🍀 Trei arestări în timp ce Garda a dispersat o petrecere organizată în stradă. 

Trei persoane au fost arestate după ce Garda a ajuns la o petrecere studențească organizată pe o stradă din Limerick. În videoclipurile care au apărut pe rețelele de socializare marți seară se poate vedea o mulțime de petrecăreți în zona Castletroy a orașului.

Ministrul pentru Învățământul Superior, Simon Harris, a descris scenele din Carysfort Avenue în zona studențească College Court drept „complet inacceptabile”.

Universitatea din Limerick a avertizat că vor fi luate „măsuri disciplinare” împotriva oricărui student care a încălcat reglementările coronavirus.

Doi bărbați în vârstă de 20 de ani au fost arestați pentru suspiciunea de infracțiuni de ordine publică și un altul, de asemenea, în vârstă de 20 de ani, pentru suspiciunea de abuz de substanțe interzise.

Garda a emis, de asemenea, aproximativ 30 de amenzi pentru încălcări ale reglementărilor Covid-19.

Garda a spus că un număr semnificativ de echipaje au ajuns la fața locului și au încercat inițial să discute cu tinerii care s-au adunat. Într-o declarație Garda spune că, în urma „nerespectării continue și orchestrate” a reglementărilor de sănătate publică și a nerespectării indicațiilor date, Garda a intervenit în jurul orei 19:15.

“Gardaí a început o investigație pentru identificarea organizatorilor acestui eveniment și, la fel ca în cazul tuturor încălcărilor reglementărilor de sănătate publică, va fi pregătit un dosar pentru directorul Procuraturii Publice”, se spune într-o declarație a Garda.

Garda a insistat că va continua să mențină o relație de lucru strânsă și pozitivă cu cei asociați cu Universitatea din Limerick.

„Garda din Limerick va continua să ofere patrule de înaltă vizibilitate în vecinătatea campusului Universității din Limerick și a zonelor rezidențiale înconjurătoare pentru a verifica conformitatea cu reglementările Covid-19 și pentru a menține comunitatea în siguranță”, se adaugă în comunicat.

„Pandemia Covid-19 rămâne o criză de sănătate publică și An Garda Síochana continuă să facă apel la toți cetățenii pentru a demonstra responsabilitatea personală și socială de a respecta orientările și reglementările de sănătate publică pentru a continua să salveze vieți”.

Domnul Harris a scris pe Twitter: „Studenți ca toată lumea au suferit mult cu # Covid19. Scenele din Limerick în această seară sunt complet inacceptabile și o palmă pentru toți cei care sacrifică atât de mult. Face un adevărat deserviciu tuturor studenților care respectă regulile zi și zi. ”

Ministrul a spus că a vorbit cu Universitatea din Limerick.

El a adăugat: „Înțeleg că o anchetă completă este în curs de desfășurare atât de către Garda, cât și de către autoritățile universitare. Orice student care încalcă restricțiile și reglementările trebuie să se confrunte cu consecințe grave. ”

Universitatea a scris pe Twitter: „UL va lua măsuri cu măsuri disciplinare puternice împotriva oricărui student despre care s-a constatat că a încălcat liniile directoare de sănătate publică. Studenții de la UL sunt supuși unui cod de conduită.”

🍀 Bărbatul suspectat că a tras focuri de artificii asupra Garda ar putea primi cinci ani de închisoare

Un bărbat suspectat că a tras focuri de artificii către Garda în timpul unui protest antiblocare din Dublin în weekendul trecut ar putea primi până la cinci ani de închisoare dacă ar fi condamnat pentru acuzațiile care i se pot aduce.

The Irish Times a scris că, pe lângă cele 24 de persoane arestate deja în legătură cu ciocnirile cu Garda pe Grafton Street sâmbătă, Garda face eforturi pentru a identifica alte 60-80 de persoane prezente la protest.

Surse din Garda au declarat că grupul de suspecți pare să fi acționat intenționat să agite mulțimea în vederea declanșării ciocnirilor cu Garda și a făcut acest lucru în principal aruncând diverse obiecte asupra ofițerilor Garda. Aceleași surse au spus că doar unii dintre acești oameni erau protestatari ale unor organizații extremiste de dreapta.

O investigație majoră a Garda cu privire la revoltă s-a concentrat acum pe recoltarea filmărilor înregistrate pe sistemele de supraveghere video în tot centrul orașului sâmbătă, în încercarea de a identifica pe cei considerați principalii instigatori. Aproape toți principalii suspecți se aflau în mulțimea din partea superioară a Grafton Street și nu într-un al doilea grup de oameni adunați pe King Street South, la aceeași intersecție de pe St Stephen’s Green.

În timp ce acțiunile de identificare a grupului de 60-80 de instigatori principali au continuat, bărbatul suspectat că a tras focuri de artificii asupra Garda a fost arestat marți seara și dus într-o stație de Garda din sudul Dublinului.

Pe imaginile video bărbatul a aprins un tun de artificii în mijlocul mulțimii de pe Grafton Street, apoi și-a făcut drum prin mulțime înainte de a trage către Garda, moment în care membrii forței au înaintat și s-au ciocnit cu o parte din mulțime. Un total de 23 de arestări au fost făcute pe Grafton Street și la un protest aferent care s-a mutat în fața GPO pe O’Connell Street.

Bărbatul suspectat de atacul cu artificii a fost arestat în sudul Dublinului marți dimineață. El a fost reținut în temeiul secțiunii 30 din Legea privind infracțiunile împotriva statului. Arestarea sa a avut loc marți la 24 de ore după ce mai multe proprietăți care au legătură cu el au fost percheziționate de Garda din sudul Dublinului, sprijinite de unitatea de sprijin armat. Bărbatul este cunoscut de Garda și are condamnări pentru infracțiuni mărunte.

Deși a fost prezent anterior la proteste anti-blocare, Garda nu cred că bărbatul este afiliat la nicio organizație de dreapta.

Surse din Garda au declarat că suspectul, un bărbat din Dublin în vârstă de 30 de ani, ar putea fi acuzat în temeiul Legii explozivilor. Acesta se încadrează infracțiunea de „aruncare, direcționare sau propulsie a unui foc de artificii aprins către o persoană sau proprietate”, ceea ce poate duce la închisoare de până la cinci ani și / sau amendă de până la 10.000 EURO. Aceleași surse au declarat că suspectul ar putea fi acuzat de agresiune care ar fi cauzat răni, o infracțiune care ar putea duce la o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani. Garda încearcă să stabilească dacă există dovezi suficiente care să îl asocieze cu rănile suferite de membrii de Garda care au fost de serviciu în ziua respectivă.

🍀 Pandemia crește decalajul în finanțele publice în timp ce criza intră în al doilea an

Încasările fiscale ale Irlandei pentru primele două luni ale anului au fost cu 800 milioane EURO mai puțin decât în ​​aceeași perioadă din 2020.

Impactul pandemiei asupra finanțelor publice se agravează pe măsură ce criza intră în al doilea an, declarațiile fiscale publicate marți de guvern indicând o diferență tot mai mare între cheltuieli și încasări fiscale.

Cifrele arată că încasările fiscale pentru primele două luni ale anului au fost cu 800 milioane EURO mai puțin decât în ​​aceeași perioadă din 2020, în timp ce cheltuielile au fost cu peste 2 miliarde EURO mai mari decât anul trecut.

Cheltuielile au fost, de asemenea, cu 356 milioane EURO mai mari decât estimase Departamentul Finanțelor la începutul acestui an.

Principala gaură a bugetului public a fost cheltuirea pentru Schema Guvernului de subvenționare a salariilor pentru ocuparea forței de muncă (EWSS) și plata pentru șomaj pentru pandemie (PUP). Cele două scheme intră sub incidența Departamentului Protecției Sociale, care a cheltuit aproape 2,5 miliarde EURO pentru perioada de două luni, cheltuieli care au crescut cu 35% față de aceeași perioadă a anului trecut.


🍀 „Motive de speranță”, numărul spitalizărilor Covid scade

Numărul pacienților spitalizați cu Covid-19 continuă să scadă, potrivit ultimelor cifre ale executivului serviciului de sănătate.

În timp ce unele spitale încă se ocupă de 63 de pacienți, există nouă spitale cu opt sau mai puține cazuri. Numărul pacienților aflați în terapie intensivă cu Covid-19 se reduce, de asemenea, lent, cu 112 pacienți la terapie intensivă noaptea trecută.

Numărul zilnic de cazuri în comunitate se reduce, de asemenea, cu 359 raportate ieri, cel mai scăzut număr anunțat zilnic de la mijlocul lunii decembrie.

Au fost raportate și alte 14 decese legate de coronavirus, ceea ce a dus numărul total de decese cauzate de virus la 4333, în timp ce numărul de cazuri confirmate în Irlanda a ajuns la 220.630.

Directorul executiv al HSE, Paul Red, a declarat în această dimineață că există „motive pentru a fi plini de speranță”. Într-o postare pe Twitter, el a spus că infecțiile în rândul celor mai vulnerabili și în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății scad „enorm”.

Ieri, medicul șef adjunct, dr. Ronan Glynn, a declarat că, deși avem progrese bune în Irlanda, „la nivel global în ultima săptămână, numărul cazurilor de Covid-19 a crescut pentru prima dată în șapte săptămâni. „Nu trebuie să-i dăm posibilitatea acestui virus de a face același lucru și aici.”

Directorul clinic al HSE, Colm Henry, a spus că speră că 500.000 de doze de vaccinuri Covid-19 vor fi administrate până la sfârșitul săptămânii. Este un motiv de optimism, a spus el, că vaccinurile sunt administrate oamenilor imediat ce ele sunt disponibile.

🍀  Luke O’Neill dezvăluie că a primit amenințări cu moartea din partea antivacciniștilor prin mesaje către soție

Profesorul Luke O’Neill a dezvăluit că a fost subiectul unor amenințări cu moartea de către anti-vacciniști care au trimis mesaje soției.

Profesorul O’Neill, considerat a fi unul dintre cei mai buni medici imunologi din Irlanda, a dezvăluit că a fost abuzat atât pe stradă, cât și online de cei care nu sunt de acord cu poziția sa față de vaccinuri.

Imunologul a spus că situația a scăpat de sub control de mai multe ori, în special atunci când anti-vacciniștii i-au trimis amenințări prin intermediul soției sale.

Vorbind la emisiunea The Tonight Show de la Virgin Media Ireland, el a explicat: „De patru ori am fost abordat pe stradă. Odată, pe Grafton Street, cineva m-a tras de guler și mi-a spus: „Tu ești tipul cu vaccinun, cum îndrăznești”, genul acesta de lucruri.

Nu sunt îngrijorat, ca să fiu sincer. Dar îmi fac griji că tinerii sunt victime ale unei campanii de trolling îngrozitoare. Doi oameni de știință din Marea Britanie, de sex feminin, care sunt prieteni de-ai mei, au fost sever atacați și tocmai ce s-a prezentat în mass-media de aceste incidente.

Există un element îngrozitor al acestei campanii de ură, care a apărut în multe feluri în parte pentru că oamenii sunt frustrați, furioși și refulează în aceste tipuri de atacuri.

Soția mea a primit cinci mesaje pe telefonul ei, la serviciu, care spuneau „îl vom lua pe soțul tău”, de exemplu. Nu are nevoie să audă asta.

Sora mea locuiește în Brighton. Pe Facebook [cineva i-a spus]: „ești sora acestui tip pro-vaccin”. Vedeți, în principal, este vorba de anti-vacciniști. Se întâmplă și este foarte greu de controlat. Îi blochez pe Twitter, toate astea merg la spam, așa că nu le văd niciodată. Sunt prea ocupat să citesc aceste lucruri și nu mă afectează cu adevărat.

Vorbesc despre asta, pentru că îmi fac griji pentru persoanele mai tinere care sunt atacate în acest fel. Este inacceptabil să vedem asta.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.