🍀 Infractorii condamnați care contestă severitatea pedepsei au câștig de cauză în aproape jumătate din cazuri

Aproape jumătate dintre infractorii condamnați care contestă severitatea sentinței au succes în apelurile la Curtea de Apel.

O analiză a unei baze de date a hotărârilor Curții de Apel cu privire la contestarea severității pedepsei din ultimul deceniu arată că 47% dintre apelurile persoanelor care au solicitat o reducere a pedepsei cu închisoarea au fost admise.

Analiza arată, de asemenea, că directorul parchetului are succes în aproape trei sferturi din toate contestațiile depuse la Curtea de Apel pe motiv de clemență nejustificată în stabilirea pedepsei. Aceasta arată că, în 72% dintre recursurile inițiate de DPP, s-a obținut o pedeapsă cu închisoarea mai mare decât sentința inițială, pentru a reflecta gravitatea infracțiunii.

Baza de date, care a fost publicată de Consiliul Judiciar, conține aproape 950 de hotărâri ale Curții de Apel, de la înființarea sa în 2014, care se referă la o contestare a sentinței impuse de o instanță inferioară. Aproape 7 din 10 cauze referitoare la sentințe aflate pe rolul Curții de Apel sunt apeluri formulate de condamnați, aproximativ 30 % dintre acestea fiind inițiate de DPP.

În practică, recursurile formulate de infractorii condamnați împotriva severității pedepsei lor sunt ocazional retrase într-un stadiu târziu, după ce aceștia sunt informați de Curtea de Apel că instanța cu trei judecători poate, de asemenea, să le mărească durata pedepsei cu închisoarea. Infracțiunile sexuale, inclusiv violul, sunt cel mai frecvent tip de infracțiune pentru care persoanele condamnate fac apel la severitatea pedepsei. Acestea reprezintă mai mult de un sfert din toate recursurile formulate de infractori în ultimii zece ani – un total de 180 de cazuri -, 51 % dintre contestații fiind admise.

Persoanele condamnate pentru infracțiuni legate de droguri formează al doilea cel mai mare tip de grup de apeluri, reprezentând 15 % din toate cauzele împotriva severității pedepsei aflate pe rolul Curții de Apel. Cu toate acestea, doar puțin peste o treime dintre recursurile referitoare la infracțiunile legate de droguri sunt admise.

În mod similar, persoanele condamnate pentru infracțiuni legate de arme de foc și jafuri au înregistrat, de asemenea, cele mai mici rate de succes în încercarea de a-și reduce pedepsele, doar în aproximativ o treime din aceste cazuri fiind admis recursul.

În schimb, cele mai mari rate de succes în ceea ce privește contestarea sentințelor inițiale se înregistrează în cazurile legate de fapte periculoase sau de neglijență, care se referă în principal la incidente de conducere periculoasă care au provocat moartea sau vătămarea.

Contestațiile împotriva severității pedepsei pentru infracțiuni precum conducerea periculoasă au fost admise în 63% din cazuri, urmate îndeaproape de contestațiile împotriva sentințelor pentru tulburări violente (60%).

Analiza arată că procurorul general al Parchetului a luat cel mai mare număr de contestații împotriva sentințelor pe motiv de clemență nejustificată în legătură cu condamnările pentru agresiune.

Împreună cu contestațiile privind pedepsele pentru infracțiuni sexuale și condamnări pentru droguri, acestea reprezintă peste jumătate din totalul contestațiilor formulate de DPP.

Curtea de Apel s-a pronunțat în favoarea DPP în aproximativ 7 din 10 astfel de cazuri.

Toate cele cinci apeluri formulate de DPP cu privire la afirmațiile potrivit cărora judecătorul care a pronunțat sentința a fost nejustificat de indulgent în cazurile în care o persoană a fost condamnată pentru detenție ilegală au avut succes.

🍀 Un deputat cere ca limita de vârstă pentru a putea cumpăra produse din tutun să fie majorată la 21 de ani

Un TD a cerut ca limita de vârstă pentru cumpărarea produselor din tutun să fie ridicată la 21 de ani.

Purtătorul de cuvânt al Fine Gael pentru sănătate, Colm Burke, a solicitat această schimbare pentru a ajuta Irlanda să atingă obiectivul de sănătate publică de a avea o rată a fumatului mai mică de 5% până în 2025.

El a declarat că Irlanda a fost în “prima linie în ceea ce privește controlul produselor din tutun”, citând interdicția din 2004 privind fumatul la locul de muncă. “Ambalajul standardizat introdus în 2018 a consolidat și mai mult mesajul anti-fumat. Diferitele măsuri de control și campaniile puternice de sănătate publică au fost extrem de reușite în reducerea ratei fumatului. Din păcate, în ultimii ani am luat piciorul de pe pedală, iar impulsul din spatele campaniilor antifumat a slăbit.” El a declarat că obiectivul unei rate a fumatului de mai puțin de 5% nu va fi atins fără “acțiuni eficiente”.

Dl Burke a spus că popularitatea în creștere a vaping-ului este o poartă de acces către fumatul de țigări.

“Guvernul trebuie acum să ia măsuri eficiente pentru a restabili impulsul în spatele politicii sale anti-fumat. Cea mai eficientă măsură ar fi creșterea vârstei de cumpărare a produselor din tutun de la 18 la 21 de ani. Acest lucru ar trimite un mesaj foarte clar de sănătate publică. Există dovezi internaționale solide că ridicarea vârstei la 21 de ani va reduce semnificativ rata fumatului în rândul tinerilor sub 25 de ani. Dovezile din Statele Unite indică o scădere a ratelor de fumat de 20 % și mai mult în grupul de vârstă sub 25 de ani atunci când limita de vârstă este ridicată la 21 de ani.

“Acest lucru ar putea fi realizat cu ușurință prin intermediul unui amendament guvernamental la proiectul de lege privind sănătatea publică [produsele de inhalare a tutunului și a nicotinei], care își croiește în prezent drumul prin procesul legislativ. Sau, dacă acest lucru nu este posibil, ar trebui să se introducă un act legislativ separat care să modifice legislația existentă privind controlul tutunului – Legea privind sănătatea publică [tutunul] din 2002.

“Un raport din 2022 care susține creșterea limitei de vârstă publicat de Colegiul Regal al Medicilor arată că fumatul este un factor care contribuie la 4.500 de decese în fiecare an. Fumatul reprezintă, de asemenea, o povară uriașă de costuri pentru sistemul de sănătate. Faptul de a nu fuma este, de asemenea, un factor cheie pentru a se bucura de o sănătate mai bună pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și trăiesc mai mult.”

🍀 Femeie amendată cu 400 de euro pentru comportament “rușinos” în departamentul de urgență al unui spital din Dublin

O pacientă a unui spital arestată pentru că a strigat amenințări și abuzuri la adresa personalului din departamentul de urgență nu a mai ieșit din casă de doi ani, a declarat un tribunal.

Joan Landy (54 de ani) a fost amendată cu 400 de euro, după ce un judecător a declarat că comportamentul ei în acea noapte a fost “rușinos”.

Landy, din Sandyhill Gardens, Ballymun, a pledat vinovată de comportament amenințător, abuziv și insultător și de nerespectarea indicațiilor gardienilor.

Sergentul de poliție Michelle Lynch a declarat la Tribunalul districtual din Dublin că polițiștii au fost chemați la departamentul de urgențe al spitalului Mater la ora 1.58 pe 9 iulie pentru a îndepărta o femeie care a fost amenințătoare și abuzivă la adresa personalului și a membrilor publicului din sala de așteptare. Gardienii i-au ordonat lui Landy să plece, iar aceasta a refuzat imediat să se conformeze, devenind amenințătoare și adresându-le injurii. Ea a fost arestată.

Instanța a auzit că Landy nu mai ieșise din casă de aproape doi ani și că, în acea noapte, a fost dusă la spital cu ambulanța în legătură cu o afecțiune pulmonară. Era într-o stare de suferință, era un alt pacient acolo care striga și răcnea, iar Landy “s-a implicat”, a declarat avocatul ei, John Feaheny.

Acuzatul suferise un doliu în urmă cu câțiva ani și de atunci nu mai era același, a auzit instanța.

“Este un comportament rușinos să intri într-o secție A&E și să deranjezi personalul și alți pacienți, dintre care unii sunt foarte bolnavi”, a declarat judecătorul John O’Leary. El a menționat că acuzata avea condamnări anterioare, dar acestea datau din anii 1990. Judecătorul a spus că nu o va trimite la închisoare pe Landy și că aceasta a fost “foarte norocoasă”.

🍀 O treime dintre angajații din Irlanda consideră că firmele lor nu tratează pe toată lumea în mod echitabil, potrivit unui nou studiu privind diversitatea și incluziunea la locul de muncă.

Studiul realizat de Centrul irlandez pentru diversitate arată că 90% dintre angajați se simt respectați și apreciați de colegii lor apropiați, însă 2 din 5 respondenți au declarat că nu consideră că organizația lor promovează egalitatea de șanse.

Jumătate dintre angajați consideră că organizația lor face suficient de mult pentru grupurile diverse. 62% au declarat că junior managerii reflectă o imagine corectă a diversității, dar acest procent scade la 51% pentru personalul de conducere și la 41% la nivelul consiliului de administrație.

Centrul irlandez pentru diversitate a lansat un nou sistem de evaluare comparativă a diversității și incluziunii pentru a permite organizațiilor să își compare performanțele în diferite sectoare.

Datele detaliază modul în care angajații din Irlanda consideră că sunt tratați în mod corect și respectuos, precum și măsura în care lucrătorii consideră că organizațiile lor promovează echitatea și egalitatea de șanse.

De asemenea, analizează percepțiile privind corectitudinea și egalitatea pentru diverse grupuri, cum ar fi persoanele cu dizabilități și cele de altă etnie sau rasă.

“Datele noastre oferă o imagine clară a experiențelor trăite de oamenii de la locurile de muncă din Irlanda”, a declarat Caroline Cummins, director general al Centrului irlandez pentru diversitate.

“Faptul de a putea compara și de a trasa progresul este un mare facilitator pentru angajatorii care doresc să creeze medii de lucru excelente și să păstreze talentele”, a declarat dna Cummins.

🍀 La închisoare pentru că a furat cremă de față

O mamă a unui copil, prinsă în timp ce fura cremă de față în valoare de peste 100 de euro dintr-o farmacie din centrul orașului Dublin, a fost închisă pentru două luni.

Patricia Ducie (47 de ani) a fost condamnată după ce Tribunalul districtual din Dublin a auzit că avea deja 142 de condamnări anterioare. Sentința a fost pronunțată concomitent cu o pedeapsă cu închisoarea pe care aceasta o ispășește deja.

Ducie, cu adresă la un B&B din centrul orașului, a pledat vinovată de furt în acest incident.

Un gardian a declarat în fața instanței că acuzata a mers la Boots în Ilac Centre la ora 17.10 pe 27 martie anul trecut. Ea a luat creme de față în valoare de 117 euro. Ea a părăsit magazinul fără să plătească, a fost oprită de securitate, iar bunurile au fost recuperate în stare vandabilă. Au fost chemați gardaí, iar Ducie a fost arestată și acuzată, a declarat instanța.

Ducie avea 142 de condamnări anterioare și își ispășea o altă pedeapsă când a apărut în instanță, a declarat garda. Inculpata, care avea un fiu adult, avea o serie de probleme de sănătate și lua metadonă, a declarat avocatul ei, Yvonne Bambury. Mama ei decedase recent.

Doamna Bambury i-a cerut judecătorului să fie cât mai indulgent cu putință în aceste circumstanțe.