🍀 Aproape 800 de persoane au fost amendate pentru încălcarea regulii de călătorie de 5 km

Dintre cei amendați pentru încălcarea limitei de 5 km, 87% erau sub vârsta de 45 de ani

Aproape 800 de persoane au fost amendate în ultimele 10 zile pentru că au călătorit la mai mult de 5 km de casele lor, potrivit Garda Síochána – majoritatea din Dublin și din comitatele învecinate.

Până joi, Garda a emis amenzi pentru 144 de persoane din regiunea metropolitană Dublin, în timp ce 315 amenzi au fost emise în regiunea de est. În sud au fost distribuite 213, comparativ cu doar 99 în nord-vest.

Mai mult de trei sferturi dintre cei amendați erau bărbați, în timp ce 87% aveau vârsta sub 45 de ani. Încă aproximativ 200 de amenzi sunt procesate în prezent de garda.

Aproximativ 300 de amenzi pentru călătorii neesențiale au fost emise doar în weekendul trecut. În acest weekend, publicului i se reamintește să respecte limita de 5 km, inclusiv pentru exerciții fizice.

Fiecare persoană dintr-o mașină găsită în afara limitei legale va fi amendată, avertizează garda, adăugând că va continua o serie de puncte de control și patrule în locurile publice frecvent vizitate pe tot parcursul weekendului.

Alte aproximativ 30 de amenzi au fost emise împotriva persoanelor care au refuzat să poarte masca în locurile publice, 26 dintre acestea au refuzat categoric să poarte masca în timp ce făceau cumpărături în magazine, potrivit datelor oficiale.

Oamenii sunt din nou informați că, în conformitate cu regulile Covid-19, trebuie să poarte o mască în magazine și, dacă refuză, se pot lua măsuri executorii împotriva lor odată ce Garda a fost informată despre o presupusă nerespectare a regulilor.

„Marea majoritate a oamenilor respectă reglementările neesențiale de călătorie”, a spus comisarul adjunct John Twomey, „Cu toate acestea, există încă unii oameni care nu se conformează.”

🍀 Restricțiile de Nivelul 5 rămân în vigoare dar nu există niciun plan de a bloca frontiera – Primul Ministru al Irlandei

Nu va exista o reducere a restricțiilor de nivel 5 la sfârșitul acestei luni, a confirmat Taoiseach Micheál Martin, sugerând că măsurile actuale vor fi în vigoare pentru cel puțin încă patru săptămâni.

Micheál Martin a vorbit ieri cu premierul britanic Boris Johnson și a discutat cele mai recente informații că noua variantă a coronavirusului identificată pentru prima dată în Anglia ar putea fi legată de o rată a mortalității mai mare.

Subcomisia Cabinetului pentru Covid-19 va lua în considerare înasprirea restricțiilor de călătorie atunci când se va întruni luni. O reuniune completă a Guvernului marți va decide dacă se impun măsuri suplimentare.

Anterior, Primul Ministru a spus că nu există planuri de „sigilare a insulei” sau „blocarea frontierei” între nord și sud ca răspuns la cererile de măsuri mai dure pentru a reduce răspândirea virusului. El a spus că Guvernul va lua în considerare planurile de a introduce o carantină obligatorie pentru pasagerii care sosesc în Irlanda și care nu au un test PCR valid care să demonstreze că nu sunt infectați.

Cu toate acestea, domnul Martin a spus că există „complicații” în jurul unei politici mai largi de carantină obligatorie, din cauza relației noastre cu Marea Britanie, granița cu Irlanda de Nord și faptul că suntem integrați în sistemul economic european.

Vorbind pentru RTÉ la Government Buildings, el a spus că se urmărește o „abordare pe două insule”, dar există „o mulțime de probleme legate de implementare”. Dl Martin a spus că au avut loc discuții între miniștrii sănătății și transporturilor și omologii lor din Marea Britanie, dar discuțiile se află într-un stadiu „explorator”.

Alte restricții care sunt luate în considerare în ceea ce privește călătoriile includ perspectiva suspendării vizelor de călătorie pentru anumite țări, despre care Taoiseach a spus că este „în curs de examinare activă”.

“Cu siguranță nu se vorbește în acest moment despre relaxarea sau inversarea restricțiilor la sfârșitul acestei luni și analizăm continuarea acestora până în februarie”, a spus Martin.

„Puteți considera că vom face un bilanț al situației la fiecare patru săptămâni. Având în vedere nivelul ridicat de transmisie comunitară care există încă, nu cred că se poate vorbi de o relaxare semnificativă a restricțiilor în acest moment.”

🍀 Avertizare la nivel național de zăpadă și gheață

Met Éireann a emis o avertizare de zăpadă și gheață pentru întreaga țară începând cu această seară, asta după ce în prezent, este în vigoare o avertizare similară pentru 7 comitate.

Avertismentul Cod Galben va intra în vigoare de la ora 18:00 și va dura până duminică la prânz. Avertizarea meteo vine după un avertisment anterior, care se aplică în prezent pentru Cavan, Monaghan, Donegal, Leitrim, Mayo, Roscommon și Sligo.

Met Éireann avertizează asupra căderilor de grindină, lapoviță și ninsoare cu condiții periculoase de îngheț. Avertismentul pentru cele șapte comitate din nord-est expiră la prânz, dar va fi urmat de avertismentul emis pentru întreaga țară la ora 18:00.

Societatea irlandeză pentru prevenirea cruzimii față de animale (ISPCA) i-a avertizat pe proprietarii de animale să aibă grijă de prietenii lor patrupezi în timpul vremii reci.

„Animalele mai mari, inclusiv caii și animalele de fermă, ar trebui duse înăuntru într-un grajd sau o magazie securizată, astfel încât să fie protejate de zăpadă și condițiile de îngheț”, se arată într-un comunicat.

ISPCA a mai spus că animalele de companie ar trebui ținute în siguranță în interior și au recomandat: „Luați în considerare ducerea câinilor la plimbări mai frecvente, dar mai scurte, astfel încât să petreacă mai puțin timp expuși frigului”

Gavin Gallagher, meteorolog la Met Éireann, a declarat că întreaga țară se îndreaptă spre un „weekend de iarnă”. Zonele din nord-vest pot avea acumulări de până la 3 cm de zăpadă pe pământ înghețat. Gallagher a explicat că nu vor fi ninsori peste tot în toate comitatele afectate, dar vor fi puține căderi de zăpadă, în special în zonele înalte.

El a spus că aerul devine tot mai rece, ceea ce înseamnă că precipitațiile din toată țara se vor transforma din ce în ce mai mult în ninsoare. Există, de asemenea, riscul ca ploaia să înghețe pe suprafețe netratate.

De luni vremea se încălzește.



🍀 Curierii Deliveroo din Dublin au făcut grevă din cauza condițiilor de muncă

Unele restaurante i-au susținut în timp ce curierii se plâng de tarifurile de livrare „reduse drastic”

Curierii Deliveroo din Dublin și-au oprit serviciile temporar vineri seară, în semn de protest față de termenii și condițiile lor de muncă. Sute de curieri ai companiei din întreaga capitală sunt considerați a fi contractori individuali care desfășoară activități independente, mai degrabă decât angajați, ceea ce înseamnă că nu au drepturi precum concediul de odihnă sau concediu medical.

În postările de pe rețelele de socializare, organizatorii protestului – care a început la ora 18:00 și a durat două ore – au declarat că tarifele lor de plată au fost „reduse drastic” luna trecută, ceea ce înseamnă că acum trebuie să stea mai mult pe stradă și „pedaleaza mai mult, dar câștigă mai puțin ”.

Organizatorii protestului au subliniat, de asemenea, „lipsa de securitate” și nivelul de violență experimentat de curieri. Ei au declarat că trei curieri au fost atacați doar în această săptămână.

Restaurantele au publicat și ele mesaje pe rețelele de socializare pentru a arăta solidaritatea cu curierii. Restaurantul coreean Chimac de pe Aungier Street a declarat că nu va primi comenzi prin Deliveroo pe durata grevei.

„Acești bărbați și femei ne-au ajutat pe noi și pe dvs, în ultimele 10 luni de nebunie – lucrează incredibil de mult și de multe ori nu sunt tratați cu respectul pe care îl merită”, a spus restaurantul.

Într-un comunicat, Deliveroo a negat că curierii săi ar fi fost plătiți mai puțin în timpul pandemiei și a insistat că plata curierilor este acum mai mare decât înainte de martie.

Acesta a spus că curierii săi câștigă de obicei peste salariul minim național și a sugerat că în medie câștigă 13 EUR pe oră în timpul orelor de masă, o sumă care exclude bacșișurile suplimentare pe care le pot primi.

De asemenea, a indicat tarifele bazate pe distanță, ceea ce face ca curierii să câștige mai mult pentru livrările pe distanțe medii și lungi.

🍀 Garda avertizează cu privire la o nouă înșelătorie prin mesaje SMS care par a veni de la Revenue

A fost emis un nou avertisment cu privire la o înșelătorie cu mesaje text ce par a fi emise de Revenue. Garda avertizează membrii publicului despre înșelăciunea prin care fraudatorii încearcă să strângă informații personale și bancare.

Garda a distribuit o imagine a unui mesaj text pe care scrie: „Înregistrările noastre arată că sunteți eligibil pentru o plată de 350 din cauza izbucnirii recente a virusului COVID-19.”

Apoi solicită destinatarilor textului să urmeze un link, prin care escrocii încearcă să colecteze informații aparent necesare pentru a intra în posesia ajutorului pandemic.

Un purtător de cuvânt al Garda a scris într-o postare online: „Le reamintim oamenilor despre Smishing (o combinație a cuvintelor SMS (mesaj text) și Phishing) este o înșelătorie în care fraudatorii trimit mesaje text către numere de telefon aleatorii.

„Mesajele text susțin că provin de la o organizație de renume, cum ar fi o bancă, un emitent de carduri sau un furnizor de servicii.”

Dacă sunteți afectat de înșelătorie, contactați imediat banca dvs. Mai multe informații sunt disponibile de pe paginile Revenue și Fraudsmart.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 18 ianuarie și ea a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.

Cei care se merg din Irlanda în România vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Deocamdată Irlanda nu este pe lista țărilor din care este nevoie și de un test PCR pentru Covid.

Sunt și mici excepții de la obligativitatea carantinei pentru 14 zile – cei care declară la graniță că vor rămâne în România mai puțin de 3 zile și au un test negativ, atunci nu mai trebuie să stea în izolare. Cei care vor să rămână mai mult, trebuie să stea în carantină, iar în a opta zi pot să facă un test PCR, iar dacă acesta este negativ, în a zecea zi pot să scape de măsura carantinei.