🍀 Agresorii au scotocit prin buzunarele unui turist inconștient în urma unui atac “sălbatic”, potrivit instanței de judecată

Un turist american a fost atacat cu pumnii și lovit în cap în timpul unui jaf “sălbatic” premeditat în Temple Bar din Dublin, la doar șase ore după ce a aterizat în Irlanda, s-a declarat într-un tribunal.

Incidentul de pe Crow Street, petrecut pe 25 iulie, în jurul orei 12.30, a avut loc după ce o femeie s-a împrietenit cu bărbatul, în vârstă de 30 de ani, pentru a-i distrage atenția, a declarat joi Tribunalul districtual din Dublin. Imaginile de pe camerele de supraveghere difuzate la audierea pentru cauțiune au arătat cum turistul a fost bătut în timp ce zăcea nemișcat pe jos, iar agresorii i-au scotocit prin buzunare și l-au târât pe stradă de picioare.

James Nolan (35 de ani), cu adresă la o B&B de pe Frenchman’s Lane, Dublin 1, dar din Tallaght, a fost acuzat de jefuirea turistului din New York, care a părăsit între timp Irlanda.

Lui James Nolan, care a apărut joi în fața judecătorului Cephas Power, i-a fost refuzată cauțiunea. El este a treia persoană care a fost acuzată în urma incidentului. Garda Paul Cummins a declarat că acuzatul “nu a dat niciun răspuns” la acuzație când a fost arestat.

Opunându-se eliberării pe cauțiune, garda a citat gravitatea incidentului și a spus instanței că turistul a fost abordat de o femeie care a conversat cu el și a ajuns la alte două persoane care “îl buzunăreau”. Turistul și-a dat seama ce se întâmpla și a încercat să se miște când alte patru persoane s-au implicat și “au lansat un atac sălbatic asupra părții vătămate” timp de două minute și jumătate. Instanța a auzit că bărbatul a primit pumni și lovituri în cap în timp ce zăcea “nemișcat” la pământ. La un moment dat, acesta s-a întors și l-a apucat pe acuzat, care și-ar fi mișcat piciorul pentru a ridica monedele care îi căzuseră din buzunar. A fost atacat din nou, iar imaginile de pe camerele de supraveghere l-au arătat târât de picioare pe stradă. Imaginile au arătat, de asemenea, membrii grupului adunând bani de pe jos înainte de a fugi.

Gardianul a fost de acord cu avocatul apărării, Tracy Horan, că acuzatul nu a fost “principalul instigator”, dar a adăugat că a fost “foarte implicat”. El a adăugat că va recomanda un proces la Circuit Court, care are puteri mai largi de stabilire a sentințelor.

Ofițerul a declarat că turistul nu a solicitat îngrijiri medicale, dar este posibil să fi suferit o fractură la un deget. El “a păstrat un profil foarte scăzut” după incident, s-a întors în America și se recuperează, a declarat instanța.

Doamna Horan a susținut că clientul ei a avut dreptul să se apere atunci când reclamantul s-a îndreptat spre el. De asemenea, ea a susținut că clientul ei a fost la periferie, iar statul a avut un caz dificil de dovedit împotriva lui.

Acuzatul a depus mărturie și a declarat că va respecta condițiile stricte stabilite de instanță. El a recunoscut că a fost la locul faptei, dar a spus că a răspuns după ce a auzit o femeie cunoscută de el cerând ajutor. El a spus că s-a așezat pe bărbat și i-a dat femeii banii pe care i-a găsit.

Judecătorul Power a declarat că acuzatul beneficiază de prezumția de nevinovăție, dar, luând act de obiecțiile la cauțiune, l-a trimis pe dl Nolan în arest preventiv pentru a se prezenta la Cloverhill District Court pe 9 august. Asistența juridică a fost acordată după ce instanța a aflat că dl Nolan primea ajutor social.

Co-inculpații săi, un alt bărbat și o femeie, care au fost acuzați anterior, se află încă în fața instanțelor și rămân în arest preventiv.

🍀 Petrecărețul (33 de ani) le-a spus gardienilor “f*ck off” în timp ce se opunea arestării

Un angajat al unui supermarket care a abuzat verbal de gardai spunându-le “f**k off, you c***s” fusese la o petrecere la o casă și nu era foarte sigur de ceea ce i se întâmplase, a declarat un tribunal. Ciaran Abbott (33 de ani) s-a opus arestării și a trebuit să fie adus sub control cu spray cu piper de către gardaí în incidentul de luna trecută.

Judecătorul Gerard Jones i-a ordonat lui Abbott să doneze 500 de euro către Garda Benevolent Fund și a anulat acuzațiile, lăsându-l pe acuzat fără o condamnare.

Acuzatul, din Ballentree Square, Tyrrelstown, a recunoscut că a fost în stare de ebrietate în public, că a avut un comportament amenințător, abuziv sau insultător și că s-a opus arestării. Sergentul Maria Callaghan a declarat la Tribunalul districtual din Blanchardstown că gardaí se aflau în patrulare mobilă în parcarea verde a centrului comercial Blanchardstown cu puțin timp înainte de ora 9.00, la 23 iulie.

Sergentul Callaghan a declarat că ofițerii l-au observat pe acuzat, care era foarte intoxicat și nesigur pe picioare, și care ținea în mână două cutii goale de alcool. Sergentul Callaghan a declarat că gardaí i-a spus lui Abbott că va fi arestat pentru propria siguranță, dar acesta a devenit abuziv verbal, spunându-le să “f**k off, c***s”. Sergentul a spus că Abbott s-a opus apoi arestării de către gardaí și a trebuit să fie stropit cu spray cu piper pentru a se efectua arestarea. Instanța a auzit că acuzatul nu a avut condamnări anterioare și că nu a mai avut niciodată probleme. Avocatul apărării, Ciaran MacLoughlin, a declarat că Abbott fusese la o petrecere la o casă, că nu-și putea aminti cu adevărat noaptea și că nu era foarte sigur de ceea ce i se întâmplase. Domnul MacLoughlin a spus că acest incident a fost foarte neobișnuit pentru clientul său, care era foarte jenat și rușinat de modul în care s-a comportat.

Dl MacLoughlin a declarat că Abbott, care lucra într-un supermarket, și-a cerut scuze gardienilor pentru comportamentul său și a dorit să își ceară scuze din nou. Avocatul i-a cerut judecătorului Jones să fie cât mai indulgent posibil și să ia în considerare posibilitatea de a-l lăsa pe Abbott fără o condamnare. De asemenea, MacLoughlin a declarat că este încrezător că acuzatul nu va mai veni din nou în fața instanțelor de judecată.

🍀 Hoțul s-a luat la bătaie cu gardaí pentru o sticlă de cidru de 4 euro

Un hoț s-a confruntat cu gardaí și a fost nevoie de patru ofițeri și de personalul de securitate al supermarketului pentru a-l aresta, a declarat un tribunal.

David Collins, (34 de ani), a încercat să părăsească supermarketul, s-a opus arestării și a trebuit să fie stropit cu spray paralizant. Judecătorul Shalom Binchy a declarat că Collins a dat dovadă de un nivel ridicat de agresivitate. Judecătorul a ordonat un raport de probațiune și a amânat pronunțarea sentinței pentru luna noiembrie.

Inculpatul, din Brecan Close, Balbriggan, a recunoscut furtul și infracțiunile de ordine publică. Sergentul Patricia McGarrity a declarat la Tribunalul Districtual Swords că gardaí au fost chemați la Supervalu, Drogheda Street din Balbriggan, la 12 februarie 2023, în urma unor rapoarte că un bărbat a furat o sticlă de cidru, în valoare de 4 €. Sergentul McGarrity a declarat că Collins a fugit de securitate, dar a fost urmărit pe jos și s-a întors în magazin. Acesta a încercat să bea sticla de cidru, a fost agresiv și s-a luat la bătaie cu gardaí. Ea a spus că Collins s-a opus arestării, refuzând să prezinte mâinile pentru a fi încătușat. Gardaí a cerut asistență și a fost nevoie de patru gardaí și de personalul de securitate pentru a-l imobiliza.

Sergentul McGarrity a declarat că Collins le-a spus gardienilor “da, îmi cer scuze” după ce a fost acuzat. Instanța a auzit că Collins avea 69 de condamnări anterioare.

Avocatul apărării, Fiona D’Arcy, a declarat că Collins se luptase cu dependența de alcool și că a avut un derapaj în februarie anul trecut. Dna D’Arcy a spus că Collins era acum treaz și că lucrează din greu pentru a-și menține abstinența. Collins era băut la momentul acestei infracțiuni și fura mai mult alcool pentru a continua să bea. Inculpatul își amintea foarte puțin incidentul din cauza stării sale de ebrietate, a adăugat dna D’Arcy.

Collins ar beneficia de pe urma colaborării cu serviciul de probațiune, a spus avocatul.

🍀 O angajată concediată pe nedrept după o presupusă postare pe Facebook critică la adresa refugiaților ucraineni a primit 10.500 de euro

O angajată care a fost concediată în ianuarie anul trecut pentru că șefii ei au considerat că o postare pe Facebook, în care critica refugiații ucraineni pentru că părăsiseră zona de război, era un “discurs de ură”, a câștigat peste 10.500 de euro pentru concediere abuzivă.

Irene Glynn a declarat că angajatorul ei, Centrul stomatologic Carlow, nu i-a oferit nicio ocazie de a se apăra înainte de a o concedia. De asemenea, ea a susținut că contul ei “ar fi putut fi piratat din câte știa ea” – adăugând că ceea ce un membru al publicului a văzut și a raportat “s-ar putea să nu fi fost o postare” făcută de ea.

Comisia pentru relații la locul de muncă a constatat că Centrul stomatologic Carlow nu a investigat acuzația împotriva doamnei Glynn și că problema ar fi meritat poate un avertisment, dar nu o concediere.

Într-o decizie publicată ieri dimineață, tribunalul a admis plângerea doamnei Glynn împotriva Centrului stomatologic Carlow, în temeiul Legii privind concedierile nejustificate din 1977, și i-a acordat indemnizația de preaviz prevăzută de lege în temeiul Legii privind preavizul minim și condițiile de angajare din 1973.

“Irlanda este în genunchi; muncitorii irlandezi nu-și pot permite să plătească încălzirea sau mâncarea, dar refugiații cred că este gratis toți. Rămâneți, luptați pentru țara voastră; bunicii noștri au luptat împotriva englezilor, faceți la fel”, se arată într-o captură de ecran a unui presupus comentariu de pe pagina de Facebook Irish Supporters of Ukraine, prezentată ca probă.

Tribunalul a fost informat că captura de ecran a fost trimisă clinicii de către un membru al publicului care a trimis un mesaj pe pagina sa de Facebook cu această remarcă: “Personalul dvs. are opinii foarte extreme în ceea ce privește refugiații care vin în Irlanda”.

Poziția clinicii a fost că are “toleranță zero față de orice discurs de ură scris sau vorbit, remarci rasiale sau orice altceva care ar putea provoca orice incitare la adresa grupurilor minoritare”.

Un mesaj de la un manager care îi cerea dnei Glynn să retragă postarea a fost întâmpinat de un răspuns din partea partenerului dnei Glynn cu un “refuz instantaneu”, a declarat reprezentantul clinicii, adăugând că partenerul dnei Glynn a spus, de asemenea, clinicii “să nu mai trimită mesaje pe telefonul reclamantei”.

Reclamanta a declarat că era plecată în concediu medical atunci când a primit mesajul și că partenerul ei avea telefonul în ziua respectivă.

Proprietarii afacerii s-au întâlnit cu managerii superiori în lunea următoare, 9 ianuarie, și au decis să o concedieze pe doamna Glynn pentru “abatere gravă și grosolană” – considerând că postarea a fost un “discurs de ură”, așa cum este definit de Legea privind interzicerea incitării la ură din 1989. Doamna Glynn a declarat că nu a avut ocazia să se apere înainte de a i se spune că a fost concediată.

Ea a spus că “nu era membră a unui grup politic” și că era “liberă să își împărtășească opiniile” și că avea dreptul la “libertatea de exprimare”.

Reclamanta a spus că nu i s-a spus să nu mai posteze în nicio etapă anterioară și că contul ei “ar fi putut fi piratat din câte știa ea” – adăugând că ceea ce a văzut și raportat membrul publicului “s-ar putea să nu fi fost o postare” făcută de ea.

Un martor al angajatorului care a depus mărturie a declarat că nu a existat “nimic de investigat” în legătură cu postarea “deoarece era publică în văzul tuturor”. Martorul a declarat că știa că doamna Glynn “avea opinii puternic negative despre imigranți pe care le-a postat pe pagina sa privată de Facebook”. Martorul “a decis să nu o mustreze pe reclamantă pentru aceste opinii, având în vedere linia foarte fină atunci când este vorba de pagina privată de socializare a unui angajat”. “De ce vreți să-mi înnegriți numele ca fiind rasistă?”. a întrebat-o doamna Glynn pe martoră, care a răspuns că nu s-a referit “niciodată” la ea în astfel de termeni. Martorul a declarat că doamna Glynn a fost concediată pentru că presupusul său comportament “a justificat concedierea imediată” și a negat că ar fi fost implicați și alți factori.

La 6 iunie, când WRC a ținut audierea în această chestiune, echipa de conducere a clinicii “părea supărată și vizibil zdruncinată și i-a spus ofițerului de arbitraj că nu va participa dacă partenerul dnei Glynn – identificat doar ca fiind dl X – va rămâne în sala de audiere.

Vorbind în particular cu adjudecătorul Bríd Deering, managerii au declarat că dl X “s-a purtat agresiv” cu ei în afara curții și că l-au raportat deja la gardaí pentru presupusul “comportament nepotrivit” anterior față de echipa de conducere a clinicii, se arată în decizie. Dl X a fost de acord să părăsească sala de audiere, alți participanți din partea pârâtului așteptând, de asemenea, afară.

În decizia sa, doamna Deering a scris: “Deși fiecare persoană are dreptul la libertatea de exprimare, acest drept nu este absolut”. Ea a luat notă de dovezile martorului părții angajatoare, care a declarat că știa despre “postările de pe rețelele de socializare ale doamnei Glynn cu privire la imigranți”. “Cu toate acestea… ea nu s-a gândit niciodată să elaboreze o politică de social media”, a scris doamna Deering.

Doamna Deering a scris că angajatorului îi revenea sarcina de a dovedi că au existat “motive temeinice” pentru concediere, dar că acesta “nu a efectuat nicio formă de investigație și nici nu a verificat modul în care postarea a ajuns în atenția [sa]”. “Comentariile [presupusului] reclamant meritau atenția pârâtului și poate un avertisment de a renunța sau de a fi prudent în postare… dar nu au constituit o abatere gravă”, a scris judecătoarea.

Luând act de faptul că reclamanta a fost în șomaj timp de 21 de săptămâni între concediere și audiere, doamna Deering i-a acordat 17 săptămâni de salariu, 8.552,31 de euro ca despăgubire în temeiul Legii privind concedierile nejustificate.

De asemenea, adjudecătorul a dispus plata a patru săptămâni de preaviz, în valoare de 2 012,31 euro, în temeiul Legii privind preavizul minim și condițiile de angajare din 1973, ceea ce a ridicat totalul ordinelor în acest caz la 10 564,62 euro.

🍀 ‘Au aruncat cu pietre în mine doar pentru distracție, suntem la limită’, spune un curier Deliveroo din Dublin

Paulo din Brazilia spune că el și colegii săi se simt în nesiguranță, deoarece atacurile tinerilor sunt rareori pedepsite

Curierii din Dublin au fost urmăriți, atacați și făcuți să se simtă în pericol în timp ce își făceau treaba în anumite zone ale orașului. Aceștia speră că pericolele cu care se confruntă zilnic pe străzi vor primi mai multă atenție după protestul lor care a dus la blocarea centrului orașului duminica trecută.

Curierul Paulo, care are 26 de ani și este din Brazilia, a declarat că protestul a fost inițiat după ce un șofer a fost înjunghiat în Temple Bar. Șoferul bolivian ar fi fost atacat de o persoană înarmată cu un cuțit pe 19 iulie. “Majoritatea oamenilor nici măcar nu au auzit despre asta”, a spus Paulo. “Din fericire, rănile nu au fost fatale. Ne-am întrebat de ce există o asemenea diferență în modul în care sunt tratate atacurile împotriva noastră. Trăim aici, în Dublin, aparținem acestui oraș, ne plătim taxele și contribuim la economie. Este corect să cerem să fim tratați la fel ca oricine altcineva.

Paulo, care lucrează ca curier de trei ani, s-a mutat din Brazilia în Irlanda în urmă cu patru ani și stă pe bicicletă între 10 și 11 ore pe zi, șase zile pe săptămână. În urmă cu două săptămâni, el a fost atacat în timp ce lucra în apropiere de centrul orașului, când a fost aruncat cu o piatră în el.

“Când ne văd trecând cu uniformele noastre și cu gențile legate în spate, este foarte ușor să își dea seama că suntem noi”, a spus Paulo. “Nu știu ce-i face pe oameni să acționeze atât de violent când ne facem doar meseria. “Când am fost atacat, l-am întrebat de ce a aruncat cu o piatră în mine, iar el a spus că a făcut-o pentru a se distra. Era cu prietena lui, m-a văzut trecând pe lângă el și a decis să o facă doar pentru distracție.

“Am raportat acest lucru la Garda. Era minor, așa că a fost reținut pentru câteva ore până când părinții lui l-au luat. “Cel mai rău lucru care li se poate întâmpla este câteva ore în arest. Știm cu toții că nu se va întâmpla nimic. Cu siguranță o va face din nou altcuiva. “Nu cer schimbarea legilor sau ceva de genul acesta, dar dacă nu există repercusiuni reale, nimic nu îi va opri să ne atace iar și iar.”

În urmă cu un an și jumătate, Paulo a fost atacat în timp ce lucra. După aceea, el a decis să rămână exclusiv în sudul Dublinului, unde crede că este mai liniștit și mult mai sigur. “Incertitudinea este cea mai rea parte atunci când încerci doar să îți faci treaba. Întotdeauna a fost așa, încă de când am început. În unele zile este liniște, dar nu se știe niciodată”, a spus el. Suntem pe muchie de cuțit. De cele mai multe ori vin în grupuri și se plimbă pe lângă tine. “Chiar dacă nu se întâmplă nimic, rămâi să te întrebi dacă te urmărește cineva. Suntem pe muchie de cuțit. De cele mai multe ori vin în grupuri și se plimbă pe lângă tine. Uneori nu se întâmplă nimic, alteori ești luat prins cu garda jos.

“Nu mă refer doar la curierii singuri. Faptul că oricine poate fi bătut doar mergând în acest oraș nu este în regulă, mai ales într-un oraș ca Dublin.” Pentru Paulo și alți curieri, mesajul principal din spatele protestului a fost acela de a atrage atenția și de a afișa un front unit.