🍀 UE își exprimă îngrijorarea cu privire la carantina hotelieră obligatorie

Guvernul a declarat că a oferit claritate Comisiei Europene aseară cu privire la preocupările ridicate în legătură cu sistemul obligatoriu de carantină hotelieră.

Comisia a trimis Guvernului Irlandei o listă de întrebări aseară în numele cetățenilor UE îngrijorați. Lista se referă la întrebări cu privire la libertatea de circulație în UE, modul în care sistemul de carantină ar putea să le încalce drepturile și criteriile utilizate pentru a stabili țările desemnate.

Călătorii din cinci state membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Franța, Luxemburg și Italia, trebuie să intre în carantină într-un hotel atunci când ajung în Irlanda.

Într-o declarație adresată RTÉ News, Comisia Europeană a declarat: „Înțelegem că Irlanda solicită călătorilor care provin dintr-o țară „desemnată”, indiferent de naționalitate, să facă o carantină hotelieră obligatorie.

„Comisia analizează aceste măsuri, deoarece există unele îngrijorări legate de principiile generale ale drepturilor în UE, în special proporționalitatea și nediscriminarea.

„Deși cerințele de carantină și testare sunt o competență națională, totuși, atunci când afectează drepturile cetățenilor la libera circulație, astfel de măsuri trebuie să respecte principiile generale ale legislației UE.”

Guvernul insistă să mențină comisia și statele membre UE informate în prealabil cu privire la adăugarea de țări pe lista de categoria 2. Acesta a spus că informațiile referitoare la criteriile utilizate pentru selectarea acestor țări au fost, de asemenea, trimise comisiei în aseară.

Surse guvernamentale au declarat că problema nu a fost discutată în apelurile telefonice între Taoiseach Micheál Martin și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, săptămâna aceasta.

Pe 8 aprilie, comisia a declarat că planurile de carantină ale guvernului par să fie în concordanță cu recomandările aprobate de miniștrii sănătății UE la 1 februarie, care au introdus unele restricții privind libera circulație.

Comisia a declarat că noile restricții se referă la problema emergentă a noilor variante Covid-19 și la noua categorie roșu închis introdusă de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), indicând țările în care virusul circula la niveluri foarte ridicate.

Călătorilor din zonele roșu închis ar trebui să li se solicite să facă un test Covid-19 înainte de plecare și apoi să intre în carantină sau auto-izolare după sosire, a spus comisia la acel moment. De asemenea, a declarat la 8 aprilie că carantina hotelieră obligatorie nu contravine noilor recomandări.

Se înțelege că comisia a luat cunoștință de această problemă atunci când a fost notificată săptămâna trecută de Departamentul Sănătății cu privire la planurile de carantină hotelieră.

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a apărat sistemul obligatoriu de carantină hotelieră și a spus că este încrezător că respectă legislația irlandeză și a UE. El a spus că Guvernul va ține sub control situația.

Italienii se simt „discriminați” de lista de carantină hotelieră

Ieri, ambasadorul italian în Irlanda a declarat că decizia de a pune Italia pe lista obligatorie de carantină hotelieră este „discriminatorie” și „excesivă”. Într-un mesaj video, Paulo Serpi a declarat că această mișcare va aduce un prejudiciu grav comunității italiene din Irlanda.

Domnul Serpi a spus că a scris ministrului Sănătății, Stephen Donnelly, solicitând revocarea măsurii.

🍀 Persoanele complet vaccinate nu vor mai trebui să intre în carantină hotelieră

Departamentul Sănătății a confirmat că persoanele care sunt complet vaccinate împotriva Covid-19 nu vor mai trebui în curând să intre în carantină hotelieră obligatorie la sosirea dintr-o țară de pe lista statelor desemnate de guvern.

Într-o declarație făcută aseară, Departamentul a confirmat, de asemenea, că actuala capacitate a hotelurilor destinate pentru carantină va crește începând cu 17 aprilie, în urma unui acord cu furnizorul, Tifco Hotel Group.

De sâmbătă, Tifco a convenit să mărească capacitatea cu 305 camere, cu două zile mai devreme decât convenit, aducând numărul total de camere disponibile la 959. Până pe 23 aprilie, capacitatea va crește la 1.189 camere și apoi la 1.607 până pe 26 aprilie.

Departamentul a confirmat, de asemenea, că portalul de rezervare online pentru locurile de carantină hotelieră se va redeschide.

Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a salutat vestea, spunând că carantina hotelieră obligatorie “este o măsură foarte importantă de sănătate publică și ne asigură că vom continua să avem cele mai puternice măsuri de biosecuritate la frontieră din Europa”.

„Sistemul nostru de carantină hotelieră obligatorie funcționează așa cum este destinat, să protejeze țara de importul Covid-19, în special de tulpinele periculoase.

“Până în prezent, 18 persoane aflate în carantină hotelieră obligatorie au fost testate pozitiv pentru Covid-19, dintre care patru implică variante probabile de îngrijorare. Sunt foarte recunoscător celor care au intrat în carantină obligatorie și că și-au jucat rolul pentru a opri răspândirea acestei boli. “, A adăugat dl Donnelly.

În ceea ce privește decizia de a acorda în curând persoanelor complet vaccinate o scutire de carantină hotelieră, ministrul a spus: „Hotărârea Guvernului săptămâna trecută a fost efectuarea unei revizuiri rapide. Am primit acum sfaturi de la medicul șef interimar, pe care le-am acceptat .

“Reglementări legale vor fi elaborate pentru a scuti persoanele complet vaccinate de carantina hotelieră obligatorie și a le permite o facă la domiciliu. Aceste reglementări vor fi elaborate și semnate în următoarele zile”.

🍀 Patru centre de testare Covid-19 deschise în Dublin și Tipperary

HSE a confirmat că patru centre suplimentare de testare Covid-19 se vor deschide în Dublin și Tipperary la sfârșitul acestei săptămâni.

Centrele sunt înființate ca parte a testării îmbunătățite a HSE pentru comunitățile locale și vor fi situate în Coolock, Liberties și Tallaght în Dublin și Cahir în Co Tipperary, fără a fi necesare programări.

Centrul Coolock din Parnells GAA Club va începe testarea vineri, în timp ce centrul Liberties din Centrul Sportiv Comunitar St Catherine și centrul Tallaght din Stadionul Tallaght vor începe testarea sâmbătă și respectiv duminică.

Testarea la Centrul de îngrijire primară Cahir va începe, de asemenea, sâmbătă și poate fi accesată de oricine locuiește la mai puțin de 15 km de oraș.

Centrele de testare confirmate HSE din Crumlin, Ballyfermot și Waterford City vor rămâne deschise până vineri seara, pe lângă centrele de testare statice care au fost înființate în Mullingar, Co Westmeath și Dunmanway, Co Cork.

Un centru de testare din Mulhaddart din Dublin va continua, de asemenea, testarea pentru încă cinci zile, între orele 11:00 și 19:00, până pe 21 aprilie.

HSE amintește publicului că utilizarea serviciului de testare Covid-19 este gratuită și este disponibilă celor care au peste 16 ani, nu prezintă simptome ale virusului și nu au fost testați pozitiv pentru Covid-19 în ultimele șase luni.

Oricine dorește să beneficieze de acest serviciu trebuie să aducă un act de identitate cu fotografie și să furnizeze un număr de telefon mobil pentru a putea fi contactat cu rezultatele testelor.

Informații actualizate despre toate centrele HSE walk-in Covid-19 pot fi găsite pe site-ul HSE.

🍀 Irlanda urmează să introducă legislația privind infracțiunile motivate de ură

Irlanda urmează să legisleze împotriva infracțiunilor motivate de ură pentru prima dată, Ministrul Justiției propunând o serie de noi infracțiuni. Adoptarea legilor ar însemna sentințe mai dure dacă o infracțiune este considerată a fi motivată de prejudecăți împotriva anumitor persoane.

Acest lucru s-ar aplica crimelor împotriva cuiva pe baza rasei, culorii, naționalității, religiei și originii etnice, inclusiv etniei roma sau travellers. Infracțiunile comise din cauza orientării sexuale, sexului sau dizabilității cuiva ar intra, de asemenea, sub incidența noilor legi.

Acestea ar duce la condamnări mai dure – de exemplu, agresiunea care cauzează prejudicii duce la maximum cinci ani de închisoare. Atacurile cauzatoare de vătămări grave motivate de ură ar însemna o pedeapsă de maximum șapte ani de închisoare.

Infracțiuni cum ar fi constrângerea, hărțuirea, prejudiciul penal și amenințarea cu uciderea sau rănirea gravă a unei persoane ar intra, de asemenea, sub incidența acestor infracțiuni agregate dacă se consideră că au fost efectuate din cauza prejudecăților.

Dacă un juriu constată că a fost comisă o infracțiune, dar nu este o infracțiune de ură, atunci se poate da sentința inferioară.

Schema generală a proiectului de lege privind justiția penală (infracțiune de ură) prevede, de asemenea, modificări ale legilor privind incitarea la ură și o creștere a pedepsei maxime de la doi la cinci ani pentru acea infracțiune.

Dacă ar fi adoptată, aceasta ar fi prima dată când Irlanda va legifera pentru infracțiuni de ură, ministrul Helen McEntee sperând că legile vor fi adoptate anul viitor.


 

🍀 Leo Varadkar spune că se așteaptă ca restaurantele ar putea fi deschise la interior și în aer liber pentru lunile de vară

Tánaiste Leo Varadkar a spus că este „din ce în ce mai încrezător” că atât restaurantele la interior, cât și cele care servesc la exterior vor fi redeschise în această vară.

Vorbind joi după-amiază cu Louise Burne de la Irish Daily Mail, dl Varadkar a spus că la sfârșitul lunii aprilie guvernul va fi în măsură să decidă cu privire la redeschiderea industriei ospitaliere.

Sectorul ospitalității încă nu s-a redeschis anul acesta, după ce s-a închis în vacanța de Crăciun după scurta redeschidere din decembrie.

Notând că restaurantele în aer liber sunt „mult mai sigure” decât servitul mesei la interior, liderul Fine Gael și-a împărtășit optimismul că ambele forme se vor redeschide în iunie sau iulie.

Tánaiste a spus: „Ne-am aștepta să fim în măsură, la sfârșitul lunii aprilie, să oferim indicații cu privire la modul în care ospitalitatea ar putea redeschide în cursul lunilor iunie sau iulie.

„Nu avem încă detalii suficiente despre asta … Este din ce în ce mai evident că servitul mesei în aer liber este mult mai sigur decât cel la interior, dar sperăm să ajungem în punctul în care ambele forme vor fi posibile. Sunt din ce în ce mai încrezător că ambele vor fi posibile pe parcursul verii, dar nici nu vreau să ridic așteptările și să dau o falsă speranță.

„Într-adevăr va fi sfârșitul lunii aprilie înainte să fim în măsură să luăm o decizie.”

Vorbind joi dimineață la RTE Radio One, Leo Varadkar a spus că Irlanda s-ar putea aștepta la redeschiderea serviciilor personale și a comerțului cu amănuntul în curând.

Referindu-se la reducerea viitoare a restricțiilor, dl Varadkar a spus: „Deci, ceea ce vom face în aproximativ două săptămâni, la sfârșitul lunii aprilie, este să ne așezăm și să dezvoltăm planul pentru luna mai. Și ceea ce planificăm sunt mai multe activități în aer liber, o redeschidere treptată a magazinelor și a serviciilor personale. ”

Când a fost întrebat dacă aceste servicii personale includ frizeriile și saloanele de coafură, Leo Varadkar a dat speranțe spunând: „Nu spun pe 4 mai, pentru că este foarte puțin probabil, dar pe parcursul lunii mai va exista o redeschidere treptată a serviciilor personale, inclusiv saloanele de coafură și frizerie.’

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro