🍀 La mijlocul lunii februarie va fi introdusă carantină hotelieră pentru călătorii cu risc ridicat

Măsurile de carantină hotelieră pentru călătorii care vin din anumite țări în care există un risc crescut al variantelor Covid-19 ar trebui să intre în vigoare până la mijlocul acestei luni, a spus Primul Ministru.

Micheál Martin a spus că variantele Covid-19 care au apărut au schimbat peisajul „foarte semnificativ” și că țara se află acum „într-o cursă” pentru a vaccina oamenii. Liderul Fianna Fáil a declarat că Guvernul ar dori ca măsura carantinării hoteliere pentru persoanele care sosesc dintr-o țară în care există o variantă precum Brazilia și Africa de Sud și pentru cei care ajung în Irlanda fără un test PCR negativ, să intre în vigoare de la mijlocul acestei luni.

„Sperăm să fie gata într-o cronologie similară [cu Marea Britanie] și lucrăm la asta pentru că este o problemă foarte serioasă ăn Constituție în ceea ce privește libertățile personale”, a declarat el joi pentru programul Prime Time al RTÉ. Taoiseach a negat că introducerea măsurii durează prea mult. “De fapt, nu cred că durează atât de mult”, a spus el.

„Am anunțat-o în urmă cu două săptămâni, ne-am gândit că vom merge în această direcție, am introdus o serie de măsuri de la acea decizie guvernamentală de la verificarea în aeroporturi, la majorarea amenzilor de la 100 EURO la 500 EURO dacă încălcați regulile de nivelul 5 pe drumul spre aeroport, apoi carantina obligatorie la domiciliu, precum și o serie de alte măsuri.

„Carantinarea obligatorie în ceea ce privește facilitățile hoteliere este următoarea etapă și se lucrează deja la asta.”

🍀 Respectarea carantinării la domiciliu poate fi verificată legal de către Garda, iar cei care nu se conformează poate primi o amendă de 2500 de euro

AGSI spune că așteaptă în continuare indicații specifice cu privire la noua reglementare, care include amenzi de până la 2.500 de euro

Pasagerii care ajung în stat trebuie acum să intre obligatoriu în carantină acasă în conformitate cu noile reglementări semnate de ministrul sănătății Stephen Donnelly. Dl Donnelly a semnat regulamentele care introduc un sistem de carantină obligatorie pentru sosirile în Irlanda, cu noi reguli care au intrat în vigoare de joi la miezul nopții.

Un purtător de cuvânt al dlui Donnelly a declarat că Garda are acum puterea de a veni la casele oamenilor pentru a se asigura că sunt în carantină, dar că nu pot intra în casa persoanei respective.

Antoinette Cunningham, secretarul general al Asociației Sergenților și Inspectorilor de Garda (AGSI), a declarat joi seară că membrii organizației sale așteaptă în continuare îndrumări cu privire la aplicarea carantinei obligatorii în case.

Ea a spus că AGSI a devenit conștientă prin rapoartele mass-media că Garda ar putea acum merge la casele persoanelor care sunt în carantină pentru a verifica dacă se respectă carantina.

Dna Cunningham a declarat pentru The Irish Times: „În această seară nu am primit încă instrucțiuni operaționale sau îndrumări cu privire la aceste reglementări și le așteptăm de la conducerea Garda”.

Conform reglementărilor, pasagerii care sosesc din orice destinație trebuie să intre în carantină timp de 14 zile la adresa specificată în formularul lor de localizare a pasagerilor, cu sancțiuni pentru nerespectare. Aceste sancțiuni reprezintă o amendă de până la 2.500 de euro, 6 luni de închisoare sau ambele.

„Sfatul clar al guvernului și al sănătății publice este că toată lumea ar trebui să evite deplasările neesențiale complet. Aseară, am semnat reglementări suplimentare care pun carantina obligatorie acasă pe o bază legală. Toți călătorii în țară trebuie să adere acum la statul acasă, iar executarea va fi o chestiune pentru An Garda Síochána ”, a spus Donnelly.

🍀 VIZITA ÎN ROMÂNIA CU TEST PCR DIN 12 FEBRUARIE

Între timp România a publicat noua Listă Galbenă, listă care intră în vigoare din această seară. Irlanda încă se află pe această listă, ceea ce înseamnă că orice pasager care călătorește din Irlanda în România trebuie să intre în carantină 14 zile.

Mai mult de atât, autoritățile române au anunțat pentru țările de pe lista galbenă, obligativitatea prezentării unui test negativ PCR la intrarea în România, test făcut cu cel mult 72 de ore înainte.

Obligativitatea prezentării acestui test intră în vigoare de pe data de 12 februarie.

🍀 Peste 75 de milioane EURO în plăți de asistență socială recuperate în cadrul investigațiilor de fraudă

Departamentul pentru Protecție Socială a recuperat anul trecut plăți de asistență socială în valoare de peste 75 de milioane de euro, după ce oamenii au primit bani la care nu aveau dreptul.

Peste 13.000 de investigații au fost făcute cu privire la frauda socială în 2020 și Departamentul a primit peste 20.700 de rapoarte despre astfel de fraude anul trecut.

După ce aceste acuzații au fost filtrate, 13 059 au fost trimise pentru anchetă. Banii au fost recuperați de la peste 87.000 de persoane, în valoare de 75,2 milioane de euro, care au inclus 6,5 milioane de euro în plăți de șomaj pandemic (PUP). Au fost, de asemenea, recuperate peste 12 milioane de euro din indemnizațiile persoanelor în căutarea unui loc de muncă.

Aceste investigații au dus anul trecut la 73 de persoane care au fost chemate în instanță pentru fraudă în domeniul asistenței sociale, iar 67 dintre ele au fost condamnate.

Au fost 51 de persoane găsite vinovate de fraude legate de indemnizația persoanelor în căutarea unui loc de muncă, rezultând 32 de amenzi, însă niciunul dintre cazuri nu a primit o pedeapsă cu închisoarea.

Potrivit cifrelor publicate la începutul acestei săptămâni, rata națională a șomajului pentru ianuarie a fost de 25%, inclusiv toți cei care primesc în prezent PUP.


🍀 Vânturile siberiene vor aduce zăpadă și gheață în Irlanda

Se așteaptă ninsori și gheață în weekend și la începutul săptămânii viitoare, pe măsură ce un front meteorologic din Siberia coboară către Irlanda.

Vremea rece se va instala sâmbătă și va dura cel puțin până miercuri.

Vântul va veni dinspre est și nord-est și combinat cu umezeala din Marea Irlandei, se estimează că va aduce ninsori. Coasta de est de la Antrim la Waterford va avea parte probabil de acumulări semnificative de zăpadă. Temperaturile din timpul zilei de cel mult patru grade vor favoriza depunerea unui strat de zăpadă.

Prognozele sugerează că miercurea viitoare ar putea aduce și alte precipitații sub formă de ninsoare, întrucât un front atmosferic de pe Atlantic se întâlnește cu aerul rece din est din Siberia. Fenomenul meteorologic care va aduce ninsori și îngheț este un eveniment brusc de încălzire stratosferică care a avut loc recent în Arctică. Același fenomen a adus „Bestia din Est” în februarie 2018, care a înregistrat cele mai mari depuneri de zăpadă din Irlanda din 1982.

Gerry Murphy, meteorolog la Met Éireann, a declarat pentru The Irish Times: „Vom avea vreme foarte rece pentru duminică, luni, marți și miercuri. Vânturile vor aduce averse peste jumătatea de est a țării, iar acele averse vor fi de lapoviță și ninsoare “, a spus el.

„Pe măsură ce vremea rece persistă, fiecare zi și fiecare noapte vor fi tot mai reci. Ploile se vor transforma în precipitații de iarnă. Câteva dintre acestea sunt posibile să fie ninsori de duminică până miercuri ”.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 4 februarie.

De pe 12 februarie este nevoie de un test PCR negativ pentru a intra în România! Testul trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în România.

Cei care merg din Irlanda în România sunt obligați să stea în carantină 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;