🍀 O cincime dintre cei cu credite ipotecare s-ar putea confrunta cu o creștere de până la 50% a ratelor ipotecare

Un raport al economiștilor de la Banca Centrală a constatat că cei 20% dintre debitorii ipotecari cei mai expuși la creșterea ratelor dobânzilor s-ar putea confrunta cu rate mai mari cu 41% până la 50% din cauza creșterii ratelor dobânzilor.

Această estimare se bazează pe creșteri ale ratelor de către BCE cuprinse între 3,5% (care reprezintă amploarea creșterilor de până acum) și un maxim de 4,25%. 81% dintre debitorii ipotecari din această categorie și-au contractat creditele ipotecare în perioada de vârf a boom-ului imobiliar, între 2004 și 2008. Vârsta medie a acestora este de 48 de ani.

Procentul de ipoteci de tip tracker din această categorie este de 71%. Creditele ipotecare cu dobândă unică reprezintă 12% din creditele ipotecare din acest grup. Soldul mediu restant este de 224677 euro.

În schimb, creditele ipotecare cu rată fixă reprezintă 88% din totalul împrumuturilor din categoria celor mai mici 40% de debitori. 76% dintre creditele ipotecare din această categorie au fost contractate începând cu anul 2009. Soldul mediu restant este de 176579 euro.

Grupul cel mai expus a plătit cu 200-300 de euro mai puțin la rambursări până în luna iunie a anului trecut, după care BCE a început să majoreze ratele. Se estimează că rambursările până la sfârșitul acestui an vor fi “aproape egale” pentru toate grupurile de debitori.

În termeni simpli, cei care au luat credite cu produse precum cele de tip “tracker” ar fi plătit o dobândă mică sau chiar deloc până la jumătatea anului trecut, dar vor fi recuperat din întârzieri față de rambursările pe care le plătesc cei care au luat credite cu rate fixe în ultimii ani.

Dacă se ia în considerare întreaga piață ipotecară, raportul estimează că rata medie de rambursare a unui credit ipotecar va fi cu 13%-16% mai mare, deoarece cei care vor renunța la ratele fixe pe termen scurt și mediu se vor confrunta cu rate mai mari.

Potrivit raportului, 30% dintre debitori vor fi protejați de ratele mai mari până la sfârșitul anului 2024 și aproximativ 20% vor fi protejați până la sfârșitul anului 2025, pe baza acordurilor lor existente cu rată fixă.

La sfârșitul lunii decembrie 2022, existau 712.145 de conturi ipotecare în băncile înregistrate în Irlanda, în firmele de credit cu amănuntul și în firmele de administrare a creditelor. Băncile dețineau 84%, în timp ce “non-bancile” dețineau 16%.

Aproximativ 18% din conturi aveau rate variabile, în timp ce 22% aveau rate de urmărire. 41% aveau rate fixe pe o durată de peste doi ani, în timp ce 19% aveau rate fixe pe o durată de până la doi ani.




🍀 Unele conturi ale clienților Bord Gáis Energy au fost debitate de două ori în urma unei erori bancare

Bord Gáis Energy a anunțat că, din cauza unei probleme tehnice cu serviciul său bancar, plățile de debit direct ale unor clienți au fost efectuate ieri de două ori.

Se crede că majoritatea clienților companiei care au fost afectați de această eroare au fost contactați, iar problema a fost rezolvată pentru majoritatea dintre ei.

Bord Gáis Energy și-a cerut scuze pentru această eroare și a declarat că investighează modul în care s-a produs.

Într-o declarație publicată pe site-ul său web, compania a precizat că, din cauza unei erori a sistemului bancar, unii dintre clienții săi cu debit direct au avut parte ieri de un debit direct dublu din contul lor bancar.

“Ne cerem scuze pentru această eroare și investigăm cauza principală împreună cu AIB pentru a evita repetarea acestei probleme pe viitor”, a precizat compania.

“În unele cazuri, această eroare a fost deja anulată. Lucrăm îndeaproape cu banca pentru a ne asigura că eroarea este inversată pentru toți clienții cât mai curând posibil”, a mai spus aceasta.

“Încă o dată, ne cerem scuze pentru inconvenientele create și vom actualiza clienții prin mai multe canale pe parcursul zilei”, a adăugat aceasta.

O declarație din partea AIB a declarat că banca anulează dublările de plăți.

Banca a precizat că mulți clienți au primit deja anulările, iar pentru ceilalți, acest lucru ar trebui să fie finalizat astăzi, 27 aprilie.

“Ne cerem scuze tuturor celor care au fost afectați, iar dacă vreun client AIB are întrebări ne poate contacta la numărul 0818 724 724”, a adăugat banca.



🍀 Ponderea impozitului pe profit plătit de 10 multinaționale a crescut la 57% în 2022 – Inițiator: Revenue

O analiză a declarațiilor de impozit pe profit de anul trecut efectuată de Revenue a arătat că proporția plătită de doar zece multinaționale a crescut la 57%.

Anul trecut, valoarea impozitului pe profit colectată de stat a crescut cu 48%, ajungând la 22,7 miliarde de euro. Anul acesta, se preconizează că va crește din nou la peste 24 de miliarde de euro.

Anul trecut, primele zece multinaționale cu sediul în Irlanda au plătit mult mai multe impozite pe profiturile lor.

Se credea că primele zece firme de top plăteau puțin peste jumătate din totalul impozitului pe profit. Cifrele de astăzi arată că concentrația impozitelor plătite de primele zece companii a crescut la 57%.

Impozitul pe profit aproape că s-a dublat din 2020 și reprezintă 27,5% din toate impozitele plătite. Acesta a înlocuit confortabil TVA-ul ca a doua cea mai mare sursă de impozitare.

Analiza veniturilor arată că impozitul pe profit plătit a crescut în aproape toate sectoarele economiei. Cu toate acestea, a existat o creștere marcantă în sectorul manufacturier.

Suma plătită de acest sector, care include producția de produse chimice, farmaceutice și TIC, a crescut cu 128%, ajungând la puțin peste 10 miliarde de euro, și reprezintă 77% din creșterea globală a impozitului pe profit plătit în 2022.

Multinaționalele cu capital străin au reprezentat 19,6 miliarde de euro sau 86,5% din totalul impozitului pe profit plătit.

Multinaționalele irlandeze au plătit 928 de milioane de euro, adică 4,1%, în timp ce multinaționalele nemultinaționale au plătit 2,1 miliarde de euro, adică 9,4%.

Acest lucru s-a bazat pe o creștere de 29,65% a profiturilor comerciale în 2022 în companiile din toate sectoarele.

Cele mai mari zece companii care plătesc impozit pe profit au plătit anul trecut puțin peste 13 miliarde de euro.

Potrivit Fiscului, același grup de zece companii a plătit 7,8 miliarde de euro în 2021, iar în urmă cu cinci ani, în 2018, au plătit puțin peste 4 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, impozitul pe profit pe care l-au plătit s-a mai mult decât triplat în cinci ani.

77.136 de companii au plătit impozit pe profit anul trecut.

63.647 au plătit între 1 și 40.000 de euro. Au existat 171 de companii care au plătit peste 10 milioane de euro.

Utilizând datele din 2021, Fiscul a constatat că au existat 159 de multinaționale străine cu obligații de plată a impozitului pe profit de peste 8 milioane de euro.

Aceste companii au angajat 111.546 de persoane.

Nota de plată s-a ridicat la puțin peste 7,4 miliarde de euro, ceea ce a însemnat un salariu mediu anual de puțin peste 66.000 de euro.

Acestea au plătit 1,85 miliarde de euro sub formă de impozit pe venit, 362 de milioane de euro sub formă de USC și 981 de milioane de euro sub formă de contribuții PRSI combinate ale angajatorului și ale angajatului.

Aceștia au plătit, de asemenea, puțin peste 1 miliard de euro sub formă de TVA.

Luând cuvântul în această seară în fața Comitetului de supraveghere bugetară din Oireachtas, ministrul de finanțe a declarat că în următoarele două săptămâni va fi publicat un document de analiză care va prezenta gândirea guvernului în legătură cu un instrument de economisire pe termen lung pentru veniturile excepționale.

Michael McGrath a declarat că cifrele publicate astăzi de Revenue subliniază nu numai creșterea încasărilor din impozitul pe profit, ci și concentrarea provenienței acestora.

El a spus că ar exista un risc serios pentru finanțele publice dacă guvernul ar folosi aceste încasări potențial temporare pentru a face angajamente permanente de cheltuieli.

“Așa că nu vom face acest lucru”, a spus el.

“Nu spunem că aceste încasări vor dispărea peste noapte. Dar există cu siguranță un risc”.

El a adăugat că această creștere va fi stagnantă în jurul anilor 2024 și 2025, când va intra în vigoare impactul modificărilor fiscale BEPS ale OCDE.

“Dar toate acestea nu fac decât să sublinieze pentru mine importanța de a fi atenți, de a fi precauți cu aceste încasări”, a spus el.

“Credem că ele nu vor dura la nesfârșit”.

El a spus că trebuie stabilită relația exactă dintre fondul de ploaie existent și noul fond, iar o opțiune este de a-l subsuma pe cel existent în cel nou.

De asemenea, dl McGrath a declarat în fața comisiei că fundalul economic va modela și determina bugetul pentru anul viitor.

“Unde ne vom afla la toamnă în contextul inflației, care va fi situația cu războiul din Ucraina, unde ne aflăm în ceea ce privește prețurile energiei, unde ne aflăm în ceea ce privește politica monetară, impactul pe care îl are, presiunile asupra costului vieții în general pentru gospodării, pentru întreprinderi?”, a întrebat el.




🍀 Creditul fiscal de 500 de euro pentru chirie nu este un remediu magic, deoarece unii chiriași nu îl pot accesa

Creditul fiscal a fost prezentat ca fiind “1.000 de euro înapoi în buzunar”. Pentru mulți, nu este posibil.

Nu toți chiriașii culeg roadele creditului fiscal pentru chirie oferit de guvern. Măsura bugetară recentă este adesea citată în dezbaterile privind politica în domeniul locuințelor și apare frecvent pe rețelele de socializare ale partidelor din Coaliție. Creditul fiscal a fost promovat de guvern ca fiind “1.000 de euro înapoi în buzunar”. Pentru unii, pur și simplu nu este cazul.

Chiriașii pot solicita o reducere de 500 de euro pentru chirie – cuplurile evaluate în comun fiind eligibile pentru un credit de 1.000 de euro – din 2022. Primirea creditului depinde de impozitul pe venit al chiriașului pentru anul respectiv.

Liderul Sinn Féin, Mary Lou McDonald, a calificat anterior creditul drept “inadecvat și defectuos”, în timp ce alți TD din opoziție au afirmat că suma este “insuficientă”, având în vedere chiriile ridicate. Deși creditul este “prezentat ca o măsură pentru locuințe”, laburistul TD Duncan Smith a declarat că procedura “complicată” de revendicare nu reușește să aibă un impact asupra unei situații de urgență.

“Majoritatea oamenilor nu au o relație cu Revenue”, a spus el. “Oamenii nu au lățimea de bandă pentru a se angaja cu Revenue în această privință, ei sunt concentrați pe activitățile de zi cu zi”. El a spus că creditul fiscal pentru chirii “nu abordează problema dură” a reducerii chiriilor la niveluri accesibile.

În ciuda asigurărilor, unii chiriași care locuiesc în chirii neînregistrate sunt reticenți în a solicita creditul fiscal – temându-se că va atrage atenția negativă din partea proprietarului.

O chiriașă din Cork a recunoscut că are “emoții să aducă în discuție” problema creditului sau a chiriei neînregistrate cu proprietarul ei, de altfel “drăguț”, în cazul în care ea și colegele ei de apartament își pierd locuința. “Ne este teamă să vorbim despre asta, în caz că o pierdem”, a spus ea. “Nu am un număr de chiriaș înregistrat și plătim chiria direct în contul său bancar. “Am emoții că dacă sun la RTB va ști că noi am fost – și nu putem risca. Nu știu pe cine să întreb – pe cei de la Revenue sau pe cei de la RTB – mi se pare confuză toată treaba.”

Un alt chiriaș a declarat că proprietarul le-a oferit o deducere unică de 500 de euro din chirie, în loc să solicite creditul fiscal prin intermediul Fiscului. Un chiriaș din Dublin a întrebat de ce ar atrage atenția asupra chiriei sale neînregistrate, în condițiile în care are “o chirie bună într-o zonă bună”.

Un purtător de cuvânt al organizației caritabile Threshold a declarat că “înțelege” faptul că unii chiriași cu chirii neînregistrate ar putea fi reticenți în a depune o cerere “de teama unor măsuri punitive din partea proprietarului”.

“Înțelegem că informațiile furnizate către Revenue nu vor fi folosite pentru a urmări proprietarii care nu și-au înregistrat chiriile”.

Un purtător de cuvânt al Fiscului a confirmat că un chiriaș care a luat “toate măsurile rezonabile pentru a obține” numărul de chirie nu va fi împiedicat să depună o cerere. Cu toate acestea, în cazul în care un chiriaș nu este în măsură să furnizeze numărul dacă este întrebat ulterior, “orice credit deja acordat poate fi retras”.

Un purtător de cuvânt al RTB a declarat că Fiscul le-a spus că chiriașii care au luat “toate măsurile rezonabile” pentru a furniza numărul nu vor fi împiedicați să facă o cerere.




🍀 Un bărbat a strigat “Tiocfaidh ár lá” după ce a abuzat de “străini”

Un bărbat a strigat “Tiocfaidh ár lá” către gardieni când aceștia l-au surprins făcând remarci jignitoare la adresa “străinilor”, în timpul unei altercații de stradă în centrul Dublinului.
Darren Barrett (31 de ani) a negat o acuzație de tulburarea ordinii publice, susținând că a fost agresat și că a făcut comentariile “în toiul momentului”.

Judecătorul Treasa Kelly l-a găsit vinovat și l-a amendat cu 200 de euro. Barrett, din The Grove, St Marnock’s Bay, Portmarnock, a pledat nevinovat pentru că a provocat o încălcare a ordinii publice la 1 noiembrie anul trecut. Tribunalul districtual din Dublin a auzit că gardaí au fost chemați pentru prima dată la un raport conform căruia un bărbat amenința și abuza pasagerii de la stația Four Courts Luas.

Li s-a dat o descriere a unui bărbat cu barbă roșcată și au auzit strigăte din direcția Capel Street. Gardaí l-au găsit pe acuzat spunând “f**k foreigners, ar trebui să se întoarcă în țara lor”. Acesta a fost abuziv cu garda, strigând “Tiocfaidh ár lá”. Ca răspuns la avertisment, a repetat: “Tiocfaidh ár lá”. “M-am enervat pentru că am fost agresat și nimeni altcineva nu a fost arestat, eram furios, a fost căldura momentului”, a declarat Barrett în cadrul probei, acceptând că a făcut aceste remarci.

Avocatul lui Barrett a susținut că au existat dovezi de limbaj “dezagreabil sau nepoliticos”, dar nu de comportament susceptibil de a provoca violență, iar acesta nu a atins “pragul” penal.

“Cuvintele sale în climatul actual, în legătură cu străinii… este un limbaj foarte neplăcut”, a declarat judecătorul Kelly. “Nu poate să-și descarce situația pe public și pe gardieni”.



🍀 Companiile energetice recunosc că erorile de facturare vor afecta mii de clienți

Doi dintre cei mai mari furnizori de energie din stat au recunoscut erori de facturare care au afectat mii de clienți.

Aproximativ 11.000 de clienți ai Electric Ireland se confruntă cu facturi șocante, după ce s-a dovedit că, din cauza unei greșeli, nu li s-a mai trimis o factură de luni de zile.

Bord Gáis Energy și-a cerut scuze după ce ieri a luat din greșeală de două ori plățile prin debit direct de la 11.500 dintre clienții săi. Furnizorul s-a chinuit aseară să anuleze una dintre cele două plăți.

Compania de stat Electric Ireland, care are peste 1,1 milioane de clienți, a recunoscut că, din cauza unei “probleme de facturare”, unii dintre clienții săi nu au primit facturile care trebuiau plătite luna trecută.

Această problemă survine într-o perioadă de criză energetică, facturile restante acoperind o perioadă în care consumul de electricitate și gaz a fost foarte ridicat. Acest lucru se datorează faptului că în primele luni ale anului se înregistrează, în general, un consum ridicat de energie în locuințe.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei, Comisia pentru reglementarea serviciilor publice (CRU), a declarat că investighează nerespectarea de către Electric Ireland a angajamentelor privind perioada de facturare convenită. Unii clienți nu au primit o factură timp de patru luni.

Un client a explicat: “Nu am primit nicio factură de la 3 ianuarie și voi fi distrus în luna mai cu o factură dublă.

“O plângere a fost trimisă în 20 martie. Nu a fost înregistrată până la 27 martie și nu a existat niciun răspuns cu privire la ceea ce se întâmplă. Aceasta este o atitudine de școală veche față de clienți.”

Electric Ireland a declarat în comunicat: “Electric Ireland este conștientă de o problemă de facturare care implică o rată de reducere incorectă aplicată unor clienți. “Acest lucru a avut ca rezultat faptul că mai puțin de 1pc dintre clienții noștri de electricitate au avut factura întârziată”.

Aceasta a declarat că lucrează pentru a rezolva problema cât mai repede posibil, iar corecțiile pentru acei clienți afectați vor fi emise sub formă de credit pe facturile lor.

O greșeală în aplicarea noilor reduceri pentru cei care ies din contracte a determinat compania să rețină facturile până când a rectificat erorile.

Clienții afectați au dreptul la o mică rambursare – dar s-ar putea să se trezească cu facturi uriașe întârziate.

“Ne cerem scuze pentru neplăcerile pe care acest lucru le poate cauza și dorim să îi asigurăm pe clienții afectați că îi vom contacta și vom face toate corecturile necesare cât mai repede posibil”, a declarat Electric Ireland.

Aceste erori au apărut în condițiile în care atât Bord Gáis, cât și Electric Ireland, deținută de ESB, au rezistat în mod constant cererilor de reducere a prețurilor pentru consumatorii casnici.

Electric Ireland a anunțat o reducere de până la 15 procente – dar pentru clienții de afaceri.

Costurile cu ridicata ale energiei s-au prăbușit din nou la nivelurile văzute ultima dată înainte de invazia rusă în Ucraina.

Refuzul furnizorilor de energie de a reduce prețurile la consumatorii casnici se întâmplă în ciuda unui sondaj apărut săptămâna aceasta, care arată că prețurile la electricitate în Irlanda sunt cele mai mari din 33 de țări din Europa.

Prețurile la electricitate aici sunt duble față de media UE.