🍀 Cabinetul are în vedere un fond de 91 milioane de euro pentru medicii de familie și farmaciștii care vor vaccina populația

Medicii de familie și farmaciștii vor fi plătiți cu aproape 91 de milioane de euro pentru a vaccina 1,5 milioane de persoane în cadrul unui plan care urmează să fie discutat astăzi în ședința de Guvern.

Acordul ar acoperi administrarea vaccinului în cabinetele medicilor de familie, în spații mai mari din localități precum sălile de sport sau biserici și în centrele de vaccinare în masă care urmează să fie înființate de HSE.

Noul sistem, dacă este aprobat, va intra în vigoare cât mai curând posibil după ce vaccinul AstraZeneca Covid-19 este aprobat de autoritățile de reglementare ale UE și încep livrările în Irlanda, posibil la sfârșitul lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie.

Conform noii oferte, medicii de familie și farmaciștii ar fi plătiți 25 EURO pentru administrarea fiecărei doze de vaccin în cabinetele lor sau în centrele înființate în localitățile lor. O singură taxă suplimentară de procesare de 10 EURO ar fi plătită per pacient. Pentru un vaccin cu două doze, cum ar fi cel produs de AstraZeneca, taxa totală plătită ar fi de 60 EURO.

Dacă ulterior se aprobă un vaccin cu doză unică, taxa totală plătită medicilor de familie ar fi de 35 EURO.

Medicii care participă la centrele mai mari de vaccinare în masă care urmează să fie înființate de către HSE ar fi plătiți cu 120 EURO pe oră în timp ce farmaciștilor care lucrează în aceste centre vor fi plătiți cu 70 de euro pe oră.

Separat în altă știre, Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, este așteptat să spună marți Cabinetului că o anchetă a Departamentului Sănătății efectuată în noiembrie nu a găsit dovezi care să susțină afirmațiile apărute în presă că studenții de la medicină au fost exploatați în timpul detașării lor în spitale.

Ancheta a constatat, de asemenea, că dezavantajele transformării detașării studenților în posturi de asistent medical în spitale ar depăși avantajele. Cu toate acestea, potrivit revizuirii, ar trebui păstrată o opțiune pentru un astfel de sistem, care a fost introdusă timp de câteva luni în primăvara trecută de către ministrul sănătății de atunci Simon Harris.

🍀 Curg amenzile pentru cei care depășesc limita de 5km

Garda a împrăștiat duminică în Co. Cork un grup de cel puțin 50 de persoane care aparent participau la o competiție de bowling.  Competiția ilegală a fost organizată în aer liber și ar fi avut loc de-a lungul drumurilor din zona Bottlehill din Burnfort, la câțiva kilometri sud de Mallow, în jurul orei 13.30.

Garda din Mallow a ajuns la fața locului și a luat numele și adresele a zeci de persoane. Un purtător de cuvânt al Garda a declarat că au fost emise o serie de amenzi pentru încălcarea restricțiilor de călătorie de 5 km.

Garda intenționează să instaleze mai multe puncte de control Covid-19 pe drumurile lăturalnice din vest Cork, după ce au descoperit că mai mulți oameni care foloseau drumuri lăturalnice și de țară, pentru a vizita plajele și pădurile din zonă.

Sute de oameni au fost amendați de Garda în acest weekend după încălcarea restricțiilor de călătorie. Mulți alții au primit avertismente și au fost trimiși acasă după ce au fost opriți la punctele de control Garda, odată cu accelerarea implementării Legii de Sănătate Publică.

Conform restricțiilor actuale de nivel 5 pentru suprimarea răspândirii Covid-19, oamenii sunt rugați să rămână acasă și pot ieși doar pentru motive esențiale și să facă exerciții fizice într-o rază de cinci kilometri de locul de reședință.

În weekend s-a înregistrat o creștere masivă a numărului de amenzi emise de Garda, numărul total de persoane amendate fiind încă numărat la sediul Garda.

Peste 170 de persoane au fost amendate doar în Co Wicklow, cu cel puțin 100 de amenzi emise sâmbătă și încă 70 de duminică. Aproximativ 400 de șoferi au fost trimiși acasă cu un avertisment.

🍀 Sindicatul profesorilor cere Guvernului să reanalizeze planul de redeschidere a școlilor

Cel mai mare sindicat al profesorilor a cerut Departamentului Educației să „regândească” un plan de reluare a educației pentru elevii cu nevoi speciale la sfârșitul acestei săptămâni.

Învățarea în clasă va începe din nou joi, ca parte a redeschiderii treptate a școlilor.

Cu toate acestea, într-o declarație făcută aseară, Organizația Națională a Profesorilor din Irlanda (INTO) a declarat că un webinar de sănătate publică pentru personalul școlii nu a reușit să abordeze în mod adecvat „problemele grave de siguranță”.

Acesta a spus că profesorii sunt neliniștiți, în timp ce nivelurile de infecție comunitară rămân foarte ridicate și că reluarea joi ar trebui să fie amânată.

Sindicatul a declarat că va continua să se discute cu Departamentul și autoritățile de sănătate publică într-un efort de a conlucra pentru o redeschidere treptată.

„Cu toate acestea, informațiile actualizate și suportul fiabil sunt esențiale ca redeschiderea să fie făcută în siguranță” se menționează în declarație.



🍀 Două spitale din Dublin au făcut vaccinuri anti Covid unor persoane care nu sunt membrii personalului

Două maternități din Dublin au confirmat că au administrat vaccinuri persoanelor care nu fac parte din personal și spun că au existat doze de vaccin care ar fi fost aruncate dacă nu ar fi utilizate în ziua respectivă.

Consiliul de administrație al spitalului Coombe s-a întâlnit aseară după ce maestrul profesor Michael O’Connell și-a cerut scuze pentru vaccinarea a 16 membri ai familiei angajaților din spital.

Coombe a spus că vaccinarea respectivă a avut loc vineri,pe 8 ianuarie, o zi în care s-au administrat peste 1.100 de vaccinuri în spital. Se spune că cele 16 doze au rămas după ce tuturor lucrătorilor din domeniul sănătății li s-a oferit vaccinul și acestea ar fi fost aruncate dacă nu ar fi administrate.

Spitalul spune că portarii, agenții de curățenie și personalul din bucătărie au contact cu pacienții și sunt incluși ca fiind lucrători medicali de primă linie.

Directorul spitalului Maestrul Michael O’Connel, spune că regretă profund faptul că membrii familiei au fost vaccinați.

Și în Spitalul Rotunda au fost făcute vaccinuri unor persoane care nu au legătură cu sistemul medical.

Spitalul Rotunda a răspuns la întrebările venite din mass-media printr-o declarație care prezintă modul în care 37 de membri care nu fac parte din personalul spitalului, au primit ceea ce descrie ca fiind resturi de vaccin lăsat în flacoane la 6 ianuarie.

La fel ca și la Spitalul Coombe, se spune că acestea ar fi fost aruncate dacă nu ar fi făcute în ziua respectivă. Se spune că cele 37 de persoane erau membrii ai comunității locale, inclusiv medicii de familie și alte grupuri vulnerabile.

Nu a confirmat sau a negat rapoartele potrivit cărora doi dintre cei vaccinați erau membri ai familiilor unor persoane care fac parte din angajații spitalului, dar spune că spitalul consideră că tot ce a făcut, a făcut corect.

HSE a emis orientări cu privire la modul în care trebuie administrate vaccinurile și ce ar trebui să facă în cazul în care vaccinul rămâne neutilizat atunci când toți lucrătorii medicali disponibili au fost vaccinați.

Liniile directoare prevăd: „În cazul în care lucrătorii din domeniul asistenței medicale prioritare nu sunt disponibili pentru a primi vaccinul, se precizează că centrele ar trebui să stabilească liste de așteptare cu lucrătorii din domeniul medical din prima linie …

Între timp, consilierul clinic național și liderul grupului de spitale acute din cadrul HSE a declarat că, în ceea ce privește vaccinul rămas, planificatorii sunt sfătuiți să aibă în permanență o listă de 120 de lucrători medicali în așteptare, astfel încât acele doze rămasă să fie folosită la persoanele din această listă.

Adresându-se în timpul unei conferințe a NPHET, dr. Vida Hamilton a spus că protocolul a fost emis marți săptămâna trecută. Ea a spus că protocolul nu era în vigoare la momentul incidentelor din spitalele Coombe și Rotunda. Ea a spus că protocolul a apărut ulterior din concluziile trase din prima săptămână a programului de vaccinare.

🍀 Sacii de gunoi vor fi desființați: Consiliul va refuza să colecteze gunoiul pus în sacii de plastic și oferă recompensă

Consiliul municipal caută idei pentru înlocuirea sacilor de gunoi de pe străzi. O interdicție de folosire a sacului de gunoi este în discuție pentru miile de case din Dublin care nu pot folosi tomberoane.

Consiliul municipal din Dublin vrea să scape străzile orașului de sacii de gunoi. Cu toate acestea, nu știe cu ce ar trebui să le înlocuiască și oferă o recompensă de 50.000 EURO celui care vine cu o soluție practică.

Legislația care impune utilizarea tomberoanelor în loc de sacii de gunoi a intrat în vigoare încă 2016, însă locuitorii a peste 1.000 de străzi din Dublin au fost scutiți de noile reguli, deoarece casele lor nu sunt potrivite pentru tomberoane.

Străzile din centrul orașului sau zonele adiacente, cum ar fi Stoneybatter și Ringsend, cu case fără grădini în față și fără acces direct în spate, au fost afectate în cea mai mare parte. Locatarii acestora au primit o scutire de la reguli după ce au susținut că vor trebui să păstreze tomberoanele în case sau să le tragă prin casă ca să ajungă în curtea din spate. Scutirea s-a aplicat și afacerilor fără facilități de depozitare a deșeurilor.

Cu toate acestea, consiliul a adoptat noi reglementări, care îi vor permite să interzică utilizarea sacilor de gunoi și să solicite locatarilor să folosească „containere pentru deșeuri adecvate reutilizării”.

Sacii de plastic sunt frecvent rupți de pescăruși și vulpi și, în general, sunt inestetice pe străzile orașului, a spus consiliul.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România valabile la 19 ianuarie 2021

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România. La emiterea listei incidența de infectare la 14 zile pentru Irlanda este listată ca fiind de 455.6 de cazuri la 100000 de locuitori.

Cei care se merg din Irlanda în România vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Deocamdată Irlanda nu este pe lista țărilor din care este nevoie și de un test covid.

Sunt și mici excepții de la obligativitatea carantinei pentru 14 zile – cei care declară la graniță că vor rămâne în România mai puțin de 3 zile și au un test negativ, atunci nu mai trebuie să stea în izolare. Cei care vor să rămână mai mult, trebuie să stea în carantină, iar în a opta zi pot să facă un test PCR, iar dacă acesta este negativ, în a zecea zi pot să scape de măsura carantinei.