🍀  Miniștrii vor să intensifice controalelor asupra persoanelor aflate în carantină după o călătorie

Miniștrii vor examina astăzi modalități cum să intensifice controalele asupra persoanelor aflate în carantină acasă după o călătorie. Cei care nu respectă obligațiile de a rămâne la domiciliul declarat, pot fi amendați. 

Se înțelege că unii miniștri doresc să înăsprească condițiile pentru cei care trebuie să se izoleze după ce au călătorit în străinătate, chiar dacă au venit înapoi cu un test PCR negativ. Aceștia vor controale mai multe și pedepse drastice pentru cei care nu respectă izolarea la domiciliu.

Tánaiste Leo Varadkar a declarat că o carantină instituționalizată obligatorie pentru cei care sosesc în Irlanda fără un rezultat negativ sau din țări cu rate de infectare mari, poate fi introdusă, dacă este aprobată astăzi de subcomitetul Covid al Guvernului.

El a spus că acest lucru ar fi „dificil de introdus și ar putea dura câteva săptămâni până la implementare, dar ne-ar oferi avantajul de a învăța cum să facem acest lucru dacă aceste reguli vor fi extinse și la alte categorii de pasageri.” El a spus că subcomitetul va lua în considerare măsurile „pentru a submina răspândirea virusului” având în vedere că au apărut și alte tulpine.

Tánaiste a spus din punctul de vedere al afacerilor și al locurilor de muncă, „trebuie să reducem infectările, astfel încât să redeschidem economia internă, care este mult mai importantă decât călătoriile în străinătate”. El a subliniat că lanțurile de aprovizionare cu combustibil, medicamente, vaccinuri și alte bunuri trebuie menținute.

Având în vedere că Marea Britanie ia în considerare o formă de carantină hotelieră obligatorie, dl Varadkar a spus că o strategie similară pe cele două insule „ar putea avea un adevărat succes”. El a spus că chiar și carantina hotelieră pentru toate sosirile nu va împiedica introducerea de noi variante ale virusului în Irlanda, fără măsuri identice pe toată insula”.

Purtătorul de cuvânt al ministrului sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că susține controale mai stricte la frontieră și o verificare mai bună și, deși o cerință introdusă recent de a face un test PCR înainte de călătorie ajută, măsura nu este „suficientă și este nevoie de măsuri suplimentare”.

Surse guvernamentale au declarat că vor fi examinate apelurile de urmărire și controalele în persoană la cei care se izolează, alături de sancțiuni precum amenzi și o definiție mai clară a ceea ce înseamnă călătorie esențială. De asemenea, vor fi luate în considerare propunerile de limitare a călătoriilor din țări cu rată de infecție mare, inclusiv interdicții totale sau restricții de vize.

🍀 Statul a plătit anul trecut aproape 315 milioane EURO compensații pentru neglijență medicală

Aproape 315 milioane de euro au fost plătite în despăgubiri pentru soluționarea cererilor de neglijență medicală împreună cu costurile legale asociate anul trecut, potrivit noilor cifre publicate de Departamentul pentru Sănătate.

Peste 245 de milioane de euro au fost plătite de stat pentru cazurile de îngrijire clinică în 2020, cu costuri aferente martorilor și experților, adăugând aproape 70 de milioane de euro la factura totală pentru procesarea unor astfel de cereri.

Cifrele conținute ca răspuns la o întrebare parlamentară a co-liderului social-democrat Catherine Murphy arată că costurile legale pentru reclamanți s-au ridicat la peste 47 de milioane de euro, costurile legale proprii ale statului totalizând aproape 22,7 milioane de euro.

Costul total al tuturor cererilor de despăgubire la 314,8 milioane EURO reprezintă o scădere de 7% față de gestionarea daunelor similare în 2019, care a totalizat 339,6 milioane EURO.

Ultimele cifre furnizate de ministrul sănătății, Stephen Donnelly, arată că Agenția de Stat pentru Reclamații, care gestionează toate cazurile de vătămare corporală în numele organismelor de stat, a plătit pentru neglijență medicală facturi în valoare totală de 245.066.025 EURO în 2020.

Primele cinci cele mai mari plăți individuale s-au ridicat la un total de 77,2 milioane EURO – aproape o treime din toate sumele acordate de agenție în cadrul schemei de despăgubire clinică.

🍀 “Luați vitamina D pentru a vă proteja împotriva Covid-19”, spun experții irlandezi

“Vă rugăm să luați vitamina D pentru a vă proteja împotriva Covid-19 până la vaccinare” – acesta este mesajul unui grup de experți medicali irlandezi.

Experții de la universitățile de top din Irlanda au apelat la guvern pentru a emite orientări actualizate pentru toți adulții irlandezi cu privire la suplimentele de vitamina D care, spun ei, pot reduce semnificativ riscul de infecție, simptome grave și deces din cauza Covid-19.

Cu toate acestea, până în prezent nu au existat acțiuni politice, în ciuda dovezilor care arată beneficiile suplimentării cu vitamina D, spun ei.

Grupul a indicat studii care descriu reduceri semnificative ale deceselor în rândul pacienților vârstnici la domiciliu și reduceri substanțiale ale ratelor de admitere la terapie intensivă în rândul pacienților spitalizați cu Covid-19 după suplimentarea cu vitamina D.

De asemenea, acestea evidențiază dovezile emergente din Andalucia în Spania, unde o inițiativă de sănătate publică pentru a completa toate grupurile vulnerabile, inclusiv cele din casele de îngrijire cu vitamina D, a coincis cu o scădere a ratelor zilnice a deceselor Covid-19 de la 60 pe zi la jumătatea lunii noiembrie la doar trei pe zi până în prima săptămână din ianuarie.

Din păcate, vitamina D lipsește la populația irlandeză la toate categoriile de vârstă și astfel experți, printre care prof. Declan Byrne, director clinic la Spitalul St James și prof. Rose Anne Kenny, investigator principal al TILDA, solicită Departamentului de Sănătate să își mărească actuala campanie de suplimentare cu vitamina D pentru populația adultă generală cu un aport zilnic de 20-25 micrograme.

Printre ceilalți academicieni eminenți implicați în această lucrare se află dr. Dan McCartney, director de programe Nutriție umană și dietetică la TU Dublin și Trinity College. „Pandemia actuală a luat peste 2.700 de vieți în această țară și continuă să pună presiune pe sistemul nostru de îngrijire acută”, spune el. „Împreună cu purtarea măștii, spălarea mâinilor, distanțarea socială și eticheta împotriva tusei, administrarea de suplimente de vitamina D va oferi populației irlandeze un grad de protecție în timp ce se așteaptă vaccinarea.

Acumularea de dovezi care leagă niveluri scăzute de vitamina D și Covid-19 este acum considerabilă. „Finlanda a înregistrat rate scăzute de infecție cu Covid-19 și decese într-o țară care își îmbogățește în mod obligatoriu laptele cu vitamina D din 2003.


🍀 Averile miliardarilor irlandezi au crescut cu 3,28 miliarde de euro în timpul pandemiei

Cei mai bogați 1.000 de oameni de pe planetă și-au recuperat pierderile din Covid-19 în doar nouă luni, în timp ce ar putea dura mai mult de un deceniu pentru ca cei mai săraci din lume să-și revină din impactul economic al pandemiei, a dezvăluit astăzi un nou raport al Oxfam.

Reflectând această tendință de inegalitate globală, primii nouă miliardari din Irlanda și-au văzut averile crescând cu 3,28 miliarde de euro din martie. Doar o zecime din această sumă ar plăti pentru vaccinarea fiecărei persoane din Irlanda!

Între timp, lucrătorii esențiali – cum ar fi îngrijitorii și angajații din supermarketuri și fabrici – au avut grijă de persoanele vulnerabile și au menținut aprovizionarea cu alimente pe tot parcursul pandemiei – destul de des, cu salarii minime sau cu salarii mici.

Raportul Oxfam The Inequality Virus, publicat pentru a coincide cu ziua de deschidere a „Agendei Davos” a Forumului Economic Mondial, subliniază modul în care Covid-19 are potențialul de a crește inegalitatea economică în aproape fiecare țară simultan, prima dată când acest lucru sa întâmplat de când raportul a fost înființat în urmă cu peste un secol.

Un nou sondaj global comandat de Oxfam la 295 de economiști din 79 de țări, inclusiv Irlanda, arată că 87% dintre respondenți, inclusiv Jeffrey Sachs, Jayati Ghosh și Gabriel Zucman, așteaptă o „creștere” sau o „creștere majoră” a inegalității veniturilor în țară ca urmare a pandemiei.

🍀 200.000 de programări anulate pentru pacienții care trebuie să vadă un specialist pentru prima dată 

Peste 200.000 de pacienți noi au pierdut programările la spital anul trecut, deoarece presiunea pandemiei a însemnat că tratamentele elective au fost anulate, arată noi cifre. Îngrijirea a fost anulată pentru 200.291 de persoane care mergeau la prima lor programare în ambulatoriu sau internare.

După cum raportează Irish Examiner, adevărata amploare a problemei este mult mai mare, deoarece pacienții care se așteptau la întâlniri repetate nu au fost cuprinși în datele HSE.

Aceste anulări au un impact asupra listelor de așteptare care cresc. Spitalele irlandeze au anulat procedurile în timpul iernii în trecut, dar este prima dată când anulările semnificative au continuat și în cursul anului.

În luna martie s-au anulat 25.895 de proceduri în ambulatoriu și 13.607 programări de spitalizare. Aceasta înseamnă că 39.502 de persoane au avut planurile medicale modificate în doar o lună.

Cifrele, comunicate de deputatul laburist de Cork East, Seán Sherlock de către HSE, arată impactul tacit al pandemiei. El a spus: “Este îngrijorător să vedem acest număr imens de anulări, în pofida restricțiilor de sănătate publică. Întrebarea este acum care este planul de a ne asigura că aceste programări anulate vor fi reprogramate cât mai curând”.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 18 ianuarie și ea a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.

Cei care se merg din Irlanda în România vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Deocamdată Irlanda nu este pe lista țărilor din care este nevoie și de un test PCR pentru Covid.

Sunt și mici excepții de la obligativitatea carantinei pentru 14 zile – cei care declară la graniță că vor rămâne în România mai puțin de 3 zile și au un test negativ, atunci nu mai trebuie să stea în izolare. Cei care vor să rămână mai mult, trebuie să stea în carantină, iar în a opta zi pot să facă un test PCR, iar dacă acesta este negativ, în a zecea zi pot să scape de măsura carantinei.