🍀 Pasagerii care sosesc în Irlanda fără teste PCR valide ar putea intra în carantină obligatorie

Miniștrii vor lua în considerare propunerile de introducere a carantinei obligatorii pentru pasagerii care sosesc în Irlanda și care nu au un test PCR valid care să demonstreze că nu au Covid.

Guvernul se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a introduce restricții mai dure după ce echipa de sănătate publică a statului a afirmat că testele existente înainte de zbor nu sunt suficiente și UE susține interzicerea călătoriilor neesențiale între statele membre.

Cabinetul se va reuni marți și va extinde restricțiile de nivelul 5 până la sfârșitul lunii februarie, cel puțin, deoarece virusul continuă să se răspândească în Irlanda și spitalele continuă să fie supuse unei presiuni severe.

O sursă din Guvern a declarat că „nu se exclude nimic” în legătură cu înăsprirea regulilor privind călătorilor care sosesc în Irlanda. Printre opțiunile analizate se numără reglementările care vor impune ca un pasager fără un test PCR să intre în carantină obligatorie într-o locație desemnată, cum ar fi un hotel, timp de 14 zile sau până când vor putea prezenta un test PCR valid.

Există îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la răspândirea a trei noi variante de Covid-19 prin călătorii, deoarece cifrele arată că mai mult de 3.000 de persoane din Africa de Sud și Brazilia, iar 37.000 din Marea Britanie au venit în Irlanda în ultimele cinci săptămâni până la 11 ianuarie.

„Există multe îngrijorări cu privire la mutațiile virusului din statele membre, oamenii sunt cu adevărat îngrijorați”, a declarat Taoiseach Micheál Martin pentru Irish Times în urma unei conferințe video a liderilor UE.

🍀 NPHET avertizează asupra unui „număr mare” de decese în săptămânile următoare

Numărul de cazuri zilnice de coronavirus este de 10 ori mai mare decât la începutul lunii decembrie și va exista „un număr mare” de decese în următoarele săptămâni, a avertizat joi Echipa Națională de Urgență pentru Sănătate Publică (Nphet).

Alte 51 de decese ale pacienților cu Covid-19 au fost raportate de Nphet în cadrul conferinței de presă joi seara, dintre care 49 au avut loc în ianuarie. Aceste cifre duce la 2.818 numărul total de decese în pandemie. Vârsta medie a celor mai recente decese a fost de 80 de ani, iar intervalul de vârstă a fost de 58-103.

Nphet a raportat, de asemenea, 2.608 de cazuri noi de infectare, numărul total de infectări până acum ajungând la 181.922.

Cu numărul mediu de cazuri zilnice de aproape 10 ori mai mare decât la sfârșitul ultimului blocaj din 1 decembrie, medicul șef dr. Tony Holohan a spus că se fac progrese clare, dar „avem încă o povară mare”.

„Este evident că populația se conformează pentru a reduce contactele și pentru a întrerupe transmiterea ulterioară a bolii”, a spus el. „Cu toate acestea, asistăm la efectele nivelurilor ridicate de transmitere din comunitate în spitale, la internările în terapie intensivă și la decesele raportate”.

Dintre ultimele cazuri, 1.019 au fost în Dublin, 204 în Cork, 135 în Donegal, 132 în Galway și 131 în Kildare, cu restul de 987 cazuri răspândite în toate celelalte comitate. Vârsta medie a celor infectați a fost de 42 de ani, iar 55% au avut sub 45 de ani.

Prof. Philip Nolan, președintele Grupului consultativ irlandez de modelare epidemiologică, a declarat că oamenii au făcut în mod colectiv o „treabă excepțională” în ultimele două săptămâni în reducerea transmiterii bolii.

Majoritatea indicatorilor au scăzut rapid, iar internările în spital începeau să scadă, a spus el. Cu toate acestea, el a spus că incidența în rândul persoanelor în vârstă a rămas „îngrijorător de mare” și a crescut chiar și în rândul persoanelor peste 85 de ani.

🍀 PIB-ul a crescut cu aproximativ 2,5% în 2020 în ciuda pandemiei, spune Banca Centrală

Produsul intern brut din Irlanda a crescut cu aproximativ 2,5% anul trecut, în ciuda unei serii de blocaje naționale Covid-19, pe măsură ce sectorul multinațional puternic a ridicat economia, a prognozat Banca Centrală.

Ultima prognoză a băncii, din octombrie, a fost pentru o contracție anuală de 0,4%. De atunci, datele arată că PIB-ul a înregistrat o creștere anuală de 8% în al treilea trimestru. Datele pentru al patrulea trimestru nu au fost încă publicate.

“În ciuda recesiunii comerțului global, exporturile irlandeze se estimează că au crescut cu peste 4% anul trecut, această rezistență reflectând creșterea puternică a exporturilor de produse farmaceutice, servicii IT și servicii de afaceri”, a declarat Banca Centrală într-un raport economic trimestrial.

„Ca urmare, se estimează că PIB-ul a crescut acum cu 2,5% în 2020”, a spus acesta.

Una din opt persoane din Irlanda este angajată într-o multinațională străină, inclusiv de multe dintre cele mai mari companii de tehnologie și farmaceutice din lume.

Banca Centrală a declarat că PIB-ul urmează să crească cu 3,8% în acest an, o ușoară creștere față de prognoza din octombrie de 3,4%, în parte datorită acordului comercial britanic-UE semnat în decembrie și cheltuielilor suplimentare anunțate în bugetul din octombrie.

Dacă Guvernul este obligat să își prelungească măsurile de izolare Covid-19 în a doua jumătate a anului, PIB-ul va crește cu doar 1,5%, a spus banca.



🍀 Garda investighează „potențialele încălcări” ale Covid Health Act la o înmormântare în Munster

Garda a început o anchetă cu privire la „potențiale încălcări” ale Health Act, la o înmormântare în zona Munster.

Citând reglementările Covid-19, Garda pregătește un dosar pentru Directorul Procuraturii Publice (DPP) în legătură cu potențialele încălcări la o înmormântare care a avut loc într-o zonă rurală.

O sursă a declarat că la înmormântare au fost observate între 150 și 200 de persoane; că un număr considerabil dintre cei prezenți nu purtau mască; și că aproape toți și-au strâns mâinile în semn de salut.

🍀 Stephen Donnelly a spus în Dail care este termenul pentru vaccinarea tuturor persoanelor care doresc

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a dat o dată când toată lumea din Irlanda care dorește să se vaccineze. 

De la lansarea vaccinului Pfizer-BioNTech a început la începutul acestui an, publicul a fost curios când va fi vaccinat.

În prezent, vaccinul este făcut doar categoriile prioritare – deși au existat unele controverse cu privire la cei care nu fac parte din grupurile care primesc vaccinul.

Vorbind în Dail joi, Donnelly a declarat că Irlanda va primi 3,3 milioane de doze de vaccin Oxford-Astra Zeneca atunci când Agenția Europeană pentru Medicamente va aproba utilizarea acestuia. Ministrul a continuat și a spus că Irlanda depune eforturi pentru a primi provizii anticipate de vaccin înainte de autorizarea oficială, pentru că altfel ar însemna că ar primi vaccinul abia la mijlocul lunii februarie.

El a declarat că fiecare persoană care locuiește în Irlanda se va putea vaccina până în septembrie, deoarece vaccinul Oxford Astra Zeneca va schimba total vaccinarea. Vaccinul Oxford Astra Zeneca este mai ușor de depozitat și de utilizat, necesită doar o singură doză și a fost produs pe bază de „fără scopul de a aduce profit”.

Este de așteptat ca Irlanda să primească 200.000 de doze pe lună.

„Nu trebuie să fii cetățean irlandez, vaccinul va fi disponibil pentru oricine este în Irlanda”, a spus Donnelly.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 18 ianuarie și ea a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.

Cei care se merg din Irlanda în România vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Deocamdată Irlanda nu este pe lista țărilor din care este nevoie și de un test PCR pentru Covid.

Sunt și mici excepții de la obligativitatea carantinei pentru 14 zile – cei care declară la graniță că vor rămâne în România mai puțin de 3 zile și au un test negativ, atunci nu mai trebuie să stea în izolare. Cei care vor să rămână mai mult, trebuie să stea în carantină, iar în a opta zi pot să facă un test PCR, iar dacă acesta este negativ, în a zecea zi pot să scape de măsura carantinei.