Călătorie Irlanda

🍀 Nici o modificare “oficială” a ordinii vaccinării pentru a oferi prioritate tinerilor – Guvernul

Nu s-a făcut nicio modificare „oficială” cu privire la lista de priorități a vaccinării pentru a accelera vaccinarea persoanelor mai tinere.

Anunțul Guvernului vine după ce Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că se ia în considerare modificarea listei de priorități a vaccinării pentru a permite inocularea persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani înaintea celor cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani.

În urma comentariilor dlui Donnelly, un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat: „Nu există nicio modificare a politicii oficiale a Guvernului privind lista de priorități a vaccinării pentru a se concentra asupra persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani”.

Vaccinarea grupului de vârstă mai tânăr a fost ridicată ca o opțiune pentru a ajuta la oprirea transmiterii Covid-19, potrivit domnului Donnelly.

Alte patru decese și 420 de cazuri de Covid-19 au fost confirmate sâmbătă în Irlanda.

Dintre noile cazuri, 74% au vârsta sub 45 de ani, iar vârsta medie este de 32 de ani.

Unii oficiali guvernamentali se tem de o creștere a cazurilor în rândul tinerilor odată ce societatea începe să se redeschidă, deoarece este mai probabil ca cei sub 30 de ani să socializeze mai mult în număr mai mare decât cei mai în vârstă.

“Am cerut departamentului să evalueze posibilitatea vaccinării celor mai tineri, pe baza reducerii transmisiei generale cât mai repede posibil”, a declarat Donnelly pentru The Irish Times.

Răspunzând sâmbătă la comentariile dlui Donnelly, directorul executiv al HSE, Paul Reid, a declarat că nu este conștient de vreo propunere de modificare a listei de priorități de vaccinare. “De lunea viitoare vom începe să administrăm vaccinul la vârstele de 65 până la 69 de ani”

El a spus că, în cazul în care Guvernul ar schimba abordarea, HSE își va schimba planurile în consecință, dar a adăugat că „toate sfaturile medicale și științifice … sunt ca vaccinurile să se administreze în funcție de vârstă”.

El a subliniat că serviciul de sănătate continuă să lucreze la lista care se concentrează pe grupuri mai în vârstă și grupuri vulnerabile din punct de vedere medical.

„De luni vom începe administrarea vaccinului la vârstele de 65 până la 69 de ani”, a declarat Reid pentru RTÉ News.

🍀 Cei vaccinați sunt oficial scutiți de la carantina hotelieră obligatorie

Persoanele complet vaccinate sunt acum scutite de sistemul obligatoriu de carantină hotelieră a Irlandei, după ce noi norme au intrat ieri în vigoare.

Într-o serie de tweet-uri postate sâmbătă seara, Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că reglementările care prevăd scutirea au fost semnate și scutirea va intra în vigoare imediat.

Drept urmare, oricine ajunge dintr-un stat de pe listă, cu dovada vaccinării complete cu un vaccin de la Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau Janssen, împreună cu un test PCR negativ, nu va mai trebui acum să intre în carantină la hotel și, în schimb, poate face carantină acasă.

O scutire suplimentară permite familiilor cu un nou-născut care călătoresc acasă dintr-un stat desemnat să fie scutite de carantină hotelieră obligatorie la întoarcere, dacă au un test PCR negativ.

Măsura de a scuti persoanele complet vaccinate și de a le permite să fie pusă în carantină acasă urmează criticilor susținute față de sistemul irlandez obligatoriu de carantină hotelieră de către Comisia Europeană, ambasadele țărilor UE și industria aeriană și de călătorii.

Se înțelege, în special, că miniștrii Fine Gael au depus eforturi pentru a permite persoanelor complet vaccinate să fie scutite de carantina hotelieră obligatorie.

Se consideră că oficialii din cadrul Departamentului Sănătății au rezistat și au ridicat întrebări cu privire la modul în care acești pasageri ar dovedi că au fost vaccinați, într-un moment în care sistemul UE al unui permis verde sau permis de călătorie este încă în curs de examinare.

Nu există încă un certificat recunoscut universal pentru vaccinare, nici la nivelul Uniunii Europene, nici la nivel global, deși surse guvernamentale au indicat că vor fi acceptate certificate acordate la nivel local din alte țări.

🍀 Sunt șanse mari ca restricțiile călătoriilor dintre comitate să fie ridicate din iunie

Există o încredere tot mai mare în guvern că restricțiile privind călătoriile interjudețene ar putea fi ridicate la un moment dat în iunie.

Se așteaptă ca Guvernul să stabilească un plan concret peste o săptămână pentru redeschiderea în continuare a societății și a economiei pe parcursul lunilor mai, iunie și iulie.

Taoiseach a dat de înțeles deja că hotelurile și pensiunile urmează să fie redeschise în iunie, dacă se va continua progresul în reducerea cazurilor de Covid-19.

Miniștrii cred acum că acest lucru ar putea permite oamenilor să călătorească în afara comitatelor lor fără limite din iunie. Mai multe surse guvernamentale cred că este posibil să se întâmple cel mai probabil de la mijlocul lunii iunie, dacă se menține progresul în scăderea numărului de cazuri.

Ce se întâmplă în Irlanda de Nord este de așteptat să fie un factor în decizia finală cu privire la orice ridicare a restricțiilor de călătorie interjudețene.

24 mai a fost stabilită ca dată indicativă pentru deschiderea tuturor cazărilor turistice în Irlanda de Nord. Surse guvernamentale din Irlanda consideră că, dacă această dată-țintă va fi atinsă în Nord, ar deveni din ce în ce mai dificil să păstreze ospitalitatea închisă și să păstreze restricțiile de călătorie aici în luna iunie.

În ultima săptămână din aprilie, guvernul este așteptat să semneze planurile de a începe redeschiderea eșalonată a magazinelor neesențiale în luna mai, începând întâi cu serviciile de clic și colectare.

Saloanele și frizeriile sunt, de asemenea, pe cale să se redeschidă în luna mai.


🍀 Irlanda figurează printre primele zece țări din lume pentru consumul de alcool

Un nou studiu a constatat că Irlanda este a noua țară din lume în ceea ce privește consumul de alcool, menționând că mulți dintre irlandezi o fac într-un mod care „este riscant pentru sănătatea lor”.

Studiul, condus de Health Research Board (HRB), a constatat că o persoană irlandeză cu vârsta peste 15 ani a consumat în medie 10,8 litri de alcool pur în 2019.

10,8 litri echivalează cu 40 de sticle de vodcă, 113 sticle de vin sau 436 de sticle de bere.

Raportul a constatat, de asemenea, că 52,3% dintre consumatorii irlandezi de alcool ar fi clasificați drept „băutori periculoși”, doi din cinci consumatori raportând lunar o sesiune de băut excesivă.

Consumul de alcool pe cap de locuitor al Irlandei s-a clasat pe locul nouă în lume. Irlanda e în spatele Ungariei, Rusiei, Letoniei, Luxemburgului, Cehiei, Franței și Austriei, Lituania fiind pe primul loc.

Raportul a adăugat că majoritatea băutorilor irlandezi „consumă alcool într-un mod riscant pentru sănătatea lor”.

S-a constatat că tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au fost aproape de două ori mai susceptibili de a fi clasificați ca băutori periculoși, comparativ cu cei din grupul de peste 65 de ani.

În fiecare grupă de vârstă, consumul de alcool periculos a fost mai frecvent în rândul bărbaților.

La întrebare, majoritatea (49,9%) dintre consumatorii de băutori irlandezi s-au clasificat ca „Băutori ușori”, în timp ce doar 1% s-au clasificat ca „Băutori grei”.

În timp ce consumul de alcool a scăzut în general cu 6,5% în 2020 – din cauza pandemiei – consumul de vin a crescut în mod semnificativ cu 12%, în timp ce consumul de bere a scăzut cu 17%.

La anchetarea tinerilor, HRB a descoperit că 82% dintre copiii de școală consumaseră prima băutură alcoolică până la vârsta de 17 ani.

În timp ce 5,2% dintre tinerii de 13 ani au raportat că au „fost beți” în timpul vieții, 62% dintre tinerii de 17 ani au raportat același lucru.

35% dintre tinerii de sub 16 ani au spus că au procurat alcool de la părinți, în timp ce 19% au cumpărat-o din pub-uri, baruri sau discoteci, iar 14% din supermarketuri și off-licence.

🍀 O mamă a doi copii a murit după ce a fost înjunghiată în nordul Dublinului

O anchetă a început după ce o tânără femeie a fost înjunghiată mortal în casa ei din nordul Dublinului sâmbătă.

Jennifer Poole (de 24 de ani), mama unei fetițe de 7 ani și a unui băiat de 4 ani, a fost tratată de paramedici într-un apartament de pe Melville Drive, Finglas, și apoi a fost dusă la spitalul Connolly Blanchardstown, unde a fost declarat decesul.

Garda crede că unul dintre copiii ei se afla în apartament când mama lor a fost înjunghiată de mai multe ori.

Proprietatea în care femeia a fost înjunghiată se află într-un complex privat de case și apartamente duplex. Victima locuia împreună cu cei doi copii mici ai săi într-un apartament de la primul etaj.

Nu a fost clar imediat ce sau cine a alertat Garda ieri la aproximativ ora 14:00, dar unii oameni din complex cred că vecinii care locuiau în apropierea victimei au auzit o ceartă din apartamentul ei și au sunat la 999.

Când Garda a ajuns la fața locului, un bărbat cunoscut victimei se afla în apartament. Acest bărbat a sărit de pe balconul de la primul etaj pe locul unde era parcată mașina. Cu toate acestea, el a fost reținut și arestat.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, este audiat la Finglas Garda Station în temeiul secțiunii 4 din Legea privind justiția penală din 1984.

Într-un comunicat, Garda a declarat că scena a fost izolată și urmează să fie efectuată o examinare tehnică de către Biroul Tehnic al Garda.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro