🍀 Primul Ministru spune că mai mult de jumătate dintre persoanele care au sosit acasă marți au fost în vacanță

Mai mult de jumătate din toți pasagerii care au sosit în Irlanda marți erau irlandezi care se întorceau din vacanță, a spus Primul Ministru Micheál Martin.

Irish Examiner scrie că, vorbind la o ședință a partidului, domnul Martin a spus că din 800 de persoane care au venit în țară pe calea aerului, 542 erau irlandezi și 397 dintre ei se întorceau din vacanță.

El a spus că, pe baza reportajului de marți de la RTÉ Primetime, care arăta avioane pline cu turiști care se întorceau din destinațiile de vacanță, va fi desfășurată o prezență mai mare a Garda pentru a combate un astfel de comportament.

Dl Martin ar fi spus deputaților și senatorilor din propriul partid că persoanele care călătoresc pentru vacanță se vor avea parte de „sancțiuni dure”.

„Trebuie să menținem presiunea asupra virusului și să facem tot ce este necesar pentru a menține virusul la niveluri de infectare mici. „Trebuie să eliminăm presiunea asupra lucrătorilor din prima linie, a spitalelor și a căminelor noastre de bătrâni”, a adăugat el.

El a mai spus că legislația privind călătoriile este în curs de elaborare și că reglementările vor fi trecute prin fazele legale în această săptămână.

🍀 Până la 100.000 de vaccinări pe săptămână din aprilie, spune Varadkar

Tánaiste Leo Varadkar a declarat că se așteaptă să se ajungă până la 100.000 de vaccinări în fiecare săptămână în luna aprilie. După cum relatează Irish Times, el a declarat miercuri seară la o întâlnire privată a partidului parlamentar Fine Gael că următoarele luni vor fi „sumbre”, dar este „optimist” cu privire la vară.

Întâlnirea a auzit, de asemenea, de la alți participanți, cum ar fi fostul ministru Frances Fitzgerald, deputatul de Kildare Bernard Durkan și senatorul Jerry Buttimer că noile restricții Covid-19 la călătoriile internaționale nu sunt suficient de dure.

Se înțelege că nimeni nu a susținut în mod explicit adoptarea așa-numitei strategii „Zero Covid”, dar au fost solicitate măsuri mai stricte în ceea ce privește carantina obligatorie pentru persoanele care călătoresc în Irlanda.

Dl Varadkar le-a spus deputaților și senatorilor că este „încrezător în liniște” că, odată cu scăderea numărului de cazuri Covid-19, școlile vor începe o redeschidere treptată începând cu copiii cu nevoi speciale la jumătatea lunii februarie.

El a spus că ministrul educației Norma Foley și Josepha Madigan, ministrul de stat pentru educație specială, lucrează la această chestiune, dar „mai sunt probleme de rezolvat”.

Dl Varadkar a oferit cele mai recente detalii privind lansarea vaccinului AstraZeneca. El a spus că Uniunea Europeană ia o poziție dură în a cere ca Astra Zeneca să-și onoreze contractul cu UE pe fondul eșecului privind lipsa aprovizionării cu vaccinuri.

Se așteaptă ca vaccinul AstraZeneca să fie autorizat pentru utilizare de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) vineri, ceea ce ar permite Irlandei să înceapă să-l utilizeze începând cu săptămâna viitoare.

🍀 Un focar Covid-19 a fost confirmat la departamentul de psihiatrie din spitalul Connolly

HSE a confirmat focarul care se presupune că a izbucnit de la sfârșitul lunii trecute. O sursă din cadrul departamentului de psihiatrie susține că toți pacienții din una dintre cele trei rezerve au fost testați pozitivei pentru Covid-19 în decurs de două săptămâni. HSE nu a confirmat această afirmație.

Sursa a mai spus că aproximativ 20 de angajați au fost infectați în cadrul departamentului și că personalul nu a primit încă vaccinul Covid-19. HSE a spus că „nu poate comenta cazuri individuale” de Covid-19 din motive de confidențialitate.

Organizația de asistență medicală comunitară HSE Dublin North City and County (CHO DNCC) a declarat că „poate confirma că există un focar în Departamentul de Psihiatrie”.

“CHO DNCC continuă să sprijine toate serviciile de sănătate mintală pentru a se asigura că există niveluri adecvate de personal pentru a oferi îngrijire sigură, centrată pe persoană și niveluri suficiente de echipament de protecție personală”, a declarat organizația cotidianului TheJournal.ie.

Departamentul are 47 de paturi și trei unități în total. Acesta este situat în spitalul Connolly, dar este operat de CHO DNCC. Sursa din cadrul departamentului a spus că „în mod evident oamenii sunt îngrijorați”. Am avut deja un focar uriaș, în care fiecare pacient dintr-o unitate a fost testat pozitiv”, au spus ei.


🍀 Dublin ca căzut din topul celor mai populare 10 orașe

Transparency International solicită Guvernului să acorde o prioritate sporită luptei împotriva corupției.

Dublin a căzut din top 10 într-un indice al orașelor „cele mai locuibile” din lume din cauza restricțiilor legate de Covid. Indicele de evaluare a locației de la consultanții de mobilitate ECA International plasează Dublinul pe locul 15 în topul orașelor în care este bine de trăit, înregistrând un declin față de poziția a noua de anul trecut.

„După ce a crescut în popularitate ca hub pentru străinii din întreaga lume în ultimii ani, datorită ratelor sale scăzute a criminalității, calității aerului, culturii și infrastructurii, [Dublin] a scăzut cinci locuri din cauza impactului Covid-19”, A spus CCE.

Belfast împarte poziția 55 cu Londra, ambele scăzând opt locuri. ECA a declarat că viabilitatea a 70% din orașele din întreaga lume a fost afectată de „limitările recreative” în acest an. Limitele privind libertatea de mișcare au dus, de asemenea, la scăderea punctajelor. Clasamentul ECA se bazează pe factori, inclusiv disponibilitatea serviciilor de sănătate, a locuințelor și a infrastructurii.

Copenhaga își păstrează locul cel mai bun pentru expații europeni, obținând rezultate deosebit de bune în categorii precum aerul curat și rata scăzută a criminalității. New York (40) a depășit Londra pentru prima dată.

Separat, Transparency International a cerut guvernului și partidelor de opoziție să facă din lupta împotriva corupției o prioritate politică. Statul a scăzut de pe poziția a 18-a pe poziția a 20-a în indicele anual al percepției corupției, Transparency International constată că Irlanda este încă considerată a fi afectată de corupție într-un grad mai mare decât majoritatea vecinilor săi din nordul Europei. Danemarca și Noua Zeelandă își păstrează primele locuri pe index, în timp ce Somalia și Sudanul de Sud sunt considerate țările cele mai afectate de corupție.

IPC clasifică 180 de țări pe baza nivelurilor percepute de corupție, iar scorul Irlandei se bazează pe rezultatele a șapte sondaje, realizate de grupuri de analize internaționale și agenții de risc politic.

„Corupția poate fi la fel de insidioasă ca orice boală și impactul pe care îl are în întreaga lume asupra celor mai vulnerabili din societate, asupra sistemelor de sănătate și a încrederii publice în instituțiile democratice a fost deosebit de evidentă în ultimul an. Pandemia Covid-19 și creșterea extremei-drepte din Europa și SUA au expus cât de vulnerabile sunt instituțiile și normele noastre democratice la încrederea în declin în guvern ”, a declarat John Devitt, director executiv al Transparency International Ireland.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 18 ianuarie și ea a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.

Cei care se merg din Irlanda în România vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Deocamdată Irlanda nu este pe lista țărilor din care este nevoie și de un test PCR pentru Covid.

Sunt și mici excepții de la obligativitatea carantinei pentru 14 zile – cei care declară la graniță că vor rămâne în România mai puțin de 3 zile și au un test negativ, atunci nu mai trebuie să stea în izolare. Cei care vor să rămână mai mult, trebuie să stea în carantină, iar în a opta zi pot să facă un test PCR, iar dacă acesta este negativ, în a zecea zi pot să scape de măsura carantinei.