🍀 Persoanele prinse care încearcă să plece în vacanțe în străinătate vor primi amenzi de 500 EURO începând de luni

Persoanele prinse care încearcă să părăsească statul pentru a pleca în vacanță vor primi amenzi de 500 de euro de luni, conform reglementărilor semnate aseară.

Guvernul continuă să lucreze la elaborarea bazei legale pentru o serie de alte măsuri Covid-19 anunțate de guvern la începutul acestei săptămâni, cum ar fi carantinarea obligatorie pentru anumiți pasageri care ajung în Irlanda.

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a semnat aseară primul regulament care pune în aplicare măsurile referitoare la călătorii hotărâte de guvern marți.

O amendă de 500 EURO se va aplica persoanelor prinse care călătoresc într-un port sau aeroport pentru a părăsi Irlanda fără o scuză rezonabilă începând de luni, 1 februarie.

Pedeapsa este majorată de la amenda de 100 EURO care poate fi impusă pentru încălcarea limitei de călătorie de 5 km pentru călătoriile interne neesențiale.

Un purtător de cuvânt al dlui Donnelly a confirmat introducerea amenzii de 500 EURO pentru turiștii care pleacă în vacanță și a spus: „Lucrările la alte reglementări privind carantina obligatorie și funcționarea acestora vor fi finalizate în următoarele zile”.

Oficialii au petrecut ultimele zile încercând să rezolve problemele juridice complexe prezentate de noile măsuri Covid-19.

🍀 16 amenzi emise într-o singură noapte pentru petreceri

În ciuda creșterii numărului de decese și a numărului de cazuri de COVID de la Crăciun, se pare că petrecerile organizate în case sunt încă frecvente. 

Joi, mai multe petreceri organizate în case private, care sunt ilegale în timpul blocajului de Nivelul 5, au fost descoperite și întrerupte de Garda, care a dat 16 amenzi pentru încălcările flagrante. Ofițerii au întrerupt în 24 de ore joi, petreceri în Limerick, Cork, Galway și Kilkenny / Carlow.

Amenda pentru organizarea unei petreceri în casă este de 500 EURO pentru proprietar, în timp ce cei prezenți pot primi o amendă de 150 EURO. Garda a avertizat, de asemenea, că pot emite amenzi persoanelor care călătoresc la petreceri – chiar dacă petrecerea este în casa vecinului.

Mersul la o petrecere este considerat o călătorie neesențială, chiar dacă este în casa vecinului dvs., a confirmat Garda care are opțiunea de a da o amendă de 100 de euro, pentru o călătorie neesențială oricărei persoane prinse în drum spre sau de la o petrecere.

An Garda Siochana a mai spus că au dat până acum peste 2.400 de amenzi pentru călătorii neesențiale unor persoane care și-au părăsit casele fără o scuză rezonabilă.

🍀 Un grup de Facebook care solicită companiilor să redeschidă ilegal, etichetată ca o sursă nocivă de dezinformare

Expresia “rabbit hole” este folosită ca un tărâm fantastic, utopic. Un grup public de Facebook, cu peste 3.000 de membri din Irlanda, care solicită încălcarea regulilor de blocare prin „redeschiderea spontană a afacerilor” sâmbătă, a fost etichetat drept o „gaură de iepure de dezinformare”.

Senatorul Fine Gael, John McGahon, a vorbit despre dezinformarea legată de pandemia Covid-19 și consideră că companiile de socializare, în special Facebook, trebuie să facă mai multe pentru a combate aceste dezinformări.

Domnul McGahon a declarat pentru BreakingNews.ie: „Unele dintre comentariile de pe grup, sunt de la oameni care pun la îndoială validitatea vaccinurilor, pun la îndoială eficiența măștilor, până la susținerea faptului că Covid nici măcar nu există.

„Ideea pe care încerc să o subliniez este că algoritmii periculoși folosiți de Facebook, s-ar putea să atragă publicul către ceva care este oarecum inofensiv, dar a fi într-un grup de genul ăsta, îi duce pe oameni într-o vizuină de iepure cu acești algoritmi, dirijând oamenii către grupuri dedicate ideii că vaccinurile nu sunt bune sau chiar inducerii ideii că virusul Covid nu există. Este o “gaură de iepure” plină de teorii ale conspirației și dezinformare, iar oamenii inițial cred citesc ceva nevinovat, înainte de a fi atrași în aceste grupuri sinistre”.

Dl McGahon a spus că s-a uitat la multe dintre comentarii și nu par să fie de la proprietarii unor afaceri care sunt închise în această perioadă. Cu toate acestea, el a spus că pericolul real cu aceste grupuri este faptul că oamenii subminează sfaturile de sănătate publică.

Subminarea liniilor directoare de sănătate publică

„Am analizat postările și comentariile de pe grup cu atenție și lucrul cel mai neplăcut este că nu am văzut niciun proprietar de afaceri legitim care să spună „da, am să redeschid”, ideea este că oamenii încearcă să tulbure apele în termeni de informații și sfaturi de sănătate publică. Încearcă să submineze mesajul de sănătate publică și acesta este adevăratul pericol al acestui grup”

„Problema cu o mulțime de companii mari de tehnologie, în special Facebook, este că dezinformarea este permisă să prospere și să se răspândească ca un incendiu.

„Problema mea este că ei spun „oh, dar avem moderatori de conținut pentru a elimina lucrurile” dar nu este suficient. Ceea ce trebuie să se întâmple este că Facebook și alte companii de social media trebuie tratate ca editori și nu ca platforme. „Dacă vom începe să-i tratăm ca pe editorii de știri, Facebook și Twitter vor fi forțați să monitorizeze informațiile publicate în rețele și să-l modereze mult mai atent decât o fac acum.


🍀 Irlanda se află în zona „roșu închis” – UE este de acord cu limitări mai stricte ale călătoriilor în Uniunea Europeană

Punctele fierbinți de infecție cu Covid-19 din Uniunea Europeană, inclusiv Irlanda, vor fi etichetate ca zone „roșu închis” pentru a descuraja toate călătoriile, cu excepția celor esențiale, au convenit vineri guvernele Uniunii Europene.

UE a creat deja un sistem „semaforizat” pentru a desemna gravitatea răspândirii noului coronavirus în fiecare dintre cele 27 de state și pentru a încerca să limiteze călătoriile.

Dar, odată cu creșterea infecțiilor și cu răspândirea variantelor contagioase, cea mai mare parte a Uniunii Europene este deja roșie, astfel încât noile zone roșii închise ar ajuta la distingerea zonelor cu risc ridicat și, de asemenea, ar ajuta la respectarea regulilor care necesită testarea la plecare și carantina.

Ambasadorii UE au fost de acord cu noua măsură, propusă de Comisia Europeană, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, au declarat pentru Reuters diplomații UE. Noua culoare va indica regiuni cu peste 500 de infecții cu coronavirus la 100.000 de locuitori pe parcursul a două săptămâni.

În starea actuală, Irlanda se va afla într-o zonă „roșu închis”, cele mai recente date de la Departamentul de Sănătate arătând că țara a avut 622 de cazuri la 100.000 în ultimele 14 zile.

Germania deja a introdus interzicerea călătoriilor din Irlanda, doar cetățenii germani sau rezidenții din Germania putând intra din Irlanda.

Vizitele de scurtă durata în Irlanda sunt, de asemenea, interzise temporar din 11 țări din America de Sud și din Africa de Sud. Călătoria fără viză a fost suspendată joi și va rămâne așa până pe 5 martie ca parte a planului guvernului de a opri importul noilor tulpini ale virusului Covid-19.

 

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 18 ianuarie și ea a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.

Cei care se merg din Irlanda în România vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Deocamdată Irlanda nu este pe lista țărilor din care este nevoie și de un test PCR pentru Covid.

Sunt și mici excepții de la obligativitatea carantinei pentru 14 zile – cei care declară la graniță că vor rămâne în România mai puțin de 3 zile și au un test negativ, atunci nu mai trebuie să stea în izolare. Cei care vor să rămână mai mult, trebuie să stea în carantină, iar în a opta zi pot să facă un test PCR, iar dacă acesta este negativ, în a zecea zi pot să scape de măsura carantinei.