🍀 Majoritatea pasagerilor care au sosit pe Aeroportul Dublin în luna ianuarie nu călătorea din motive esențiale

Majoritatea celor 110.930 de pasageri care au trecut prin Aeroportul Dublin în ianuarie călătoreau din motive neesențiale, arată noile cifre publicate ieri.

Irish Examiner scrie că aproximativ 60% dintre cei care au trecut prin aeroport au făcut acest lucru din motive neesențiale, în timp ce călătoriile sunt restricționate în Irlanda pe fondul pandemiei Covid-19.

Doar 39% dintre călători au declarat un scop esențial – așa cum este definit de recomandarea UE 2020/1475 – în formularul de localizare a pasagerilor în ianuarie.

Conform statisticilor Departamentului Transporturilor, Aeroportul Dublin a reprezentat cea mai mare parte a călătoriilor cu avionul în Irlanda, mai puțin de 2.000 și 1.000 de pasageri trecând prin aeroporturile Cork și respectiv Shannon.

Cele mai populare zboruri au fost cele din Polonia, Franța, Marea Britanie și Olanda. Se presupune că o mare parte dintre pasageri erau rezidenți care se întorceau în Irlanda după ce și-au vizitat familiile în perioada sărbătorilor de iarnă.

Deși un test PCR negativ pentru Covid-19 este necesar pentru toate sosirile în Irlanda începând cu 16 ianuarie, aproape 64.000 de persoane au ajuns în Dublin înainte de această dată.

După o creștere a infecției cu Covid-19 în Irlanda în perioada sărbătorilor, Guvernul a încercat să introducă noi restricții și reglementări pentru a descuraja călătoriile neesențiale.

Toți cei care sosesc în Irlanda au acum obligația legală de intra în carantină timp de 14 zile, în conformitate cu noile reglementări semnate de ministrul sănătății Stephen Donnelly săptămâna trecută.

Această perioadă de carantină poate fi scurtată cu un test PCR negativ în ziua a 5-a. Cei care nu se supun acestor măsuri pot primi o amendă de până la 2.500 de euro sau șase luni de închisoare.

Noile măsuri de călătorie introduse de guvern au fost criticate de unii politicieni de opoziție și experți în sănătate, pe fondul cererilor de introducere a carantinei obligatorie care să fie făcută în facilități desemnate, monitorizate de stat.

🍀 Chiriile din Dublin au scăzut cu 3% în 2020, comparativ o creștere de 5% în alte zone

Chiriile din Dublin au scăzut cu peste 3% anul trecut, în timp ce prețurile de închiriere în afara capitalei Irlandei au crescut cu 5,4% în 2020, potrivit ultimului raport de prețuri de închiriere al paginii de imobiliare Daft.

Raportul arată că chiria medie la nivel național în ultimele trei luni ale anului 2020 a fost cu 0,9% mai mare decât cu un an în urmă. Chiria medie lunară a fost de 1.414 EURO în ultimul trimestru al anului 2020, în creștere față de un minim de 742 EURO pe lună înregistrat la sfârșitul anului 2011.

Totuși, media națională ascunde variații regionale semnificative. În Dublin, chiriile au scăzut cu 3,3 la sută în cursul anului 2020, cu scăderile chiriei mai pronunțate în al doilea și al patrulea trimestru al anului.

Cu toate acestea, în restul Irlandei, chiriile au crescut în medie cu 5,4% în cursul anului 2020, cu doar o scădere modestă în timpul blocajului național din al doilea trimestru și o creștere în ultimele trei luni ale anului.

În orașul Limerick, chiriile au fost cu aproape 4% mai mari față de anul precedent, în timp ce în orașele Cork și Galway creșterea a fost cu aproape 5%. În orașul Waterford, chiriile au crescut cu 5,6% – aceeași rată de creștere ca în restul Irlandei.

Diferitele tendințe ale chiriilor reflectă schimbările în disponibilitatea caselor de închiriat. În Dublin, 2.600 de case erau disponibile pentru închiriere pe 1 februarie, față de mai puțin de 1.600 la aceeași dată din 2020. Cu toate acestea, în restul Irlandei, numărul locuințelor disponibile pentru închiriere a scăzut brusc – de la aproape 2.000 pe 1 februarie 2020 la doar 1.139 un an mai târziu.

🍀 Lucrătorii din domeniul sănătății din Irlanda vor primi astăzi primele doze de vaccin AstraZeneca

Lucrătorii din domeniul sănătății din Irlanda vor începe să primească începând de astăzi prima doză de vaccin AstraZeneca.

Prima livrare de 21.600 de doze a sosit sâmbătă, deși 35.000 sunt promise să ajungă până la sfârșitul acestei săptămâni.

Irlanda a luat decizia de a administra cel mai recent vaccin doar persoanelor cu vârsta sub 70 de ani, deoarece cercetătorii au descoperit că nu există suficiente dovezi care să sugereze că vaccinarea este la fel de eficientă la persoanele în vârstă ca și la cele mai tinere.

Deoarece dozele AstraZeneca nu trebuie depozitate la temperaturi foarte scăzute, acestea sunt mai ușor de distribuit și vor fi un factor cheie în vaccinarea la scară largă.

Cu toate acestea, Africa de Sud a ales să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca după ce datele au arătat că oferă o protecție minimă împotriva infecției ușoare sau moderate cauzate de varianta virusului din Africa de Sud.

Între timp, medicii de familie vor începe vaccinarea cu vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna de astăzi către cei din categoria de vârsta de peste 85 de ani, livrările fiind prioritare pentru zonele cu o proporție mai mare de persoane în vârstă.

Potrivit cifrelor publicate de Guvern pe 3 februarie, 152.200 vaccinuri prima doză au fost administrate în Irlanda și 67.000 de persoane au fost vaccinați cu a doua doză.

Ieri, directorul executiv al HSE, Paul Reid, a declarat că până la 40 de centre de vaccinare în masă vor fi înființate în toată Irlanda pentru administrarea vaccinurilor. Unele centre ar putea avea între 40-50 de culoare de vaccinare, în timp ce altele vor avea 10-20 de culoare pentru ca oamenii să poată fi vaccinați.

Dl Reid a adăugat că persoanele peste 70 de ani nu vor fi complet vaccinate până la mijlocul lunii mai, prima doză de vaccin la această categorie de vârstă urmând să fie făcută până la jumătatea lunii aprilie.


🍀 Pensionarii în vârstă de 65 de ani nu mai trebuie să semneze ca șomeri

Persoanele în vârstă de 65 de ani nu vor mai trebui să semneze pe lista șomerilor sau să caute un loc de muncă, pentru a primi ajutor social în anul dintre pensionare și calificarea pentru pensia de stat, a anunțat ministrul pentru protecție socială Heather Humphreys.

Noua „Plată a indemnizației pentru persoanele în vârstă de 65 de ani” se va aplica persoanelor cu vârsta cuprinsă între 65 și 66 de ani, „care încetează angajarea, fie în mod voluntar, fie în alt mod”.

Cu toate acestea, deși majoritatea beneficiarilor nu vor vedea niciun câștig financiar, aceștia nu vor mai trebui să se conformeze cerinței solicitanților de locuri de muncă pentru a se înscrie în registrul live și a căuta cu adevărat un loc de muncă. De asemenea, vor putea să se angajeze în programe educaționale în timp ce primesc ajutorul social.

Noua plată pentru acest an tranzițional de la 65 la 66 de nai, va fi plătită la o rată de 203 EURO pe săptămână, echivalentă cu rata maximă a indemnizației pentru persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Eligibilitatea depinde de contribuțiile PRSI ale individului, iar cererile pot fi făcute online.

În 2014, vârsta pentru pensia de stat a crescut la 66, deși o nouă creștere la 67 de ani, care trebuia să intre în vigoare luna trecută, a fost amânată în urma campaniilor politice și sindicale.

Mulți pensionari forțați să se retragă la 65 de ani din cauza condițiilor contractuale au descris acele cerințe de a se înscrie ca șomeri în așteptarea eligibilității pentru pensia de stat ca fiind degradante.

Departamentul a declarat că va anunța persoanele eligibile pentru ceea ce a numit-o ca fiind o „relaxare” cu privire la condițiile care se aplică cererilor, cu aproximativ 2.000 de clienți care se așteaptă să se califice imediat pentru noua plată socială.

Ministrul Humphreys a menționat că, pentru mulți oameni, datorită contractului lor de muncă, pensionarea la 65 de ani este singura lor opțiune.

„Aceștia sunt oameni care au lucrat toată viața și, pentru mulți, găsirea unui nou loc de muncă poate fi dificilă. „În calitate de ministru, vreau să le pot oferi o anumită certitudine și liniște sufletească”, a spus ea.

Ea a menționat că prin Programul pentru Guvern s-a angajat că „… vârstnicii de 65 de ani cărora li se cere sau au ales să se pensioneze anticipat pot primi o „Alocație pentru pensie anticipată sau pensie ”la aceeași rată ca și alocația pentru solicitanții de locuri de muncă, fără a fi obligați , să ia parte la orice măsuri de activare sau să fie disponibili pentru și să caute cu adevărat un loc de muncă. ”

🍀 Testarea în masă în centrele de îngrijire a copiilor arată o rată de pozitivitate de 12,5%

Rata de infecție mai mare decât în școli din cauza faptului că copiii mai mici nu respectă regulile. 

Cazurile Covid-19 pozitive în creșe arată o rată de 12.5%, conform celor mai recente cifre date publicității de executivului serviciului de sănătate irlandez.

Un total de 51 de cazuri Covid-19 au fost detectate în creșe în săptămâna de până la 30 ianuarie. În total, 407 de teste au fost efectuate în 43 de astfel de centre, cu o rată de pozitivitate de 12,5%. Acest lucru este ușor în creștere față de 10 la sută din săptămâna precedentă și mult mai mare față de media înregistrată în august 2020 (5,7 la sută).

În prezent, facilitățile de îngrijire a copiilor rămân deschise doar pentru copiii lucrătorilor esențiali și ai tinerilor vulnerabili. Guvernul a închis școlile primare și gimnaziale la începutul lunii ianuarie, din cauza cazurilor în creștere și a îngrijorărilor legate de siguranță exprimate de sindicatele personalului școlar.

Programul preșcolar (ECCE) a fost, de asemenea, suspendat în timpul blocajului de Nivelului 5.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 4 februarie.

De pe 12 februarie este nevoie de un test PCR negativ pentru a intra în România! Testul trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în România.

Cei care merg din Irlanda în România sunt obligați să stea în carantină 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;