🍀 Planurile de carantină obligatorie sunt puse în aplicare „urgent”

Se lucrează de urgență la carantinarea obligatorie a celor care vin în Irlanda fără test PCR negativ. 

Oficiali din Guvern au declarat aseară că se lucrează „de urgență” la aranjamentele legale și operaționale pentru punerea în carantină obligatorie a unor pasageri care călătoresc din străinătate.

Conform planurilor, va exista o carantină obligatorie într-o locație desemnată (cel mai probabil hotel) pentru pasagerii care nu au un test negativ Covid-19, precum și pentru toți cei care călătoresc din Brazilia și Africa de Sud din cauza noilor variante ale virusului.

Toți ceilalți pasageri vor fi obligați prin lege să facă carantină acasă. Oficialii speră că măsurile vor intra în vigoare la începutul lunii februarie.

Departamentul Sănătății a fost însărcinat cu cea mai mare parte a muncii. Acesta este în legătură cu departamentele de justiție, transporturi și afaceri externe. Procurorul general oferă consiliere cu privire la eventualele probleme juridice care apar din cauza acestor măsuri. Aplicarea măsurilor obligatorii de carantină cetățenilor UE sau celor din Marea Britanie necesită modificări ale legislației primare.

Purtătorul de cuvânt al sănătății din partidul Sinn Féin, David Cullinane, a declarat că este nevoie de „claritate” din partea Guvernului cu privire la necesitatea unei legislații sau a unor reglementări primare.

“Chiar dacă simțim că ceea ce a fost propus nu se încadrează legislativ, trebuie să implementăm toate aceste protecții cât mai repede posibil”, a spus el. „Dacă este nevoie de o legislație primară, să continuăm. Dacă sunt necesare reglementări, miniștrii ar trebui să le pună în aplicare”.

Într-o declarație, Guvernul a spus: „Va dura o perioadă de timp pentru a pune în aplicare măsurile anunțate de Cabinet acum două zile”.

Ministrul Justiției, Helen McEntee, a declarat ieri că sistemul de aplicare a carantinei este încă „pus la punct”. Ea a spus că Garda va merge la adresele pe care pasagerii le-au trecut pe formularele de localizare pentru a verifica dacă sunt acasă, fără a intra în casă. Ea a spus că va exista o „obligație legală” ca oamenii să rămână acasă.

„Nu vom verifica 100% din persoanele care intră pentru că nu cred că este necesar”, a spus ea pentru LMFM. „Nu cred că ar fi posibil.”

🍀 28 de persoane au aterizat în Aeroportul Dublin săptămâna aceasta fără testul Covid negativ

Acesta cifră este raportată la cei 4.500 de pasageri care au ajuns în aeroport între zilele de luni și miercuri. Au existat alte 11 încălcări similare în alte puncte de intrare în Irlanda – și acești pasageri se confruntă cu o amendă de până la 2.500 EURO sau șase luni de închisoare.

Noile cifre ale Departamentului Transporturilor arată, de asemenea, că o treime dintre persoanele care sosesc la Aeroportul Dublin în ultimele două zile s-au întors din vacanțe.

PESTE 2.100 de pasageri au zburat pe Aeroportul Dublin din Spania săptămâna trecută.  Spania s-a situat în fruntea listei de sosiri pe aeroportul din Dublin săptămâna trecută și a fost urmată de Marea Britanie pe locul doi, cu 1.920 de sosiri. Noile cifre arată că 1.300 de persoane au sosit din Olanda, 1.174 din Franța și 1.055 din România.

Pe de altă parte, directorul executiv al HSE, Paul Reid, nu crede că ar trebui să se pună prea mult accent pe riscul călătoriilor internaționale.

Domnul Reid a spus: „Am văzut o mulțime de schimbări de percepție în momente diferite și în valuri diferite, către diferite zone care ar putea fi cauza sau rezultatul nivelurilor ridicate de transmisie”. El a adăugat: „Uneori au fost vinovate fabricile de carne, uneori centrele de azilanți, uneori școlile sau tinerii, iar acum vorbim de călătoriile internaționale”.

🍀 490 de angajați din magazinele Arcadia au fost „disponibilizați definitiv”

Sindicatul Mandate spune că 490 de angajați în magazinele irlandeze ale Grupului Arcadia, inclusiv Topshop, vor fi concediați definitiv.

Vestea a fost dată angajaților la o întâlnire care a avut loc între oficialii sindicatului și lichidatorii Ken Fennell și James Anderson de la Deloitte Irlanda.

Operațiunea irlandeză a Grupului Arcadia – ale cărei alte mărci includ Topman, Dorothy Perkins, Burton, Miss Selfridge, Evans și Wallis – a intrat în lichidare în noiembrie, după ce grupul său mamă din Marea Britanie a intrat în faliment.

Prăbușirea a fost acuzată atât de pandemie, cât și de o schimbare progresivă către cumpărăturile online. Operațiunea Arcadia din Marea Britanie avea 13.000 de angajați în 444 de magazine prin intermediul mărcilor printre care Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Burton, Miss Selfridge, Evans și Wallis.

Lichidatorii de la Deloitte au permis celor 14 magazine din Irlanda să continue tranzacționarea de Crăciun pentru a maximiza valoarea stocului. Cu toate acestea, de când Guvernul a impus din nou restricțiile de nivel 5, care au obligat magazinele să închidă din nou, lucrătorii au fost concediați și au cerut plata pentru șomaj pandemic (PUP).

S-a sperat că ar putea fi găsit un cumpărător pentru operațiunea din Marea Britanie și că acest lucru ar putea susține o speranță de a salva cel puțin o parte din locurile de muncă irlandeze. Cu toate acestea, cu retailerul online ASOS, în prezent, ofertantul preferat în negocierile cu administratorul britanic, pare din ce în ce mai probabil ca o companie online să cumpere secțiunea online, rămânând o perspectivă pesimistă pentru modelul magazinelor fizice offline.

Aceștia au menționat că perioada de 30 de zile de consultare cu sindicatele s-a încheiat și că notificările de concediere vor fi emise și procesate în mod normal.

Reprezentantul sindicatului Mandate, Jonathan Hogan, a descris concedierile de ieri drept o „piatră de hotar” în ceea ce privește economia și în special magazinele. Sindicatul a declarat că a existat un acord colectiv din 2014 care prevedea plăți de concediere îmbunătățite de patru săptămâni pe an de serviciu, inclusiv concedierea legală. Cu toate acestea, se înțelege că Deloitte a confirmat că cei 490 de foști angajați din punctele de vânzare Arcadia vor primi doar ratele unei concedieri legale de două săptămâni de plată pentru fiecare an de serviciu, plafonate la 600 EURO pe săptămână.


🍀 79 de persoane fără adăpost au murit anul trecut doar în Dublin

79 de persoane fără adăpost au murit anul trecut doar în Dublin, arată un raport al Dublin Region Homeless Executive (DRHE), care urmează să fie prezentat astăzi Comitetului pentru locuințe.

Ministrul locuințelor, Darragh O’Brien, a recunoscut că doar 400 de case de închiriat la prețuri accesibile vor fi livrate anul acesta, în ciuda promisiunii făcută de Guvern a 10.000 de unități de locuințe accesibile în fiecare an.

Raportul, arată că un număr record de 79 de persoane fără adăpost au murit în mod tragic în Dublin în 2020, în creștere cu 30 de decese comparativ cu anul precedent.

Cu toate acestea, raportul DRHE arată, de asemenea, că a existat o scădere de 446 de familii în locuințe de urgență până la sfârșitul anului trecut, cu 755 de familii cazate în locuințe de urgență la sfârșitul lunii decembrie.

Dintre cele 79 de persoane care au murit, 44 erau cazate în locuințe de urgență, 27 erau în locuințe închiriate pe termen lung și opt au murit în timp ce dormeau pe străzi – dintre care cinci nu erau cunoscute de serviciile care se ocupă de persoanele fără adăpost.

CEO-ul Inner-City Helping Homeless Homeless și consilierul Anthony Flynn au confirmat că cifra 79 este un record pentru Dublin și a adăugat că numărul național este probabil de ordinul sutelor. ‘Trebuie luată în considerare imaginea de ansamblu. Cifrele pe care le avem sunt bazate doar pe Dublin. Nu avem cifrele pentru Cork, nu avem Limerick … Aceste cifre sunt de ordinul sutelor. ”

„Dacă te-ai afla în orice alt cadru social din această țară, fie că este vorba de un spital, Tusla, ar exista o anchetă asupra fiecărui deces și un raport privind acea anchetă.” „Serviciile persoanelor fără adăpost este singurul serviciu public în care aceste anchete nu au loc”, a declarat dl Flynn pentru Extra.ie.

🍀 Vânzările de ciocolată, înghețată și cafea au crescut în timp ce vânzările la rujuri și aparate de ras au scăzut

Schimbările obiceiurilor de cumpărături ale populației în timp de pandemie au fost prezentate de RTE News, după o colectare a datelor de la supermarketuri și farmacii.

Creșterea cererii de produse de copt, precum făină albă, drojdie a continuat în timp ce restricțiile sunt încă în vigoare. Lidl spune că vânzările de făină sunt în prezent cu 200% peste nivelurile normale, dar cererea a scăzut de la primul blocaj, când vânzările de făină au crescut cu 300%.

Se pare că rezoluțiile de a slăbi în noul an, nu prea mai sunt la modă.  Vânzarea de ciocolată la Supervalu a crescut cu 60% și în ciuda vremii reci, lanțul de magazine irlandez spune că vânzările la înghețată au crescut cu 40% în ultimele săptămâni.

De asemenea, Aldi înregistrează o cerere crescută de delicatese, cu vânzări cu 60% mai mari la cipsuri și vânzările de floricele de porumb la microunde cu peste o treime.

Tesco a înregistrat, de asemenea, o creștere a cererii pentru unele produse. Clienții Tesco cumpără cu 45% mai multe pastile de cafea decât au făcut-o în aceiași perioadă a anului trecut, întrucât oamenii își pregătesc cafeaua acasă și nu la locul de muncă sau pe drum cum o făceau în trecut. Tesco a înregistrat o creștere cu 40% a vânzărilor de băuturi nealcoolice.

Magazinele raportează toate o creștere obișnuită a vânzărilor de fructe și legume în luna ianuarie. Vânzările de carne și pește au crescut, iar Lidl spune că vânzarea de bucăți premium de carne de vită a crescut, în special, din cauză că oamenii își oferă o băutură alcoolică acasă.

Lidl a înregistrat, de asemenea, o creștere de 200% a vânzărilor de multivitamine. Vânzările de vitamina D au explodat, după afirmațiile că vitamina D poate ajuta la combaterea celor mai grave efecte ale Covid-19.

De asemenea, pandemia pare să fi schimbat modul în care ne îngrijim. Boots raportează o scădere în vânzarea șamponului și a aparatelor de ras pentru bărbați. Boots spune, de asemenea, că fixativul și vânzările de rujuri și alte produse cosmetice au scăzut. Dar lanțul spune că oamenii cumpără mai multe produse de lux pentru baie și duș. Unele supermarketuri au raportat, de asemenea, o scădere a vânzării deodorantului pentru bărbați.

Farmaciile spun, de asemenea, că au văzut schimbări majore în tipul de medicamente eliberate pe bază de rețetă pe care le vând.

Farmacia Meaghers, care are magazine peste tot în Dublin și gestionează un site popular, a văzut schimbări semnificative în ceea ce privește tipul de medicamente prescrise. Ei spun că a existat o scădere cu 50% a consumului de antibiotice. De asemenea, au înregistrat o scădere de 40% a medicamentelor prescrise pentru tratarea bolilor cu transmitere sexuală.

Dar, reflectând modul în care oamenii se luptă să facă față blocajului, a existat o creștere cu 30% a antidepresivelor, a medicamentelor anti-anxietate și a tabletelor de dormit.

De asemenea, oamenii merg la cumpărături în supermarketuri mai rar și își umplu cărucioarele atunci când o fac. Cererea de hârtie igienică și alte produse extrem de căutate în timpul primelor blocaje nu s-a repetat.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 18 ianuarie și ea a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.

Cei care se merg din Irlanda în România vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Deocamdată Irlanda nu este pe lista țărilor din care este nevoie și de un test PCR pentru Covid.

Sunt și mici excepții de la obligativitatea carantinei pentru 14 zile – cei care declară la graniță că vor rămâne în România mai puțin de 3 zile și au un test negativ, atunci nu mai trebuie să stea în izolare. Cei care vor să rămână mai mult, trebuie să stea în carantină, iar în a opta zi pot să facă un test PCR, iar dacă acesta este negativ, în a zecea zi pot să scape de măsura carantinei.