🍀 Un caz infectat cu o tulpină îngrijorătoare, descoperit în Irlanda

Directorul “National Virus Reference Laboratory”, dr. Cillian de Gascun, a declarat că un caz al variantei B1525, care a fost identificat pentru prima dată în decembrie în Marea Britanie și Nigeria, a fost confirmat în Irlanda.

El a spus că motivul pentru care sunt îngrijorați de B1525 este că această variantă posedă modificarea aminoacizilor E484K, care a fost asociată cu un răspuns redus la anticorpii neutralizanți. De asemenea, posedă o ștergere a proteinei spike, care a fost asociată cu o transmisibilitate mai mare.

Acum există 15 cazuri ale variantei identificate pentru prima dată în Africa de Sud confirmate aici, despre care dr. De Gascun a spus că majoritatea sunt legate de călătorii, investigațiile fiind încă în curs de desfășurare.

Când a fost întrebat despre varianta raportată pentru prima dată în California, el a spus că, deși nu a văzut datele publicate sau revizuite, se pare că „posedă câteva mutații care ar fi îngrijorătoare”. El a spus că până acum nu au văzut acele mutații în Irlanda.

Aseară, Departamentul Sănătății a anunțat alte 35 de decese și 613 cazuri noi de Covid-19. Dintre decesele anunțate aseară, 21 au avut loc în februarie, 12 în ianuarie, 1 în noiembrie și un alt deces este în curs de investigare. Intervalul de vârstă a deceselor anunțate este de 53 la 102 ani, iar vârsta medie a fost de 85 de ani.

🍀 Personalul medical nu are opțiunea să aleagă vaccinul Covid preferat spune HSE

Personalul medical nu va putea alege ce vaccin Covid-19 va primi, spune Health Service Executive (HSE).

Sindicatele au fost informate cu privire la decizie după ce și-au exprimat îngrijorările membrilor cu privire la administrarea „vaccinului cel mai puțin eficient”, potrivit The Irish Times.

În urma deciziei Comitetului consultativ național pentru imunizare (NIAC) de a oferi doar vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna persoanelor cu vârsta peste 70 de ani din comunitate, vaccinul AstraZeneca a fost destinat în schimb lucrătorilor din domeniul sănătății.

Decizia NIAC s-a bazat pe o recomandare a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), menționând că există o lipsă de dovezi cu privire la eficacitatea vaccinului AstraZeneca în rândul persoanelor în vârstă.

Sindicatele au transmis, de asemenea, îngrijorările personalului legate de eficacitatea vaccinului în rândul altor grupe de vârstă, raportate a fi de aproximativ 60%, comparativ cu 95% și 94,5% eficacitatea vaccinurilor Pfizer și respectiv Moderna.

În ciuda îngrijorărilor sindicatelor, HSE a confirmat că nu își va revizui decizia.

🍀 VHI crește prețul asigurărilor medicale cu o medie de 3% de la 1 aprilie.

Cu toate acestea, un expert în asigurări avertizează că este posibil ca unii clienți să observe creșteri de până la 7,5%.

Anunțând decizia, VHI a spus că creșterea prețurilor asigurărilor este necesară “pentru a acoperi costurile în creștere ale furnizării de asistență medicală de calitate clienților”.

Vine la doar două luni după ce compania a renunțat la o parte din polițele de asigurări de sănătate din cauza „daunelor mai mici decât cele prevăzute” în 2020.

Dermot Goode, expert în asigurări la Totalhealthcover.ie, a declarat pentru The Hard Shoulder că compania de asigurări privește înainte, pe o perioadă de cel puțin doi ani. El a explicat: „Adevăratul lucru care se întâmplă aici … este că sunt îngrijorați că fluxul actual de revendicări nu reflectă ceea ce se va întâmpla în viitor, când se presupune că ne întoarcem la un fel de normalitate. „Ei consideră că există o mulțime de revendicări amânate … care vor apărea atunci când vor fi vaccinați mai mulți oameni, iar oamenii vor începe [să primească] tratamente și intervenții chirurgicale amânate.

„Lucrul îngrijorător este că Irish Life a crescut prețul în octombrie anul trecut, Laya pe 1 ianuarie, [și] acum VHI pe 1 aprilie.

„Le spun oamenilor că vor fi mai multe astfel de creșteri și oamenii trebuie să se pregătească cu cel puțin 5% în plus dacă vor să rămână pe același plan de asigurare.”


🍀 Garda investighează o campanie care încurajează firmele să se redeschidă, în ciuda restricțiilor actuale.

E-mailuri și pliante au fost trimise către unele afaceri din Tralee, îndemnându-le să se unească și să se redeschidă, în timp ce în Dublin, este planificat un protest anti-blocare pentru acest weekend.

La emisiunea lui Pat Kenny, consilierul Tralee, Mike Sheehy, a spus că multe dintre informațiile utilizate în campanie sunt „total false și neadevărate”.

„Au existat o serie de pliante și, de asemenea, câteva panouri digitale care au fost amplasate în Tralee în ultimele săptămâni”, a spus el. „Ambele au fost observate înainte de Crăciun, de fapt am primit unul dintre pliantele în propria casă de un grup.

„Mai recent, în ultimele zece zile, firmele au fost contractate de către un grup fără nume, nu există nume atașate acestor e-mailuri, îndemnându-le să se deschidă săptămâna viitoare.”

El spune că campania a fost o „încercare sinistră și destul de cinică de a exploata frustrările din interiorul comunității de afaceri și al comunității în ansamblu”.

El a menționat că un loc de muncă din cinci în co Kerry este un rezultat direct al industriei turismului și a recunoscut că există cu siguranță frustrare în sector.

„Pentru a fi sincer cu dvs., din conversațiile directe pe care le-am purtat cu companiile din Tralee, sunt conștienți de faptul că COVID este încă o problemă uriașă și este una cu care trebuie să ne ocupăm cu adevărat”, a spus el.

„Sperăm că ne mișcăm repede. Există lumină la capătul tunelului, dar, din păcate, acest tip de dezinformare nu ajută lucrurile. ”

Una dintre scrisorile livrate caselor și afacerilor în ultimele zile susține că provine de la un „grup de proprietari de afaceri care s-au reunit pentru a organiza o redeschidere a întreprinderilor mici în Tralee”, lunea viitoare.

Acesta etichetează actualele restricții de sănătate publică „nedrepte” și susține că există dovezi că majoritatea cazurilor din Irlanda nu sunt legate de industria serviciilor personale.

De asemenea, susține că în cadrul campaniei de nesupunere în masă, au fost redeschise 50.000 de întreprinderi în Italia și 20.000 în Polonia, prin sfidarea restricțiilor.

În timp ce organizatorii campaniei italiene „#IoApro” (I Open) se așteptau ca 50.000 de afaceri să se redeschidă sub formă de protest luna trecută, rapoartele media italiene sugerează că în cele din urmă au participat mult mai puține. Același lucru se poate spune și despre campania poloneză #OtwieraMY (#WeAreOpening).

Tot în cadrul emisiunii, Ciaran O’Connor, analist de dezinformare la Institutul pentru Dialog Strategic, a declarat că campania profită de absența soluțiilor sau a unui plan de ieșire din Nivelul 5. „Soluțiile pe care le oferă sunt doar pentru obiectivele lor politice”, a spus el. „Acest prospect nu este atribuit nimănui.

„Ei spun că acesta este un grup de proprietari de afaceri, dar nu există nimic care să susțină acest lucru. Aceștia se bazează pe statistici vagi din alte țări pentru a face să pară mai plauzibil și pentru a încerca să atragă cât mai mulți oameni în astfel de acțiuni.

“Dar există pericolul că, dacă proprietarii de afaceri sau oamenii în general acționează așa, oamenii care au început această campanie de dezinformare nu pot fi văzuți nicăieri, nu sunt oameni de afaceri și nu-și asumă responsabilitatea”.

Cllr Sheehy a spus că niciuna dintre afacerile cu care a vorbit în ultimele zile nu are în vedere redeschiderea.

„Aș îndemna oamenii să verifice de două ori și să verifice faptele pentru a se asigura că primiți informațiile din surse de încredere”, a spus el.

🍀 Peste 3.300 de credite ipotecare aprobate în ianuarie, reprezentând o creștere de 2,8% de la an la an

MAI MULT DE 3.300 de credite ipotecare au fost aprobate în Irlanda în ianuarie, conform cifrelor publicate de Federația Bancară și de Plăți din Irlanda (BPFI).

Un total de 3.355 de credite ipotecare au fost aprobate în ianuarie – cumpărătorii pentru prima dată (FTB) au primit 1.709 de credite ipotecare (50,9% din volumul total), iar cumpărătorii care se mută au reprezentat 911 (27,2%).

Numărul creditelor ipotecare aprobate a scăzut cu 16,1% de la o lună la alta, dar a crescut cu 2,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Valoarea creditelor ipotecare a scăzut cu 15,9% de la o lună la alta și a crescut cu 10,7% la un an la altul.

Creditele ipotecare aprobate în ianuarie 2021 au fost evaluate la 823 milioane EURO, din care FTB au reprezentat 409 milioane EURO (49,7%) și cumpărătorii care se mută 271 milioane EURO (32,9%).

„Cele mai recente date despre aprobările ipotecare arată că activitatea de aprobare ipotecară a avut rezultate bune în ianuarie, mai ales atunci când luăm în considerare faptul că restricțiile de nivel 5 au fost în vigoare pe tot parcursul lunii”, a spus Brian Hayes, director executiv al BPFI.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.