Știri 09 ianuarie 2018 – Informatia IRL – Portalul de informare al românilor din Irlanda

Știri din Irlanda – Informatia IRL

🍀 Bărbatul descoperit în Limerick a fost ucis cu câteva zile înainte de a fi găsit 

Garda a ridicat ancheta în cazul morții lui Martin Clancy de 45 de ani la gradul de crimă. Bărbatul a fost înjunghiat, conform autopsiei făcută de medicul legist, Marie Cassidy.

Superintendentul Derek Smart, de la Stația Garda Henry Street, care conduce ancheta face apel la persoanele care l-au văzut pe Martin în zona centrală a orașului Limerick sau în apropiere de Little O’Curry Street în perioada de după 1 ianuarie.

Acesta le cere să contacteze Garda să spună exact când l-au văzut și în ce zonă. Sursa independent.ie

🍀 Peste 1000 de persoane au aprins o lumânare în memoria tânărului japonez ucis în Dundalk

Mai mult de 1000 de persoane din Dundalk s-au adunat și au aprins o lumânare în memoria tânărului japonez ucis săptămână trecută în Dundalk, în urma unui atac aleator al unui emigrant egiptean.

Famila tânărului japonez a mulțumit localnicilor și în cele cîteva cuvinte adresate lor aceștia au spus că fiul lor le-a povestit despre căldura localnicilor și despre dragostea pe care el o purta orașului Dundalk.

Yosuke Sasaki de 24 de ani a venit inițial în Irlanda pentru a studia limba engleză și nu intenționa să stea prea mult, dar a fost copleșit de bunătatea irlandezilor și a decis să rămână să lucreze aici, a mai adăugat familia.
Familia spune că deși este îndurerată de ceea ce s-a întâmplat, speră ca japonezii să nu-și facă o impresie proastă despre Irlanda. Sursa independent.ie

🍀 Un sindicat familial din Co. Dublin a ridicat un cec de peste 38 de milioane de euro

Un mic sindicat loto format din membrii unei familii din Co. Dublin s-a prezentat la sediul Loteriei Naționale și a ridicat un cec de 38.9 milioane de euro, bani câștigați la extragerea EuroMillions de luna trecută.

Biletul a fost cumpărat în Village Shop din centrul comercial Malahide chiar în ziua extragerii de pe 29 decembrie.

Un purtător de cuvânt al familiei spune că acum sunt aranjați pentru tot restul vieții, dar înainte de a face schimbări majore se vor gândi bine ce au de făcut. Acesta spune că a verificat biletul câștigător la un magazin, iar pe ecranul aparatului a apărut mesajul să contacteze Loteria Națională. Am știut atunci că am câștigat, a adăugat el.
“Am stat toată ziua în casă și ne uitam unul la altul, plângeam, râdeam.” Sursa newstalk.com

🍀 Irlanda în topul deșeurilor plastice

Irlanda este cel mai mare producător de deșeuri plastice din Uniunea Europeană și problema Irlandei este foarte greu de rezolvat.

China care era cel mai mare importator al acestor deșeuri a decis să nu mai primească deșeurile Irlandei, lăsând țara cu o problemă aproape fără rezolvare: nu are unde să depoziteze sau să exporte aceste deșeuri.
Unele surse din interiorul Guvernului au vești și mai alarmante, capacitatea gropilor de gunoi ale Irlandei ajunge la saturație maximă într-un an. Sursa thejournal.ie

🍀 Un spărgător dă în judecată proprietarul magazinului pe care l-a jefuit, pentru că s-a rănit la organul genital 

Un caz oarecum hilar în Cavan. Trei bărbați au încercat să jefuiască un magazin de pe Main Street, Kingscourt, co. Cavan.

Când detectivii înarmați au sosit la fața locului aceștia au fugit. Unul dintre ei a intrat în rafturile magazinului și s-a rănit în zona genitală. Cei trei au fost prinși și au primit sentințe cu suspendare, dar nu mică i-a fost surpriza proprietarului magazinului când a primit o scrisoare din partea avocatului, prin care este informat că este responsabil pentru accidentul pe care hoțul l-a suferit în timpul jafului.

Proprietarul spune că hoțul a suferit o tăietură la scrot, iar că acum la doi ani de la incident, acesta a dat în judecată magazinul ca și cum el era un cumpărător ce s-a accidentat în timp ce făcea cumpărături. Sursa irishmirror.ie

Știri din România – Informatia IRL

🇹🇩 Polițistul acuzat de pedofilie a recunoscut faptele

Polițistul acuzat de pedofilie și-a recunoscut faptele, spune avocatul său. Bărbatul este acuzat că a abuzat doi copii în liftul unui bloc din Drumul Taberei. Avocatul spune că polițistul a recunoscut o faptă similară din 2012 şi e, în continuare, suspect în alte cazuri. Bărbatul va fi prezentat azi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Dumitra Constantin Adi, avocat: Da, într-un final și-a recunoscut faptele. Sunt două fapte pe care le-a recunoscut. Una în 2012 și aceasta recentă din 5 ianuarie 2018.

Reporter: Ce urmează procedural?

Dumitra Constantin Adi: Este reținut pentru 24 de ore, ulterior urmează ce o să decidă domnul procuror, să meargă la instanță. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Dragnea: ”Am adoptat două decizii. Nu există tensiuni cu Tudose”. Restructurarea Guvernului, votată la finalul lunii în CEx

”Am adoptat două decizii: una privind hotărârea privind propunerea noului ministru al Apelor și Pădurilor. A doua, pentru a stabili data următorului congres. Au fost adoptate aceste două decizii.

Propunerea noastră este Ioan Deneș. Următorul comitet executiv: 29-30-31 ianuarie, la Iași, unde va fi întâlnire cu grupurile parlamentare.”

Reporter: ”Ați discutat despre retructurare?”

Liviu Dragnea: ”Da, au fost mai multe păreri, idei. Dar au fost doar cele două decizii adoptate.

Am vorbit de faptul că în ianuarie, după ce finalizăm, 2017, va trebui făcută o analiză a modului cum funcționează fluxul deciziei în interiorul ministerelor, care generează întârzieri privind avizarea, și care sunt măsurile ca în 2018 actul de guvernare să fie mai bun în 2017.

Că una dintre măsuri poate fi restructurare, remaniere, le-am menționat. Ceea ce s-a discutat astăzi e că de fapt vom face o discuție foarte largă în CEx-ul următor. Trebuie discutat și cu partenerii de la ALDE. Restructurarea Guvernului necesită un vot în Parlament.

A ținut mult CEx-ul pentru că foarte mulți colegi au venit cu păreri, idei, gânduri, nu s-a făcut un CEx pentru analiza ministerelor. Pentru așa ceva e nevoie de o perioadă mult mai lungă, să se facă o evaluare a fiecărui ministru, a secretarilor de stat.” Sursa stirileprotv.ro

 

🇹🇩 Pacientă umilită de un medic de la Spitalul Băicoi, care refuză o internare. ”Aici eu hotărăsc”

S-au derulat scene revoltătoare la spitalul orăşenesc din Băicoi. O doctoriţă care era de gardă a fost filmată în timp ce refuza să interneze o pacientă adusă cu ambulanţa de la Ploieşti.

Motivele invocate au fost: „Mi se termină garda” sau „Nu vreau”. Scandalos este că, în final, a rupt pur şi simplu fişa bolnavei. Abia după ce imaginile au devenit publice pe Internet, conducerea spitalului a întrerupt colaborarea cu doctoriţa în cauză.

Înregistrarea a fost distribuită pe Internet, iar cazul a intrat şi în atenţia colegiului medicilor.

„Eu ies din gardă mâine la ora 8.00. acă îmi mai vin 20 ca dumneavoastră… Doamnă, dar eu nu am nicio vină că s-a specificat în fişă chestia asta. Ce vină am eu? Aşa! Şi aţi venit şi eu vă trimit acasă! Scrieţi-mi dumneavoastră că refuzaţi să o internaţi. Eu nu vă scriu. De ce? Nu vreau eu. Aici eu hotărăsc dacă internez sau nu.”

Pacienta aflată în mijlocul scandalului are 87 de ani. Femeia a ajuns prima dată la Spitalul din Băicoi acum trei zile, când s-a simţit rău, iar rudele au chemat salvarea.

 

🇹🇩 Eu nu cred că pot fi comparate legile justiţiei – legi dintr-un domeniu fundamental – cu un porc.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat luni că nu este de acord cu comparaţia făcută de preşedintele care a criticat dezbaterile din Comisia specială pentru legile justiţiei, apreciind că parlamentarii s-au grăbit să îngraşe porcul înainte de Crăciun.Klaus Iohannis,

“Eu nu cred că pot fi comparate legile justiţiei – legi dintr-un domeniu fundamental – cu un porc. Părerea mea… Îmi cer scuze”, a spus Dragnea, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, Dragnea a fost întrebat cum comentează faptul că preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre modificarea Constituţiei, în sensul în care persoanele cu probleme penale să nu mai facă parte din conducerea statului.

“Nu pot fi de acord, pentru un motiv foarte simplu: există deja o decizie a CCR care interzice o astfel de modificare, în acest sens”, a declarat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, pe 5 ianuarie, procedura de adoptare a legilor justiţiei, context în care şi-a exprimat speranţa că aceste acte normative vor fi îmbunătăţite iar judecătorii CCR le vor analiza cu mult profesionalism şi multă obiectivitate. Sursa agerpres.ro

 

🇹🇩 Jurnalistul Mălin Bot, care protesta luni în faţa sediului PSD, a fost ridicat de jandarmi după ce aceştia i-au cerut în mod repetat să părăsească locul.

Aproximativ zece persoane s-au adunat luni cu pancarte în faţa sediului PSD pentru a protesta faţă de conducerea acestei formaţiuni. Un protestatar s-a urcat într-un copac, susţinând că în acest fel doreşte să-şi exprime punctul de vedere şi să evite să fie dus la Poliţie.

Reprezentanţii Jandarmeriei le-au cerut să plece, deoarece nu aveau autorizaţie în acest sens. De asemenea, mai mulţi reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale al Revoluţionarilor au arătat că deţin autorizaţie pentru a protesta pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 4 ianuarie, şi că în aceste condiţii alţi manifestanţi nu pot să participe la acţiuni de protest în această zonă. În aceste condiţii, o parte din cei care manifestau împotriva PSD au fost de acord să plece. Pe de altă parte, jurnalistul Mălin Bot a refuzat să părăsească zona. Sursa agerpres.ro

 

Știri Internaționale – Informatia IRL

🍀 A nins în deșertul Sahara, pentru al treilea an la rând

Pare incredibil, dar a nins în unul dintre cele mai fiebinți locuri ale planetei: în Sahara.

Sunt imagini dintr-un sat din Algeria, unde un episod rar de frig a adus zăpadă pe dunele de nisip de la marginea nordică a celui mai mare deşert al lumii.

Petele albe au apărut în timpul nopţii şi au dispărut repede, dar nu înainte să fie filmate şi fotografiate.

Este al treilea an la rând în care ninge în această zonă, după aproape patru decenii în care nu s-au produs astfel de fenomene. Sursa digi24.ro

🍀 Ungaria nu vrea „invadatori musulmani”

Premierul ungar Viktor Orban susține că Ungaria a refuzat să primească refugiați pentru că cetățenii nu își doresc „invadatori musulmani” pe teritoriul țării.

Într-un interviu acordat ziarului german Bild, după ce a participat la o reuniune a Uniunii Social-Creștine din Bavaria, șeful Executivului ungar a afirmat că a refuzat să primească refugiați pentru că populația nu este în favoarea deschiderii granițelor, scrie Politico.eu.

„Pot vorbi doar în numele poporului ungar, iar el nu își dorește migrație. În opinia mea, nu este posibil ca poporul să își dorească ceva pe o temă fundamentală, iar Guvernul să nu se supună”, a spus Orban, într-un interviu publicat luni.

În opinia sa, cei mai mulți refugiați nu vin în Europa ca să scape de condițiile periculoase din țările de origine, ci pentru că își doresc să beneficieze de oportunități economice, astfel că nu ar trebui considerați „refugiați”, ci mai degrabă „invadatori musulmani”. Sursa stirileprotv.ro

🍀 Ciclonul Ava a provocat moartea a 29 de persoane în Madagascar. Pagubele materiale sunt uriașe 

Douăzeci şi nouă de persoane şi-au pierdut viaţa după ce ciclonul Ava a lovit Madagascar începând de vineri până duminică, au informat luni seara autorităţile guvernamentale din această ţară, citate de Xinhua.

Biroul naţional pentru gestionarea riscurilor şi a dezastrelor (BNGRC) a anunţat în cadrul unui raport provizoriu că douăzeci şi două de persoane sunt în continuare date dispărute, iar 17.170 au fost evacuate din cauza fenomenului meteorologic ce a afectat în weekend această ţară insulară din Oceanul Indian. Sursa stirileprotv.ro

🍀 Statele UE vor trebui să dea mai mulţi bani la bugetul Uniunii după Brexit 

Ieşirea Marii Britanii din Uniune va duce la pierdea mai multor miliarde de euro din bugetul UE, a anunţat Jean-Claude Juncker.

Următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene trebuie să fie mai mare decât actualul nivel de un procent din Produsul Intern Brut al UE, în pofida ieşirii Marii Britanii, un contributor net la bugetul comunitar, din Uniunea Europeană, a declarat luni preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, transmite Reuters.

Comisia Europeană urmează să prezinte în luna mai propunerea sa pentru bugetul UE după anul 2020, în ideea de a ajunge la un acord înainte de alegerile europarlamentare din 2019. Decizia finală trebuie convenită între statele membre, care în mod tradiţional vor să reducă cheltuielile, şi Parlamentul European, care cere mai multe fonduri. De data aceasta discuţiile vor fi complicate de Brexit, având în vedere că Marea Britanie este un contributor net la bugetul comunitar. Sursa stirileprotv.ro

🍀 Londra: Parlamentarii, pe site-uri pentru adulţi

Scandal în Marea Britanie după ce un raport publicat se presă arată că din clădirea Parlamentului au existat 24.000 de încercări de a accesa site-uri pentru adulţi. Şi asta într-o perioadă de numai cinci luni. Este vorba de aproximativ 160 de încercări de a accesa astfel de site-uri pe zi de la computerele folosite de parlamentari si angajaţi de la Westminster. Autorităţile spun însă că cele mai multe dintre accesări nu au fost făcute cu

Dezvăluirile vin în contextul în care legislativul britanic a fost zguduit în ultimele luni de un imens scandal sexual în urma căruia zeci de parlamentari au fost acuzaţi de hărţuire şi agresiuni sexuale. Sursa digi24.ro

🌦 METEO IRLANDA 🌦

✝️ SĂRBĂTORI RELIGIOASE și originea lor ✝️

Ortodoxe
Sf. Mc. Polieuct; Sf. Cuv. Eustratie; Sf. Ier. Petru, episcopul Sevastiei

Sfântul Mucenic Polieuct (†255/259) – era originar din Meletina (Armenia). Sfântul Polieuct a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăraţilor Deciu şi Valerian, fiind ostaş. Când s-a declanşat o persecuţie împotriva creştinilor, Felix, socrul lui Polieuct, care avea împuternicire de la împărat să persecute pe creştini, a încercat să-l convingă pe ginerele său să renunţe la credinţa creştină. Dar nici Felix şi nici Paulina, soţia lui Polieuct, nu l-au putut convinge. Sfântul Polieuct a primit moarte martirică prin decapitare din porunca lui Felix.

Sfântul Cuv. Evstratie (†846) – s-a născut în părţile Tarsului Ciliciei din părinţi binecredincioşi şi înstăriţi, pe nume Gheorghe şi Megeti. La 20 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Avgar din Bitinia, Asia Mică. În această mănăstire se osteneau şi unchii săi, Grigorie, care era egumen al mănăstirii, şi Vasile.

După trecerea la Domnul a lui Grigorie, Sfântul Evstratie a fost ales stareţ în locul unchiului său. În timpul persecuţiei împăratului Leon Armeanul (813-820) împotriva celor ce cinsteau sfintele icoane, mănăstirea a fost pustiită, călugării refugiindu-se în munţi. După încetarea persecuţiei, Sfântul Evstratie s-a întors, împreună cu ceilalţi monahi, şi au restaurat mănăstirea. Sfântul Cuvios Evstratie a trecut la cele veşnice la vârsta de 95 de ani. Sursa basilica.ro

Greco-catolice
Sf. m. Polieuct

Romano-catolice
Fer. Alexia Le Clerc, călug.

PUBLICITATE (reclama ta poate fi aici)

🎁🎁🎁 🎶 CARLA’S DREAMS IN DUBLIN 🎶 🎁🎁🎁
 Detalii despre spectacol ➡️ https://goo.gl/fSCLHx
Pagina evenimentului ➡️ https://goo.gl/6X9wGW
Bilete ➡️ https://goo.gl/24BaZ3

Chris Danca
Follow me

Chris Danca

Blogger, fotograf și jurnalist amator, iar în viața "offline" manager al departamentului de grafică la o tipografie din Dublin, Irlanda.
Mai este cunoscut și sub pseudonimul de blog: irlandezu'zu
Chris Danca
Follow me