🍀 Garda primește puterea de a cere parolele telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice

Noi puteri Garda pentru a permite accesul la telefoane mobile și alte dispozitive

O persoană care refuză să predea o parola unui telefon mobil sau al unui alt dispozitiv către Garda va comite o infracțiune și ar putea primi până la cinci ani de închisoare și o amendă de până la 30.000 de euro conform noii legislații.

Legislația este modificată pe măsură ce mai multe infracțiuni au migrat online, unde se comit pe telefoane, computere și alte dispozitive protejate prin conectări personale.

Surse din Garda au declarat pentru The Irish Times că pandemia a accelerat comiterea unui număr mare de infracțiuni, inclusiv infracțiuni minore, cum ar fi tranzacțiile cu droguri de valoare redusă, prin aplicațiile de mesagerie, deoarece contactul în persoană a fost restricționat.

Ei cred că tendința va rămâne mult timp după pandemie și că noua putere este vitală pentru a consolida căutările Garda pentru a include accesul la telefoanele mobile și alte dispozitive.

Surse de securitate au declarat că persoana care refuză să-și predea parola ar trebui să fie suspectată de o infracțiune și că încearcă să obstrucționeze investigarea acelei infracțiuni asta înainte de a fi condamnată pentru refuzul de a da parola.

Noul proiect de lege va crea noua infracțiune specifică de refuz de divulgare a parolei și cele mai grave cazuri ar fi judecate în rechizitoriu, în fața unui judecător și a unui juriu, unde s-ar aplica cele mai severe sancțiuni.

Cu toate acestea, chiar și în cazuri mai puțin grave în care nu au fost furnizate parolele, o persoană ar putea fi urmărită penal, cu o condamnare care ar presupune o sancțiune de până la 12 luni închisoare și o amendă de până la 5.000 euro.

Schema generală a proiectului de lege Garda Síochána (Powers), care a fost publicat luni de ministrul justiției Heather Humphreys, va obliga, de asemenea, pentru prima dată pe Garda să facă o înregistrare scrisă în fiecare caz, atunci când opresc și percheziționează o persoană.

Conform noului proiect de lege, Garda va avea, de asemenea, puterea de a aresta și reține o persoană până când numele și alte detalii ale identității pe care le-a furnizat vor fi verificate ca fiind autentice. De asemenea, li se va oferi noi puteri de oprire și percheziție a vehiculelor, cu opriri aleatorii care vor fi permise atunci când cazurile de răpire a copiilor sau de trafic de persoane sunt cercetate.

🍀 Creșterea cazurilor și a răspândirii tulpinii Delta nu va afecta planurile de redeschidere în Irlanda

Aproximativ 25% din toate cazurile noi observate în Irlanda de Nord aparțin tulpinii Delta sau cum e cunoscută ea, ca tulpina indiană.

Planurile pentru o redeschidere mai largă a societății din 5 iulie nu vor fi afectate de posibilitatea ca varianta Delta extrem de transmisibilă să se răspândească în Irlanda, au confirmat oficiali ai Guvernului.

Noua variantă, identificată pentru prima dată în India, este un motiv de îngrijorare tot mai mare în cadrul Guvernului. Este cu cel puțin 60% mai transmisibilă decât varianta inițială intitulată acum Alpha.

Directorul interimar al Agenției de Sănătate Publică din Irlanda de Nord, dr. Stephen Bergin, a spus că, deși numărul total a fost scăzut, aproximativ un sfert din toate cazurile noi observate în Irlanda de Nord aparțin variantei Delta.

Nivelul de incidență al variantei este mult mai mic în Irlanda, deși se așteaptă să crească în timpul verii.

Reducerea în continuare a decalajului dintre prima și a doua doză de vaccin AstraZeneca din Irlanda ar permite planurilor actuale de ridicare a restricțiilor să rămână intacte, au spus surse guvernamentale.

Grupul de lucru la nivel înalt al statului pentru imunizare s-a reunit luni pentru a discuta despre reducerea intervalului de la 12 săptămâni la opt săptămâni și pentru a discuta despre administrarea vaccinurilor de către farmaciști.

Surse au spus că persoanele care au primit prima lor doză de AstraZeneca, inclusiv persoanele de peste 60 de ani, vor începe să primească smsuri în săptămânile următoare, informându-le despre faptul că vor primi a doua doză mai devreme decât era programat.

🍀 Vaccinarea în Irlanda

Planurile au fost consolidate de livrările anticipate de vaccinuri AstraZeneca până la sfârșitul lunii iunie. De asemenea, sunt așteptate livrări mari de vaccinuri Pfizer, 317.000 de doze urmând să sosească în Irlanda săptămâna viitoare.

Acest lucru va duce la o vaccinare de 9 săptămâni comprimată în cinci, ceea ce reprezintă o accelerare semnificativă a programului de vaccinare al Irlandei.

În această săptămână este așteptat un anunț despre deschiderea portalului de înregistrare pentru persoanele de 30 de ani.

Vaccinurile Covid-19 sunt „extrem de eficiente” în prevenirea internării în spital cu varianta Delta a bolii, potrivit noilor date din Public Health England. Datele sugerează că atât Pfizer, cât și AstraZeneca sunt la fel de bune în a face față noii variante ca și în cazul variantei Alpha. Varianta Delta va sta la baza discuțiilor la ședința de marți a Cabinetului și va fi discutată și de Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice la sfârșitul acestei săptămâni.

🍀 Noi reguli de autoizolare

Se așteaptă ca Guvernul astăzi să decidă să mărească perioada de autoizolare pentru călătorii din Marea Britanie de la cinci la 10 zile pentru persoanele parțial vaccinate. Pasagerii complet vaccinați nu vor mai intra în carantină.

Surse guvernamentale au respins sugestia că varianta Delta ar întârzia redeschiderea. „Afirmațiile că redeschiderea va încetini nu este adevărată”, a spus un ministru. „Nu cred că Delta va afecta planul nostru de redeschidere”.

Marea Britanie se afla în etapele finale ale redeschiderii, care a inclus redeschiderea cluburilor de noapte, a spus sursa.

„Nu suntem încă în acest stadiu, nu comparăm merele cu merele”, a spus sursa. „Avem avantajul în Irlanda că există o perioadă de timp mai scurtă între prima și a doua doză de AstraZeneca, spre deosebire de Marea Britanie, unde au prelungit perioada pentru a vaccina cât mai mulți oameni posibil”.

Premierul britanic Boris Johnson a amânat luni ridicarea restricțiilor rămase în Anglia până pe 19 iulie, pe fondul îngrijorărilor cu privire la răspândirea variantei Delta. El a spus că amânarea redeschiderii va oferi Serviciului Național de Sănătate timp pentru a oferi a doua doză cât mai multor adulți.

Între timp, călătoria fără viză între Irlanda și 12 țări cu variante de îngrijorare va fi restabilită marți. Ministrul Justiției, Heather Humphreys, va informa Guvernul că propune ridicarea cerințelor de viză de urgență pentru Argentina, Bolivia, Brazilia, Columbia, Chile, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Africa de Sud, Surinam și Uruguay.


🍀 Irlanda a plătit suma „astronomică” de 915 milioane euro pentru echipamente de protecție personală în 2020

Statul a trebuit să plătească „un astronomic” 915 milioane de euro pentru a obține echipament de protecție personală (PPE) anul trecut în lupta împotriva Covid-19, scrie publicația Irish Examiner.

Pentru prima dată, adevărata amploare a cheltuielilor extrem de umflate pentru PPE este dezvăluită, trei companii câștigând între 226 milioane euro și 102 milioane euro și alte 11 companii au câștigat între 50 milioane euro și 10 milioane euro de la guvernul irlandez.

Cifrele obținute de deputatul de la People Before Profit, Gino Kenny și furnizate ziarului Irish Examiner arată că statul a plătit, de asemenea, 30,5 milioane de euro pentru 1.026 de ventilatoare sau 29.806 de euro pe bucată.

Conform documentelor, statul a plătit companiei din Hong Kong, China Resources Pharmaceutical, 225 milioane euro anul trecut pentru PPE. A doua cea mai mare plată a fost către firma EKO Integrated Services Limited din Ennis, care a fost plătită cu 115,5 milioane euro.

A treia cea mai mare plată a fost de 102 milioane de euro către compania sud-coreeană Dobu Mask Incorporated.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro