🍀 Un bărbat care a agresat sexual nouă femei diferite din orașul Dublin în luna august 2021 a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, cu suspendarea ultimelor 12 luni.

Kevin Kletzander, fără domiciliu stabil, a atins femeile în zonele genitale, a lovit o femeie cu pumnul în zona genitală și a pălmuit o femeie gardian pe fese în timpul diferitelor agresiuni, care au avut loc la lumina zilei în zone aglomerate din centrul orașului.

Sentința a fost retroactivă până în august 2021, ceea ce înseamnă că Kletzander riscă o pedeapsă maximă de 18 luni de închisoare. În sentința pronunțată joi la Dublin Circuit Criminal Court, judecătoarea Orla Crowe a declarat că agresiunile au fost o “intruziune gravă în integritatea și demnitatea corporală” a fiecărei femei.

Judecătoarea Crowe a declarat că a fost “umilitor, umilitor și șocant” pentru victime faptul că au fost violate într-un mod atât de agresiv în timp ce își desfășurau activitatea de zi cu zi în timpul zilei în centrul orașului. Judecătoarea a menționat că Kletzander a suferit de dificultăți considerabile de sănătate mintală și că sentința a trebuit să fie echilibrată cu nevoia sa de reabilitare și ajutor. Judecătoarea Crowe a declarat că Kletzander a fost norocos să aibă părinți iubitori care au fost alături de el.

🍀 Captură de droguri și arme în Meath

Garda a confiscat miercuri, 26 iulie, în cursul unei percheziții efectuate în comitatul Meath, în cadrul operațiunii Tara, o cantitate de canabis și cocaină în valoare de aproximativ 700.000 de euro, precum și o armă de foc cu muniție.

Percheziția, care a fost efectuată de gardaí de la Unitatea antidrog a diviziei Meath cu ajutorul unităților de detectivi din Trim și Navan, a avut loc la un local din zona Summerhill în jurul orei 17:30 și viza vânzarea și furnizarea de droguri în divizia Meath. În cursul acestei percheziții, au fost confiscate aproximativ 600 000 de euro de canabis suspectat și aproximativ 100 000 de euro de cocaină suspectată.

De asemenea, au fost confiscate un pistol semiautomat suspect și 50 de cartușe.

Drogurile confiscate (în valoare totală de 700.000 de euro) și arma de foc vor fi acum trimise pentru analiză la Forensic Science Ireland și, respectiv, la Garda Ballistics Unit.

🍀 Guvernul a anunțat o finanțare suplimentară de 10 milioane de euro pentru orele suplimentare ale gardienilor din Dublin.

Ministrul justiției a declarat că banii vor fi disponibili imediat pentru a pune mai mulți gardaí la datorie în capitală.

Garda Representative Association (GRA) a salutat anunțul, dar spune că orele suplimentare sunt oferite pentru că nu sunt suficienți gardaí pentru a asigura poliția pe străzi. Anunțul vine în contextul în care 87 de noi gardaí vor absolvi astăzi Colegiul Garda din Templemore, iar alți aproape 180 vor începe pregătirea acolo luni.

Ministrul justiției spune că, dacă se menține ritmul, guvernul este pe cale să aibă 800 de noi recruți în acest an. Cu toate acestea, cu 200 mai puțini decât s-a promis în ultimul buget, ceea ce înseamnă că țintele de recrutare a gardienilor vor fi ratate pentru al doilea an consecutiv.

Ministrul Helen McEntee a anunțat că a obținut un nou pachet de finanțare de până la 10 milioane de euro, destinat în mod special creșterii vizibilității gardienilor din Dublin. Ministrul spune că banii vor asigura 240.000 de ore suplimentare de garda, sau 20.000 de ture suplimentare de garda, punând mai mulți gardieni pe străzile din capitală până la sfârșitul anului.

Cea mai mare asociație a gardienilor, care reprezintă aproape 12.000 de gardieni de rând, a salutat anunțul, dar spune că acesta arată că guvernul știe că nu sunt suficienți gardieni și că acum încearcă să umple golurile cu ore suplimentare. Președintele GRA, Brendan O’Connor, spune că actuala alocare de ore suplimentare a gardaților nu poate fi completată deoarece membrii sunt obosiți și epuizați, iar apetitul acestora pentru ore suplimentare este foarte limitat.

Ca urmare a preocupărilor continue ale opiniei publice cu privire la prevalența violenței în centrul orașului Dublin, ministrul McEntee a mai spus că noul Parteneriat pentru Siguranță Comunitară pentru centrul nordic al orașului, care reunește o serie de agenții, grupuri și organizații pentru a îmbunătăți siguranța, își va publica Planul de Siguranță Comunitară în următoarele săptămâni.

🍀 TAOISEACH LEO VARADKAR și-a reafirmat angajamentul de a organiza un referendum în noiembrie pentru a modifica clauza “femeile la domiciliu” din constituția irlandeză.

Comentariile sale vin după zvonuri potrivit cărora referendumul ar putea fi amânat și mai mult, în urma unor întârzieri deja semnificative. Taoiseach a declarat că au existat “unele dificultăți în a ajunge la un acord asupra formulării” amendamentului propus. El a subliniat că sunt două aspecte cheie în joc, formularea din Constituție care spune că familia se bazează pe căsătorie și clauza referitoare la rolul femeilor în casă.

“Cred că suntem cu toții de acord că, în lumea modernă, există o mulțime de familii care nu sunt familii căsătorite. “Familii conduse de bunici; familii conduse de cupluri care nu sunt căsătorite; familii monoparentale; dar trebuie să ne asigurăm că această formulare este corectă și că oamenii nu o interpretează greșit”, a declarat Varadkar. “Suntem conștienți de faptul că referendumurile pot merge prost – prezență scăzută la vot, argumente străine aduse în discuție, așa că suntem înțelepți în această privință”, a adăugat el.

În ceea ce privește clauza “femeile la domiciliu”, Taoiseach a declarat că guvernul dorește să se asigure că Constituția recunoaște în continuare valoarea îngrijirii la domiciliu. “În ceea ce privește înlocuirea formulării demodate în jurul rolului femeilor în casă cu ceva afirmativ, ștergerea este ușoară, dar vrem să o înlocuim cu ceva afirmativ, care să recunoască valoarea îngrijirii la domiciliu. Din nou, trebuie doar să facem acest lucru corect.

“Și odată ce ai pus formulări în Constituție, instanțele sunt cele care decid ce înseamnă, nu oamenii care sunt aleși de popor. Așa că trebuie doar să ne asigurăm că formularea este corectă. Dar o vom face și intenția este în continuare de a o face până la sfârșitul lunii noiembrie”, a spus el.

În forma sa actuală, articolul prevede următoarele:

În special, statul recunoaște că, prin viața sa în cadrul căminului, femeia oferă statului un sprijin fără de care binele comun nu poate fi realizat. Prin urmare, statul se va strădui să se asigure că mamele nu vor fi obligate de necesități economice să se angajeze în muncă, neglijând îndatoririle lor în cămin.

Taoiseach a promis pentru prima dată un referendum pe această temă încă din 2017, iar acesta trebuia să aibă loc în octombrie 2018, dar a fost amânat din cauza dificultăților legate de formularea oricărei modificări. O Adunare a Cetățenilor a fost apoi organizată pe tema egalității de gen în 2021, eliminarea și înlocuirea articolului 41.2 din Constituție fiind una dintre multitudinea de recomandări care au rezultat din aceasta. Împreună cu eliminarea articolului 41.2, adunarea a recomandat modificarea articolului 41, care recunoaște familia ca fiind grupul unitar natural și fundamental al societății ca instituție morală.

Aceasta a afirmat că familia nu ar trebui să se limiteze la familia conjugală. De asemenea, sugerează introducerea unei noi clauze la articolul 40, care se axează pe drepturile fundamentale, pentru a se referi în mod explicit la egalitatea de gen și la nediscriminare.

🍀 Posibila dispariție a Curentului Golfului în următoarele decenii ar însemna o “schimbare masivă a climei” Irlandei, a avertizat un important om de știință.

În prezent, Irlanda are o climă blândă și umedă datorită Curentului Golfului, care aduce ape calde prin Atlantic în Europa de Vest.

Un raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice a concluzionat că acest curent a slăbit din 2004 și ar putea să se prăbușească din cauza topirii unei mari cantități de gheață din Groenlanda din cauza schimbărilor climatice.

“Doar pentru a face o comparație, Irlanda este situată în Atlantic, la aproximativ [aceeași latitudine] ca și nordul Canadei, iar Alaska este situată în Pacific”, a declarat pentru The Hard Shoulder profesorul Peter Ditlevsen, autorul raportului.

“Dar Pacificul nu are această circulație [de apă caldă]… Așadar, ați putea avea de-a face cu un climat care ar fi ca cel din nordul Canadei și de pe coasta de vest a SUA”.

Raportul a constatat că Gulf Stream ar putea să se prăbușească încă din 2025, dar profesorul Ditlevsen crede că este mai probabil ca acest lucru să se întâmple în următoarele decenii. “Atunci când faci o astfel de constatare și există incertitudini, faci pariuri foarte mari”, a spus el. “Așadar, aș vorbi mai degrabă despre faptul că este posibil ca acest lucru să se întâmple în 20-30 de ani. “Asta este, de asemenea, destul de curând dacă vorbim despre o schimbare masivă a climei.”

Profesorul Ditlevsen a declarat că Pământul se află la un “punct critic” și că acesta este doar un simptom al schimbărilor climatice. “Poate că o analogie ar fi să ne uităm la temperatura corpului nostru”, a spus el. “Temperatura corpului tău este de 37 de grade Celsius; dacă este o zi călduroasă, transpiri și te răcorești. “Dacă este o zi rece afară, ieși afară și arzi mai multe calorii pentru a te menține cald. “Dacă sistemul este slăbit, te îmbolnăvești, faci febră sau te răcorești. “Atunci începi să nu mai poți menține acea temperatură constantă și la fel se întâmplă și cu circulația aici. “Dacă aceste reacții sunt suficient de slăbite, nu mai ești capabil să menții acest lucru în loc și acesta este semnul unui punct de basculare.”

Alți oameni de știință cred că schimbările climatice vor crea un climat de tip mediteranean în anii următori.

🍀 Chiria săptămânală medie a Irlandei a crescut cu 37% între 2016 și 2022, arată datele recensământului

Datele recensământului din 2022 arată o creștere uriașă a numărului de persoane în vârstă care închiriază

O creștere uriașă a numărului de persoane în vârstă care locuiesc în locuințe închiriate și o creștere semnificativă a chiriilor plătite de chiriași au fost relevate în cele mai recente date ale recensământului din 2022, stârnind critici puternice la adresa eforturilor Guvernului de a aborda criza locuințelor. Numărul persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste care locuiesc în locuințe închiriate a crescut cu 83% de la ultimul recensământ, ducând numărul la aproape 17.000 de gospodării. Între timp, chiria medie săptămânală a Irlandei a crescut cu 37%, până la 273 euro între 2016 și 2022.

Cea mai mare creștere săptămânală medie din țară în 2022 a fost în Dún Laoghaire-Rathdown la 442 euro, în creștere cu 32% față de 2016. Cea mai scăzută a fost în Donegal, la 134 euro, în creștere cu 29%.  Numărul locuințelor deținute fără ipotecă sau împrumut a crescut cu 11%, până la aproape 680.000, în timp ce numărul deținute cu ipotecă sau împrumut a scăzut cu 1%. Guvernul și-a apărat bilanțul cu privire la locuințe și sprijinul pentru chiriași pe fondul criticilor din Opoziție centrate pe statisticile privind chiriașii.

Purtătorul de cuvânt al Sinn Féin pentru locuințe, Eoin Ó Broin, a declarat că raportul recensământului din 2022 privind locuințele din Irlanda a evidențiat „câteva tendințe foarte îngrijorătoare”, inclusiv creșterea numărului de chiriași mai în vârstă și creșterea costului chiriei. El a susținut că cifrele din raportul Oficiului Central de Statistică au fost „o incitare blestematoare a șapte ani de politică eșuată a Fianna Fáil și Fine Gael”. Liderul Partidului Laburist, Ivana Bacik, a spus că sistemul irlandez de îngrijire pentru persoanele în vârstă se bazează pe presupunerea că aceștia își vor deține propria casă și a descris creșterea numărului de închirieri drept „uimitoare” și o „bombă cu ceas”.

„Atât de mulți oameni – tineri și bătrâni – suferă din cauza sectorului privat închiriat și a lipsei ofertei de locuințe”, a spus ea.

Nat O’Connor, specialist în politici la Age Action Ireland, a declarat că politica guvernamentală trebuie să se schimbe de la termen scurt la termen lung ca răspuns la închiriere. „Nu am pus în aplicare genul de lege de care avem nevoie pentru închirierile pe termen lung în care ați putea să vă mutați într-un loc și să locuiți acolo timp de 20 sau 30 de ani, s-ar putea să vă trăiți tot restul vieții ca o persoană în vârstă, de exemplu ”, a spus domnul O’Connor. „Nu avem protecția legală și nu avem siguranța chiriei care să permită acest lucru”, a adăugat el, spunând că această reglementare este urgentă. El a adăugat: „Am vorbit personal cu cineva de 60 de ani care mi-a spus „Nu am idee cum voi plăti chiria după ce voi înceta să lucrez”.

Mike Allen, director de advocacy pentru Focus Ireland, a declarat că recensământul a confirmat „o mare polarizare a experiențelor locuințelor oamenilor”. „Avem o criză a locuințelor, dar există un număr mare de oameni care își dețin o casă în Irlanda și care sunt complet în afara acestei crize.” Dar el a spus că „copiii lor ar putea fi în criză”.

O declarație a Departamentului pentru Locuințe a evidențiat „investiții record de stat” disponibile pentru locuințe, cu 4,5 miliarde de euro angajate în acest an. Se spunea că „cel mai eficient mod de a reduce și de a stabiliza chiriile pe termen mediu și lung este creșterea ofertei și accelerarea livrării de locuințe… și asta se întâmplă”. De asemenea, a spus că mai multe case „au fost construite și cumpărate decât într-o generație” și că cei 375.000 de persoane cu vârsta peste 65 de ani indicați de recensământ că dețin în mod definitiv casa lor a fost „cel mai mare număr vreodată”.

Departamentul a mai spus că guvernul a prelungit zonele cu presiune pentru chirie (RPZ) până la sfârșitul anului 2024, cu reduceri ale creșterilor chiriilor permise ca urmare.