🍀 Greva medicilor juniori este o “ultimă soluție”, în timp ce sindicatul votează în favoarea ei

Organizația Medicală Irlandeză (IMO) a declarat că o grevă a medicilor juniori ar fi “ultima soluție”, în condițiile în care sectorul a votat luni în favoarea declanșării unei acțiuni sindicale din cauza condițiilor de muncă precare.

IMO dorește să poarte discuții urgente cu HSE după ce 97% dintre medicii din spitale care nu sunt consultanți au votat în favoarea unei acțiuni sindicale. Medicii juniori spun că sunt pregătiți să facă grevă în ultimă instanță, dacă orele de lucru nesigure și ilegale nu sunt abordate în mod serios.

Grevele propuse urmează acțiunii industriale recente întreprinse de medicii specialiști în luna mai, în timp ce HSE se află sub presiune din cauza creșterii numărului de internări Covid-19. Sindicatul spune că tot mai mulți medici debutanți aleg să părăsească țara din cauza orelor lungi și a mediilor de lucru toxice.

Președintele Comitetului de medici de spital neconsultanți al IMO, Dr. John Cannon, a declarat că greva ar fi “ultima soluție” la condițiile de muncă precare. “Medicii juniori, la fel ca toți medicii, chiar, chiar nu vor să facă grevă. Am intrat în medicină pentru a avea grijă de oameni, pentru a vindeca boli și pentru a ajuta oamenii. “Așa că, chiar și atunci când medicii lucrează în condiții de muncă foarte, foarte austere, foarte proaste, ei sunt foarte reticenți să facă grevă. “Este o ultimă soluție, iar faptul că 97% dintre ei sunt dispuși să ia măsuri industriale sau să facă grevă este un număr foarte, foarte bun pentru început și sperăm că guvernul ia act de acest lucru.”

🍀 Autoritatea Națională de Transport a comandat 120 de autobuze electrice cu etaj

Autoritatea Națională de Transport (ANT) a comandat 120 de autobuze electrice cu etaj și baterii, dintre care unele vor fi disponibile începând de anul viitor.

NTA a semnat un contract, în valoare de 80,4 milioane de euro, cu firma Wrightbus din Co Antrim. Autobuzele Streetdeck Electroliner BEV vor fi construite la fabrica Wrightbus din Ballymena. Ministrul Transporturilor, Eamon Ryan, a declarat că acestea vor fi primele autobuze electrice cu două etaje din Irlanda. “Sunt 120 (de autobuze) comandate de la Wrightbus, cu o perspectivă de până la 800”, a declarat dl Ryan. “Aceste autobuze au început deja să circule în Belfast. Am auzit că funcționează foarte bine, sunt silențioase, confortabile, curate, eficiente și folosesc propria noastră energie. “Acesta este viitorul. “Electrificarea a tot ceea ce înseamnă transport, eliminarea carbonului, utilizarea propriilor noștri combustibili locali, a propriilor noastre autobuze locale, făcând din acestea un mod foarte atractiv de a ne deplasa în orașele noastre, nu doar în Dublin. “Acestea se vor îndrepta spre Limerick și ne așteptăm să le vedem în fiecare oraș. “Vor deveni norma și standardul.”

Neil Collins, directorul general al Wrightbus, a declarat: “Suntem încântați și recunoscători NTA pentru comanda de 120 de autobuze, suntem încântați să spunem că autobuzele sunt proiectate și construite de către forța noastră de muncă din Ballymena, care a construit autobuzele de la zero, proiectate pentru a fi pur și simplu cu zero emisii. De asemenea, suntem mândri să spunem că acest autobuz a fost măsurat ca fiind cel mai eficient autobuz electric cu etaj din lume, ceea ce reprezintă o adevărată emblemă de onoare.”

Anne Graham, directorul executiv al NTA, a declarat: “Nu am avut timp să mă gândesc la asta: “Ei bine, reprezintă în primul rând o comandă semnificativă, dar este, de asemenea, o schimbare acum în trecerea flotei noastre de la complet diesel la complet electric. Trebuie să încurajăm mai mulți oameni să folosească transportul public, să meargă pe jos și cu bicicleta și să reducă utilizarea mașinii personale.”

🍀 Ultimul sfat al Departamentului de Sănătate privind purtarea măștii, pe măsură ce cresc cazurile de Covid-19

Departamentul de Sănătate a îndemnat oamenii să înceapă să poarte din nou măști în transportul public și în unitățile sanitare, deoarece cazurile de Covid-19 continuă să crească în întreaga țară.

Într-o postare pe Twitter, săptămâna trecută, Departamentul a declarat: “Se recomandă purtarea unei măști de protecție în transportul public și în mediile de îngrijire a sănătății”. “Persoanele care sunt vulnerabile la Covid-19 sunt sfătuite să fie conștiente de riscul asociat cu activitățile pe care ar putea alege să le desfășoare și să poarte o mască de protecție pentru o protecție sporită”, s-a adăugat. Departamentul a mai precizat că nimeni nu ar trebui să fie “descurajat” să poarte o mască de protecție în orice cadru, dacă alege să facă acest lucru.

Luni, 28 februarie, Micheál Martin a confirmat că măștile de protecție nu vor mai fi obligatorii în alte spații și domenii decât cel al asistenței medicale. Cu toate acestea, Taoiseach a declarat atunci că va “continua să poarte măști dacă va merge în magazine și dacă mă aflu în transportul public”.

Alte țări din Europa, cum ar fi Spania, au în continuare obligativitatea măștilor în transportul public.

Avertismentul online vine în contextul în care cazurile din Irlanda continuă să crească. Luni, în spitalele irlandeze erau 453 de pacienți cu Covid-19. Aceasta a reprezentat o creștere de 56 de cazuri. La terapie intensivă se aflau 22 de persoane cu Covid-19, cu două mai puține decât duminică.

🍀 Părintele Peter McVerry, un activist pentru persoanele fără adăpost, a fost agresat la domiciliul său

Peter McVerry Trust a emis o declarație după ce pe rețelele de socializare au apărut speculații despre acest incident.

El nu a contactat Garda după incident, se arată în declarație. “În lumina speculațiilor și pe baza unei anchete, putem confirma că Peter McVerry a fost implicat într-un incident minor la domiciliul său în ultimele zile. În primele ore ale dimineții de miercuri dimineața, părintele Peter a deschis ușa unei persoane care bătea pentru ajutor, a devenit repede clar că persoana era afectată de consumul de droguri și de alcool. În scurta interacțiune care a urmat, părintele Peter McVerry a suferit răni minore care au dus la vânătăi pe față, în special în jurul unui ochi. După această scurtă interacțiune, persoana a plecat, iar gardaí nu au fost chemați.”

În declarația transmisă la RTÉ’s Liveline se spune că atacatorul s-a întors deja la părintele McVerry pentru a-și cere scuze și că activistul iezuit consideră problema închisă.

“Emitem această declarație pentru a oferi claritate cu privire la starea de bine a lui Peter, el se recuperează după rănile sale care, din fericire, sunt doar superficiale și nu au dus la spitalizare sau la prezența la A&E. Persoana a realizat de atunci impactul acțiunilor sale și s-a prezentat și și-a cerut scuze față de Peter. Nu va exista nicio implicare din partea Garda. Peter consideră că problema este rezolvată.”

🍀 Costul carburanților duce la o creștere a furturilor la benzinării

Creșterea prețurilor la benzină și motorină a dus la o creștere a numărului de automobiliști care pleacă de la benzinării fără să plătească combustibilul, au declarat comercianții.

Asociația irlandeză a comercianților de benzină solicită o întâlnire urgentă cu ministrul justiției pentru a obține acces la o bază de date națională a șoferilor și vehiculelor autorizate, în încercarea de a-i depista pe cei care nu au plătit.

Purtătorul de cuvânt al asociației, David Blevings, a declarat: “Situațiile de “drive-off” s-au înrăutățit pe măsură ce prețul de vânzare cu amănuntul a crescut, iar comercianții trebuie să raporteze aceste furturi la Gardaí pentru urmărire, ceea ce necesită mult timp și nu este întotdeauna considerat o prioritate pentru o forță de poliție ocupată”.

Costul benzinei și al motorinei a crescut vertiginos de la începutul războiului din Ucraina, prețurile ajungând în multe locuri la 2,20 euro pe litru.

O reducere a taxelor de către Guvern pentru a oferi o ușurare consumatorilor a fost deja “anulată” din martie, spun analiștii.

Presiunea a crescut pentru acordarea unui sprijin mai mare gospodăriilor, în contextul în care costul vieții a crescut vertiginos, prețurile la carburanți crescând alături de facturile la energie pentru locuințe și costurile alimentelor.

Dl Blevings a declarat că, spre deosebire de Marea Britanie, comercianții cu amănuntul de benzină de aici nu pot accesa National Vehicle and Driver File (NVDF), o bază de date privind proprietatea vehiculelor, pentru a permite comercianților cu amănuntul să-i urmărească pe cei care pleacă fără să plătească. Cifrele din Marea Britanie indică o creștere de 39% a numărului de rapoarte de neplată la stațiile de benzină între ianuarie și mai anul acesta.

“În Marea Britanie funcționează un sistem numit BOSS, care le scrie consumatorilor care au comis o abatere cu mașina, cu o rată de recuperare declarată de 80%”, a spus el. “Am cerut de numeroase ori guvernului să permită funcționarea unei scheme similare în Irlanda, dar fără succes.” Asociația irlandeză a comercianților de benzină speră să se întâlnească cu ministrul justiției, Helen McEntee, în următoarele câteva săptămâni pentru a reveni asupra acestei probleme, în vederea obținerii accesului la NVDF pentru a-și ajuta membrii.

Între timp, Taoiseach a declarat că costul vieții este o prioritate cheie pentru guvern și că în următoarele săptămâni vor avea loc “discuții serioase” cu privire la modul în care va fi încadrat bugetul 2023.

Micheál Martin a declarat că Guvernul “a realizat pe deplin” dificultățile pe care le creează oamenilor spirala costurilor. El a spus că, deși guvernul a introdus măsuri în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro pentru a-i ajuta pe oameni să facă față inflației în creștere – cum ar fi reducerea tarifelor pentru transportul public și creșterea alocației pentru combustibil – bugetul din octombrie este oportunitatea lor de a aborda în mod cuprinzător criza. “Nu putem urmări inflația săptămână de săptămână… dar ne vom angaja cu diverse părți interesate pentru a face față crizei provocate de război, dar și de ieșirea din Covid și de revenirea economiei. “Ceea ce vrem să evităm este ceea ce s-a întâmplat în anii 1970, care a durat un deceniu întreg, nu vrem ca acest lucru să se întâmple acum.”

Dl Martin a declarat că viitorul buget va fi un “buget al costului vieții”, dar a subliniat că măsurile de reducere a presiunii asupra gospodăriilor vor fi în vizor.