🍀 Aproape jumătate dintre pasagerii sosiți recent în Irlanda nu au confirmat adresa unde stau

Aproape jumătate din pasagerii care au ajuns în Irlanda în decembrie și la începutul lunii ianuarie, care au fost contactați telefonic pentru a confirma locul de reședință, nu au răspuns sau au refuzat să confirme adresa.

Co-liderul social-democraților, Catherine Murphy, a declarat că cifrele arată un nivel semnificativ de nerespectare a protocoalelor de către persoanele care sosesc în Irlanda și demonstrează că sistemul de împiedicare a importării cazurilor Covid-19 nu a funcționat.

Departamentul Sănătății a confirmat că aproape 140.000 de pasageri care intenționau să ajungă în Irlanda au completat formulare electronice de localizare a pasagerilor în perioada 11 decembrie – 3 ianuarie. Cu toate acestea, din cauza interdicției de călătorie impusă de Marea Britanie pe 21 decembrie, nu toți au ajuns în Irlanda.

Scopul formularelor este de a ști locația persoanei în timp ce se auto-izolează după sosire. Toți cei care sosesc primesc un mesaj text prin care li se cere să-și confirme adresa. Dacă nu răspund, oficialii încep să-i sune. Anterior, un raport arăta că aproximativ unul din cinci pasageri nu răspund la mesajul sms și sunt apoi contactați telefonic.

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, într-un răspuns la o întrebare parlamentară depusă de dna Murphy, a declarat că 51% dintre cei care au primit apeluri telefonice și-au confirmat locul de reședință. Dna Murphy a declarat pentru The Irish Times că aproape jumătate dintre cei contactați nu au confirmat locația lor.

Ea a spus că dovezile anecdotice sugerează că mulți oameni care au venit în Irlanda de Sărbători nu s-au auto-izolat. „Există un nivel ridicat de nerespectare”, a spus dna Murphy care, împreună cu co-liderul partidului său Róisín Shortall, a militat încă din martie anul trecut pentru restricții mai stricte pasagerilor care ajung în Irlanda.

„Este o frustrare uriașă”, a spus deputata de Kildare North. „Acest virus nu vine cu vântul saharian. Vine cu avioane și vine cu oameni. ” Ea a spus că regulile actuale nu au consecințe reale. Avem nevoie de un sistem în care călătorii să nu decidă dacă se vor autoizola sau nu, sau dacă se vor deranja să-și confirme locația sau nu”, a spus ea.

Doamna Murphy a spus că este deschisă sugestiilor medicilor ca pasagerii să se izoleze în hoteluri timp de 14 zile, așa cum se întâmplă în Australia. Cu toate acestea, ea a avertizat că va trebui să se facă cu atenție.

Între timp, Guvernul a declarat că este încrezător că „problemele inițiale” cu noul sistem de dovedire a unui test PCR au fost depășite. Conform noilor reglementări sanitare, pasagerii trebuie să prezinte dovezi ale unui rezultat negativ dintr-un test PCR efectuat în termen de 72 de ore de la călătorie.

Regulamentul prevede că „transportatorul va refuza îmbarcarea” dacă pasagerii nu pot prezenta dovada testului. Cu toate acestea, Garda Síochána a raportat că a investigat aproximativ 80 de cazuri de persoane care au ajuns în Irlanda fără testul PCR în prima săptămână. Acei oameni nu au fost întorși înapoi, le-a fost permis să-și continue călătoria în Irlanda cu precauție. Un dosar a fost întocmit pentru DPP (directorului procuraturii publice) în fiecare caz. Nerespectarea regulilor de prezentare a unui test PCR poate duce la o amendă de 2.500 de euro sau șase luni de închisoare.

🍀 Guvernul renunță la planurile de redeschidere a școlilor speciale

Guvernul a abandonat planurile de reluare a educației speciale în această săptămâna.

Departamentul Educației spune că revenirea planificată pentru joi a fost acum „anulată” după ce profesorii și SNA au respins categoric planurile de redeschidere.

Anterior, Organizația Națională a Profesorilor din Irlanda și Forsa au spus că eforturile de a asigura siguranța medicală a elevilor și personalului din școli au eșuat.

Aceștia au cerut să discute cu Guvernul pentru a obține măsuri de siguranță îmbunătățite, cum ar fi testarea Covid, înainte de a lua în considerare opțiunea de a redeschide școlile.

Într-o declarație comună, Organizația Națională a Profesorilor din Irlanda și Fórsa au declarat că măsurile de a asigura personalul că școlile sunt sigure au eșuat. Aceștia au spus că redeschiderea planificată de joi ar trebui să fie amânată până când discuțiile ulterioare vor putea duce la măsuri de siguranță îmbunătățite, inclusiv testarea Covid.

🍀 Irlanda a vaccinat aproape 2% din populație

Noile cifre arată că 94.000 de persoane au primit o doză de vaccin Covid-19 în Irlanda.

Aproximativ 71.000 de doze au fost administrate lucrătorilor din domeniul sănătății din prima linie și alte 23.000 rezidenților sau personalului din unitățile rezidențiale pe termen lung.

Un total de 140.000 de vaccinuri ar trebui să fie administrate până duminică, în timp ce Annie Lynch prima femeie vaccinată din Irlanda a primit ieri deja a doua doză, începându-se astfel rapelul pentru cei vaccinați cu prima doză.

Vaccinarea în Irlanda se va accelera, deoarece Guvernul a aprobat un fond de 91 de milioane de euro pentru medicii de familie și farmaciștii pentru a vaccina 1,5 milioane de persoane. Vorbind în drum spre ședința de marți a cabinetului, ministrul pentru transporturi, Eamon Ryan, a spus că toți au fost de acord că vaccinarea „nu este suficient de rapidă”.

„Ne descurcăm bine în tabelele cu datele de la nivel mondial, din ce am văzut suntem probabil printre cei mai rapizi din Uniunea Europeană în acest moment, dar trebuie să ne asigurăm că facem treaba cum trebuie”, a spus el.

Cifrele actualizate arată că 1,89 la sută din populația irlandeză a primit acum prima doză de vaccin.

În Irlanda de Nord, au fost administrate 130.000 de vaccinuri prima doză, asta însemnând 7% din populație vaccinată.



🍀 Nivelul traficului din Dublin „cu 60% mai mare decât în primul blocaj”

Volumul traficului în Dublin este acum cu aproape 60% mai mare decât în ​​timpul primului blocaj din martie anul trecut, conform cifrelor Consiliului municipal din Dublin și AA.

Numărul de mașini este acum în jur de 58% din nivelurile pre-Covid, comparativ cu 36% în timpul primului blocaj din martie anul trecut, conform numărului contorizat de consiliului orașului.

Cu toate acestea, numărul de persoane care călătoresc cu autobuzul rămâne „foarte scăzut” la doar 20% din nivelurile normale, ceea ce este aproape la fel ca în primul blocaj. AA spune că este foarte probabil ca oamenii care obișnuiau să ia mijloace de transport în comun acum sau oferă transport lucrătorilor esențiali și asta ar însemna patru drumuri suplimentare.

De asemenea, se accentuează faptul că acum există o limită mai generoasă de 5 km pentru mișcare comparativ cu o limită de 2 km anul trecut. Raportul mai subliniază că există, de asemenea, unele șantiere deschise și că mai multe întreprinderi ar fi putut găsi o modalitate de a rămâne deschise.

Pe unele rute traficul aproape s-a dublat față de martie anul trecut, cu un nivel mai mare cu până la 90% pe M50.

Între timp, Retail Excellence Ireland subliniază, de asemenea, că persoanelor de peste 70 de ani nu li se cere să se izoleze așa cum au fost ultima dată și pot ieși la cumpărături și pentru exerciții fizice.

🍀 Conor McGregor este dat în judecată

Superstarul MMA, Conor McGregor, este dat în judecată într-un proces de vătămare corporală de milioane de euro.

Cazul se referă la un presupus incident pe care reclamantul susține că a avut loc în 2018. Femeia care a depus cererea este o cunoștință a lui McGregor. O altă reclamație separată, care pretinde și ea vătămări corporale, a fost depusă de mama femeii.

Domnul McGregor a negat complet orice acuzație și purtătorul de cuvânt al acestuia a subliniat faptul că o anchetă amplă a Garda „a respins deja categoric acuzațiile”.

După ce a fost contactată, Karen J Kessler de la Evergreen PR a spus: „După o anchetă exhaustivă desfășurată de Garda, care, pe lângă interogarea reclamantului, a inclus și intervievarea a numeroase surse, obținerea declarațiilor martorilor, examinarea filmărilor de la camerele de supraveghere și cooperarea lui Conor McGregor, aceste acuzații au fost respinse categoric. ‘

‘Reclamantul știe că faptele contrazic afirmațiile din acest proces. Domnul McGregor va contesta orice pretenție și este încrezător că justiția va învinge. ”

Cele două femei care au depus plângerile împotriva lui McGregor sunt reprezentate legal de Coleman Legal Partners – o firmă specializată în neglijență medicală și cazuri de vătămare corporală. După ce a fost contactat Dave Coleman a spus: „Chemarile în judecată au fost servite. Nu putem face alte comentarii, deoarece problema se află pe masa instanțelor. ”

Conor McGregor se va lupta cu Dustin Poirier în prima sa luptă UFC din acest an în acest weekend. Sursa extra.ie

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România valabile la 20 ianuarie 2021

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 18 ianuarie și ea a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.

Cei care se merg din Irlanda în România vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Deocamdată Irlanda nu este pe lista țărilor din care este nevoie și de un test PCR pentru Covid.

Sunt și mici excepții de la obligativitatea carantinei pentru 14 zile – cei care declară la graniță că vor rămâne în România mai puțin de 3 zile și au un test negativ, atunci nu mai trebuie să stea în izolare. Cei care vor să rămână mai mult, trebuie să stea în carantină, iar în a opta zi pot să facă un test PCR, iar dacă acesta este negativ, în a zecea zi pot să scape de măsura carantinei.