Un număr de 75 de așa-numite “cartiere fantomă” există încă în Irlanda, la mai bine de 15 ani de la prăbușirea economică și imobiliară a Tigrului Celtic.

Noile cifre obținute de RTÉ arată că, în ciuda faptului că această problemă a dispărut de pe agenda publică și politică în ultimii ani, ea continuă să fie o problemă zilnică pentru sute de persoane care locuiesc în aceste cartiere neterminate sau fără utilități.

Potrivit cifrelor – care au fost compilate în urma unui sondaj al Departamentului pentru Locuințe realizat în aprilie și mai anul trecut în toate autoritățile locale și care urmează să fie publicat în următoarele săptămâni – 75 de “cartiere fantomă” sau “dezvoltări neterminate” sunt încă existente la nivel național.

Printre acestea se numără 90 de locuințe complet construite, dar vacante, peste 500 de persoane care locuiesc în cartiere parțial finalizate și un număr necunoscut de clădiri “fantomă” care, potrivit experților, ar putea fi reamenajate pentru a contribui la soluționarea crizei actuale de locuințe.

Cele 75 de cartiere fantomă includ 40 de cartiere complet neocupate și 35 de cartiere parțial ocupate.

Dintre cele 40 de cartiere complet neocupate, 35 sunt descrise de către Departamentul pentru Locuințe ca fiind “construcții parțiale de case la nivelul fundației” în principal în “zone cu cerere redusă”.

Celelalte cinci cartiere complet neocupate includ 47 de locuințe complet construite, dar vacante, care stau goale din cauza unor probleme precum alimentarea cu apă și electricitate.

Dintre cele 35 de cartiere parțial ocupate, 22 sunt ocupate în întregime, dar sunt încă clasificate ca fiind neterminate din cauza unor probleme legate de drumuri, spații verzi și conexiuni la apă sau electricitate, în timp ce restul de 13 cartiere parțial ocupate includ 43 de locuințe vacante, dar complet construite.

În total, peste 500 de familii locuiesc în prezent în cartiere fantomă parțial ocupate, inclusiv 459 de familii care locuiesc în case și 63 în apartamente.

Departamentul pentru Locuințe a refuzat să ofere o localizare defalcată pe județe a imobilelor, spunând că această listă va fi publicată în următoarele săptămâni. De asemenea, acesta nu a precizat câte case și apartamente potențiale ar putea fi disponibile dacă aceste cartiere fantomă ar fi finalizate.

Cu toate acestea, cifrele publicate în 2021 – când încă mai existau 123 de cartiere fantomă, dintre care 58 erau la acel moment complet neocupate – arătau că la acel moment mai rămăseseră 22 de cartiere fantomă în Cork, 21 în Donegal, 18 în Kerry, 12 în Leitrim și șase în Cavan, printre alte comitate.

În cadrul emisiunii News At One de la RTÉ, consilierul județean independent pentru Limerick, Jerome Scanlon, a declarat că situația afectează în continuare oamenii din zona sa.

“Aș spune că sunt peste 150 de proprietari de locuințe care ar fi afectați într-un fel sau altul de nefinalizarea lucrărilor în cartierele în care locuiesc”, a spus el.

El a adăugat: “Avem un [cartier fantomă] în Monagea, care a început la mijlocul anilor 2000, și încă mai avem abandonuri în mijlocul unei zone rezidențiale populare.

“Avem, de asemenea, probleme cu imobilele incomplete din Glondaragh și Ardagh, iar cel mai recent avem unul în Newcastle West, unde dezvoltatorul a construit case foarte frumoase, dar apoi, dintr-un motiv necunoscut, a lăsat ultimele 11 case într-o stare de nefinalizare. “Aceeași problemă veche din nou, 16-17 ani mai târziu își scoate capul”, a spus dl Scanlon.