

Bărbatul, care se pare că are în jur de 20 de ani, a fost găsit într-o casă din Swilly Park.

Se pare că rămășițele bărbatului au fost duse la Spitalul Universitar din Letterkenny.

Un purtător de cuvânt al Garda a confirmat că se investighează toate circumstanțele descoperirii cadavrului.

Purtătorul de cuvânt a declarat: “Gardaí investighează toate circumstanțele în urma descoperirii cadavrului unui bărbat în Ramelton, Co Donegal, joi, 7 decembrie 2023.

“Medicul legist a fost notificat și o autopsie va avea loc la o dată ulterioară, al cărei rezultat va determina cursul anchetei”.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 6)

🍀 798 de refugiați au sosit în Irlanda săptămâna trecută, în ciuda faptului că zeci de persoane au dormit pe stradă pentru că statul nu mai are unde să-i cazeze

Aproape 800 de refugiați din Ucraina și solicitanți de azil din întreaga lume au sosit în Irlanda în ultima săptămână, în ciuda faptului că zeci de persoane au fost nevoite să doarmă pe străzi din cauza lipsei de cazare.

În timp ce temperaturile scad vertiginos, peste 60 de bărbați solicitanți de azil au primit corturi și saci de dormit ca alternativă pentru adăpost.

Peste 80 de solicitanți de protecție internațională au primit în această săptămână o plată suplimentară pentru situații neprevăzute în valoare de 113,50 euro, cu 75 de euro mai mult decât suma obișnuită de 38,50 euro, din cauza lipsei de locuințe la nivel național.

Acest lucru vine în contextul în care ultimele cifre arată că, până săptămâna trecută, 12.133 de solicitanți de azil au sosit în Irlanda până acum în acest an. Separat, 101.530 de refugiați ucraineni au sosit de la începutul războiului, în februarie anul trecut.

În săptămâna de duminică până duminică, 3 decembrie, au sosit 798 de persoane, dintre care 343 de solicitanți de azil și 455 de refugiați ucraineni.

Directorul executiv al Consiliului irlandez pentru refugiați, Nick Henderson, a declarat că străzile sunt “fundamental nesigure” pentru cererile de protecție și că o plată suplimentară “nu va schimba acest lucru”. ‘Nici nu credem că o plată de 75 de euro este suficientă pentru a satisface nevoile de bază ale oamenilor atunci când nu sunt cazați’, a spus el.

‘Dacă persoanele care locuiesc în regim de furnizare directă și care primesc o alocație pentru cheltuieli zilnice ca venit suplimentar se luptă pentru a-și satisface nevoile de bază, persoanele de pe stradă se vor lupta și mai mult cu această plată’.

Consiliul irlandez pentru refugiați a afirmat că demnitatea și drepturile persoanelor care cer protecție continuă să se erodeze.

Managerul de strângere de fonduri al organizației caritabile, Deirdre Mullen, a declarat că apelul său de strângere de fonduri de Crăciun – Stand for Hope and Dignity – se bazează pe convingerea că persoanele care sosesc pe coastele Irlandei ar trebui să se simtă în siguranță și sprijinite.

‘În ciuda multor provocări, în ultimele 18 luni, am văzut zicala “Ní neart go cur le chéile (nu există putere fără unitate)”, în acțiune în comunitățile din Irlanda’, a spus ea. Comunitățile din Dublin împotriva rasismului au declarat că este inacceptabil faptul că statul a rămas din nou fără locuințe pentru solicitanții de protecție internațională.

‘Aceasta a fost o criză care se pregătește de mult timp’, a declarat purtătorul de cuvânt al organizației, Joe Mooney, care a avertizat că persoanele care dorm pe străzi vor fi expuse agitatorilor de ‘extremă dreapta’.

‘Locuințele pentru persoanele fără adăpost sunt la limită, iar guvernul susține că nu mai găsește loc pentru solicitanții de protecție internațională.