🍀 Greve la Ryanair dar compania spune că foarte puțini vor fi afectați, dacă vor fi

Ryanair a promis călătorilor că vor exista doar “perturbări minime” după ce membrii personalului au anunțat greve în Spania, Portugalia și Italia pentru sfârșitul acestei luni.

Acțiunea sindicală va avea loc în Portugalia între 24 și 26 iunie; în Italia, personalul va ieși în stradă pe 25 iunie, iar în Spania, personalul va face grevă pe 24, 25, 26 și 30 iunie, precum și pe 1 și 2 iulie. Personalul solicită îmbunătățirea salariilor și a condițiilor de muncă și încetarea a ceea ce a fost descris ca fiind atacuri repetate ale companiei asupra “demnității lucrătorilor”:

“Această mobilizare nu este doar o oportunitate de a pune în evidență multiplele atacuri asupra demnității lucrătorilor și de a face cunoscută această realitate, ci și un moment pentru a arăta unitate și solidaritate împotriva dumpingului”, a declarat un sindicat într-un comunicat. Vorbind la Newstalk Breakfast, Dara Brady, directorul de marketing al Ryanair, a respins sugestia că pasagerii Ryanair s-ar putea aștepta la haos în timp ce pleacă în vacanță:

“Cu siguranță, nu avem în vedere o “vară de haos”, așa cum tocmai ați spus”, a declarat dl Brady pentru Newstalk. “În orice caz, ceea ce vedem este o mulțime de agitație în mass-media pentru ceva care credem că va fi relativ nesemnificativ în ceea ce privește perturbările. “Suntem foarte încrezători în ceea ce privește perioada de vară și, într-adevăr, în weekend-ul care urmează; dorim să le oferim clienților noștri care urmează să zboare cu noi asigurări că ne așteptăm la perturbări minime – dacă este cazul -“.

El a continuat că numărul personalului reprezentat de sindicatele în cauză este relativ mic și a susținut că mass-media a exagerat această problemă: “Sindicatele care sunt mediatizate au o reprezentare foarte mică a personalului nostru”, a spus el.

“[În] Portugalia, mai puțin de 3% din personalul nostru este acoperit de sindicatul care face grevă. Așadar, este vorba de un număr de angajați cu o singură cifră reprezentați de un sindicat care face foarte mult zgomot în mass-media.”

Personalul Ryanair din Franța a intrat în grevă duminică și luni – ceea ce a dus la anularea a 40 de zboruri; dl Brady a recunoscut că acest lucru a însemnat “unele perturbări”, dar a adăugat că “în contextul general al “haosului”, așa cum l-ați descris, nu avem în vedere acest lucru și facem tot ce putem pentru a minimiza perturbările.”

Negocierile dintre Ryanair și sindicate sunt în continuare în desfășurare.

🍀 Costul noului Spital Național de Copii a crescut cu aproximativ 51 de milioane de euro din cauza creșterii costurilor materialelor de construcție.

Anterior, costul noului spital din Dublin a fost estimat la 1,43 miliarde de euro. Cu toate acestea, acum se crede că, până când va fi gata să primească pacienți, costul va ajunge la 1,94 miliarde de euro.

Prezentând mărturii în fața Oireachtas, David Gunning, CEO al consiliului de dezvoltare, a declarat că costurile au crescut în toate domeniile: “Există și alte presiuni în creștere”, a declarat dl Gunning în fața deputaților și senatorilor. “Dacă mă uit la celelalte categorii de costuri; sumele provizorii, echiparea, unele dintre costurile legale și costurile de apărare a cererilor de despăgubire vor crește… Acestea se îndreaptă în direcția greșită, nu există nicio îndoială în această privință.”

Dacă inflația crește costul proiectului cu 4%, atunci constructorii sunt obligați prin contract să suporte costurile suplimentare. Dacă este mai mult, atunci statul este obligat să scoată banii.

Luna trecută, inflația a ajuns la 8,2% în Irlanda, dar sectorul construcțiilor suferă de “hiperinflație” – costul materialelor de construcție a crescut cu 18,2% în decurs de un an; prețul cimentului a crescut cu 10%, radiatoarele au crescut cu 6%, buteliile au crescut cu 10%, iar rezervoarele de ulei au crescut cu 17%.

“Știu că am [avut] probleme majore de la războiul ruso-ucrainean – dar imediat după deschiderea șantierelor și deschiderea activității după COVID, a existat o creștere a cererii de produse”, a declarat Tom Parlon, directorul general al Federației Industriei Construcțiilor (CIF), la The Pat Kenny Show. “Știm că [lanțul de aprovizionare] a fost afectat doar de transportul maritim și de containerele de transport maritim și de toate acestea.

“Brexitul este în mod evident o problemă, pentru că lanțul de aprovizionare normal aici ar fi venit anterior prin Marea Britanie. Și apoi, bineînțeles, avem războiul ruso-ucrainean și creșterea masivă a costurilor energiei.”.

Spitalul ar fi trebuit inițial să fie finalizat în luna august a acestui an. Cu toate acestea, acum se așteaptă ca lucrările de construcție să continue până în ianuarie 2024.

🍀 O aplicație de plăți mobile a băncilor irlandeze a primit aprobarea din partea concurenței.

Comisia pentru Concurență și Protecția Consumatorilor (CCPC) a autorizat asocierea în participațiune dintre AIB, Bank of Ireland, Permanent TSB și KBC.

Acestea spun că planul este de a avea o singură aplicație de plăți mobile pentru toate tipurile de plăți – cu “o experiență de plată mobilă simplă și instantanee”. Synch, compania din spatele aplicației, spune că decizia CCPC îi permite să continue planurile. Inez Cooper, director general al Synch, a declarat: “Suntem încântați că procesul CCPC s-a încheiat și că afacerea și propunerea noastră au fost aprobate pentru a fi comercializate.

“Suntem acum pregătiți să mergem mai departe cu planurile noastre interesante de lansare pentru a aduce în Irlanda, cât mai curând posibil, o nouă soluție de plăți mobile instantanee. “Aplicația Synch oferă o experiență sigură, instantanee și fără fricțiuni pentru consumatori, asigurând, în același timp, o conexiune perfectă direct cu furnizorul lor bancar existent, ceea ce oferă eficiență pentru afaceri.”

“Unele instituții și organizații vor fi prezente în prima zi, în timp ce altele vor fi adăugate în săptămânile și lunile de după lansare, pe măsură ce creștem și evoluăm continuu propunerea noastră. “Așteptăm cu nerăbdare să acordăm licențe multor instituții financiare, furnizori de servicii de plată, achizitori și comercianți cu amănuntul și să dezvoltăm continuu ecosistemul de plăți în beneficiul consumatorilor și al întreprinderilor din Irlanda.” Se crede că noul sistem va fi deschis tuturor băncilor și instituțiilor financiare – inclusiv An Post și cooperativele de credit.

Cu toate acestea, aplicația, care se va numi Yippay, va avea de luptat. Alte produse similare – cum ar fi Revolut și N26 din Germania – au deja o poziție importantă aici. Cele mai recente date arată că Revolut, cu sediul în Regatul Unit, are aproape două milioane de clienți irlandezi – o dublare a numărului de clienți din mai 2020. O sursă din industrie a declarat pentru Newstalk că ei cred că această nouă aplicație ar putea fi bună pentru consumatori, dar întrebările încă trebuie să primească răspuns. “Inițial, nu urma să fie deschisă pentru nimeni din afara Irlandei. “A trebuit să aducă o guvernanță independentă și prețuri corecte. “Este deschisă pentru toată lumea – asta nu era în planurile lor inițiale”, a mai spus sursa citată.

De asemenea, aceștia consideră că sunt necesare investiții mai mari în noul produs și că cele 10 milioane de euro investite până acum reprezintă “o fracțiune din ceea ce este necesar”. În timp ce întrebările legate de integrarea sa cu alte aplicații și servicii existente rămân în continuare. Dar ei spun că produsul ar putea fi “potențial foarte bun pentru consumatori”.

🍀 Taoiseach spune că bugetul 2023 se va concentra pe creșterea costului vieții

Taoiseach Micheál Martin a declarat că bugetul din octombrie va fi cel mai cuprinzător mod în care guvernul va face față creșterii inflației și a costului vieții. Declarația lui vine după ce ESRI a raportat că numărul gospodăriilor aflate în sărăcie energetică în stat este estimat la 29%. Acest nivel depășește cel mai înalt nivel anterior înregistrat de sărăcie energetică, care a ajuns la 23% în 1995.

Vorbind în Cork, dl Martin a declarat că raportul ESRI de astăzi arată clar că cei cu venituri mici suferă într-o măsură mult mai mare decât cei cu venituri mai mari și “trebuie să ținem cont de acest lucru în ceea ce privește politica pe care o dezvoltăm în buget”. Dl Martin a adăugat că va avea loc un angajament suplimentar cu ESRI și în jurul mesei cabinetului pentru a obține un set de măsuri adecvate.

El a precizat că se dorește prioritizarea unor domenii precum îngrijirea copiilor, care reprezintă un cost imens pentru familii, la fel ca și chiria, precum și examinarea costurilor pentru sectoarele cheie ale societății, care sunt foarte afectate în acest moment.

Taoiseach a spus că orice măsură va trebui să fie cuprinzătoare și “să se aplice în acest an calendaristic și în mod semnificativ în următoarele 12 luni”.

Studiul ESRI de astăzi a definit sărăcia energetică ca fiind gospodăriile care cheltuiesc mai mult de 10% din venitul lor net pe energie, cu excepția combustibilului pentru motor.

Inflația energiei din ianuarie anul trecut până în aprilie anul acesta a crescut costul consumului casnic cu 21 de euro pe săptămână, iar dacă se includ și costurile cu combustibilul pentru motor, creșterea săptămânală se ridică la aproape 39 de euro.

În cazul în care costurile energiei ar continua să crească cu încă un sfert, raportul arată că ponderea gospodăriilor aflate în sărăcie energetică ar crește la 43%.

Raportul constată, de asemenea, că majorarea prețurilor la energie are un impact disproporționat asupra celor cu venituri mai mici.

Raportul sugerează că măsurile care vizează persoanele mai puțin înstărite, cum ar fi creșterea ajutoarelor sociale, plățile forfetare sau majorarea alocațiilor pentru combustibil, ar fi mai eficiente pentru a aborda această problemă, spre deosebire de reducerea TVA, a taxei pe combustibil sau a taxei pe emisiile de dioxid de carbon, de care ar beneficia și gospodăriile mai bogate.

Viitorul prețurilor la combustibili va depinde de mulți factori, inclusiv de războiul din Ucraina, a declarat Dr. Barra Roantree, ESRI, și coautor al raportului privind sărăcia energetică și privațiunile.

Până la iarnă, gospodăria medie ar putea avea în vedere o creștere a costurilor cu energia de 37 de euro pe săptămână, a spus el.

În cadrul emisiunii Morning Ireland de la RTÉ, Dr. Roantree a declarat că gospodăriile din mediul rural, persoanele cu venituri mai mici, precum și persoanele în vârstă, sunt cele mai afectate de creșterea costului energiei, deoarece acestea cheltuiesc o proporție mai mare din venitul lor pe combustibil.

În timp ce creșterile sunt de aproximativ 2,3% din venitul net, acest procent este de 3,8% pentru cei cu cele mai mici venituri, astfel încât gospodăriile sunt afectate în mod diferențiat, a explicat el.

“Guvernul nu poate compensa cu adevărat pe toată lumea. Dacă ar încerca să facă acest lucru, ar putea costa mai mult de 4 miliarde de euro pe an”, a spus el, ceea ce ar risca să alimenteze inflația.

“Reducerea accizelor la combustibil, reducerea TVA la electricitate, electricitate și gaz, acest tip de lucruri nu sunt deosebit de bine direcționate.

“Iar motivul este pur și simplu faptul că gospodăriile cu venituri mai mari au fost mai puțin afectate, cheltuiesc mai mult în termeni absoluți.

“Prin urmare, prin urmare, prin reducerea impozitelor indirecte, acestea primesc mai mult din câștig. De fapt, estimăm că, în ceea ce privește, să zicem, dacă vă imaginați că aveți un fond de bani de cheltuit pentru compensarea gospodăriilor, dacă ar fi să o faceți prin lucruri precum impozitele indirecte, de fapt mai mult de jumătate din acest câștig merge către gospodăriile cu cele mai mari venituri care, din nou, au fost mai puțin afectate decât gospodăriile cu venituri mai mici.”

În timp ce reducerea impozitelor indirecte nu îi va ajuta pe cei mai afectați de creșterea prețurilor, o plată de tip primă de Crăciun este o modalitate eficientă de a-i viza pe cei cu venituri mai mici și care primesc ajutoare sociale, a spus el.

Dr. Roantree a spus că guvernul ar putea, de asemenea, să analizeze posibilitatea de a aduce modificări la PRSI sau de a crește creditul de venit PAYE pentru a ajuta persoanele din categoria celor cu venituri medii.

🍀 St. Vincent de Paul primește “mii de apeluri disperate

Reacționând la raport, șefa departamentului de justiție socială și politică de la St Vincent de Paul, Tricia Keilthy, a declarat că rezultatele sunt dure, dar că nu sunt surprinși, deoarece au primit mii de apeluri de la persoane care se luptă să-și plătească facturile.

“Am primit 78.000 de cereri de ajutor în acest an, ceea ce reprezintă o creștere de 20% față de anii precedenți. Multe dintre aceste gospodării iau decizii foarte dificile între lucruri esențiale, cum ar fi alimentele , cum ar fi încălzirea și știm că grupuri precum părinții care au împrumuturi, persoanele cu dizabilități și gospodăriile din zonele rurale se luptă cu adevărat cel mai mult. Raportul ESRI arată cu adevărat impactul disproporționat al creșterii prețurilor la energie asupra gospodăriilor cu venituri mici. De aceea, este atât de important ca resursele din Bugetul 2023 să fie direcționate către cei care au cea mai mare nevoie.”

Ea a spus că acum primesc apeluri de la gospodării care nu au avut niciodată probleme înainte, care au reușit să se descurce în trecut, dar care acum cer ajutor.

“Guvernul are în puterea sa să facă ceea ce trebuie și să direcționeze resursele către gospodăriile cu cele mai mici venituri. Din punctul nostru de vedere, acest lucru ar însemna creșterea ratelor de asistență socială de bază, înaintând spre salariul de subzistență la care Guvernul s-a angajat. De asemenea, dorim să vedem un sprijin suplimentar prin intermediul alocației pentru combustibil și extinderea acesteia la mai multe gospodării, precum și ajutoare specifice pentru părinții singuri și persoanele cu dizabilități.”

Raportul “strigă cu voce tare” că guvernul trebuie să facă mai mult, a declarat Pearse Doherty, purtătorul de cuvânt al Sinn Féin pentru finanțe. Vorbind la emisiunea Morning Ireland de la RTÉ, el a cerut un buget de urgență “țintit” și plăți forfetare, despre care a spus că au fost introduse în alte jurisdicții pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici și medii.

Persoanele care beneficiază de ajutor social resimt “cel mai mult această criză a costului vieții”, a spus dl Doherty. “Avem nevoie ca plățile de bază să fie majorate cu 7,50 euro pentru a fi în concordanță cu inflația”.

Partidul său dorește să se pună mai mult accent pe sprijinirea celor care închiriază locuințe. “Chiriașii simt o presiune majoră. Este inaccesibil, de aceea vrem să vedem că o lună de chirie este readusă în buzunarele chiriașilor”, a spus el.

Tánaiste a declarat că rezultatele unui raport ESRI privind costul vieții nu sunt surprinzătoare, dar sunt foarte dure. Leo Varadkar a spus că este clar pentru oameni de fiecare dată când își văd facturile cât de mult cresc prețurile la energie. Dl Varadkar a declarat că guvernul rămâne concentrat pe prezentarea unui pachet de măsuri pentru ziua bugetului, care este “la puțin peste trei luni distanță”. El a adăugat că guvernul nu exclude măsuri interimare, dar că, pentru moment, accentul este pus pe ziua bugetului. Dl Varadkar a spus că nu există planuri de eliminare a taxei pe autovehicule, în ciuda apelurilor unor politicieni în acest sens.

În schimb, el a declarat reporterilor că guvernul are în vedere măsuri privind bunăstarea, pensiile și taxele.

A existat o creștere de 15% a apelurilor făcute la Serviciul de consiliere monetară și bugetare (MABS) în mai 2022 față de mai 2021, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia.

În cadrul emisiunii News at One de la RTÉ, Michelle O’Hara a declarat că persoanele “cu venituri rezonabile” contactează, de asemenea, serviciul, principalele motive de îngrijorare fiind datoriile personale, teama de arierate ipotecare și deconectările de la utilități.

“Costul vieții îi paralizează pe oameni”, a spus ea.