🍀 Irlanda va primi 4,47 m de doze de vaccin Covid-19 până la sfârșitul lunii iunie

Aproape jumătate din populația Irlandei ar putea fi vaccinată până la sfârșitul lunii iunie, conform unui nou program de livrare european.

Conform planului, Republica Irlanda ar urma să primească aproximativ 4,47 milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie, reflectând populația de aproximativ 1,1% din UE. Comisia Europeană (CE) se așteaptă ca 33 de milioane de doze de vaccinuri Covid-19 să fie administrate în această lună, 55 de milioane de doze în martie și 300 de milioane între lunile aprilie și iunie.

În total, 18,5 milioane de doze de vaccinuri au fost livrate în ianuarie și împărțite între cele 27 de state membre, 17,6 milioane dintre acestea fiind doze Pfizer-BioNTech și restul făcute de Moderna, conform cifrelor CE.

Toate sunt puse la dispoziția statelor membre în funcție de mărimea populației, ceea ce înseamnă că, dacă Irlanda va primi toate dozele disponibile, ar însemna aproximativ 4,47 milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie.

Numărul de persoane care pot fi vaccinate depinde de câte dintre doze sunt de vaccinuri cu două doze și cu doză unică precum cele în curs de dezvoltare de către Johnson & Johnson.

🍀 Carantina instituționalizată într-un hotel va fi instituită în câteva săptămâni

Carantina hotelieră obligatorie pentru călătorii veniți în Irlanda fără un test Covid negativ sau din Brazilia și Africa de Sud, anunțată de guvern săptămâna trecută, este „o chestiune de săptămâni”, au spus miniștrii ieri.

Guvernului i s-a spus că legislația trebuie să treacă prin camerele Oireachtas înainte ca călătorilor din anumite țări, precum Brazilia și Africa de Sud, să fie obligați prin lege să petreacă 14 zile într-un hotel, un proces pe care Guvernul speră să îl aibă încheiat în câteva săptămâni.

Măsura a fost anunțată săptămâna trecută de către Primul Ministru Micheál Martin ca parte a extinderii blocajului și a înăspririi restricțiilor pe timp de pandemie. Consilierii juridici ai guvernului au spus că este nevoie de o legislație pentru a introduce această formă de carantină obligatorie, ceea ce înseamnă o întârziere de câteva săptămâni pentru punerea în aplicare.

🍀 Creșterea salariului cu 81.000 de euro, catalogată ca fiind „astronomică”

Aprobarea de către Guvern a unei creșteri salariale de 81.000 EURO pentru următorul secretar general al Departamentului Sănătății este „revoltătoare” și „astronomică”, a auzit un comitet din Oireachtas, care a făcut o audiere după ce mai mulți deputați din opoziție s-au arătat indignați de această creștere.

Ministrul cheltuielilor publice, Michael McGrath, a declarat comisiei de finanțe că este „decizia corectă” de a crește salariul de la 211.000 EURO la 292.000 EURO.

În prezent se desfășoară o competiție publică pentru locul de muncă de peste un sfert de milion de euro pe an. Ministrul a fost marți în fața comisiei pentru a răspunde la întrebări despre această chestiune.

“Se pare că 292.000 de euro a fost doar o cifră frumoasă și rotundă” a declarat revotată deputata Sinn Fein Mairead Farrell

Domnul McGrath a declarat comitetului că a aprobat creșterea salarială și că a considerat că salariul de 292.000 EURO este unul „proporțional cu amploarea responsabilităților și provocările unice legate de acest rol, mai ales în prezent”. El a spus că a discutat problema cu Taoiseach Micheál Martin, ministrul sănătății Stephen Donnelly și secretarul general al guvernului Martin Fraser înainte de a aproba creșterea.


🍀 Cifrele fiscului arată că veniturile din impozite au scăzut cu 520 milioane de euro în ianuarie

Restricțiile de nivelul 5 continuă să aibă impact asupra bugetului public, cu o scădere semnificativă a veniturilor fiscale luna trecută.

Cifrele fiscului arată că veniturile fiscale au scăzut cu 520 milioane EURO în ianuarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, o scădere de aproape 9%. TVAul a scăzut cu 13%, în timp ce accizele au scăzut cu 20%. Încasările din impozitul pe venit rămân ridicate, în creștere cu 85 de milioane EURO sau puțin sub 4%.

Plățile de șomaj pandemic, în valoare de peste 500 de milioane de euro, au fost plătite integral din Fondul de asigurări sociale (SIF) în ianuarie. SIF este un fond care nu face obiectul trezoreriei și, prin urmare, nu are impact asupra soldului trezoreriei. Cu toate acestea, cheltuielile din SIF înrăutățesc deficitul public general.

Comentând aceste cifre, Ministrul Finanțelor, Paschal Donohoe, a declarat: „Cifrele de astăzi arată impactul restricțiilor de sănătate publică. Ianuarie este de obicei luna cu cele mai mari încasări de TVA, dar, așa cum era de așteptat, din cauza restricțiilor din noiembrie și până la sfârșitul lunii decembrie, cifrele acestei luni au scăzut semnificativ față de anul trecut. Încasările fiscale vor avea din nou de suferit în lunile următoare, pe măsură ce se vor resimți efectele restricțiilor actuale.

„Cu toate acestea, există speranță. Numărul cazurilor a scăzut și vaccinarea continuă. Încasările de impozit pe profit au arătat din nou cât de bine s-au adaptat multe companii. Pentru acele companii care se bazează pe interacțiunea față în față, cum ar fi sectorul ospitalității, Guvernul va continua să ofere o gamă largă de sprijin atât pentru persoane fizice cât și pentru companii.”

🍀 Garda dansează Jerusalema după o provocare venită din partea Poliției Elvețiene

În videoclipul distribuit masiv pe rețelele de socializare, membri Garda pof fi văzuți cum dansează pe Jerusalema în diferite zone ale Irlandei, ca răspuns la o provocare venită din partea Poliției Elvețiene.

Membrii An Garda Síochána au avut un rol important în a ajuta comunitatea în timpul pandemiei, dar săptămâna aceasta au luat o atitudine diferită pentru a aduce un zâmbet pe buzele tuturor.

Într-un videoclip difuzat marți pe paginile oficiale de socializare Garda, membrii forței de poliție irlandeză sunt văzuți dansând în uniforme în diferite locații din Irlanda.

De pe acoperișurile unor clădiri și chiar călare, ofițerii Garda sunt văzuți dansând pe melodia virală africană, Jerusalema, compusă de Master KG și interpretată de Nomcebo Zikode.

Videoclipul, care a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare, a venit ca răspuns la o provocare lansată de poliția elvețiană, care a filmat un videoclip similar la începutul lunii ianuarie.

După publicarea videoclipului elvețian, Frankie Shanley, un DJ la un radio irlandez cu sediul în Portugalia, cunoscut și sub numele de Frankie Beats, a întrebat pe garda dacă pot răspundă în mod similar.

„Ofițerii de poliție din Elveția @fedpolCH au decis să facă ceva special pentru oamenii săi în aceste vremuri grele. Pur și simplu uimitor! @gardainfo? Vei accepta provocarea dacă destul de mulți oameni distribuie pe Twitter acest lucru? ” a întrebat el pe Twitter.

Încurajându-i pe omologii lor irlandezi să participe, contul oficial de Twitter al Poliției Federale Elvețiene a declarat că „așteaptă cu nerăbdare spectacolul” pregătit de Garda.

Dar au ridicat ștacheta, adăugând că elvețienii „cu greu pot fi depășiți din punct de vedere al preciziei, disciplinei și perfecționismului [sic]”.

Garda a răspuns apelului și ce a ieșit vedeți în clipul de mai jos. La sfârșitul videoclipului, au adăugat: „Vă mulțumim pentru vizionare. Sperăm că am adus un zâmbet în aceste vremuri negre.”

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 18 ianuarie și ea a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.

Cei care se merg din Irlanda în România vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Deocamdată Irlanda nu este pe lista țărilor din care este nevoie și de un test PCR pentru Covid.

Sunt și mici excepții de la obligativitatea carantinei pentru 14 zile – cei care declară la graniță că vor rămâne în România mai puțin de 3 zile și au un test negativ, atunci nu mai trebuie să stea în izolare. Cei care vor să rămână mai mult, trebuie să stea în carantină, iar în a opta zi pot să facă un test PCR, iar dacă acesta este negativ, în a zecea zi pot să scape de măsura carantinei.