🍀 O româncă găsită “beată criță” și fluturând un cuțit în aer pe strada din fața apartamentului ei a scăpat fără dosar penal, dar rămâne sub supraveghere.

Andreea Ferestroariu (29 de ani) a amenințat că-și va ataca fostul partener și a fost arestată în acea noapte, a declarat un tribunal. Judecătoarea Michele Finan a aplicat Legea privind eliberarea condiționată a infractorilor, lăsând-o fără o condamnare la dosar. Ferestroariu, cu adresă la Grove Park, Rathmines, a pledat vinovată de posesie de armă, de intoxicare în public și de comportament amenințător, abuziv și insultător.

Sergentul Garda Deirdre McInerney a declarat la Tribunalul Districtual din Dublin că ofițerii au fost chemați la un incident la Grove Park la ora 21.55 pe 11 martie anul acesta.

Sergentul McInerney a declarat că Ferestroariu se afla în afara clădirii de apartamente și că gardaí erau îngrijorați pentru siguranța ei, la fel ca și partenerul ei. Inculpata amenințase că îl va ataca și flutura în aer un cuțit cu mâner argintiu, a spus sergentul. Inculpata era în stare de ebrietate și acționa într-un mod amenințător, așa că a fost arestată.

Avocatul apărării, Colleen Gildernew, a declarat că a fost o “situație dificilă” și că nu a fost depusă nicio plângere împotriva acuzatei.

Ferestroariu a făcut acuzații despre fostul ei partener, a auzit instanța. Cu toate acestea, ea a acceptat că a acționat într-un mod complet nepotrivit în acea noapte și a dorit să își ceară scuze în fața instanței. “Ea trebuie să își asume comportamentul”, a declarat judecătorul Finan.

Judecătorul a remarcat că acuzatul a fost “beat criță” într-un loc public. Cu toate acestea, judecătorul Finan a respins acuzațiile în temeiul Legii privind eliberarea condiționată.

🍀 Potrivit unui nou raport al UE, o creștere constantă a încălzirii globale ar putea fi dăunătoare pentru planetă, dar aduce beneficii pentru industria turistică irlandeză.

Studiul privind impactul schimbărilor climatice asupra turismului regional din UE prognozează că numărul turiștilor din Irlanda ar putea crește cu peste 9 procente față de nivelurile actuale, în cazul unei creșteri medii a temperaturilor de 4 grade Celsius.

În Munster și în sudul Leinster, creșterea preconizată a numărului de vizitatori ar putea ajunge la 14 procente.

Raportul, realizat de Centrul Comun de Cercetare al UE (JRC), a constatat că numărul de vizitatori în Republica Irlanda ar crește cu 1,4 procente în cazul în care temperaturile medii ar crește cu 1,5 grade Celsius – limita stabilită de Acordul de la Paris, obligatoriu din punct de vedere juridic, pentru combaterea încălzirii globale prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Studiul a analizat date între 2000 și 2019 din 269 de regiuni europene și le-a combinat cu un indice al climatului turistic, care măsoară condițiile climatice de care se bucură cel mai bine turiștii, precum și prețurile și veniturile.

În pofida impactului negativ al schimbărilor climatice asupra mediului, studiul a constatat că impactul asupra cererii de turism în Europa a fost pozitiv în fiecare scenariu de încălzire, estimându-se că industria din întreaga UE va înregistra o creștere globală cuprinsă între 0,35 și 1,58 %, în funcție de nivelul de încălzire.

Studiul a analizat creșteri ale temperaturilor medii cuprinse între 1,5 și 4 grade Celsius. JRC a declarat că rezultatele sale au demonstrat că condițiile climatice afectează în mod semnificativ cererea de turism, regiunile de coastă fiind cele mai afectate.

Acesta a declarat că rezultatele au evidențiat, de asemenea, “un model clar nord-sud” în ceea ce privește modificările cererii turistice, regiunile nordice beneficiind de schimbările climatice, iar cele sudice confruntându-se cu reduceri semnificative ale cererii turistice.

JRC a declarat că acest model devine mai pronunțat și mai acut în cazul unor scenarii de încălzire mai accentuată, nivelurile de turism riscând o scădere medie de peste 9 procente în insulele grecești Ionice, inclusiv Corfu și Paxos, dacă încălzirea globală ar crește în medie cu 4 grade Celsius.

La cealaltă extremă, se estimează că o astfel de creștere a temperaturii va duce la o creștere a nivelului turismului cu aproape 16 procente în vestul Țării Galilor.

Cele mai mari pierderi – reprezentând o reducere a turismului cu peste 5 procente – sunt prognozate în Cipru, Grecia, Spania, Italia și Portugalia.

Raportul a remarcat că există “un semnal fără echivoc către condiții mai proaste pentru turism în timpul verii” în sudul Europei.

Raportul susține că scăderea ar putea fi substanțială în multe zone și “ar putea deveni improprie pentru turism în condițiile unei încălziri stricte”.

Cu toate acestea, dacă încălzirea climei s-ar limita la o creștere medie de 1,5 grade Celsius a temperaturilor, nivelurile actuale ale turismului în 80 de procente din regiunile europene ar fi afectate doar ușor.

Cea mai afectată zonă într-un astfel de scenariu ar fi Cipru, unde se așteaptă ca numărul turiștilor să scadă cu aproape 1,9 %, în timp ce regiunile de coastă din Finlanda s-ar bucura probabil de o creștere de peste 3,2 %.

În schimb, cele mai mari câștiguri, cu creșteri de peste 5pc în turism, vor fi distribuite în Germania, Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Țările de Jos, Suedia și Regatul Unit.

Raportul a constatat că temperaturile în creștere ar duce, de asemenea, la schimbări în cererea sezonieră, cu reduceri relative în timpul verii și creșteri în sezoanele de umăr și de iarnă.

Se așteaptă ca regiunile de coastă din nordul Europei să înregistreze creșteri semnificative de peste 5 procente ale cererii în lunile de vară și la începutul toamnei.

🍀  Veniturile fiscale încasate de Irlanda în primele șapte luni au crescut cu 10% față de anul trecut

Veniturile fiscale în anul care s-a încheiat la sfârșitul lunii iulie s-au ridicat la 47,8 miliarde de euro, în creștere cu 4,3 miliarde de euro sau cu 10% față de aceeași perioadă din 2022. Cheltuielile totale brute votate până la sfârșitul lunii iulie s-au ridicat la 49,2 miliarde de euro, cu 3,9 miliarde de euro sau cu 8,6% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022.

Încasările din impozitul pe venit pentru această perioadă au fost de 18,2 miliarde de euro, în timp ce încasările din TVA au fost de 13,2 miliarde de euro. Încasările din impozitul pe profit până la sfârșitul lunii iulie au crescut cu 1,9 miliarde de euro față de anul trecut, la 10,9 miliarde de euro.

În această perioadă a fost înregistrat un excedent de 700 de milioane de euro, față de cinci miliarde de euro în luna iulie a anului trecut. Deteriorarea a fost determinată de transferul a patru miliarde de euro din încasările fiscale excepționale către Fondul Național de Rezervă la începutul acestui an, a precizat Ministerul de Finanțe.

Ministrul de Finanțe, Michael McGrath, a declarat că cifrele de miercuri continuă o tendință de “declarații robuste ale impozitului pe venit și o creștere constantă a încasărilor din TVA, reflectând puterea unei economii care funcționează acum la un nivel de ocupare completă a forței de muncă”. Cu toate acestea, el a avertizat că o parte considerabilă din veniturile fiscale crescute reprezintă încasări potențial nesustenabile din impozitul pe profit.

Dl McGrath a spus: “Acest guvern ia măsuri pentru a aborda expunerea finanțelor noastre publice la acest flux de venituri: șase miliarde de euro din încasările excepționale au fost transferate în Fondul național de rezervă și se lucrează la propuneri pentru un fond de investiții pe termen mai lung. “În plus, în Declarația economică de vară de luna trecută, guvernul a anunțat că 2,25 miliarde de euro din încasările excepționale vor fi puse la dispoziție pentru a finanța investiții de capital extinse în perioada 2024-2026. “Strategia fiscală pentru bugetul 2024 prezentată în Declarația economică de vară stabilește un echilibru adecvat între continuarea investițiilor în serviciile noastre publice și în infrastructură și asigurarea sustenabilității pe termen lung a finanțelor noastre publice.”

Ministrul pentru cheltuieli publice, Paschal Donohoe, a declarat că aceste cheltuieli sporite au fost investite în furnizarea de servicii publice, în îmbunătățirea infrastructurii și în susținerea unei populații în curs de îmbătrânire.

🍀 Un bărbat a fost arestat în Rosslare după o confiscare de cocaină în valoare de 9,3 milioane de euro

Un bărbat a fost arestat la Rosslare Europort, Co Wexford, în urma unei capturi de cocaină în valoare de 9,3 milioane de euro. Drogurile au fost recuperate de către ofițerii de la Revenue Customs atunci când o unitate de transport de marfă care a debarcat de pe un feribot în port a fost oprită și percheziționată.

Aproximativ 133 kg de cocaină au fost confiscate de către Serviciul Vamal al Revenue, cu o valoare estimată de 9,3 milioane de euro.

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a fost arestat și dus la o secție Garda din comitatul Wexford, unde rămâne în arest în temeiul secțiunii 2 din Legea din 1996 privind justiția penală (trafic de droguri). Investigațiile sunt în curs de desfășurare.

🍀 Un bărbat a murit în urma unei agresiuni grave, care a avut loc duminică în Dublin

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a murit în urma unei agresiuni grave care a avut loc duminică dimineața în Dublin.

Bărbatul a fost atacat pe Larkhill Road, Whitehall, în jurul orei 4.30 și a murit din cauza rănilor suferite. Gardaí spune că a fost numit un ofițer de legătură cu familia.

Aceștia fac apel la orice martori să-i contacteze și la șoferii, care se deplasau pe Larkhill Road și Collins Avenue între orele 1 și 6 dimineața, să pună la dispoziția autorităților orice înregistrare de la camerele de luat vederi.

Oricine are informații este rugat să contacteze Santry Garda Station la 01 666 4000, linia confidențială Garda 1800 666 111 sau orice secție de garda.